Home : Stiri : 2009-02-13
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Atentat PD-L la adresa Bisericii Greco-Catolice

13.02.2009, Cluj - Greco-Catolica.org Afisari: 7357   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Deputatii PD-L Daniel Buda si Ioan Oltean, initiatorii proiectului de lege 368/2007 prin care se legifereaza hotia din 1948 si se suprima din nou Biserica Greco-Catolica
Deputatii PD-L Daniel Buda si Ioan Oltean, initiatorii proiectului de lege 368/2007 prin care se legifereaza hotia din 1948 si se suprima din nou Biserica Greco-Catolica

In anul 2007, trei deputati ai Partidului Democrat, pe atunci, printre care Ioan Oltean si actualul judecator al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, au initiat un proiect de lege prin care propuneau ca Biserica Greco-Catolica sa nu primeasca inapoi in totalitate bunurile confiscate pe vremea comunismului. Proiectul de lege incalca vehement Constitutia si nu a trecut de Camera Deputatilor, mai ales ca PD nici nu detinea majoritate.

In urma alegerilor parlamentare de la sfarsitul anului trecut PD-L a obtinut majoritatea in parlament, dupa fuziunea cu cei de la PSD, iar situatia s-a schimbat la 180 de grade. Avand putere in Camera Deputatilor, proiectul de lege ce viza averea confiscata a Bisericii Greco-Catolice a reaparut pe agenda deputatilor democrat-liberali. Acum, in ciuda faptului ca proiectul legislativ incalca prevederile Constitutiei ce apara dreptul la proprietate, acesta are mari sanse sa treaca de camera decizionala, care este cea a Deputatilor. Cel mai probabil, initiatorii proiectului mizeaza pe faptul ca majoritatea deputatilor din acest mandat sunt straini de situatia Bisericii Greco-Catolice.

Proiect neconstitutional
In proiectul de lege propus de cei trei deputati in anul 2007 se dorea reglementarea regimului juridic al patrimoniului imobiliar al cultelor ortodox si greco-catolic, prin respectarea principiului proportionalitatii. Cu alte cuvinte, cum greco-catolicii sunt mai putini la numar, acestora nu li se mai retrocedeaza toate imobilele cuvenite, iar majoritatea acestora vor trece in proprietatea Bisericii Ortodoxe Romane. Legea 177/1948, pe care a fost bazat acest proiect, a fost abrogata, deoarece principiul proportionalitatii functioneaza mai degraba in tarile comuniste sub sloganul „nimic pentru tine, tot pentru toti", atunci cand se vorbeste de proprietate. Romania a depasit acea perioada, cel putin asa se spune, cand erai scos din casa ta, pe motiv ca esti intelectual si ti se oferea un coltisor dintr-o camera, iar celelalte camere erau oferite unor familii de stimati muncitori. Datorita neconstitutionalitatii acestui proiect, precum si a altor nereguli de ordin juridic, proiectul a primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ al Senatului, a Comisiei juridice, de disciplina si imunitati, a Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor, a Guvernului Tariceanu, precum si vot negativ in Senat in sedinta din 2 mai 2007. Din Senat, care e camera sesizata, proiectul a fost trimis catre Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

Conform informatiilor de pe site-ul Camerei Deputatilor, in data de 26 februarie 2008 proiectul a fost dezbatut in Camera de unde a fost retrimis spre Comisie. Pentru a evita un vot negativ in Camera, care ar fi clasat definitiv proiectul, initiatorii sai au taraganat discutarea lui pana acum, dupa alegeri. Acum presedintele comisiei juridice al Camerei Deputatilor este vicepresedintele grupului parlamentar PD-L, Ioan Oltean, care este la al cincilea mandat de deputat tot in cadrul PD-L, iar majoritatea este detinuta de PDL-PSD. Astfel proiectul de lege este pe „calea cea buna".

Boc a facut poc
Dimensiunea politica a discursului Sinodului din anul 2007, inspirata de viziunea ecleziastica si publica a Mitropolitului Bartolomeu Anania, a provocat instantaneu reactia politica a domnului Emil Boc, care atunci declara: „Daca (n.r. - situatia) nu se va rezolva pe cale amiabila, vom fi nevoiti sa gasim o solutie legislativa care sa porneasca in primul rand de la numarul de enoriasi existent in Romania, pentru a curma aceste dispute care nu fac bine nici societatii romanesti, nici bisericii in ansamblu". Afirmatia emisa de catre un profesor de drept constitutional, tradeaza mai degraba interese politice de moment, decat interesul pentru principiile dreptului de proprietate, care este garantat de Constitutie si care nu incumba nimic in plus, cum ar fi criterii de numar, sex, gen etc.

Afaceri politico-religioase?
Unele voci sustin ca ar fi vorba de afaceri la mijloc, in ceea ce priveste taraganarea procesului legislativ si scoaterea sa de la naftalina imediat dupa formarea noului Guvern. Dupa ce ca acest cult inca nu si-a primit inapoi toate posesiunile care i-au fost confiscate de catre comunisti, trei deputati din Ardeal, zona de influenta a mitropolitului Bartolomeu Anania, care nu este tocmai cel mai mare prieten al greco-catolicilor, se zbat de doi ani sa faca sa treaca prin Camera Deputatilor un proiect de lege neconstitutional.

La ora actuala foarte multi alegatori care au votat inainte cu Emil Boc sunt nemultumiti de alianta PDL-PSD si probabil vor „taxa" partidul la alegerile pentru primaria Clujului. Solutia de castig pentru PD-L la Cluj este sa aiba sprijinul Bartolomeu Anania, deoarece majoritatea clujenilor sunt ortodocsi. Cu ocazia alegerilor din Cluj, fiecare grup de interese are sansa sa isi vada indeplinita propria agenda. Astfel, PD-L scoate de la naftalina proiectul legislativ de suprimare a Bisericii Greco-Catolice pentru a primi sprijin din partea Bisericii Ortodoxe Romane, iar Biserica Ortodoxa Romana pastreaza in continuare proprietatile primite prin confiscare de la Biserica Greco-Catolica. Aceasta varianta pare destul de posibila, mai ales dupa declaratia actualului premier Emil Boc, care nu sustinea prevederile Constitutiei privind dreptul la proprietate. Un exemplu edificator de "impartire intre culte" este cel al Manastirii Nicula, ridicata si apartinand de drept Bisericii greco-catolice, pentru care exista hotarari judecatoresti de retrocedare. Dar la acest lacas ortodocsii tin cu dintii, construind aici o adevarata catedrala, mai ales tinand cont de faptul ca locul greco-catolicilor pare sa-i fi ajuns foarte drag mitropolitului Ardealului, Bartolomeu Anania.

Reactia greco-catolicilor
Reprezentantii greco-catolicilor din Romania si-au exprimat consternarea privind reluarea acestui proiect legislativ la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an, prin trimiterea mai multor scrisori deschise presedintelui Traian Basescu, premierului Emil Boc, presedintele Senatului Mircea Geoana, presedinta Camerei Deputatilor Roberta Anastase, Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National si altor institutii.

"Opinia comuna a celor ce au considerat acest proiect de lege este ca incalca drepturi fundamentale ale omului, incalca drepturi garantate de Constitutia Romaniei, specific dreptul de proprietate, ingradeste libertatea religioasa si afecteaza buna convietuire dintre credinciosii ortodocsi si greco-catolici din Romania. Initiativa in sine este unilaterala, discriminatorie si incalca drepturile Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, prin legiferarea de facto a furtului de altare si morminte greco-catolice infaptuit de Statul comunist ateu in 1948, cand Romania era sub ocupatie straina.

Argumentele folosite de initiatorii acestei legi, sunt o insulta si batjocura la adresa tuturor romanilor si familiilor acestora care au suferit pe timpul regimului ateisto-comunist instaurat cu forta in Romania. Sa justifici astazi, in 2009, un proiect de lege pe baza unui dictat strain si al unor crime din 1948, de pe urma caruia au murit sau au suferit mii de persoane si atatea familii au fost distruse, este un atentat la existenta Statului de Drept Romania castigat prin sangele martirilor din 1989.

In baza unui presupus drept al "majoritatii" asupra bunurilor minoritatii, actualii posesori ai bunurilor greco-catolice sustinuti de autoritatile Statului Roman din teritoriu, interzic inmormantarea credinciosilor greco-catolici in cimitirele greco-catolice care astazi se afla in posesia Bisericii Ortodoxe Romane, interzic sa se traga clopul din biserica greco-catolica pe care o au in posesie pentru mortii greco-catolici, interzic accesul greco-catolicilor in propria biserica, chiar daca comunitatea ortodoxa are mai multe biserici in posesie. Astfel credinciosii nostri sunt obligati sa se roage afara, in cimitire, case particulare, camine culturale, scoli sau alte locuri total improprii. Avem localitati unde autoritatile locale refuza eliberarea de titluri de proprietate pentru pamanturile greco-catolice, iar reaua credinta a actualilor posesori a mers nu de putine ori pana acolo incat bisericile greco-catolice au fost demolate numai sa nu fie retrocedate. Statul Roman are datoria legala si morala sa restituie proprietatile pe care le-a confiscat de la Biserica Greco-Catolica in 1948, proprietati care astazi se afla in posesia Statului sau a terte parti. In ceea ce priveste bisericile greco-catolice care astazi se afla in posesia Bisericii Ortodoxe Romane, Biserica Greco-Catolica si-a aratat disponibilitatea inca din 1990 ca dupa retrocedare, de la caz la caz, sa ajunga la o intelegere separata cu Biserica Ortodoxa Romana pentru celebrari alternative in bisericile greco-catolice. Deja s-a facut dovada din partea Bisericii Greco-Catolice in acest sens si in diverse locuri unde s-au recuperat biserici greco-catolice se celebreaza alternativ." - declara Pr. Cristian Terhes, purtatorul de cuvant al Memorandumului credinciosilor greco-catolici din Romania.

Situatie similara la Bistrita
La sfarsitul anilor 1800, Biserica Greco-Catolica a cumparat de la calugarii franciscani lacasul de cult din municipiul Bistrita, aflat in imediata apropiere a Hotelului Coroana de Aur. Ceva ani mai tarziu, comunistii au catalogat ca fiind in afara legii cultul greco-catolic, le-au confiscat bunurile si le-au acordat cultului ortodox. La scurt timp dupa acest eveniment, numerosi bistriteni cat si preoti greco-catolici ce slujeau la acea biserica au trecut la ortodoxism, iar lacasul a devenit al majoritatii ortodoxe. Dupa aproximativ 100 de ani de la cumpararea lacasului de greco-catolici, ortodocsii au intabulat imobilul pe nume propriu, conform legilor atunci in vigoare. Odata cu aparitia legilor retrocedarii, greco-catolicii si-au cerut lacasul inapoi, iar cum acest lucru nu a putut fi finalizat pe cale amiabila s-a apelat la instantele de judecata. Daca instantele din judetul Bistrita-Nasaud le-au dat castig de cauza greco-catolicilor, ortodocsii au facut recurs la Curtea de Apel Cluj. Aici judecatorii au decis ca Biserica Greco-Catolica nu poate ridica pretentii, pentru ca nu are personalitate juridica, cauza fiind astfel castigata de ortodocsi, nemaipunandu-se problema retrocedarii conform legilor in vigoare. Greco-catolicii nu au renuntat si au facut apel la Inalta Curte de Casatie si Justitie, urmand ca aceasta sa dea o hotarare finala si irevocabila. In cazul in care nu vor avea castig de cauza, Biserica Greco-Catolica va apela la instantele din afara tarii pentru a rezolva corect speta.

Pana la finalizarea procesului, biserica de la Coroana de Aur va ramane in proprietatea ortodocsilor. Totusi, daca proiectul legislativ propus de cei de la PD-L va trece de Camera Deputatilor, sansele ca acest locas de cult sa revina in proprietatea greco-catolicilor vor fi nule.

Iulia Balazs
Sursa: Gazeta de Cluj

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Categoria: BOR si politica
Comentarii
13.02.2009 alesii nostri de vasile cozma
domnilor greco-catolici,

eu sunt ortodox din cluj si am ramas perplex ca cineva poate propune un astfel de proiect de lege la 20 de ani dupa caderea comunismului.

aceste zdrente politice sunt capabile de orice pentru a obtine cateva voturi.

duminica vor fi alegeri la cluj pentru primarie. votati contra pd-L. cineva trebuie sa ii invete o lectie de democratie.
13.02.2009 Propunere de crestin din mileniu III
Propun ca acest site sa publice o lista cu toate lacasurile de cult catolice din Europa care permit comunitatilor ortodoxe romanesti sa isi desfasoare activitatile de cult.

Si daca se vorbeste de repartizarea proportionala a patrimoniului bisericesc BOR sa dea cota parte catre cultele neoprotestante, circa 10% din patrimoniul detinut in raport cu numarul celor care au trecut de la ortodocsi la alte culte
14.02.2009 cine e PDL si ce afeceri murdare are la Cluj de clujeanul
La adresa http://ghilotina.wordpress.com/2009/02/ gasiti mai multe detalii despre cine sunt candidatii la primaria Clujului, in special despre cine e Apostu, candidatul PD-L.

Tot pe acest blog gasiti informatii despre Daniel Buda, deputatul care doreste suprimarea Bisericii Greco-Catolice, si afecerile lui murdare.

Luati acest link si dati-l la toata lumea!
16.02.2009 rusine de maia
rusine biserica de mafioti basescieni. Rusine ca si in 1948 cand alaturi de rusi v-ati bucurat de bunurile luate cu japca de la Greco catolici. Va bateti in piept ca prostii de romani nu au revenit la biserica in care s-au nascut dar ganditi-va cum a functionat propagana comunista si cum au fost oamenii lipsiti de informatii istorice.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
09.06.2013 Vicepresedintele PDL Ioan Olte...
Deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean a avut o noua conferinta de presa in care si-a apara... citeste »

28.11.2013 Sub protectia jandarmilor, gre...
Dupa 64 de ani, greco-catolicii din Vasad, judetul Bihor, au reintrat în biserica greco-catoli... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771529