Home : Stiri : 2009-01-29
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Pozitia oficiala a Bisericii Greco-Catolice cu privire la initiativa legislativa 368/2007 anti-greco-catolica

29.01.2009, Blaj - Bru.ro Afisari: 69833   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Preafericitul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica
Preafericitul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica

Comunicat preluat de pe site-ul oficial al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica: http://www.bru.ro/blaj/comunicat-protestul-ierarhiei-bru-fata-de-proiectul-legislativ-3682007/

COMUNICAT

Luand act de initiativa legislativa nr. 368/2007 “Privind regimul juridic al bunurilor imobiliare, apartinand cultelor religioase ortodox si greco-catolic din Romania” initiat de domnii deputati Buda Daniel, Oltean Ioan si Zegrean Augustin in anul 2007,

Preafericirea Sa Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, - dupa consultarea tuturor Episcopilor Greco-Catolici din Romania reuniti la Blaj, marti 27 ianuarie 2009 -, s-a adresat prin scrisoarea Sinodului Episcopilor nr. 6/28.01.2009, Presedintelui Romaniei, Domnul Traian Basescu, si Prim-Ministrului, Domnul Emil Boc.

In cadrul scrisorii, PF Lucian isi exprima ingrijorarea fata de promovarea unui astfel de proiect care aduce grave prejudicii morale si materiale Bisericii Greco-Catolice din Romania si incalca drepturile fundamentale ale credinciosilor greco-catolici, solicitand in consecinta retragerea lui.

Preafericirea Sa a subliniat, de asemenea, ca Statul Roman, care e succesorul statului comunist, are obligatia morala sa restituie Bisericii tot ceea ce i-a confiscat in 1948.

Biroul de presa al Mitropoliei Blajului

--
Pr. Adin POP
Biroul de presa al Mitropoliei-Blaj
str. Astra nr. 6
515400 Blaj - Alba
mobil:  +40745 226726
           +40722 226726
tel/fax: +40258 714315
adinpop@gmail.com or
mitropoliablaj@gmail.com
YahooID: adinpop2002

 

TEXTUL SCRISORII

Nr. 6/28.01.2009

Catre
Domnul Traian Basescu, Presedintele Romaniei
Domnul Emil Boc, Prim Ministru al Romaniei
Domnule Presedinte,
Domnule Prim Ministru,

Pe ordinea de zi a lucrarilor Comisie juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor din zilele de 27-29 ianuarie 2009, se afla inregistrat la punctul 6 "Proiectul de lege 368/2007 Privind regimul juridic al bunurilor imobiliare, apartinand cultelor religioase ortodox si greco-catolic din Romania" initiat de domnii deputati Buda Daniel, Oltean Ioan si Zegrean Augustin in anul 2007.

Ne exprimam pe aceasta cale consternarea pentru faptul ca in anul 2009 se pune inca in discutie un astfel de proiect de lege, prin care de fapt se urmareste o noua desfiintare a Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, de catre Statul Roman.

Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, a fost prin secole altar, scoala si tribuna de unde s-au cerut drepturile pentru toti romanii, iar in perioada comunista a avut curajul sa ia apararea credintei cu orice pret. Astazi, intr-o Europa unita, alaturi de alte culte din Romania are drept la libera existenta si la tratament egal din partea Statului Roman. De aceea solicitam retragerea acestui proiect de lege, care aduce prejudicii morale si materiale Bisericii noastre, si incalca drepturile constitutionale ale credinciosilor greco-catolici. 

Statul Roman, care este succesorul statului comunist din 1948, are obligatia morala sa restituie Bisericii tot ceea ce i-a confiscat. Nu cerem decat ceea ce ne apartine de drept in conformitate cu prevederile Constitutiei Romaniei si cu legile internationale.

Ne rezervam dreptul de a recurge la toate mijloacele legale interne si internationale pentru a apara Institutia Bisericii si drepturile sale inalienabile. Convinsi ca dreptatea apartine lui Dumnezeu si ca Spiritul Sau ii va povatui cu prisosinta pe cei care ne conduc destinele pe acest pamant, Va impartasim arhiereasca binecuvantare, asigurandu-Va in acelasi timp de sincerele noastre rugaciuni.

† LUCIAN
Arhiepiscop Major

                                                Notar al Sinodului Episcopilor
                                                Pr. William A. Bleiziffer

*  *   *

 2009-01-29 - Scrisoare PF Lucian inregistrata la Presedentia Romaniei
 2009-01-29 - Scrisoare PF Lucian inregistrata la Guvernul Romaniei

Link-uri:
- Detalii referitoare la propunerea legislativa 368/2007.
- Reactia "Romanian Greek-Catholic Association" la acest proiect de lege.

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
29.01.2009 PD-L a devenit opresorul Bisericii Greco-Catolice. Rusine!!! de Calin
Nu-mi vine sa cred ce-mi vad ochilor: PD-L sa propuna un astfel de proiect de lege care atenteaza la existenta Bisericii Greco-Catolice.

PDL+PSD = FSN

In FSN au fost toti nomenclaturistii comunisti care au urat Biserica Greco-Catolica din toti rarunchii lor. E scandalos ce se intampla.

Asistam in prezent la CEL MAI MARE JAF de dupa Revolutie, cand PD-L cu PSD impart tara ca porcul la macelarie, iar ca sa ia privirea oamenilor au venit cu acest proiect.

RUSINE PD-LLLLLLL!!!!

P.S. In noiembrie v-am votat pentru prima data, dar va promit ca va fi si ultima!
29.01.2009 proprietati de pr. cristian
PSD si PDL sunt partide politice care fac politica. este explicabila atitudinea lor. cum explica Biserica Catolica de rit oriental lacomia si pofta de imbogatire. deviza ei este : cat mai multe proprietati primite pentru ca suntem putini si ne revine ,,bucata mare pe cap de greco-catolic". trist este ca se impune dreptul de proprietate si se uita de dreptul de mostenire a acelorasi bunuri care odata au fost ale celor doua Biserici surori. proportionalitatea mi se pare o solutie super-eleganta.
29.01.2009 Proportionalitatea, da! de Mihai
Proportionalitatea, da Parintele, dar dupa cum fiecare are drept de proprietate. Dupa cum fiecare o poate dovedi ca este proprietar de drept. Asa mai întelegem si noi proportionalitatea. Pe bune! Nu pe pupe. Cine nu-i în cauza de a i se fi luat proprietatile, ci mai degraba de a se bucura de bunul altuia, e aproape firesc, omeneste vorbind, la cum sunt oamenii veacului acestuia, nu pot întelege suferintele celor dintâi. Este vorba la temelii de sângele martirilor care arata cu degetul criminalii care au tentacule hidoase printre noi.
La urma se vor vadi toate. Dumnezeu ajute la toata lumea!
29.01.2009 Pazitia oficiala a Bisericii Greco-Catolice cu privire la initiativa legislativa 368/2007 anti gre de Ioan Marinoiu USA
Initiativa legislativa 368/2007 nu este numai anti-Greco-catolica, mai grav, este anti-nationala, anti-cultura, anti-civilizate.

Vai, vai noua!!!, pe ce maini a ajuns bietul popor roman. Am ajuns sa ne coducem dupa gura satului, cum spunea Acad. C. Radulescu-Motru.

Sf. Parinti ai Bisericii mele Ortodoxe, spalati rusinea lacomiei care apasa ca un munte pe onoarea Bisericii majoritare care se vrea, a fi, Biserica Nemului.

Domnilor Deputati, Sf. membrii a Sf.Sinod al BOR, Inaintasii Sf. Voastre rasariteni lacomi, dornici de mariri lumesti si de lux, Catedrala Sf. Sofia au imbogatit-o si au imfrumusetat-o cu podoabe jefuite din anticele temple pagane cu: coloanele verzi ale templului Diana din Efes, coloanele din porfir ale templului soarelui din Balbec, coloanele din templul lui Jupiter din Cyzica, din templul lui Helios din Palmyra. Din temple din Atena, Alexandria, Roma si Torada. Pe ruinele stravechilor zei s`a inalta crestinismul (Citat din Pasari de Prada, vol.II Pag. 18-19 de Vintila Corbul.

Dumnezeu nu bate cu ciomagul Constantinopolul a deveni Isambul, Catedrale Sf Sofie muzeu islamic.

Dovada ca Dumnezeu plateste fiecarui dupa faptele sale. Zece secole Bisericile Romanesti au fost conduse se calugari greci, analfabeti dar lacomi, care au saracit Tarile Romane. Se repetata istoria! BOR si-a mariti patrimoniul si numarul de credinciosi prin furt premedirat, cu ajutorul lui Stalin, tradare de neam.

Ortodocsii a furat 2200 de biserici si 2.5 mil. de credin-ciosi greco-catolici, cu cultura si spiritualitate occidentala au fost trecuti la turma neganditore ortodoxa, supusa, fricoasata si saraca.

Domnilor politiciceni, Sf parinti ierahii, Unirea face putere. Nu legiferati ce ati furat, dati inapoi ce nu va apartine, spre slava Lui Dumezeu, si in interesul neamului.

Neuniti fiind fara ajutorul Occidentului romanii vor cadea in bratele Rusiei.
30.01.2009 negutatorii de liviu
Si Isus Cristos a scos negustorii din Templu din Ierusalim cu biciul rasturnindu-le tarabele. Inclin sa cred ca noi gresim ca nu folosim biciul impotriva acestor "negustori". Si cind zic bici, am in vedere apelarea la alte foruri din afara Romaniei. Intelegerea de care am dat dovada pina in prezent a fost taxata de ei ca slabiciune, nehotarire, teama(de ei). S-a pierdut suficient timp cu incercarea de ai convinge si iata unde ajunge tupeul.... In rest Sfinta Maria, roaga-Te pentru noi
30.01.2009 OK de pr. cristian
OK MIHAI. Suntem pe-o vorba.
31.01.2009 Uitati-va la istorie, fratilor! de voicu
Uitati-va la istorie, fratilor! Si apoi vorbiti de cine pe cine a furat sau fura. BOR nu a intrat cu japca in fostele biserici greco/catolice, ci crediciosii din comunitatile ardelene respective, au continuat sa se roage la Bunul Dumnezeu in lacasurile de cult construite de ei si inaintasii lor, nu de catre Roma, nu de catre Bucuresti, Viena, Budapesta sau nu stiu ce alta mare capitala a lumii care imparte si desparte popoare, natiuni si religii. Inca de la 1700 cand Atanasie Anghel a semnat acel act de trecerea a ortodocsilor adreleni la uniatie, chiar in acel act s-a stipulat clar ca, in privinta religiei, a dogmei, totul ramane la fel. Daca nu aveti timp sa cititi acel document, va spun eu cae sub sanctiunea nulitatii daca asa ceva se va intampla. Si uite ca nu s-a intamplat, in privinta dogmei doar, pentru ca slujbele sunt identice, calendarul sarbatorilor, la fel, posturile la fel, doa ca unii sunt uniti cu Roam, altii prefera sa fie uniti cu fratii lor din asazisul vechi regat, de care nu au fost despartiti sufelteste, cultural si spiritual niciodata.
Sunt de acord cu retrocedarile, dar pe principiul proportionalitatii. Cum este posibil ca in anumite localitati in care nu exista constituite parohii greco/catolice, ba nici nu exista credinciosi de acest rit, sa se solicite retrocedari de imobile si terenuri in numele unei, chipurile, parohii greco-catolice din satul respectiv?! Ajunge cu retrocedarile in integrum!! Si asa marile orase ardelene sunt intrate in proportii demente in proprietatea romano-catolicilor, acum e cazul sa dam satele greco-catolicilor,( ca fabrileile le-am dat strinilor si smecherilor) si sa-l imbogatim noi pe Presfantul Parinte al Romei! (poate nu stiti, dragi compatrioti justitiari, ca toate averile Bisericii romano-catolice sunt, de facto, ale Papei, doar asa reusind in timp suveranii pontifi sa-si mentina influenta extraordinara, spirituala si, atentie!, politica, in Europa si in lume. Ar fi multe de spus, dar ma opresc aici. Puteti sa va informati despre unele chestii si din scrierile marilor corifei ai Scilii ardelene de care fac mult cay greco/catolicii, care au fost surghiunitimpentru ca aparau drepta credinta (adicatelea stramoseasca, a se citi ortodoxa!!) si apoi veniti cu restitutio in integrum.
Dumnezeu sa ajute poporului roman sa ramana, cat de cat unit, macar in credinta!!
01.02.2009 Pentru Voicu de Augustin
Voicule,

Vezi ca bati campii neicuta.

Te rog mai pune mana pe o carte de istorie adevarata, nu maculatura si facatura de istorie elaborata in atelierele securitatii.

"BOR nu a intrat cu japca in fostele biserici greco/catolice, ci crediciosii din comunitatile ardelene respective, au continuat sa se roage la Bunul Dumnezeu in lacasurile de cult construite de ei si inaintasii lor"

Auzi, acolo unde majoritarea ortodoxa din satele din sud au trecut la neoprotestanti, de ce nu lasati bisericile ortodoxe sa devina case de rugaciune baptiste si penticostale?

Iar daca e asa cum spui, treaba asta cu mostenirea, astazi de ce greco-catolicii nu sunt lasati in propriile biserici de cei care le-au luat cu japca?


"altii prefera sa fie uniti cu fratii lor din asazisul vechi regat, de care nu au fost despartiti sufelteste, cultural si spiritual niciodata."

Toata Biserica Ortodoxa de pe teritoriile romanesti nu a fost romaneasca. In Transilvania Mihai Viteazu la 1600 a adus Biserica Ortodoxa romaneasca. Pana atunci toata era de origine sarba. Dupa moartea lui Mihai Viteazu, la cativa, toata aceasta biserica ortodoxa romaneasca din Transilvania a fost calvinizata.

Atanasie Anghel, tocmai pentru a salva ortodoxia, a facut unirea cu Roma.

In sud, ortodoxia era de sorginte sarba si bulgara. Da-mi un nume de mitropolit roman din Sud sau Moldova pana la mijlocul sec. XIX.


"Sunt de acord cu retrocedarile, dar pe principiul proportionalitatii. Cum este posibil ca in anumite localitati in care nu exista constituite parohii greco/catolice, ba nici nu exista credinciosi de acest rit, sa se solicite retrocedari de imobile si terenuri in numele unei, chipurile, parohii greco-catolice din satul respectiv?! "

Domnule, cum adica "cum e posibil" sa se ceara? Dumneata iti dai seama ce prostii scrii? Se vede ca, asemenea marxistilor comunisti, nu ai simtul proprietatii.

Iti dau un scenariu: sa presupunem ca esti dintr-un sat, iar in casa in care locuiesti cu parintii, intra hotii care sunt mai multi ca voi. Conform principiului tau casa este a hotilor ca sunt mai multi, prin urmare tu esti fortat sa pleci la oras.

Dupa zeci de ani, cand societatea isi revine la normal, tu mergi inapoi la sat si ceri casa parintilor tai. La care hotii din casa, adica aia care te-au scos pe motiv ca ei sunt mai multi, striga ca si tine acum: "cum adica sa ceara casa noastra cand el nici nu locuieste in sat?"

Daca ai minte si constiinta, te las pe dumneata sa judeci.

In incheiere, Biserica Greco-Catolica a spus ca nu-i va scoate pe ortodocsi din bisericile retrocedate. Exemple exista. Chiar asa v-a orbit rautatea si ura impotriva noastra incat nu apreciati nici acest gest crestinesc din partea noastra?
02.02.2009 Buda balbaitul de emanuel
Ce a mai ajuns si tara asta ca unul ca penticostalul Buda Daniel sa ajunga sa faca legi, halal si vai de capu lui, dar vai si de cei care l-au votat
06.02.2009 pt popa voicu de recul2000
Faceti orice ca sa-l denigrati pe Sfantul Parinte.Mereu agatati in dansul, mereu il acuzati de toate relele pamantului.Unii dintre voi l-au facut chiar Anticrist.Papa va raspunde mereu, asa cum meritat: nu va baga in seama. Daca toata averea Vaticanului este in proprietatea Papei, atunci, de ce la moartea Sf. Parinte Ioan Paul al II-lea averea Vaticanului nu a revenit mostenitorilor sai legali.Acuzati, acuzati, poate ramane ceva.Povestile voastre cu dreapta credinta nesmintita tin doar la pupatorii de moaste.
09.02.2009 bru de eu
BOR A CREZUT CA SE SALVEAZA LOVIND SI JERTFIND BISERICA ROMANA UNITA.DAR S-A INSELAT. EA SI-A PRELUNGIT NUMAI AGONIA.CAT DESPRE BISERICA ROMANA UNITA ULTIMA REZISTENTA SPIRITUALA A NEAMULUI ROMANESC PRIN PERSECUTIE S-A PURIFICAT SI INCA O MAI FACE S-A RIDICAT LA NIVELUL CRESTINISMULUI AUTENTIC SINGURUL SALVATOR AL ROMANILOR DIN VIITOR
09.02.2009 Domnule Voicu de Mihai
Domnului Voicu.Inca traiti cu nostalgia ,,Epocii de Aur``.Nu doresc sa va supar dar gandirea dumneavoastra este pur comunista.As vrea sa va intreb daca va mai pricepeti si la altceva inafara de polemica. Referitor la personalitatea Papei, nu stiu daca sunteti in masura sa faceti comentarii. Aveti putintica rusine pentru ca daca s-ar scoate la iveala adevaratul trecut al unor persoane sus puse poate ca ati fi mai moderat. Asta se poate intr-un stat de drept dar citind proiectul de lege, pun la indoiala acest lucru. Apreciez raspunsul domnului Augustin.
14.02.2009 despre mafiotii PDL-isti de la Cluj de clujeanul
La adresa http://ghilotina.wordpress.com/2009/02/ gasiti mai multe detalii despre cine sunt candidatii la primaria Clujului, in special despre cine e Apostu, candidatul PD-L.

Luati acest link si dati-l la toata lumea!
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Sub protectia jandarmilor, gre...
Dupa 64 de ani, greco-catolicii din Vasad, judetul Bihor, au reintrat în biserica greco-catoli... citeste »

28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eve... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771405