Home : Stiri : 2009-02-16
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Primul mitropolit greco-catolic mai poate fi... descoperit

16.02.2009, Alba-Iulia - Greco-Catolica.org Afisari: 4590   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Alexandru Sterca Sulutiu, primul Mitropolit greco-catolic
Alexandru Sterca Sulutiu, primul Mitropolit greco-catolic

Ziua de ieri a fost una foarte importanta pentru comunitatea greco-catolica, deoarece s-au implinit 215 ani de la nasterea lui Alexandru Sterca Sulutiu, primul mitropolit al Bisericii Romane Unite cu Roma. Evenimentul a fost adus in atentie de directorul Directiei Judetene Alba a Arhivelor Nationale, Dana Zecheru, care a vorbit si despre documentele aflate in arhiva institutiei, documente care arata ca personalitatea acestuia mai are inca aspecte care merita descoperite.

Alexandru Sterca Sulutiu s-a nascut la 15 februarie 1794, la Abrud. “La inceputurile carierei preotesti a fost capelan in Bistra, apoi paroh si protopop in aceeasi localitate. A devenit vicar foraneu al Silvaniei, iar in 18 noiembrie 1850 a fost numit episcop al Blajului. Prin bula <<Ecclesiam Christi>> din decembrie 1853, dieceza de Fagaras a fost scoasa de sub jurisdictia Arhiepiscopiei de Strigoniu si inaltata la rangul de Arhiepiscopie si Mitropolie, cu episcopii sufragane la Oradea, Gherla si Lugoj”, a sintetizat Dana Zecheru activitatea ca preot a mitropolitului.

Pe linga o vasta activitate in problemele de cult, administrative si juridice ale tinerei Mitropolii, Alexandru Sterca Sulutiu s-a remarcat ca un infocat aparator al drepturilor romanilor din Transilvania. Documentele detinute de Directia Judeteana Alba a Arhivelor Nationale reflecta numeroase aspecte, unele mai putin cunoscute, despre viata si activitatea primului mitropolit greco-catolic”, a aratat directorul institutiei.

Documente inedite

Preocuparile sale referitoare la starea natiunii romane din Transilvania reies din primele acte emise in calitate de episcop, in scrisoarea adresata Capitlului la 27 noiembrie 1850, fiind enumerate principalele scopuri ale pastoririi sale: sprijinirea scolilor confesionale, cresterea numarului fundatiilor, cresterea gradului de inzestrare al parohiilor, precum si <<inaintarea Barbatilor Romani si aplicarea lor la posturi Politicesti>>. O alta scrisoare, trimisa guvernatorului Ardealului, baronul Wolgemuth, la 19 decembrie 1850, face referire la cele trei natiuni locuitoare in Transilvania care beneficiaza de drepturi, in timp ce a patra natiune, cea romana, sufera dupa 10 veacuri de asuprire si tiranie.

Un document putin cunoscut este o lista de cheltuieli a Seminarului din Blaj, care reda sumele folosite pentru pregatirea mesei, cu ocazia serbarilor prilejuite de instalarea lui Alexandru Sterca Sulutiu ca mitropolit. Au fost astfel achizitionate, printre altele, 48 scinduri pentru mese, 49 darabe de griu, o cupa de drojdie din Teius, 8 funti de unt proaspat din Sibiu, 4 cupe unt topit pentru aluaturi, 2 ferdele de mere, 13 cupe de smintina, 12 cupe de lapte dulce, 31 cupe untura etc.

In anuntul trimis presei referitor la trecerea sa la cele sfinte, la 7 septembrie 1867, sint mentionate toate functiile si distinctiile avute de primul mitropolit al Blajului: conte roman, arhiepiscop si mitropolit greco-catolic al Transilvaniei si Ungariei, consilier de stat, comandor al Ordinului Leopoldin, cavaler al Ordinului Coroanei de Fier clasa I si al Ordinului imparatul Francisc Iosif I clasa a II-a, prelat domestic si asistent al Scaunului Pontifical, vicepresedinte ordinar al Societatii pariziene pentru stoparea comertului cu sclavi, membru ordinar al Propagandei Sfintei Uniri in Orient, membru fondator al ASTREI. Si am adauga noi, purtatorul de cuvint al natiunii romane, in solicitarea drepturilor ce ii revin”, a rezumat Dana Zecheru numai trei dintre documentele inedite aflate la Directia Judeteana Alba a Arhivelor Nationale.

Autor: Mihaela MORARU
Sursa: Monitorul de Alba

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Un nou termen pentru retroceda...
Intr-un comunicat remis pe adresa redactiei noastre de catre Episcopia Greco-Catolica de Oradea, se ... citeste »

15.06.2013 Scrisoare deschisa catre Biser...
Scrisoarea alaturata a fost trimisa de pr. Cristian Sabau, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catol... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771682