Home : Stiri : 2009-02-13
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

E PUBLIC SI OFICIAL: Patriarhia BOR sustine ca bunurile pe care le-a obtinut prin furt si crima de la Biserica Greco-Catolica in 1948 ii apartin de drept!

13.02.2009, Bucuresti - Patriarhia.ro Afisari: 17658   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Biserica Ortodoxa Romana
Biserica Ortodoxa Romana

P A T R I A R H I A R O M A N A
SECTORUL COMUNICATII SI RELATII PUBLICE
CENTRUL DE PRESA
BASILICA

BIROUL DE PRESA

P A L A T U L P A T R I A R H I E I
ALEEA DEALUL MITROPOLIEI 25, 040163 BUCURETI IV, ROMANIA
Telefon: + 40 21 406 71 67 Fax: + 40 21 406 71 72
E-mail:
presa@patriarhia.ro, http://www.patriarhia.ro

CONTESTAREA PROIECTULUI FARA REZOLVAREA DIFERENDULUI
- Litigiul patrimonial dintre ortodocsi si greco-catolici -

Atat rapoartele transmise de catre eparhiile din Transilvania in vederea intocmirii Raportului general de activitate pentru anul 2008, cat si numeroase adrese primite la Patriarhia Romana din partea unor unitati de cult subordonate din aceeasi zona a tarii, semnaleaza o situatie ingrijoratoare privind recuperarea in instanta de catre Biserica Romana Unita cu Roma (grecocatolica) a locasurilor de cult, a caselor parohiale si a cimitirelor apartinand ortodocsilor.

In prezent, in zonele in care au existat comunitati greco-catolice, respectivul cult a declansat un numar de 106 litigii aflate in diferite faze procesuale (spre exemplu, numai in judetul Bihor au fost introduse, incepand cu anul 2005, 26 de actiuni impotriva unor unitati de cult ortodoxe).

Majoritatea zdrobitoare a acestora sunt actiuni introduse dupa intrarea in vigoare a Ordonantei de Guvern nr. 64/2004 pentru completarea art. 3 din Decretul-lege nr. 126/1990 privind unele masuri referitoare la Biserica Romana Unita cu Roma (greco-catolica), aprobata cu modificari prin Legea nr. 182/2005. Acest act normativ prevede - in mod explicit - posibilitatea revendicarii in instanta a fostelor proprietati greco-catolice, desi majoritatea covarsitoarea a credinciosilor greco-catolici au devenit si au ramas, intre timp, ortodocsi.

La cele 106 litigii aflate in curs de judecata, despre care semnalele sunt deosebit de ingrijoratoare, se adauga 29 de hotarari judecatoresti definitive si irevocabile in defavoarea Bisericii Ortodoxe Romane, multe dintre acestea fiind pronuntate dupa anul 2004. In foarte putine cazuri a fost dat castig de cauza unitatilor de cult ortodoxe.

Intrucat intreaga populatie ortodoxa din Romania a perceput ca o mare nedreptate aceasta situatie, au fost promovate, de-a lungul timpului, mai multe initiative legislative care vizau impartirea fostului patrimoniu greco-catolic in functie de numarul credinciosilor ortodocsi si greco-catolici. Ultima dintre acestea a fost proiectul de lege nr. 368/2007 (aflat in dezbatere la Camera Deputatilor), cel mai elaborat, care prevedea inclusiv despagubirea unitatilor de cult greco-catolice de catre Statul Roman.

Acest proiect a fost atacat de catre Biserica Romana Unita cu Roma (greco-catolica), intrucat aprecia ca ii este defavorabil, dar contestarea lui nu constituie o solutie de rezolvare a litigiului patrimonial dintre ortodocsii si greco-catolicii din Romania, care sunt mostenitorii unui patrimoniu comun de peste trei secole. Pana in anul 1700, patrimoniul in disputa a fost in intregime ortodox.

In calitatea lor de culte recunoscute legal in Romania, Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Romana Unita cu Roma (greco-catolica) trebuie sa aiba sprijinul Statului in rezolvarea acestei probleme.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

Sursa: basilica.ro

*  *  *

Raspunsul biroului de presa al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, fata de acest comunicat poate fi citit aici: Raspunsul Bisericii Greco-Catolice la pozitia Patriarhiei Romane: nu exista "patrimoniu comun" iar abuzul facut de regimul comunist nu poate fi, mai ales astazi, sursa de drept

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Categoria: BOR si politica
Comentarii
13.02.2009 BOR a devenit o biserca de hoti si de talhari de Mihai
Prin anii `90 era de asteptat o astfel de replica din partea BOR, dar in anul 2009 sa dai asa ceva e scandalos.

Biserica Ortodoxa Romana trebuie scoasa din toate forurile internationale de dialog inter-religios. Aceasta nu mai este biserica crestina. Iar cu astfel de pagani nu ai ce dialoga pe seama Evangheliei.

De asemenea trebuie atentionata intreaga lume internationala sa stea cu ochii pe Romania. E clar ca drumul spre care a pornit aceasta tara nu e cel al democratiei.

Felicitari Basescu! Felicitari PD-L. Felicitari BOR.

V-ati batut joc de toata jertfa tinerilor de la Revolutie care au murit pentru aceasta tara.

Mi-e scarba!
13.02.2009 Si noi va sprijinim de Grigore L. Culian
New York Magazin, cea mai veche publicatie de limba romana in activitate la New York, sprijina demersul Dvs. si va publica miercuri, 18 februarie, scrisoarea parintelui Botean din Canton, Ohio, adresata lui Traian Basescu si Emil Boc.
Cu stima, Grigore L. Culian,
editor New York Magazin (www.nymagazin.com)
13.02.2009 scandalos de sonoio
de-a dreptu rusinos, pana unde vor ajunge cu aceste probleme, gloata si adunatura de farizei, prefacuti si lipsiti de bun simt. nu degeaba biserica ortodoxa serba nu recunoaste episcopia ortodoxa romana de la Vrsac. pe unde dam de ei ne fac de ras. popi halosi si nesatui.
13.02.2009 BOR a ramas inradacinata in metehnele comunismului de alex
Care "patrimoniu comun" domnule Daniel Ciobotea? Numai comunistii aveau astfel de idei. Proprietatea e a unui proprietar, a cuiva, nu a tuturor.

Datorita voua, ierarhiei Bisericii Ortodoxe Romane, comunismul a prins atat de bine la romani, iar acum ati ramas ultima reduta a diavolului rosu printre noi.

Cum adica "locasurilor de cult, a caselor parohiale si a cimitirelor apartinand ortodocsilor"? Cand au apartinut aceste proprietati Bisericii Ortodoxe Romane? Ati primit de la comunistii atei aceste proprietati luate prin furt si crima de la Biserica Greco-Catolica in 1948 iar acum spuneti ca sunt ale voastre? Nu va e rusine in fata lui Dumnezeu? Aici pe pamant manipulati istoria, presa, televiziunile. Credeti insa ca veti scapa de judecata dreapta a lui Dumnezeu? Daca as fi in locul vostru m-as infiora de ce judecata voi primi.

Domnilor Ierarhi ortodocsi,

Dumneavoastra ce Evanghelie cititi si predicati? Din ce Cuvant al vietii va infruptati?

Cuvantul lui Dumnezeu ne invata sa nu furam, sa nu dorim nimic din ce este al aproapelui nostru, iar atunci cand duci darul tau la altar, daca stii ca ai o problema cu fratele tau, lasa darul tau si mergi de te impaca cu el. Asa doriti voi sa aduceti daruri Domnului, pe altare luate prin furt si crima?

Jerta lui Cain nu a primit-o Domnul pentru ca nu era adusa in "duh si adevar", cu inima sincera. Iar Cain, in loc sa isi indrepte inima catre Domnul, sa se umileasca, l-a omorat pe fratele sau de ciuda ca jertfa acestuia era primita de Domnul. La fel faceti si voi! Sunteti mai rau ca paganii.

Domnilor ierarhi ortodocsi,

Prin acest comunicat ati aruncat o flegma in ochi tuturor romanilor care au suferit pe timpul comunismului, si nu doar greco-catolici. Pe criterii ca cele mentionate in comunicatul vostru pe timpul comunismului oamenilor li s-au luat pamanturile, vitele, bunurile din casa, au fost scosi din propria casa pentru a se da "proletariatului", s-au facut abuzuri peste abuzuri.

E clar ca la 20 de ani dupa Revolutie domniile voastre ati ramas anchilozati tot in acea epoca istorica de trista amintire.

Cum spunea cineva intr-un comentariu la un alt articol, pe baza principiului enuntat in acest comunicat neoprotestantii ar trebui sa ceara despagubiri din partea Bisericii Ortodoxe Romane pentru donatiile pe care le-au facut acestei biserici cat timp au fost ortodocsi. Ati fi de acord cu acest lucru?

V-ati tavalit cu comunismul in patul istoriei, l-ati predicat si protejat in biserici pentru 50 de ani, iar acum, cand Romania vrea sa se scuture de acest balastu al istorie, voi vreti sa o trageti inapoi. Aveti barbi si haine lungi, insa sufletul si inima va sunt pline de ura si necredinta nu impotriva noastra, greco-catolicii, dar impotriva lui Dumnezeu.

El insa va va fi judecator, criminalilor si hotilor!
14.02.2009 dreptate a istoriei de Eftimie Mitra
Sa nu uitam ca greco-catolicismul a fost si este o religie formata la interesele politice ale imperiului Habsburgic. Acestia au luat cu sila in urma cu 300 de ani pamanturile si bisericile de la romani iar acum cu nerusinare le revendica. Le inteleg mahnirea si le recomand totodata sa cerceteze adevarata istorie. A se vedea "Istoria Bisericii Romane" de Nicolae Iorga si altale...
14.02.2009 pentru Eftimie Mitra de Alex
Domnule Eftimie Mitra (sunteti cumva acelasi care v-ati facut manastire pe pamantul greco-catolic de la Huta?),

mai pune dumneata mana pe o istorie adevarata inainte de a da lectii.

Datorita Bisericii Greco-Catolice dumneata vorbesti si scrii astazi romaneste. Pana la greco-catolici nu a existat alfabet latin, nu a exista cultura romaneasca, pentru ca Biserica voastra ortodoxa folosea slavona si greaca atat in carti cat si in cult. Romanii au fost niste needucati pentru secole, oameni care nu au cunoscut Cuvantul lui Dumnezeu pentru ca Biserica Ortodoxa folosea o alta limba decat cea a poporului.

Te informez ca habsburgii nu au luat nici un pamant de la romani, ba inca au luat de la unguri si le-a dat romanilor greco-catolici. In paranteza fie spus, asa vorbesti de parca greco-catolicii nu ar fi tot romani.

Cand Ungaria a cazut sub stapanire otomata, toti grofii unguri s-au refugiat din Ungaria in Transilvania, care era principat autonot, si au inceput sa-i persecute pe romani. Aceste vinituri unguresti din Panonia au fost chiar impotriva ungurilor din Transilvania. Din acest motiv toti acestei grofi unguri au imbratisat clavinismul ca sa poata lupta impotriva ungurilor transilvaneni care erau romano-catolici. Datorita ungurilor clavini episcopul romano-catolic ungur de Alba-Iulia a fost nevoit sa paraseasca Transilvania.

In tot acest timp, acesti calvini au pus ochii pe romani, le-au luat pamenturile, i-au deznationalizat si faceau tot posibilul sa-i treaca la calvini.

Biserica ortodoxa cu ierarhie romaneasca nu a exista in Transilvania pana la 1600 cand a venit Mihai Viteanul. Toti episcopii ortodocsi erau sarbi si croati, care isi bateau joc de romanii transilvaneni la fel cum isi bat sarbii joc acum de romanii din Valea Timocului.

Mihai Viteazul a venit si a facut prima episcopie ortodoxa cu episcop roman la Alba-Iulia. Dupa cativa ani de la moartea lui Mihai Viteazul acesti episcopi romani, care erau numiti si sfintiti la Bucuresti, au inceput sa li se faca avansuri calvine iar prin ei se dorea, incet, convertirea tuturor romanilor transilvaneni la calvinism si astfel maghiarizarea lor. Inclusiv Nicolae Iorga afirma acest lucru in cartile sale la care ne trimiteti.

Romanii, pentru a-si scapa identitatea, limba si fiinta au ales sa se faca greco-catolici. Daca ramaneau ortodocsi se calvinizau, iar astfel implicit se maghiarizau.

Asa ca inainte de a ne da noua sfaturi, mai bine pune dumneata mana pe o carte de istorie.

Si apropo domnule Mitra, daca greco-catolicii sunt atat de rai pre cum spui, tot nu va scuza de furtul de altare si morminte in care traiti.

Prin astfel de murdarii aruncate impotriva noastra incercati doar sa va puneti constiinta la protectie si sa va legitimizati abuzurile, insa de judecata Domnului nu veti scapa.

Convertiti-va inima (nu sa deveniti greco-catolici, ci sa deveniti credinciosi) la Domnul pana nu e prea tarziu...
14.02.2009 Crime la adresa memoriei inaintasilor de Mihai
Fugi de-aici cu biserici cu tot si cu pamanturi!Romanii i-ati indobitocit intr-atat aservindu-i slavismelor incat daca nu venea Lumina de catre Apus, prin Blaj, si acum erati inca iobagi. De unde pamanturi, de unde biserici, care si cati romani erau proprietari?! Aveau dreptul la constructie, daca nu aveau pamantul?!
Erau abia tolerati sa faca o bisericuta de lemn, fara fundatie, cu care trebuiau sa se carabaneasca daca nu mai erau doriti. Drepturile v-au venit prin Apus care a scolit pe cei ce aveau sa faca Revolutii ce-au schimbat fata romanismului obidit. Asa multumiti Blajului???!!!

Au loc aici adevarate crime la adresa memoriei inaintasilor, adevarati barbati romani, neaserviti ciumii rosii care si acum mai bantuie. Rusinea aia mare care desfiinteaza acum o traditie care a ridicat romanismul pana in ultimul catun! Se desfiintaza invatamantul pedagogic blajean! Ramane Dumnezeu cu mila Sa! Dar celor ai Lui ne multumim si cu atat! Poate fi covarsitor! Sa nu creada cineva ca o sa dainuie in veci, cat ar fi de puternic! Judecata va fi sa fie! Vai si-amar!
14.02.2009 Hai zau de eftimie Mitra
Am facut manastire pe un pamant romanesc, un pamant pe care greco-catolicii l-au luat cu sila de la romani.
Tin sa va informaz ca primele carti in limba romana au fost tiparite de ortodocsi. Ati auzit de catehismul ortodox de la 1544? Mai studiati domnule...
Sa nu imi spuneti ca daca nu ar fi existat Biserica Greco-Catolica nu ar fi existat limba romana sau alfabetul latin... ha, ha, este o lauda pe care v-o insusiti in mod exagerat si cu falsitate.
Acest curent de introducere a alfabetului latin a avut loc in toata europa indiferent de existenta greco-catolicismului.
Calvinismul nu a luat fiinta din motive nationale. Daca ati cunoaste putina istorie ati fi stiut ca protestantismul in Europa a luat fiinta datorita ingamfarii si supra imbogatirii unor fete bisericesti catolice.
E drept ca unii ierarhi au cedat presiunilor politice calvine, dar asta nu inseamna ca a cedat biserica. Apostazia acestora, ca si a lui Atanasie Anghel dupa 1700, a fost a lor personala dar nu si a preotilor si credinciosilor Bisericii Ortodoxe.
Este un abuz pe care il vehiculati in mod diversionist.
Romanii pentru a-si pastra identitatea, limba si neamul au ramas in Biserica Ortodoxa. Nu au trecut de buna voie la Greco-catolici ci au fost siliti politic de Habsburgi. Astfel multi ortodocsi au cazut victime ale catolicismului ca exemplu: taranul Oprea Miclaus, Tanase todoran, Visarion Sarai, Sofronie de la Cioara, etc.
Nu am furat altarul nimanui.
Biserica de la Huta a fost reconstruita si intretinuta de ortodocsi. In urma viscolului din 1973 cand s-a distrus acoperisul si o parte din peretii bisericii acestea au fost reparate de ortodocsi in frunte cu preotul Ilie Mihele din Finis. Daca ortodocsii nu ar fi reparat biserica, azi nu ar fi fost de ea decat ruinele.
Apropoo, cei care au construit biserici, scoli si alte cladiri (trecute in acte pe numele greco-catolicilor) revendicate azi de Episcopia Greco-Catolica, au fost iobagii. Acesti iobagi munceau fara a fi retribuiti pe mosiile stapanilor feudali care erau episcopii catolici.
Asa ca domnule Alex, daca asa va este adevaratul nume, mai puneti mana si mai studiati sau, fiti sincer...
14.02.2009 felicitari PD-L de Viorica Bradu
Nu m-am gandit vreodata ca exista si oameni care sa aiba curajul sa puna capat scandalurilor di Ardeal. Unde sunt Greco-Catolici e si scandal. Ei vorbesc de pace doar cu buzele dar cu inima sunt niste scandalagii. Prin aceasta lege PD-L a castigat simpatia romanilor. Felicitari.
14.02.2009 "Cashai" românu de Ady
Pacat ca multi uita cui datoreaza nasterea culturii române. Dar nu numai ca uita, se si complac în uitare pentru ca neuitarea responsabilizeaza. Neuitarea ar însemna renasterea simtirii noastre latine, ar însemna trezirea dorintei de a merge la Roma si a medita la picioarele Columnei lui Traian (care azi e "ocrotita" de statuia Sf. Petru, ce se afla în vârful ei) pentru a pricepe cu mintea si cu inima ca noi ne-am nascut ca popor în Europa iar nu în bratele "mamei" Rusii! Dar asta e prea greu! Românul nostru seamana mai mult cu rromul decat cu romanul iar lumea greu ne mai deosebeste. Mergem la Roma pentru a fura, a tâlhari si a face bâlci la Tre Fontane, acolo unde Biserica Catolica "cea mârsava si imperialista" ne-a dat loc sa ne rugam. Am uitat de bun simt, de cultura nu mai vorbim ... Preferam în schimb sa cerem "milostenie" si sa "duhnim" ... Am uitat Scoala Ardeleana si semnificatia ei, am uitat de ce au murit acei BARBATI! BRAVOS NATIUNE!
14.02.2009 pr. Viorica Bradu de clujeanul
esti ignoranta rau Viorico. nici nu ma mir ca discursul BOR a ramas impietrit tot in anii `40, undeva in perioada comunista. iar nu mintea dumitale agatata undeva prin comunism, iarasi nu ma mir de reactia pe care o ai si de modul cum aplauzi pdl-ul.

pe aceleasi criterii isi castigau si comunistii voturile dupa razboi, iar unii aplaudau de fericire in timp ce altii plangeau de durere. dupa aia toti au plans.

cine nu invata din greselile trecutului e condamnat sa le repete. iar dumneata si ierarhia bor e clar ca inca nu au invatat nimic.
14.02.2009 un singur trup de petre tamas
Daca ne numim crestini si vrem cu adevarat sa fin demni de acest nume, trebuie sa-i iertam pe cei care gresesc...altfel nu putem citi cuvantul Domnului si nici nu putem sa luam parte la Masa cea Sfanta...fiecare sa-si vada propria-i barna si sa nu pretinda de la cei din exerior ceea ce nu realizeaza in propria sa comunitate. Sf. Pavel ne spune sa ne cercetam constiinta.
14.02.2009 Pt. dl. Grigore Culian si alti coreligionari de recul2000
Va semnalez faptul ca, pe blogul lui Andrei Badin (WWW badin.ro) a aparut articolul "in spatele usilor inchise" . Omul, declarat ortodox, are o pozitie corecta fata de biserica noastra, dar in spatiul afectat comentariilor se destrabaleaza mai multi nesimtiti, care , voit si cu rea intentie asimileaza biserica noastra cu ideea de antinational, antiromanism, tradare de neam si intentii de dezmembrare a tarii. Redau si aici unul din raspunsurile pe care le-am dat acestor impostori:

"Urat si josnic mod de a denigra catolicismul utilizati: Induceti, mereu, ideea conform careia a fi ortodox este egal cu a fi patriot si invers, iar a fi catolic =antinational antiroman. De aici, toate vin de la sine, numai miere si lapte, pardon fiere si otrava. Sa ne intoarcem putin in timp: popa ortodox care i-a trimis la moarte pe martirii Horea Closca si Crisan afost patriot, desigur. Dar marele Saguna care a tradat-o pe Catalina Varga , dand-o pe mana autoritatilou UNGURESTI, tot patriot a fost? Dar Miron Cristea , care ameninta ca va lovi in teasta cu toiagul de Patriarh pe primul soldat regatean care va pune piciorul in , citez "ERDELY", tot patriot, nu? Dar ierarhii ortodocsi care se opuneau cu indaratnicie folosirii scrierii cu litere latine in actele oficiale? Mereu ne acuzati pe noi ca am fi antinationali. Va pot documenta ca , din partea Ardealului. marea Unire de la 1918 au facut-o urmasii Scolii Ardelene, intelectuali greco-catolici, majoritatea ierarhi. Dar, cine s-a opus din rasputeri Unirii- desigur patriotii ortodocsi. Sa ne apropiem un pic de prezent. Dupa 1948 toti capii BRU, care au refuzat trecerea la ortodoxie si colaborarea cu regimul anticrist au fost arestati si trimisi in inchisori, iar, in unele cazuri, intr-un fel de arest in manastirile ortodoxe. Au avut viata si moarte de adevarati martiri. In tot acest timp patriotii dvs. ce faceau? Foarte multi dintre ei declarau, in scris, cam asa: ma angajez sa sprijin organele de securitate... Acum, cand noi solicitam sa ni se dea inapoi cea ce ne-a apartinut de drept, santem catalogati tradatori, antinationali, vanduti maghiarilor. Fratilor anonimi, pilule si farmacii, aceste pvesti ale voastre pot fi crezute doar de cei pe care ii chemati la pupat de moaste. "
14.02.2009 INAINTE DE ANUL 1700 de MIREANUL
Inainte de anul 1700 tot ortodicsi ati fost, si tot romani. Santajati si momiti ati devenit altceva si acum va arogati merite pe care nu le aveti pentru a va justifica apostazia. Nu sunteti nici catolici nici ortodocsi. Nu sunteti o Biserica, ci un alt grup de interese.
Si ce ati vrea sa fac eu in cazul dvs.? Eu si altii ca mine? N-am timp sa verific obiectivitatea vaicarelilor voastre. Va refuz limbajul "furt si crima" Exista justitie, adresati-va ei. In planul constiintei mele reprezentati o cauza permanenta de conflicte ruinatoare la nivel national. Cu Biserica Catolica nu exista probleme, cu voi ele nu mai iau sfarsit. Conform dreptului cutumiar dupa 60 (= 30x2) de ani ma indoiesc ca ati mai avea dreptul la revendicari de ordin material. In planul constiintei aveti libertate deplina.
14.02.2009 cine e PDL de clujeanul
La adresa http://ghilotina.wordpress.com/2009/02/ gasiti mai multe detalii despre cine sunt candidatii la primaria Clujului, in special despre cine e Apostu, candidatul PD-L.

Tot pe acest blog gasiti informatii despre Daniel Buda, deputatul care doreste suprimarea Bisericii Greco-Catolice, si afecerile lui murdare.

Luati acest link si dati-l la toata lumea!
15.02.2009 Pt. Mireanul de recul2000
Este adevarat, inainte de 1700 stramosii mei au fost ortodocsi. Dar dvs. stiti ca ei au trecut DE BUNA VOIE la catolicism? Exista si atunci o oarecare liberate in ati alege religia.Dar, in 1948 si perioada urmatoare cum s-a facut trecerea catolicilor la ortodoxie. Cu flori si Leru-i Doamne Ler, iar capii BRU au fost trimisi, pentru linistirea sufletului la statiuni balneoclimaterice ca Gherla, Sighet, Caldarusani, etc. Sesizati diferenta?
15.02.2009 13.02.2009.Alex ai dreptate; BOR a ramas inradacinata in metehnele comunismului de Ioan Marinoiu
Cum sa fie altfel? cand in primavara anului 1976, sinodul secu-comunist al BOR a select pe Daniel Ciobotea, C-tin Alexa, Ion Ionita si Neagu Vasile cu misiuni speciale in Occident.

Daniel Ciobotea pentru studii in Elvetia, C-tin Alexa in Anglia, apoi(Los Angeles), Ion Ionita la Chicago (USA), Neagu Vasile in calitate de preot misionar tot in USA.

Timpul a dovedit ca cei patru au fost pregatiti pentru misiuni speciale. Daniel Ciobotea, patriarh, sa continue persecutia inaintasilor sai comunisti impotriva BRU. Privind din anumit unghi persecutia inpotiva romanilor uniti, pentru ca romanii uniti sunt profund credinciosi din care deriva patriotismul, ceea ce, ca ortodox, cu amaraciune o spun ca ortodocsilor le lipsesc. Nu sunt nici credinciosi si nici patrioti. Credinta si patiotismul ii deranjaza pe ierarhii BOR. Ei au fost si au ramas slugi plecate Moscovei. Sub umbrela Moscovei ei isi pastreaza dominatia. Iar pe incultura balcanica ierarhii BOR sub comunisti au reusit ca din romani sa faca o cireada (expresia lui Petre Tutea despre rusi) neganditoare sa poate fi manata in directia voita de alti nu de ei insasi.

Ca romanii sunt cireada neganditoare vezi pe YouTube, Mircea Badea.fanatismul religios. Te convingi ca de fanatismul religios, ierarhii, preotimea, calugarii si politicieni, inlocuesc adevarul cu minciuna pentru a-si pastra puterea, pentru a fura din putinul saracului.

Pr. Patriarh Daniei, spalati rusinea furtului, a nedreptati si a crimelor de pe fontispiciul BOR.

Dle Presedinte Traian Basescu. D-le Prim Ministru Boc, D-lor Deputati, D-lor Senatori, respingeti proiectul de lege 368/2007 care este o rusine pentru poporul roman in fata istoriei.

Nu uitat ca guvernele se schimba, neamul romaesc este vesnic, iar istoria judeca faptele.
15.02.2009 lui eftimie de ortodoxul
te stiu mai eftimie.ti-a cam tremurat caciula cand a fost faza cu dosarele la valanii de beius apoi imediat ai zis ca esti pt greco catolici cand era vorba de facut dosare de catre politie.
treaba ta e sa stai in manastire si sa te rogi nu pe internet cuvioase.
mai stai in chilie
16.02.2009 hai, eftimie Mitra, zau asa! de Iulius
Catehismul de care vorbesti a fost LUTERAN, NU ORTODOX. Mai studiaza, preacuvioase... 1544 - Wikipedia ... Catehismul Lutheran, prima carte tiparita în limba româna.

In legatura cu rapturile funciare pe care le invoci in totala necunostinta de cauza, ia lasa lenea orientala si pune scolareste mana sa mai citesti una-alta: de ex.: "Biserica greco-catolica din comitatul Cluj in secolul al XVIII-lea" de Greta Monica Miron, Presa Universitara Clujeana, 2007, ISBN 978-973-610-553-1.

Vei vedea ca acele terenuri au fost smulse STAPANILOR DE PAMANT, in marea majoritate REFORMATI la acea data, care aveau, cum spui, iobagi romani, dar si maghiari, secui, etc. Nobilimea maghiara reformata si cea romano-catolica s-a opus acestor masuri, care prevedeau (prin asocierea la o religie recepta) a reducerea domeniilor lor, cat si pierderea iobagilor din zonele respective. Astfel, primii dusmani ai BGC au fost marii stapani de pamant, iubite Eftimie Mitra. Daca romanii ar cunoaste adevarul bisericesc si istoric, si-ar da seama ca doar traditia rasariteana a bisericii este adevarata noastra comoara, pe care trebuie sa o pastram, iar nu credinta si comuniunea cu tarziucrestinatii slavi vecini, si necomuniunea cu fratii latini, stare de lucruri care ne-a adus unde ne-a adus...
16.02.2009 Trist si scandalos de Marius Paraschiv
Capacitatile mele mintale si intelectuale(am doar trei clase) , imi spun asa:
Sunt convins ca in Romania Justitia este de partea puterii, insa, exista, din cate stiu, in afara tarii, tribunale, foruri, carora v-ati putea adresa... Sunt convins ca acolo Justitia este impartiala. Sincer, sunt satul de mizeriile din cadrul Bisericii Ortodoxe (sunt ortodox), condusa de niste avizi de putere, de "fomisti".Ce nu inteleg eu, este de ce continuati sa va cautati dreptatea in Romania, unde puterea sustine BOR? In conditiile in care stiti bine ca pe tanti Justitia o detine si o controleaza... "puterea". Stiti bine cate procese sunt duse "afara", si cele mai multe sunt rezolvate corect. Gresesc?
16.02.2009 tot pentru Eftimie de Iulius
In ce priveste iobagii bisericesti, sau serbii din Moldova sau Tara Romaneasca, nu vad care e problema. Trist este ca ocolesti cu buna stiinta prezentarea obiectiva a unei epoci in care sistemul feudal era o caracteristica inca raspandita in aproape intreg spatiul european in epoca la care faci referinta. Trist este ca ocolesti cu buna stiinta ca manastirile inchinate grecilor ocupau 16% din teritoriul national al Principatelor Unite, pe care au muncit ca serbi romani! Romani pentru Greci! Dar nu conteaza, BO a insemnat esentza romanismului, nu-i asa? Nu ti-e rusine????!! Cand Cuza, pe care il stimam toti romanii, a indraznit sa le secularizeze, grecii l-au excomunicat, au blestemat neamul romanesc iar chipurile domnitorilor romani zugraviti si la Muntele Athos, au fost mazgalite, sterse, si date uitarii. Deci cine a tras spre bogatii si inavutiri? Cine ne-a aiubit ca si confrati ortodocsi vreodata????? Rusii? Sarbii??? Bulgarii??? In Roma exista Colegiul Atanasie, Colegiul Pio Romeno, la fratii intr-u ortodoxie vad suprimari ale identitatii romanesti in zonele locuite de ai nostri, si doar cateva ore de limba romana ca limba straina, in timp ce ei se lafaie la noi in Parlament pe bancile rezervate minoritatilor "istorice"... Un popor ortodox ne-a luat Basarabia, alt popor ortodox ne-a luat Bucovina de Nord si sudul Basarabiei, si vrea sa ne ia si fundul marii... si alte cele...

Continuati sa va inchinati in acelasi fel cu acestia, sarutati picioarele lor si pe viitor... Fabricati sfinti din orice muritori de rand care au pomenit la coada plangerilor, in treacat si religia lor, falsificati istoria, si ucideti ce a avut mai bune neamul vostru- mi-e rusine sa ma numesc roman cand va declarati voi romani!
16.02.2009 Patriarhia BOR excomunica judecatori? de Remus Cernea
Legat de litigiul cu Biserica Greco - Catolica:

Intr-un comunicat de presa din 13 februarie 2009, pentru interese materiale, Patriarhia BOR ii trateaza pe credinciosii ortodocsi ca pe o masa de manevra si face presiuni asupra justitiei parand a-i elimina pe unii judecatori din randul cetatenilor romani care se considera ortodocsi.

Textul comunicatului poate fi citit mai jos:


http://www.secularhumanism.ro/index.php/lang-ro/component/content/article/61-comunicat-16-februarie-2009

Remus Cernea
Presedinte
Asociatia Umanista Romana
www.secularhumanism.ro
tualegi.eu@gmail.com
0727.583.594
16.02.2009 eftimie de ortodoxul
Calugarul a fost demis de episcopul ortodox Sofronie Drincec de la conducerea schitului Huta si este amenintat cu izgonirea din Episcopia Oradiei pentru ca are alte pareri cu privire la ecumenism.

Parintele din munti

Parintele Eftimie Mitra e un preot atipic, cu mâinile basicate de coada toporului, cu suba flocoasa si bocancii mustind de noroi. Asta, pentru ca în capul vaii Finisului, unde vietuiesc calugarii schitului Huta, nu este nici încalzire centrala, nici curent electric. Un drum de carute lung de 17 kilometri, urmat de o carare noroioasa care urca dealul abrupt prin zapada înghetata, e singura legatura cu lumea
Acum e rândul lui Eftimie sa plece. Episcopul Sofronie l-a demis din functia de egumen, adica sef peste schit.
Eftimie a fost înlocuit din functie pentru ca nu are “studii teologice adecvate functiei” si i s-a interzis sa mai slujeasca în afara manastirii.
19.02.2009 Va place sa aveti ultimul cuvant? de Doru Brudascu
Observ ca greco-catolicilor le place sa aiba mereu ultimul cuvant. In ceea ce priveste chestiunea istorica se vede clar ca fabuleaza. Pretind ca au pastrat romanismul in Ardeal, o fi contribuit poate si ei. Dar pana inainte de a se infiinta secta greco-catolica cine a pastrat romanismul in Ardeal? e firesc ca tot ortodocsii.
Il cunosc pe parintele Eftimie. A terminat facultatea de electronica, nu e oricine. A renuntat la lume pentru crezul sau. Acum a sosit momentul sa intre in lupta pentru a-si apara credinta, o face marturisind dreapta credinta in lume caci in lume e nevoie, aici unde episcopul Sofronie a vandut credinta si e preocupat de lux si mese imbelsugate, sa stea la masa cu Obama si alti stapani temporari ai lumii. Iata de ce l-a destituit Episcopul Sofronie pe Eftimie.
El si-a spus punctul de vedere cu curaj si demnitate, un exemplu pentru cel ce l-a destituit.
Catehismul de la 1544 a fost ortodox domnilor dara avut, cei drept si unele influiente protestante asa cum azi unele carti ortodoxe au influiente catolice.
Se vede clar din comentariile postate aici ca sunteti implicati politic pana in gat. Aveti o singura tinta: comunismul.
Parintele eftimie pe care voi il blamati intruna nuse limiteaza la a critica doar un fel de curent politic ci el, iubitii mei e in egala masura adversar si al comunismului cat si al capitalismului dictatorial al UE pe care voi il sustineti.
Stiu cine e pr Eftimie si ce viata duce si de aceea il apreciez, nu l-am vazut niciodata lingusindu-se pe langa cei mari.
19.02.2009 Eftimie Marturisitorul de Viorica Bradu
Am auzit de parintele Eftimie si m-as bucura sa il cunosc personal. Daca episcopul Sofronie l-ar fi ridicat in rang inseamna ca pr Eftimie ar fi fost compromis ca si el. Anonimul care a scris acel mesaj cu studiile a omis esentialul cuprins in articolul intreg. Am citit si am auzit despre el, il admir pentru verticalitatea de care a dat dovada.
Dumnezeu sa il ajute sa ramana tot asa.
19.02.2009 Ori e alba, ori e neagra... de Iulius
"Catehismul de la 1544 a fost ortodox domnilor dara avut, cei drept si unele influiente protestante asa cum azi unele carti ortodoxe au influiente catolice."

Pai lamureste-ma putin, te rog frumos cu "influentele" astea.

Ortodox, hai? Amu` daca nici in registrele nemtilor nu te potzi bizui...

Catehismul Lutheran De la Wikipedia, enciclopedia libera

Registrele de chetuieli ale orasului Sibiu pe anul 1544 arata ca Filip Moldoveanul a fost platit pentru Catehismul Lutheran, carte tiparita de el. http://ro.wikipedia.org/wiki/Catehismul_Lutheran

Nu mai umblati cu micsunele, va rugam frumos.
19.02.2009 Romanismul. D-lui Doru Budrascu, un roman verde :-))) de Iulius
Lasa chestia cu "observatul" "ultimului cuvant", ca nu e cazul... vad ca pot ai tzai, si vad ce aberatii "ortodoxe" sunt pe siturile voastre, de rad si curcile.

Acuma, la obiect, stimabile. Observ ca in general, atunci cand lansati diverse acuzatii, nu aduceti dovezi verificabile, iar acest aspect, cu putine exceptii, chiar pare a fi o tara ce se perpetueaza si prinde radacini in discursul confesionalist ortodox... Daca ati fi citit ceva din istoria ultimilor veacuri, probabil ca la ora aceasta ati fi inteles ca "spatiul romanesc" nu era singur singurel pe fatza pamantului, intr-un illo tempore fara evenimente. Mai erau si alte semintzii pe Pamant, si mai exista ceea ce se numeste "EPOCA", era, perioada istorica.. Sper ca ma exprim destul de clar. Ei bine, pentru toate semintiile acestea, iar acum ma restrang la contextul "european", [care, din cat se vede, pica cam greu la digestie multora din intelighentzia ortodoxista (adica recunosc ca suntem europeni, dar, asaaaaa, cu greuuuuu le vine se se puna in aceeasi oala cu atatzia eretici (lol!)] al veacului al XVIII-lea, cand ideea de nationalism a prins redacini in spatiul european.

NU AI CUM SA VORBESTI DE "ROMANISM", cand romanul de rand nu stia din ce familie europeana face parte. Cum poti sti cu adevarat cine esti, cand nu-ti cunosti parintii?

"Dar pana inainte de a se infiinta secta greco-catolica cine a pastrat romanismul in Ardeal? e firesc ca tot ortodocsii." Esti ridicol. Religia nu a insemnat nimic in aceasta perioada. Indraznesc sa spun ca "daca" (desi se spune ca in istorie nu e permis), romanii ar fi fost catolici inca inainte de Reforma, cel mai probabil ca cel putin in Ardeal si Partium nobilimea maghiara, minoritara etnic, s-ar fi romanizat!!! Or diferentzele religioase au perpetuat si raportul etnic... Sa nu vii acuma cu "cronicarii moldoveni"- ca am invatat despre ei- si ca au aflat asta studiind in scolile (catolice) din Polonia. Observatiile lor nu au constituit declansarea unor msicari nationale, si s-au pierdut in timp.

Ortodoxia "romaneasca" din Ardeal a avut ierarhi sarbi sau greci, cu care tare bine ne avem si amu`... (vedetzi ce bine-i trateaza pe preotii nostri ortodocsi, si identitatea romaneasca). Doar de la Mihai Viteazul, la 1600, este intemeiata structura de tip mitropolitan a bisericii "romanesti" a Ardealului.- In aceasta biserica elementul romanesc era ca si inexistent in ierarhie, limba de cult, etc... Vai si-amar!!!
23.02.2009 hoti sunt catolocii si mai presus de toti PAPA de felicia
adevaratii hoti sunt catolicii, deoarece de unde sa aiba ei bunuri? nu l-au confiscatr si nu au omorat atati crestini drept maritori spre a-si le insusi?
vandalii si mincinosii! de aceea raman fara credinciosi. doar materia ii intereseaza. rusine. !!!
23.02.2009 pentru felicia de Lica
Mesajul lui felicia de mai sus e un exemplu concret de spalare de creier practicat de BOR. Ura si rautatea pe care BOR o sadeste in mintile si sufletelor credinciosilor ei va produce numai rau acestei natii.

De la o Biserica si un Stat care isi falsifica propria istorice, ce te mai poti astepta? TE miri ca toti rad de noi? Te miri ca romanii nu se pot integra nicaieri? Nu se pot integra pentru ca nu au identitate.

Identitatea romaneasca a fost rezultatul operei spiritual-culturale a Bisericii Greco-Catolice, iar cand aceasta Biserica a fost masacrata de comunisti si identitatea romaneasca s-a dus. Am ajuns astazi o natiune de manelisti, lautari, hoti si curvari, la fel ca BOR.
24.02.2009 tot pentru felicia de mihai
Eu vad in aceste zile de unde provin hotii si violatorii si cum ne priveste Europa ca pe niste paria ai lumii pentru ca suntem un popor neasezat in fagasurile sale.Degeaba ne plangem de felul in care suntem tratati .Eu cred ca nici nu meritam sa fim primiti in Europa.Noi suntem bine cu sarbii si rusii si grecoteii nostri.Avem o biserica care de mult a uitat care este rolul ei ,incepand de la disordinea din biserica cand unul intra ,unul iasa, unul face matanii, cand banii zornaie,cand admosfera de rugaciune este mereu tulburata,cand popii si biserica se impopotoneaza cu cu tot felul de chiciuri,cand pupatul moastelor ,pomenile ,parastasele ,devin isterii populare cu politicieni si tarabe cu tot felul de nimicuri vandute ca lucruri sfinte.Cu drept spunea cineva ca ortodoxia a fost si este omoratoare de suflete romanesti.Va tot legati de PAPA,pentru ca pentru multi reprezinta un simbol.Pacat ca nu este si simboluI romanilor.Biserica ortodoxa tot vorbeste de iubire.Unde este iubirea de aproapele cand faci nedreptate cu fratele tau.Cand sunt doua biserici in sat una a ta si una furata de la fratele tau pe una mai bine o incui si nu il lasi si pe celalalt sa-si tina slujbele.Le este frica popilor ortodoxi ca nu cumva sa piarda din credinciosi?Eu cred ca pot dormi linistiti pentru ca sunt destui needucati in tara asta care de mult nu au mai pus mana pe ocarte ,darmite pe o carte de istorie si cred inca tot ce s-a sustinut de biserica ortodoxa stalinizata pentru a a-si motiva abuzurile.Astfel se nasc monsri din necultura si ignoranta.
25.02.2009 @Lica de recul2000
Lasati-i, domnule in pace. Astia fac alergie cand aud de limba latina si de originea noastra ,tot latina. Mai fac alergie la romanismul Scolii Ardelene, la conceptul de restituire a bunurilor ce le detii ilegal, la tot ce este catolic, sau provine din lumea catolica. Pentru Sfantul Parinte acestia au numai rautati si minciuni. Macar, acesta, respectiv Ioan Paul al doilea si-a asumat si cerut scuze pentru erorile savarsite de BC de-a lungul timpului.Ortodocsistii nostri nu uita sa mentioneze, mereu, aceste greseli. Da, au fost reale, nu se mai pot indrepta, tot ce ramane este ca BC sa si le recunoasca si sa-si ceara iertare. A facut-o. Cum, ar veni la rand BO, inclusiv BOR, cu ale lor derapari.Raspunsul lor, vorba latinului :NIET!Din declaratiile lor , aflam ca sant curati ca lacrima, nu au mancat usturoi si nici gura lu le pute.Asadar, dle. Lica, sa nu ne asteptam la minuni. De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere.
01.03.2009 BOR si BRU de Devotu
Sunt dezamagit ca unii greco-catolici (asa isi zic ei, eu n-am de unde sa-i stiu, pentru ca s-ar putea pe ascuns sa fie chiar ortodocsi care vor sa infierbante spiritele romanilor ortodocsi contra celor uniti) despre BOR si despre inaltele lor sfintii folosind vorbe de ocara precum hoti, curve si nu mai stiu cate si mai cate. In replica ortodocsii aduc si ei vorbe de ocara Papei si prelatilor catolici sau greco catolici. Si tot acest dialog plin de invenctive este purtat de romani. Asa banuiesc. Ca doar n-or fi basarabeni de-ai lui Voronin care sub masca ortodocsiei sau a catolicismului incearca sa-i dezbine pe romani si sa alipeasca in viitor pe toti moldovenii din Romania si tinuturile unde ei salasuesc, la Basarabia pentru a forma Moldova Mare. Sau poate sunt alte natii din jurul nostru care si ele ravnesc la pamantul nostru pe care ei il considera al lor cum ar fi bulgarii. ucrainenii, sarbii, ungurii. Ravnesc nu numai la pamant ci si la locuitorii lui majoritari pentru ai aduce din nou la stadiul de odinioara de robi, iobagi, clacasi, palmasi, etc. Si pentru ca acum nu mai aven granitze cu rusii, este evident ca ei ei se exclud de la dorinta de a ne dezbina din capul locului. Nu va mai certati si nu mai fiti dezbinati dragi romani, ca sa nu se mai bucure dusmanii nostri. Sa nu le dam satisfactie.

01.03.2009 hai zau de Viorica Bradu
Vad ca tot asa incapatanati ati ramas. Vad tonul arogant care va caracterizeaza si ura pe care o aveti fata de ortodoxie. Se vede clar. Cu toate ca sunteti pe siteul vostru nu ati aratat un exemplu pozitiv decat tulburare si scandal, ceea ce va caractererizeaza. Asta ati facut si la 1700 in Ardeal. Si inca mai aveti neobrazarea sa deschideti gura facand pe victimele, cersind mila lumii. Voi sunteti cei care faceti scandaluri mereu si stricati imaginea romaniei peste hotare cu pretentiile voastre exagerate, pretentii de burghezi...
Inafara de averi nu va mai intereseaza altceva...
01.03.2009 Cine au fost buni romani? de Doru Brudascu
Buni romani au fost si cativa greco-catolici pe care ii intalnim la Scoala Ardeleana ca: Petru Maior, Samuil Micu, Gheorghe Sincai etc.
Sa nu uitam ca acestia au fost prigoniti de ierarhii greco-catolici cand au vrut sa dezvolte o cultura pur romaneasca in timp ce episcopii uniti erau tradatori vanduti intereselor maghiare.
03.03.2009 pentru Doru Brudascu de nenea
Mesajul tau Dorule e cel mai bun exemplu de manipulare istorica in cel mai perfid mod cu putinta.

Pentru ca nu puteti nega aportul pe care corifeii Scolii Ardele l-au adus la cultura romaneasca, ii acuzati pe episcopii greco-catolici ca ar fi fost anti-romanesti.

Stimabile,
PRIMUL care a vorbit despre "identitatea romaneasca", pe care voi, ortodocsii, va rog tot bateti in piept ca ati aparat-o inca dinaintea erei noastre, a fost episcopul greco-catolic Inochentie Micu Klein. Apoi, Scoala Ardeleana, adica scolile de la Blaj, au fost sustinute de episcopii greco-catolici. Episcopii greco-catolici au platit din banii proprii scolarizarea cat mai multor copii de taran romani care ulterior sa poata lupta pentru drepturile romanilor.

Ati ajuns sa manipulati istoria acestei tari numai sa va iasa mendrele cum doriti. Nu va e rusine?

In timp ce Andrei Saguna a introdus limba maghiara in cancelaria episcopiei ortodoxe de Sibiu si a sustinut un partid "romaneasc" fidel coroanei ungare, episcopii greco-catolici au refuzat sa introduca limba maghiara si au sustinut un partid romanesc unionist.

Mai pune mana pe o carte de istorie, nu le maculatura scrisa in ungherele Securitatii ca sa dea bine la partid.

Te miri ca isi bate joc toata lumea de noi pe plan international, daca noi ne batem joc de propria istorie si de proprii inaintasi?

Mi-e pur si simplu sila.
03.03.2009 pentru Viorica Bradu de nenea
Dupa ce BOR refuza sa de nea bisericile inapoi, ba inca le si demoleaza, dupa ce ne persecuta credinciosii peste tot pe unde pot, ii sicaneaza, discrimineaza, tot noi suntem aia care facem imaginea romaniei de rusine?

Nu doamna, nesimtiti ca dumneavoastra, care fac toate aceste faradelegi si apoi le arunca pe spinarea noastra, sunt cei care fac imaginea Romaniei de rusine.

"pretentii de burghezi..."

Parca ii aud pe comunistii din anii 40 care veneau sa ne ia pamantul, ca eram burghezi. E clar ca BOR a ramas ultima redusa a comunismului, cum spunea cineva intr-un comentariu.

"Inafara de averi nu va mai intereseaza altceva... " I-auzi cine vorbeste! Pai daca nu va intereseaza pe voi atat de mult averile noastre, de ce nu le dati inapoi? Asa va invata Sfintii Parinti, Scriptura, Canoanele, etc? Sau voi nu ne dati bisericile, si le demolati, si tineti bunuri furate prin crima si hotie pentru ca, de fapt, ne iubiti, nu pentru ca va plac bunurile noastre, nu? :) Ma mir ce argumente puteti folosi pentru a va legitima trairea in furt, in loc sa dati inapoi ce e al vostru.
04.03.2009 tot pt Viorica Bradu de recul2000
Dar ce ati dori dvs. si, impreuna cu dvs. toata BOR? Ati dori sa tacem, sa ne impacam cu ideea ca fratii nostri romani ne-au furat? Santem acuzati de faptul ca prin aceste revendicari , noi, de fapt, servim interesele oculte ale unor puteri straine si ca nu facem altceva decat sa atentam la integritatea si suveranitatea tarii( blog Andrei Badin- In spatele usilor inchise).Acum, dvs., doamna, ne acuzati ca stricam imaginea Romaniei prin cererile noastre.Ce credeti ca s-ar intampla daca BOR ne-r restitui proprietatile furate? Care din atributele fundamentale ale ststului ar fi afectate, sau ar disparea? Va raspund eu: nici unul si Romania ar continua sa existe ca stat national, unitar, independent. Cat despre imaginea Romaniei? Intreaga lume democratica ar aprecia gestul.Concluzia este simpla: o imagine negativa despre revendicarile noastre si-au format-o doar cei care au creat paradoxul: au fortat patrunderea religiei Bizantului peste un popor eminamente latin.
06.10.2009 Pentru Eftimie Mitra de Florin
Pentru Eftimie Mitra
Daca ar o sa-l cititi pe Iorga, veti descoperi, spre surprinderea dumneavoastra, o afirmatie a acestui istoric ortodox:,,Doua lucruri nu le inteleg in istorie:de ce evreii l-au repudiat pe Cristos si de ce romanii repudiaza Roma.``
In timp ce Miron Cristea se afla la Budapesta blestemand soldatii care treceau Carpatii pentru eliberarea Ardealului ,,Voi zdrobi cu carja mea de episcop teasta primului soldat regatean care va trece Carparii,`` episcopul greco catolic Iuliu Hosu, era in mijlocul ostasilor. Ar fi multe de spus dar multi ar trebui sa invete morala crestina, adevarata istorie si nu maculatura bolsevica.
25.03.2010 lui Florin de Ioana Rad
Omul lui Dumnezeu Eftimie, pe care voi catolicii il blamati, are dreptate. Nici N. Iorga si nici M. Cristea nu au spus vreodata asa ceva. Puteti spune de unde ati luat informatia? Se pare ca dumneavoastra incercati sa spalati creierele. Dar nu veti reusi oricui...
Iuliu Hosu a lasat in testament sa fie ingropat de un catolic maghiar caci pe ortodocsi ii considera eretici. Ia auzi cine vorbeste...
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.06.2013 Greco-catolicii vor inapoi bis...
Pe data de 25 octombrie, 2006, Episcopia Greco-Catolica de Oradea a chemat parohia ortodoxa Sf. Gh... citeste »

14.11.2013 Comunicat: Premierul Ponta, so...
Cardinalul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Romania, i-a adresat ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3773820