11 feb 2009 - credinciosi greco-catolici din Timisoara se roaga pentru Biserica
|
Dupa ce fusese respins de Senat, de Guvern si de Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale din Camera Deputatilor, proiectul de lege 368/2007 – care insista sa readuca la viata o clona nereusita a unei legi abrogate (data acum 60 de ani si care vorbeste de principiul proportionalitatii in posesiunile cultelor) – a reaparut la orizont, insa a fost amanat de doua ori, probabil si din cauza atentiei mediatice care i-a fost acordata de cand TIMPOLIS a initiat, in premiera, demersul de a se prezenta aceasta situatie. Cu toate ca proiectul inca in stand-by, dorinta de a-l reactiva a reusit reinceperea "razboiului" intre ortodocsi si uniti.
Unitii timisoreni, in rugaciune
Proiectul legislativ al unor deputati clujeni, care insista sa readuca la viata o clona nereusita a unei legi abrogate (date acum 60 de ani si care vorbeste de principiul proportionalitatii in posesiunile cultelor), parea ca s-a nascut mort, primind un "nu" hotarat din toate locurile pe unde a ajuns spre citire. Cu toate acestea, a fost tinut la rece si acum, in noua legislatie, cand unul dintre initiatorii sai, deputatul Daniel Buda, a ajuns presedinte al Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor.
Ziua de 11 februarie a fost una de post si rugaciune in lumea greco-catolicilor, peste tot in lume acolo unde a ajuns apelul Preafericirii Sale Lucian Muresan, Arhiepiscopul si Mitropolitul Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica. In apelul sau, trimis clerului si credinciosilor greco-catolici, in urma situatiei create de discutiile pe marginea proiectului de lege 368/2007, se arata : "Data fiind experienta celor 19 ani in incercarile de dialog cu autoritatile, constatam ca interesul fata de strigatul nostru pentru dreptate a scazut foarte mult. (…) In acest sens, in virtutea slujirii arhieresti prin care am fost investiti de Dumnezeu, dispunem ca ziua de 11 februarie 2009 sa fie zi de pocainta si adanca rugaciune pentru noi toti, fii ai Bisericii Romane Unite. Incredintam astfel Cerului strigatul nostru de dreptate care aici pe pamant pare sa fie auzit tot mai putin".
Si in Timisoara, aceasta zi de post si rugaciune a fost tinuta de catre uniti, ei adunandu-se in biserici pentru a se ruga impreuna si pentru a li se oferi explicatii despre proiectul de lege care ameninta nu doar sa opreasca retrocedarea posesiunilor spre cultul lor, ci si sa ia din ceea ce li s-a dat deja, potrivit unui asa zis "principiu al proportionalitatii".
Preotul consilier eparhial Ovidiu Nicolae Teodorescu, protopop si vicar foraneu de Timisoara al cultului greco-catolic, impreuna cu preotul Vasile Borda au tinut, in centrul Timisoarei, in biserica cu hramul "Sf. Iosif", o slujba aparte. In partea de intalnire cu enoriasii, in care s-a discutat despre proiectul de lege, vicarul foraneu a aratat ca nu forta, ci dialogul este cel menit sa aseze astfel de lucruri. Dupa slujba a urmat o ceremonie a Sfantului Maslu, si aceasta mai speciala, dat fiind ca avea loc in Ziua Internationala a Bolnavului, o zi statornicita de Papa Ioan Paul al II-lea si marcata de toata lumea catolica si nu numai.
Dupa incheierea Sfantului Maslu si a discutiilor private cu enoriasii, vicarul foraneu Ovidiu Nicolae Teodorescu ne-a declarat ca oamenii sunt convinsi si constienti ca primul apel pe care trebuie sa il faca Biserica Greco-Catolica este pentru Dumnezeu. "Ei sunt constienti ca, in acest mod, vom avea si solutii inspirate, evanghelice. Altfel, am degenera in minciuna. S-a facut o eroziune, dupa 19 ani, ne ciocnim mereu de o rezistenta alternanta a politicienilor si a Bisericii Ortodoxe. Aici suntem pe drumul de la Ana la Caiafa. Noi incercam, cu supletea harului, sa dezamorsam aceasta atmosfera incarcata. Enoriasii timisoreni au simtit ca exista o amenintare serioasa. De aceea au si fost prezenti in numar mare la acest moment de rugaciune. Noua, aici, ne e mai greu sa ne orientam pentru ca, aici, in Banat, nu avem probleme de genul acesta (n.r.- cu retrocedarile). Dar suntem solidari cu ceilalti enoriasi din Biserica noastra".
B.O.R. se contrazice in afirmatii
In aceasta situatie tensionata, deschisa de rediscutarea proiectului de lege 368/2007, Biserica Ortodoxa Romana intervine si ea, si, vineri, trimite un comunicat care pune gaz pe foc. Reamintim ca Daniel Buda, unul dintre deputatii clujeni initiatori ai proiectului, a fost intrebat de publicatia noastra daca sfatuitorul sau, la redactarea proiectului de lege, a fost mitropolitul din Cluj, I.P.S.S. Bartolomeu Anania. Deputatul nu a dorit sa dea un raspuns explicit la aceasta intrebare, care il viza pe cel mai cunoscut opozant al retrocedarii proprietatilor greco-catolicilor. Iata ca, acum, B.O.R. isi precizeaza pozitia : comunicatul plecat de la Patriarhie arata ca se semnaleaza "o situatie ingrijoratoare privind recuperarea in instanta de catre Biserica Romana Unita cu Roma (Greco-Catolica) a lacasurilor de cult, a caselor parohiale si a cimitirelor apartinand ortodocsilor". B.O.R. se contrazice singura, caci "recuperarea" a ceva implica redobandirea unui bun care i-a apartinut celui care il primeste.
Patriarhia uita, iar, de Banat!
In comunicat se mai arata ca, intrucat intreaga populatie ortodoxa din Romania a perceput ca "o mare nedreptate aceasta situatie a posesiunilor recastigate de uniti, au fost promovate, de-a lungul timpului, mai multe initiative legislative care vizau impartirea fostului patrimoniu greco-catolic in functie de numarul credinciosilor ortodocsi si greco-catolici. Ultima dintre acestea a fost proiectul de lege nr. 368/2007 (aflat in dezbatere la Camera Deputatilor)". Felul in care este descrisa aceasta perceptie a "intregii populatii ortodoxe" se contrazice cu faptul ca, in repetate randuri, banatenii ortodocsi s-au declarat in favoarea deciziei I.P.S.S. Nicolae Corneanu, mitropolit al Banatului, care a retrocedat posesorilor de drept bisericile greco-catolice.
RAMONA BALUTESCU
Sursa: Timpolis.ro