Home : Stiri : 2009-02-16
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Raspunsul Bisericii Greco-Catolice la pozitia Patriarhiei Romane: nu exista "patrimoniu comun" iar abuzul facut de regimul comunist nu poate fi, mai ales astazi, sursa de drept

16.02.2009, Blaj - Bru.ro Afisari: 11909   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Catedrala greco-catolica din Blaj
Catedrala greco-catolica din Blaj

COMUNICAT DE PRESA
Referitor la problema patrimoniala a Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica

Nr. 5 / 16.02.2009

Statul de drept si Constitutia Romaniei garanteaza dreptul la proprietate, libertatea religioasa si egalitatea in fata legii. Acestea sunt drepturi fundamentale aflate la baza oricarei societati democratice. Romania a devenit una dintre acestea, dupa decenii de sacrificii si ne dorim sa o dezvoltam impreuna.

Diferendele juridice dintre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Greco-Catolica nu se rezolva prin promovarea unilaterala a unui proiect de lege – in acest caz propunerea legislativa nr. 368/2007 – care nesocoteste principiile ce guverneaza proprietatea in dreptul intern si international, care ar ingradi accesul la justitie si ar scoate dreptul de proprietate, numai pentru anumiti subiecti, de sub reglementarea si protectia legii civile.

Cele doua Biserici nu mostenesc un patrimoniu imobiliar comun, fiecare dintre ele fiind titulara unui drept distinct de proprietate.

Biserica Unita este nevoita sa se adreseze justitiei numai acolo unde Biserica Ortodoxa refuza sa restituie lacasurile de cult catre proprietarul de drept. In instanta, Biserica Unita solicita numai recuperarea acelor bunuri care i-au fost confiscate.

De la repunerea sa in drepturi in 1989, Biserica Greco-Catolica a recuperat in instanta 21 lacasuri de cult din cele 2.588 confiscate in 1948. Deciziile de retrocedare luate de instantele de judecata nationale, fara a mai fi nevoie sa recurgem la jurisdictia Curtii Europene a Drepturilor Omului, sunt semne ale functionarii unei justitii independente spre beneficiul intregii societati. Acest lucru nu poate reprezenta o sursa de ingrijorare pentru cei ce respecta principiile constitutionale ale Romaniei democrate.

In cele mai multe cazuri insa, comunitatea greco-catolica a trebuit sa constate ca, de nouasprezece ani incoace, a ramas nedreptatita. Nu numai ca nu a putut recupera cele mai multe proprietati, dar i se interzice si posibilitatea de a celebra alternativ in lacasurile care i-au fost confiscate si sunt in acest moment folosite exclusiv de fratii ortodocsi. Comisiile de dialog, care ar fi putut rezolva diferendele locale fara a se mai recurge la justitie, nu functioneaza din cauza refuzului Bisericii Ortodoxe de a accepta orice fel de retrocedare, chiar si in localitatile unde exista doua sau mai multe biserici, cea construita de greco-catolici fiind in unele cazuri inchisa.

Pana in momentul suprimarii Bisericii Greco-Catolice in 1948 nu au existat diferende patrimoniale intre Biserica Unita si cea Ortodoxa. Abuzul savarsit de un regim condamnat solemn de catre Statul roman, in 2006, ca fiind “ilegitim si criminal”, nu poate deveni, mai ales acum, sursa de drept. Dimpotriva, Statul roman are datoria morala si competenta de a legifera restituirea proprietatilor confiscate Bisericii Greco-Catolice de catre regimul comunist. Solutiile reparatorii trebuie gasite impreuna cu Biserica Unita, victima abuzului din 1948, si nu impotriva ei.

Biserica Greco-Catolica ramane ca intotdeauna deschisa la colaborarea cu Biserica Ortodoxa si cu Statul roman pentru a gasi solutiile reparatorii morale si patrimoniale care se impun. Cele doua Biserici sunt chemate sa il marturiseasca pe Hristos in fata propriilor credinciosi si in fata lumii. Restituirea bisericilor revendicate de Biserica Greco-Catolica nu va face decat sa dea mai multa credibilitate marturiei crestine in societatea contemporana.

Biroul de presa
al Arhiepiscopiei Majore

--
Pr. Adin POP
Biroul de presa al Mitropoliei-Blaj
str. Astra nr. 6
515400 Blaj - Alba
mobil:  +40745 226726
           +40722 226726
tel/fax: +40258 714315
adinpop@gmail.com or
mitropoliablaj@gmail.com

Sursa: bru.ro

*  *  *

Comunicatul Patriarhiei Romane care a generat acest raspuns din partea greco-catolica poate fi gasit aici: E PUBLIC SI OFICIAL: Patriarhia BOR sustine ca bunurile pe care le-a obtinut prin furt si crima de la Biserica Greco-Catolica in 1948 ii apartin de drept!

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
16.02.2009 un raspuns cu bun simt de octavian
raspunsul bisericii greco-catolica e unul plin de bun simt, moderatie si obiectivitate. am citit si comunicatul ortodox care mi-a lasat un gust amar.

mi-e grue sa inteleg de ce fratii mei ortodocsi nu vor sa se inteleaga cu catolicii. am fost in italia pentru mai mult timp si cu totii, ortodocsi si greco-catolici, ne intelegeam foarte bine. de ce in romania nu se doreste acelasi lucru? nu suntem cu totii romani?
18.02.2009 Felicitari octavian de Ioan Marinoiu
Te felicit Octavian, si mie imi este greu, imi este rusine ca fatii mei ortodocsi. Legalizarea furtului impus de o putere straina atee este o pata pe onoarea BOR precum si pe onoarea poporului roman. Dovedim ca inca nu suntem un stat de drep, ca nu santem crestini din moment ce calcam in picioare Cele zece porunci. Sa nu furi. Sa nu minti. Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau. Incalcarea celor zece porunci de slujitorii biserici nostre ortodoze este consecinta mincunilor. Mincuni care au otravit sufletul, a intunecat judecata ierarhilor, a preotimii si a calugarilor nostrii ortodocsi.

Dorinta de putere, de lux si de avere i-a dezumanizat. Romanii greco-catolici, cei care ne-au civilizat, sunt mieii lui Isus Cristos inconjurati de flamanzii
lupi ai lui Satan.

Doamne, lumineaza mintea romanului de jos, credincios cu adevarat. Ei sunt victime ale ierarhilor, a preotilor, a monahilor si ai politicienilor Romanul de rand. Omul simplu de la tara are incredere in slujitorii Altarelor si in politicenii pe care-i voteaza pentru ca sunt oameni invatati, domni cu doctorate in Occident. Cum vedem, toata stinta lor o folosesc in scopuri personale, nimic pentru acest neam. Ei mimeaza ca sunt crestini, dar nu sunt crestini. Stiinta
lor este nimic. Este nimic.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eve... citeste »

28.11.2013 Biserica din Sarsig (BH) a fos...
Data de 28 decembrie, a.c. a fost o zi istorica pentru comuitatea greco-catolica din Sarsig, care a ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771515