Home : Stiri : 2009-02-15
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Protest a 10 avocati greco-catolici din Targu-Mures cu privire la proiectul de lege 368/2007 initiat de deputatii PD-L Buda Daniel, Olteanu Ioan si Zegrean Augustin

15.02.2009, Targu-Mures - Greco-Catolica.org Afisari: 8366   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Catedrala greco-catolica din Targu-Mures, mai numita si "mica", e inca tinuta de BOR
Catedrala greco-catolica din Targu-Mures, mai numita si "mica", facuta dupa modelul Catedralei Sf. Petru din Roma, e tinuta si astazi de BOR desi exista in apropiere o catedrala ortodoxa

Mitropolia Romana Unita cu Roma Greco-Catolica
Protopopiatul greco-catolica Targu-Mures
Parohia Nr. 1 Targu-Mures
Str. Cuza Voda nr. 8
Tel: 0265/262123

Nr. 4/12.02.2009

PROTEST

INAINTAT DE CATRE

Avocatii greco-catolici din protopopiatul TG-Mures al Bisericii Greco-Catolice : Albert Eugenia, Albert Consuella, Sala Antonella, Solomon Doina, Moldovan Nicolae, Rozsa Mihai, Rozsa Jana Rosemarie, Rozsa Alina, Harsan Tiberiu Horea si Gherman Iacob,

IMPORTRIVA PROIECTULUI LEGISLATIV NR. 368/2007 DEPUS DE CATRE DEPUTATII PD-L: BUDA DANIEL, OLTEAN IOAN SI ZEGREAN AUSUTIN

Spre stiinta
 - Domnului Presedinte al Romaniei Traian Basescu
 - Domnului Prim-Ministru al Guvernului Emil Boc
 - Domnului Mircea Geoana, Presedintele Senatului
 - Doamnei Roberta Anastase, Presedinta Camerei Deputatilor
 - Comisiei juridice, de disciplina si imunitati
 - Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor
 - Comisiei pentru politica externa a Romaniei
 - Grupului parlamentar PD-L
 - Grupului parlamentar PSD+PC
 - Grupului parlamentar PNL
 - Grupului parlamentar UDMR
 - Grupului parlamentar al minoritatilor nationale

Stimati Domni si Doamne,

Ne exprimam protestul vehement fata de Proiectul Legislativ nr. 368/2007 privind regimul juridic al bunurilor imobile apartinand cultelor greco-catolic si ortodox din Romania, care reia anterioarele prevederi anticonstitutionale cuprinse in Legea nr. 177/1948 si Decretul-Lege 358/1948 ale regimului comunist de trista amintire, acte abrogate prin efectul Decretului-lege nr. 9/1989 al CPUN,

Cerand staruitor Onor Organelor abilitate respingerea proiectului de lege nr. 368/2007, respins de Senatul Romaniei anterior.

Susmentionatul proiect de lege nr. 368/2007 in contradictie cu prevederile cuprinse in art. 6 propune organului legislativ adoptarea unei legi care ar avea efectul de a interzice retrocedarea lacasurilor de cult, a caselor parohiale precum si a fostelor proprietati funciare apartinand Bisericii Greco Catolice Romane Unita cu Roma detinute in prezent de Biserica Ortodoxa, preconizand punerea in posesia directa a acestor imobile Bisericii Ortodoxe Romane, invocandu-se principiul majoritatii.

Vazand noi dispozitiile cuprinse in:

- art. 2 din Decretul Lege nr. 126/1990 al Fostului CPUN prin care s-a prevazut citam textual: "bunurile preluate de catre stat prin efectul decretului nr. 358/1948 se restituie in starea lor actuala Bisericii Romane Unite cu Roma (Greco-Catolica)".
- art. 480 din C.Civil care statueaza ca proprietatea este un drept absolut ce confera titularului dreptul de a se bucura si dispune de un lucru in mod exclusiv si absolut conform legii.
- art. 481 din C.Civ. conform caruia proprietarul nu poate fi obligat a-si preda proprietatea sa exceptand cauzele de utilitate publica, dupa o dreapta prealabila si deplina despagubire.
- art. 485 din C.Civ. conform caruia posesorul de buna credinta este indrituit a-si insusi fructele bunului posedat
- art. 44 din Constitutia Romaniei care garanteaza continutul si limitele dreptului de proprietate prin lege indiferent de titular, interzice exproprierea cu exceptia cauzei de utilitate publica prevazuta de lege dupa o dreapta si prealabila despagubire, interzice nationalizarea bunurilor pe baza apartenentei religioase sau de alta natura discriminatorie a titularilor, interzice confiscarea averii legal dobandite,

- Considerand ca interzicerea prin proiectul de lege susmentionat se disimuleaza obligatia statului roman de restituire a imobilelor ce au constituit proprietatea noastra de care am fost deposedati prin efectele decretelor abuzive nr. 358/1948 si 177/1948 readucand in vigoare aceste acte normative abrogate.

Vazand art. 1 din Protocolul nr. 1 al CONVENTIEI EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI RATIFICATA DE ROMANIA PRIN LEGEA NR 30/1994 conform caruia citam: "Art. 1 Orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale.

Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decat pentru cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege si de conditiile generale ale dreptului international."

Constatand ca art. 20 alin. 2 din Constitutia Romaniei prevede ca in cazul in care "exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Romania este parte si legile interne, au prioritate reglementarile internationale..."

Vazand ca in conformitate cu art. 29 alin. 5 din Constitutia Romaniei se garanteaza autonomia cultelor religioase fata de stat, acestea bucurandu-se de sprijinul statului.

Constantand ca in conformitate cu prevederile art. 16 alin 1 din Constitutia Romaniei este garantata egalitatea in fata legii si autoritatile publice fara privilegii si discriminari.

Intrucat prin proiectul de lege impotriva caruia protestam este amenintata insasi existenta Bisericii noastre Greco-Catolice si se amplifica divergentele acute de interese existente in Transilvania intre Biserica Greco-Catolica si Biserica Ortodoxa

CEREM CU FERMITATE REFUZUL PROMULGARII proiectului de lege contestat, intrucat acesta proconizeaza elaborarea unui act normativ ca fiind neconstitutional si discrminator, contravenind grav legislatiei democratice a tarii noastre in materie, tratatelor internationale in materie la care Romania este parte, drepturilor fundamentale ale omului si intereselor comunitatii greco-catolice din Romania.

Ne exprimam speranta ca inaltele organe abilitate ale conducerii tarii vor refuza elaborarea unei legi care contravine flagrant drepturilor fundamentale ale omului si implicit a cultului greco-catolic din Romania.

Impartasim pe deplin protestul exprimat in legatura cu contestatul proiect legislativ de catre Preafericirea Sa LUCIAN ARHIEPISCOPUL MAJOR AL BISERICII ROMANE UNITE CU ROMA, GRECO-CATOLICA.

Drept pentru care semnam prezentul protest, el reprezentand vointa noastra unanima si a credinciosilor din cadrul PROTOPOPIATULUI GRECO-CATOLIC TG-MURES.

Semneaza:
Av. Albert Eugenia
Av. Albert Consuella
Av. Sala Antonella
Av. Solomon Doina
Av. MOldovan Nicolae
Av. Rozsa Mihai
Av. Rozsa Jana Rosemarie
Av. Rozsa Alina
Av. Harsan Tiberiu Horea
Av. Gherman Iacob

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
15.02.2009 ce putem sa facem? de mara
Cred ca am putea sa facem ca glasul nostru sa fie auzit si mai departe decat in cadrul granitelor acestei tari unde (imi este rusine sa spun ) romanii gandesc ca niste nemernici impreuna cu biserica ortodoxa pe care o merita din plin .La asa biserica asa oameni.Poate ar fi bine sa ne dea afara din comunitate si sa ne lase cu dragii nostri rusi si sarbi care au avut grija ca si inainte cand ne-au ortodoxit fortat sa ne traga inapoi pe calea evolutiei de orice fel.Nici dupa 1948 bisericii ortodoxe nu i-a fost mai bine dupa ce s-a bucurat de necazul surorii ei si nici acum nu-iva mai bine cu toate argumentele ei fortate.
16.02.2009 unde este `societatea civila`?! de dorina
Felicitari celor 10 avocati din Tirgu-Mures!
In tara asta nu se mai poate face nimic.Trebuie sa ne adresam celor din UE,eventual partidelor populare din care -s-ar zice-ca fac parte si tovarasii care au initiat proiectul.Prin crestin-democratii vechi care mai sint in legatura cu cei din Europa?!
23.02.2009 Un strigat de ajutor! de Ioan
Felicitari celor zece avocati patrioti pentru demersul lor impotriva unui act barbar ce se profileaza pentru credinciosii romani, greco-catolici ardeleni si nu numai! Fara indoiala ca protestul nostru trebuie sa fie mediatizat si facut sa rasune ca un strigat de ajutor tuturor forumurilor internationale, inclusiv celor europene de la Bruxelles! Sa nu lasam ca Biserica martira, Greco-Catolica din Roamania sa fie ucisa miseleste inca odata de niste derbedei si vanzatori de Tara!
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
18.07.2013 Biserica Greco-Catolica contes...
Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a adresat pe data de 18 iulie 2013 o scrisoare Pri... citeste »

01.12.2014 Aportul comunitatii greco-cato...
Este bine ca intr-o zi ca aceasta, de 1 decembrie, cand serbam Marea Unire de la 1918, sa ne uitam i... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772122