Home : Stiri : 2009-02-16
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

A inceput razboiul intre ortodocsi si uniti?

16.02.2009, Timisoara - Timpolis.ro Afisari: 8371   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
11 feb 2009 - credinciosi greco-catolici din Timisoara se roaga pentru Biserica
Poza 4 din 5
11 feb 2009 - credinciosi greco-catolici din Timisoara se roaga pentru Biserica

Dupa ce fusese respins de Senat, de Guvern si de Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale din Camera Deputatilor, proiectul de lege 368/2007 – care insista sa readuca la viata o clona nereusita a unei legi abrogate (data acum 60 de ani si care vorbeste de principiul proportionalitatii in posesiunile cultelor) – a reaparut la orizont, insa a fost amanat de doua ori, probabil si din cauza atentiei mediatice care i-a fost acordata de cand TIMPOLIS a initiat, in premiera, demersul de a se prezenta aceasta situatie. Cu toate ca proiectul inca in stand-by, dorinta de a-l reactiva a reusit reinceperea "razboiului" intre ortodocsi si uniti.

Unitii timisoreni, in rugaciune

Proiectul legislativ al unor deputati clujeni, care insista sa readuca la viata o clona nereusita a unei legi abrogate (date acum 60 de ani si care vorbeste de principiul proportionalitatii in posesiunile cultelor), parea ca s-a nascut mort, primind un "nu" hotarat din toate locurile pe unde a ajuns spre citire. Cu toate acestea, a fost tinut la rece si acum, in noua legislatie, cand unul dintre initiatorii sai, deputatul Daniel Buda, a ajuns presedinte al Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor.

Ziua de 11 februarie a fost una de post si rugaciune in lumea greco-catolicilor, peste tot in lume acolo unde a ajuns apelul Preafericirii Sale Lucian Muresan, Arhiepiscopul si Mitropolitul Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica. In apelul sau, trimis clerului si credinciosilor greco-catolici, in urma situatiei create de discutiile pe marginea proiectului de lege 368/2007, se arata : "Data fiind experienta celor 19 ani in incercarile de dialog cu autoritatile, constatam ca interesul fata de strigatul nostru pentru dreptate a scazut foarte mult. (…) In acest sens, in virtutea slujirii arhieresti prin care am fost investiti de Dumnezeu, dispunem ca ziua de 11 februarie 2009 sa fie zi de pocainta si adanca rugaciune pentru noi toti, fii ai Bisericii Romane Unite. Incredintam astfel Cerului strigatul nostru de dreptate care aici pe pamant pare sa fie auzit tot mai putin".

Si in Timisoara, aceasta zi de post si rugaciune a fost tinuta de catre uniti, ei adunandu-se in biserici pentru a se ruga impreuna si pentru a li se oferi explicatii despre proiectul de lege care ameninta nu doar sa opreasca retrocedarea posesiunilor spre cultul lor, ci si sa ia din ceea ce li s-a dat deja, potrivit unui asa zis "principiu al proportionalitatii".

Preotul consilier eparhial Ovidiu Nicolae Teodorescu, protopop si vicar foraneu de Timisoara al cultului greco-catolic, impreuna cu preotul Vasile Borda au tinut, in centrul Timisoarei, in biserica cu hramul "Sf. Iosif", o slujba aparte. In partea de intalnire cu enoriasii, in care s-a discutat despre proiectul de lege, vicarul foraneu a aratat ca nu forta, ci dialogul este cel menit sa aseze astfel de lucruri. Dupa slujba a urmat o ceremonie a Sfantului Maslu, si aceasta mai speciala, dat fiind ca avea loc in Ziua Internationala a Bolnavului, o zi statornicita de Papa Ioan Paul al II-lea si marcata de toata lumea catolica si nu numai.

Dupa incheierea Sfantului Maslu si a discutiilor private cu enoriasii, vicarul foraneu Ovidiu Nicolae Teodorescu ne-a declarat ca oamenii sunt convinsi si constienti ca primul apel pe care trebuie sa il faca Biserica Greco-Catolica este pentru Dumnezeu. "Ei sunt constienti ca, in acest mod, vom avea si solutii inspirate, evanghelice. Altfel, am degenera in minciuna. S-a facut o eroziune, dupa 19 ani, ne ciocnim mereu de o rezistenta alternanta a politicienilor si a Bisericii Ortodoxe. Aici suntem pe drumul de la Ana la Caiafa. Noi incercam, cu supletea harului, sa dezamorsam aceasta atmosfera incarcata. Enoriasii timisoreni au simtit ca exista o amenintare serioasa. De aceea au si fost prezenti in numar mare la acest moment de rugaciune. Noua, aici, ne e mai greu sa ne orientam pentru ca, aici, in Banat, nu avem probleme de genul acesta (n.r.- cu retrocedarile). Dar suntem solidari cu ceilalti enoriasi din Biserica noastra".

B.O.R. se contrazice in afirmatii

In aceasta situatie tensionata, deschisa de rediscutarea proiectului de lege 368/2007, Biserica Ortodoxa Romana intervine si ea, si, vineri, trimite un comunicat care pune gaz pe foc. Reamintim ca Daniel Buda, unul dintre deputatii clujeni initiatori ai proiectului, a fost intrebat de publicatia noastra daca sfatuitorul sau, la redactarea proiectului de lege, a fost mitropolitul din Cluj, I.P.S.S. Bartolomeu Anania. Deputatul nu a dorit sa dea un raspuns explicit la aceasta intrebare, care il viza pe cel mai cunoscut opozant al retrocedarii proprietatilor greco-catolicilor. Iata ca, acum, B.O.R. isi precizeaza pozitia : comunicatul plecat de la Patriarhie arata ca se semnaleaza "o situatie ingrijoratoare privind recuperarea in instanta de catre Biserica Romana Unita cu Roma (Greco-Catolica) a lacasurilor de cult, a caselor parohiale si a cimitirelor apartinand ortodocsilor". B.O.R. se contrazice singura, caci "recuperarea" a ceva implica redobandirea unui bun care i-a apartinut celui care il primeste.

Patriarhia uita, iar, de Banat!

In comunicat se mai arata ca, intrucat intreaga populatie ortodoxa din Romania a perceput ca "o mare nedreptate aceasta situatie a posesiunilor recastigate de uniti, au fost promovate, de-a lungul timpului, mai multe initiative legislative care vizau impartirea fostului patrimoniu greco-catolic in functie de numarul credinciosilor ortodocsi si greco-catolici. Ultima dintre acestea a fost proiectul de lege nr. 368/2007 (aflat in dezbatere la Camera Deputatilor)". Felul in care este descrisa aceasta perceptie a "intregii populatii ortodoxe" se contrazice cu faptul ca, in repetate randuri, banatenii ortodocsi s-au declarat in favoarea deciziei I.P.S.S. Nicolae Corneanu, mitropolit al Banatului, care a retrocedat posesorilor de drept bisericile greco-catolice.

RAMONA BALUTESCU

Sursa: Timpolis.ro

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
24.02.2009 A inceput razboiul intre ortodocsi si Uniti ? de Ioan Marinoiu,
D-lor, Dogma Ortodoxia NU este dogma Apostolica ci Dogma lumeasca, impusa de patriarhi. Citez:"Oponentii ai lui Teodoret au strigat","jos cu ei acesti invatatori ai lui Nestor!","Cei din tabara sa raspundea cu egala violenta Ne-au fortat la "Sinodul talharilor am semnat sub ghionti si pumnila la Sinodul tinut la Constantinopol.la (785) dogma ortodoxa a fost DENUNTATA
...Ca fiind impusa de " NEBUNI si POSEDATI" (istoria biserici crestine, dr,Phillp Schaff vol,3.ap.5)Wikipedia

Istoria se repeta. ortodocsii ca si in trecut, folosesc brutalitate sa mentina furtul, pata neagra de pe frontispiciul BOR. Romanii grec-catolici si romanii ortodocsi sunt crestini, deosebirea este aceea ca Greco-catolici sunt fii ai bisericii apostolice, au har divin, sunt credinciosi,blanzi, omenosi cu dragoste fata de semeni. Hiba este ca recunoste Cap al Bisericii pe urmasul Sf.Apostol Petru. Patriarhii numiti de imparati nu au har duvin de aici nerespectarea valorilor morale crestine."sa nu poftesti nimic ce este al aproapelui tau". Ortodocsi fura unul de la altul cum poat. Mama Rusie ortodoxa ne ciunteste granitele. Nu protestam pentru ca suntem frati intru credinta ortodoxa. Te miri de unde atat inima de piatra la un crestin? Patriarhul Teoctist,(maine,poate, sa fie numit cel sfant,) cand i sa spus ca preotesele greco-catolice cu copii mici sunt date afara din casele parohiale, proprietatea lor, cu un cinism revoltator a raspuns. Dar unde
sa stea preotii mei ortodocsi. Im primul rand intreb; ce cautau preotii ortodocsi in Transilvania? cata neomenie,cata ura, la un inalt Ierarh roman impotriva fratilor tai de sange. Nu-i de mirare. Mitropolitul Chira al Muresului si Satmarului, a spus: Traian in Dacia a adus numai puscariasi de aceia, nu trebuie sa ne mandrim cu originea noastra latina. Dar cu care origine sa ne mandrim Pr. Mitropolit Chira, cu cel rus? desigur a carori sluga sunteti. Judecand din punct de vedere cultural Vaticanul a civilizat,Patriarhii au analfabetizat.

Urmarea o vedem/o vedeti. Toate tarile catolice sunt civilizate si bogate, Europa de Vest, USA, Canada, populate cu emigranti catolici, protestanti, si neoprotestanti(culte desprinse din cultura catolica) America Latina a fost catolicizata, emigranti putini.De aici decalajul dintre America de Nord si America de Sud. Sf. Parinti ai Biserici mele ortodoxe noi romni in Mil. I am apartinut de Sf Biserica Apostolica, de Roma. intorceti-va la Biserica Apostolica daca inca mai sunteti romani. Cale este netezita de trei secole, de romanii ardeleni greco-catolici ei sunt "brandul". de care Romania cu care vevoie sa iaes in lumea civilizata. Oporiti razboiul intre ortodocsi si Uniti. De acest razboi va profita unguri pentru ca, "brandul" ungurilor dateaza de la Stefan cel Sfant, din anul(1000),plus rascoala din 1956. Noi romanii ce avem in Rasarit decat slugarnicia fata de Risia. Fata de greci, de bulgari, de sarbi care de la 1054 n-u furat munca romanului.Nu razboi cu uniti care sunt binefacatorii nostrii ci impacare, pace, buna intelegere, Parinte Patriarh Daniel runtem romani apartinem de occidentul civilizat. Nu de rusi care nu sunt nici in Rasarit nici in Apus cultura si civilizatia occidentala nu a ajruns pana la dansi spunea filozoful rus Ceaadev.
25.02.2009 A inceput razboiul intre ortodocsi si uniti. ? de Ioan Marinoiu
Patriarhia semnaleaza "o situatie ingrijoratoare" privind recuperarea in instanta de catre Biserica Romana Unita cu Roma (Greco-Catolica) a lacasurilor de cult, a caselor parohiale, a cimitirilor si a celor apartinand ortodocsilor.

Sfinti Parinti ai Bisericii mele ortodoxe, va amintesc ca in 1948 cand au fost desfiintati, Unitii aveau: 20 scoli liceale de baieti si 14 de fete, in anii 1828-1895, la Liceul din Beius au avut elevi greco-catolici 4.946, iar elevi ortodocsi 5.438 (citat din scrisarea Dr. V. Trufasiu timisa Sf. Sale Bartolomeu Anania). Cate liceie aveau ortodocsii in anii 1828-1895? In Transilvania au avut 3 liceie in Moldova si in Muntenia nici un liceu. Pana mai ieri analfabeti romanii s-au ales cu defectiune de a-si uita trecutul. Pe acest defect de a uita, ierarhii B.O.R. tipa ca muscati de sarpe "fratilor Greco-Catolicii in istanta, vrea sa ne ia ce este al nosrtu. Cum se cunoaste, bunirile unitilor le-au fost luate cu premeditare. Fapta premeditata este sinonima cu crima si se pedepseste de lege. Exemplu de premeditare: La inscaunarea lui Nic. Balan, Mitropolit al Transilvanie, de Rusalii 1920 ceruse "promiei ceresi" ca sa nu-i odihneasca oasele pana nu voi aduce oile pierdute la turma.(i.c.) Sf. Sa le-a dadus la turma in 1948 prin cucernica mincuna arhiereasca. A trimis o telegrama, mitropolitului Alexei al Leningradului fara sa rosasca in care a spus citez;"Daca Romania a avut in trecutul ei greseli politice, daca a participat alaturi de germani la razboiul impotriva Rusiei aceasta le-a facut din cauza slabiciunii slabiciunii neamului romanesc rezultata de pe urma faptului ca aceasta de la 1700 incoace este impartita un doua prin existenta unei biserici in comuniune cu biserica papilor din Roma", (citat: Comntariu de Ion Popa Cleveland,10 Iunie 1989) O intrebare post mortem Mitropolit N.Balan, "daca nu era biserica unita in comuniune cu a papillor din Roma. mai ajungea-ti mitropolit ?" Eu am fost soldat, am luptat alaturi de germani sa ne-o luam inapoi, Basarabia furata de sora mai mare ortodoxa, Rusia. Alexei ajuns Patriarh al Rusilor facand o vizita in Romania.intre 30 Mai-12 Iunie 1947.In drum spre Clui trecand pe langa Blaj, a ridicat pumnul KGB-ist ordonand ca in doi ani aceasta biserica sa dispara.(citat din Maramures-Mandria si Durerea Prof. Teresia B.Tataru pag.64). Acum Sfintii nostri Ierarhii pretind si cred ca cele 5 decenii de comunism le da dreptul sa-si ligmitizeze un furt.

Nu domnilor ortodocsi, dati inapoi Bisericile fratilor nostri greco- catolici. Tot ce e luat pe nedrept dezonoreaza. Puerila pretentie ca nu le restituiti, nu avem cui, greco-catolici, nu mai sunt este o autoacuzare."unde au disparut cei 2,5-3 mil. credinciosi greco-catolici catolic.raspunsul este "genocid spiritual" religios, incalcarea drepturilor omului.

Nu razboi intre ortodocsi si uniti, ci "pace". Cum ati primit tot asa trebuie sa restituit. Nu prin instante legile in Romania ortodoxa si Constitutia pe care o invocati este stramba, impusa, nu votata de popor Sf,parinti ortodocsi nu mai incitati credincioasul roman la ura, bietul roma este bun, blajn,lasati in nacazul
lui nu-l mai incitati la ura el, romanul pierde onoarea, va folositi de bunatatea lor, sa va pastrati scaunele imparatesti, sa traiti in belsug saracul sa sufere...
27.02.2009 Unitii si ortodocsii de Devotu
Intru pentru prima data pe acest site. Interesant articol. Dar dupa a mea umila parere nu este asa important cine castiga in urma "razboiului" dintre ortodocsi si uniti. Problema este cine pierde. Si crede ca acesta este adevarul, romanii vor pierde. Pentru ca in acest caz se utilizeaza principiul "dezbina si stapaneste". Dupa parerea mea este posibil ca si rusii si ucrainenii bulgarii si sarbii sa "bage" zazania pentru a nu se diminua aria "ortodoxa". Este posibil ca si ungurii sa-si fi bagat coditza desi nu prea cred pentru ca daca romanii uniti ar lepada credinta greco-catolica nu ar adera la cultele catolice maghiare ci la cultul ortodox ceea ce ar fi total in detrimentul maghiarilor. Deci pentru romani in general si uniti in special pericolul nu mai vine in zilele noastre de la unguri. In general, ca adept si al moralei crestine, cred ca la romani dusmanul cel mare nu este in afara lor ci inlauntrul lor. Romanii cu ei insisi trebuie sa lupte, cu defectele lor trebuie sa lupte. Nu voi sa fac pe patriotul, dar cand vad cum isi dau in cap romanii de acelasi sange, parintii la copii, copii la parinti, fratii la frati, veri, matusi in acelas conflict sinistru, ma apuca disperarea mea de roman. Cand noi romanii din familii de acelas sange n-o sa ne mai dam in cap pentru pamant sau casa sau alte averi, n-o sa ne mai dam in cap si n-o sa ne mai dusmanim nici noi romanii de aceeasi limba materna. Daca "unitii" vor fi un exemplu bun, de crestini fara de ura, cu educatie, instructie si cultura, si ortodocsii vor fi alaturi de ei si se vor apropia si ei de Roma. Daca romanii vor fi instruiti si culti, nici alte popoare sau minoritati nu vor mai putea sa-si bata joc de ei, sa-i pacaleasca cu "CARITAS", Bancorex, Loto 6/49, cu zodiace si astre, cu ghicitul in palma si in cafea, cu dezlegari de cununii si scoaterea argintului viu, etc. Dzeu sa va ajute pe voi romanii uniati ca si pe noi romanii ortodocsi !

PS-1. Desi sunt botezat si cununat ortodox, contrar numelui nu sunt un pios si n-am nimic in contra greco-catolicilor, si ei dintre romanii majoritari ca si mine.
PS-2. L-am contrazis pe autor ca unitii nu de unguri sa se teama(parerea mea). Il contrazic si pentru afirmatia preluata de la Ceadev(?) cum ca civilizatia occidentala nu ar fi ajuns pana rusi. Sa nu se confunde rusii in general cu kgbistii/bolsevici, ca ne bate Dzeu, pentru ca si noi romanii sa nu fim confundati cu securistii si militienii comunisti si nici cu infractorii din Italia.
PS-2. Scuze pentru un comentariu asa lung. Ceea ce am scris este un comentariu si rog a nu se interpreta ca dau sfaturi.
PS-3. In Muntenia exista biserici greco-catolice ?
08.03.2009 27. 02. 2009 Uniti si Ortodocsii de Devotu. de Ioan Marinoiu
D-le Devotu, Va felicit pentru felui cum judecati. Sunteti roman in cuget si in simtiri. Nu am nimic cu ortodocsii mei. Trist este ca ni s-a pus ocheleri de nu vedem, am uitat ca suntem singurul popor de ginta latina inconjurati de greco-slavi. Ca sa iesim din stransura de moarte greco-savona toti romanii trebuie sa mearga catre Roma. Catre latinitate, Calea este netezita de trei secole de greco-catoici. Ierarhii ortodocsi ii urasc de moarte pe greco-catolici nu pentru credina, amandoua fiind Biserici de rit Bizantin. Ortodocsii vor sa fie slugi la rusi sa-si mentina
"ciolanul. Suntem de neam latin calea noastra a romanilor, numai spre Roma latina trebuie sa fie. Spre lumea civilizat. Cadaaev stie el ce a spuns. Rusi sunt simpatici,veseli sa traimi in reletii de buna vecinatate, dar sa nu ne ciunteasca granitele in numele ortodoxiei.aici este problema
29.04.2009 in atentai dl Marinoiu Ioan, catolic nestorian de Ghita Bizonu`
Domnule ,
Am cautat referintele indicate de dvoastra . Am pornit de la sustinerea dvoasta aia cica ca cum < Sinodul tinut la Constantinopol.la (785) dogma ortodoxa a fost DENUNTATA >.
Insa caut concilii ( pe mult indragita dvoastra wikipedie) si ce gasesc ?
Dogmes des sept premiers conciles [modifier]
1. 325 : Premier concile de Nicée –
2. 381 : Concile de Constantinople I -

3. 431 : Concile d`Éphèse
En 449 se déroule le Deuxième concile d`Éphèse, un concile oriental qui décide le monoénergisme. Ce concile n`est pas reconnu par la tradition occidentale mais il l`est par les Églises des sept conciles
4. 451 : Concile de Chalcédoine 553 : Deuxième concile de Constantinople
5. 680 : Troisième concile de Constantinople
6. 786 : Concile de Nicée II
7. 786 : Concile de Nicée II - Légitimité du culte des icônes (Théodore Studite, patriarche Nicéphore)
Deci dvoastra ca orice bun catolic rectificati usor « adevarul » . Conciliul era la Nic eea si discuta despre iconoclasm (sprijinit de dinastuia iasuriana si atat ! Punctum !!)
Insa interesul particular al postarii rezida in alta parte , va citez < Dogma Ortodoxia NU este dogma Apostolica ci Dogma lumeasca, impusa de patriarhi. Citez:"Oponentii ai lui Teodoret au strigat","jos cu ei acesti invatatori ai lui Nestor!","Cei din tabara sa raspundea cu egala violenta Ne-au fortat la "Sinodul talharilor am semnat sub ghionti si pumnila> . De aici s-ar parea ca suntei cu Nestor , dvoastra si biserica dvoastra. Ma rog gusturile nu se discuta , INSA :
<Dès leur condamnation, les écoles minoritaires — arienne, nestorienne et monophysite — seront déclarées hérétiques avec le sens péjoratif qui persiste de nos jours.> aceiasi Wiki Dogmes catholiques. Deci dogma catolica consider nestorianismul ca erezie. Dvoastra il prozati insa ,
Felicitariule mele confesorului dvoastra !!
Oricum din aceiasi siursa a inteleciunii dvoastra : < Par ailleurs, la question du « filioque » (un ajout officialisé à l`époque de Charlemagne au symbole de Nicée-Constantinople) matérialise une série de ressentiments entre les christianismes orientaux et occidentaux séparés depuis 1054. Pour les chrétiens orientaux, un Saint-Esprit ne découlant que de Dieu permet à celui-ci de sauver toute âme, même non-chrétienne, sans que les chrétiens aient à agir autrement que par la prière. Pour les chrétiens occidentaux en revanche, le Saint-Esprit découlant aussi du Christ, c`est un devoir impératif de convertir activement les non-catholiques.> sau din folioque clausa < According to John Meyendorff,[17] the Western efforts to get Pope Leo III to approve the addition of Filioque to the Creed were due to a desire of Charlemagne, who in 800 had been crowned in Rome as Emperor, to find grounds for accusations of heresy against the East. The Pope`s refusal to approve the interpolation avoided arousing a conflict between East and West about this matter.>
Oricum asta nu are importanta fata de recnostaerea ca dvoastra sunteti nestorian.
Ha da. Curios marele autor de notorietate mondiala Phillip Schaff nu ap[are pe nicairi , cu exceptia postarilor dvoastra . Oare de ce ?!

Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
29.04.2016 30 de vicii de procedura in pr...
In Vinerea Mare ne reamintit ziua judecatii, rastignirii si mortii lui Isus pe cruce. Biblia mention... citeste »

15.06.2013 Protest prin rugaciune in fata...
Ieri, in zi sfanta de sarbatoare, aproximativ 50 de studenti de la Seminarul Teologic Greco-Catolic ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771396