Home : Stiri : 2009-02-18
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Liga Pro-Europa ingrijorata de regresele in respectarea unora din drepturile si libertatile fundamentale garantate de Constitutia Romaniei, in special dreptul de proprietate

18.02.2009, Targu-Mures - Greco-Catolica.org Afisari: 6657   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Liga Pro-Europa
Liga Pro-Europa

LIGA PRO EUROPA
540049 Targu Mures, Romania, Piata Trandafirilor nr. 5, Etaj III, CP 1-154
Tel:+40-(0)265-250.182,+40-(0)365-401823, +40-(0)745-507166
Fax:+40-(0)265-250.183
Email: office@proeuropa

CONFERINTA DE PRESA
11 februarie 2009

1. Incalcarea dreptului la proprietate

Liga Pro Europa constata cu ingrijorare ca dupa incheierea procesului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, se inregistreaza regrese in respectarea unora din drepturile si libertatile fundamentale garantate de Constitutia Romaniei.

Dreptul la proprietate, garantat in Constitutia Romaniei in Capitolul II – Drepturile si libertatile fundamentale, art. 44 - Dreptul de proprietate privata alin.1 si 2 prevede urmatoarele: „Dreptul de proprietate, precum si creantele asupra statului sint garantate. (...) Proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular. (...)”.

In ciuda acestor prevederi constitutionale, recent s-au inregistrat doua demersuri legislative care incalca dreptul la proprietate:

• Legea nr. 1 din 30.01.2009 pentru modificarea Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. Noua lege, ratificata de Presedintele Romaniei, incalca dreptul la proprietate si afecteaza grav interesele persoanelor ale caror proprietati fusesera confiscate de regimul totalitar comunist, impunindu-le, in locul restituirii in natura a bunurilor, acceptarea de despagubiri. In acest mod, Parlamentul si Presedintia Romaniei instituie o a doua nationalizare si consfintesc un abuz comis de autoritatile comuniste, preferind sa protejeze o clientela nomenclaturista. Prin prevederile Legii nr. 112/1995 s-a permis instrainarea acestor imobile tocmai catre cei care, in cele mai multe cazuri, ocupau pozitii politice si administrative influente in regimul comunist. Liga Pro Europa considera ca Legea nr. 1/2009 va genera o serie de noi procese si condamnari ale statului roman la CEDO si face apel la parlamentul nou ales sa initieze modificarea acestei legi.

• Propunerea legislativa nr. 368/2007 privind regimul juridic al bunurilor imobiliare apartinind cultelor religioase ortodox si greco-catolic din Romania, initiat de trei deputati PD-L (Daniel Buda, Ioan Oltean si Augustin Zegrean, toti trei din Transilvania). Acest proiect, anterior respins de Senat a fost retrimis la comisii de catre Camera Deputatilor. Guvernul de la acea data, precum si Consiliul Legislativ au avizat negativ proiectul. Cu toate acestea, acest proiect de lege a aparut pe lista de prioritati ale legislativului. Proiectul de lege, prevede ca „in localitatile rurale, unde exista comunitati parohiale de ambele confesiuni, precum si unitati manastiresti, constituite ca persoane juridice, bunurile sacre - lacasul de cult, casa parohiala, cimitirul si terenurile aferente - sint proprietatea cultului majoritar”. „Terenurile agricole forestiere sau de orice alta natura, solicitate in baza Legii nr. 18/1991, Legii nr. 169/1997, Legii nr. 1/2000 sau a Legii nr. 247/2005 vor fi atribuite celor doua culte religioase, in baza principiului proportionalitatii membrilor lor, potrivit datelor ultimului recensamint al populatiei.Acest proiect de lege, daca ar fi adoptat, ar aduce grave prejudicii respectarii dreptului la proprietate si ar introduce un precedent periculos in intreaga jurisdictie a proprietatii din Romania, plasind tara noastra in afara sensului si filosofiei dreptului european. In repetate rinduri, Romania a fost criticata de Comisia Europeana, Departamentul de Stat al SUA, organizatii internationale si ONG-uri din tara pentru incalcarea drepturilor cultelor minoritare, in primul rind a drepturilor Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica. Liga Pro Europa considera ca singura solutie acceptabila este primordialitatea dreptului la proprietate. Dupa restabilirea acestuia in favoarea BRUR, negocierea fiecarei situatii locale trebuie transferata comunitatilor religioase locale, numai in acest fel fiind respectata autonomia cultelor prevazuta de Constitutie art. 29 alin. 5: „Cultele religioase sint autonome fata de stat (...)” si Legea 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor.

3. Protectia minoritatilor religioase

Liga Pro Europa a primit cu dezamagire numirea in functia de secretar de stat pentru culte la Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului a domnului Adrian Lemeni, demisionat din aceasta functie in ciclul guvernamental anterior ca urmare a publicarii Raportului Ligii Pro Europa privind educatia religioasa in scolile publice, care dezvaluia faptul ca dl. Lemeni a coordonat manuale scolare de religie al caror continut aducea grave ofense altor culte religioase din Romania. In ciuda faptului ca Dl. Adrian Lemeni nu a prezentat niciodata scuze publice pentru a fi patronat aparitia unor manuele de religie cu continut intolerant, am asistat la numirea sa inca o data in fruntea Secretariatului de stat pentru culte, iar prin aceasta, protectia cultelor minoritare din Romania primeste o grea lovitura. Liga Pro Europa solicita conducerii MCCP sa-i retraga Domnului Adrian Lemeni increderea acordata si sa numeasca in fruntea acestui departament o persoana care sa prezinte garantii morale de integritate si corectitudine, fara partizanat religios. Experienta anilor anteriori demonstreaza ca modelul uman numit la nivel ministerial se reproduce in intregul sistem subordonat, in numeroase cazuri Directiile Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu, precum si Inspectoratele Scolare Judetene promovind in functii de profil reprezentanti ai cultului majoritar ortodox, incapabili sa vegheze la protejarea minoritatilor religioase si adoptarea de politici publice transparente, care sa respecte autonomia cultelor si principiul egalitatii de sanse.

Smaranda Enache
Co-Presedinta

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.06.2013 Greco-catolicii vor inapoi bis...
Pe data de 25 octombrie, 2006, Episcopia Greco-Catolica de Oradea a chemat parohia ortodoxa Sf. Gh... citeste »

28.11.2013 Parohia Greco-Catolica din Vin...
În dimineata zilei de 28 noiembrie 2012, Parohia Greco-Catolica din Vintere, judetul Bihor, a ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771550