Home : Stiri : 2009-01-28
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Jecmanirea greco-catolicilor nu s-a terminat?

28.01.2009, Timisoara - Timpolis.ro Afisari: 12369   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Noua manastire ortodox de la Nicula crescuta pe terenul greco-catolic
Noua manastire ortodox de la Nicula crescuta pe terenul greco-catolic

Articol preluat integral de pe site-ul timpolis.ro

Trei deputati insista sa ii lase pe greco-catolici si fara bunurile pe care le-au redobandit. Dupa ce ca acest cult inca nu si-a primit inapoi toate posesiunile care i-au fost confiscate de catre comunisti, cativa deputati din Ardeal, zona de influenta a mitropolitului Bartolomeu Anania, care nu este tocmai cel mai mare prieten al greco-catolicilor, se zbat de doi ani sa faca sa treaca prin Camera Deputatilor un proiect de lege care suna a nationalizare sau, ca sa o spunem mai poetic, aplica principiile poeziei lui Labis, „Comunistul": „Nimic pentru tine, tot pentru toti", intr-o forma care sa convina nu posesorului de drept, ci masei. Voci din lumea catolica, printre care si unele din Banat, arata de ce este anacronic acest proiect de lege.

Proiect bazat pe o lege abrogata

De la deputatul Daniel Buda, absolvent al unei facultati de drept si semnatar al studiului "Uniunea Europeana - realitate juridica", publicat de Revista Transilvana de Stiinte Administrative, te astepti sa stie ca proprietatea privata nu este un moft, asa cum sugera candva un presedinte al Romaniei, si ca Uniunea Europeana poate deveni foarte nervoasa atunci cand dreptul la proprietate privata se incalca, folosindu-se diverse tertipuri.

De asemenea, nefiind singurul jurist din grupul care a gandit proiectul de lege, ar fi de asteptat ca initiatorii sa aiba acces la aceleasi informatii la care am avut si noi, care spun ca Legea 177/1948 s-a abrogat si ca principiul proportionalitatii functioneaza cu succes in forme de guvernare mai putin democratice, atunci cand e vorba de proprietate. Romania a trecut de vremea cand erai scos din casa ta, pe motiv ca esti doctor, ti se oferea un coltisor dintr-o camera, iar celelalte camere erau oferite unor familii de stimati muncitori, cu care trebuia sa stai la coada la closet, la buda, la retirada (cuvant ales in functie de stratul din care proveneau noii tovarasi colocatari).

Un exemplu edificator de "impartire intre culte" este cel al Manastirii Nicula, ridicata si apartind de drept Bisericii greco-catolice, pentru care exista hotari judecatoresti de retrocedare, dar la care ortodocsii tin cu dintii, construind aici o adevarata catedrala - dat fiind ca locul greco-catolicilor pare sa-i fi ajuns foarte drag mitropolitului Ardealului, Bartolomeu Anania.

Grupul lipit de proiectul de lege care ar trebui sa-i mai scarmene o data pe greco-catolici, cu crestineasca dragoste, si sa ii ajute sa nu fie impovarati de posesiuni pentru care "ar fi prea putini", recidiveaza. Proiectul legislativ de care vorbim are numarul 368/2007 si a fost initiat de deputatii Daniel Buda, Ioan Oltean si Augustin Zegrean. Printre altele, acesta prevede ca "in cazul trecerii religioase de la un cult la altul, averea parohiala urmeaza credinciosii proportional cu numarul persoanelor care decid sa treaca la un alt cult religios decat cel initial". Acesta este, insa, un fragment de lege din 1948, abrogat in 2007.

Proiectul de lege din 2007 a fost respins de Senat, de Guvern si de Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale din Camera Deputatilor. Reintorcandu-se la initiatori - Comisia juridica, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor -, a mai stat o vreme la pritrocit, timp in care deputatul Daniel Buda a fost reales presedintele acestei comisii.

L-am contactat pe domnul Buda in 27 ianuarie, zi in care pe agenda Comisiei Juridice a reaparut, la ordinea de zi, mult plimbatul proiect de lege. Daniel Buda ne-a declarat ca discutarea acestui proiect s-a amanat cu doua saptamani. Intrebat fiind daca, intre timp, s-au adus amendamente formei initiale a proiectului, ni s-a raspuns afirmativ, domnul Buda completand : "multiple amendamente". Dupa ce am solicitat o forma actuala a proiectului de lege, legatura telefonica s-a intrerupt brusc. L-am contactat pe domnul Buda folosind un alt telefon, presupunind ca primul avea o defectiune. A raspuns, l-am intrebat daca, atunci cand au fost redactate amendamentele, s-a consultat cu Inalt Prea Sfintia Sa Bartolomeu Anania. Deputatul a declarat pe un ton brusc ridicat : "Este problema mea cu cine m-am consultat punctual. Au venit oameni din zona mea, din Negreni, Poieni, Bologa cu problemele lor. Aceasta este o problema juridica foarte serioasa care nu stiu cum se va solutiona".

Dorind sa obtinem un punct de vedere si din partea mitropolitului Bartolomeu Anania, in legatura cu acest proiect de lege, am constatat ca la telefoanele Arhiepiscopiei Clujului nu raspundea nimeni.

 

Voci bisericesti iau atitudine

Am contactat si ierarhi si preoti catolici, pentru a afla si punctul lor de vedere.

"Se incalca drepturile fundamentale ale omului"

Inalt Prea Sfintia Sa Ioan Robu, arhiepiscop romano-catolic si mitropolit de Bucuresti, presedintele Conferintei Episcopilor Catolici din Romania, apreciaza, referitor la proiectul de lege privind bunurile greco-catolicilor, ca proiectul "incalca drepturile fundamentale ale omului, drepturi garantate de Constitutia Romaniei, in mod special dreptul la proprietate si echitate, ingradeste libertatea religioasa si afecteaza buna convietuire dintre credinciosii ortodocsi si greco-catolici din Romania. De fapt, principiul proportionalitatii, pe care se bazeaza aceasta propunere legislativa, nu se regaseste printre principiile de drept ce guverneaza dreptul intern, dreptul european sau dreptul international, principiul dreptului de proprietate si principiul echitatii, fiind prevalente in jurisprudenta europeana. Prin urmare, initiativa in sine este unilaterala, discriminatorie si incalca drepturile Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica".

"In Banat s-a ajuns la pace si dragoste intre confesiuni"

Prea Sfintia Sa Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, afirma ca, "vizavi de migrarea unei comunitati religioase, cu toate bunurile sale, cand e vorba de bunurile bisericesti, cred ca este un abuz a se merge la alt cult cu toate aceste bunuri. Prin Decretul 358/1948 ni s-au confiscat toate bunurile. Biserica a avut de suferit pentru credinta fata de Dumnezeu. A suferit 41 de ani de persecutie. Acum consider ca, daca romanii au intrat in structurile europene si se respecta niste legi europene, nu ar putea sa inceapa o noua persecutie. Cum sa ni se ia bunurile, care nici nu ne-au fost retrocedate toate? Noi, in continuare, cerem sa ni se retrocedeze lacasurile de cult - acestea sunt bunurile Bisericii Unite cu Roma. Cum si persoanele fizice au dreptul lor, si biserica are dreptul ei la posesiuni. Noi, evident, nu dorim sa vina oameni de la alte culte, la noi, cu bunuri, dar nici nu dorim sa ne talhareasca nimeni la bunuri pentru care am suferit. Si acesti ultimi 20 de ani ne tin inca intr-o situatie dura in legatura cu aceste bunuri. Asta spun in primul rand pentru alte judete, pentru ca aici il avem pe Inalt Prea Sfintia Sa Nicolae, el nu pretinde asa ceva gen proportionalitate, el ne-a dat tot ce aveam nevoie si a creat pace si dragoste intre confesiunile din Banat. Atata timp cat se incearca sa ne fure si ceea ce am reusit sa ni se retrocedeze, consideram un abuz de putere din partea celor ce nu se satura cu ceea ce au si atenteaza la bunurile altor confesiuni".

"O noua incercare de discriminare"

Preotul drd. Coriolan Muresan, vicar judecatoresc al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, aminteste ca, odata cu intrarea in vigoare a Legii 489/2007, privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, s-a abrogat, prin articolul 51 al acestei legi, vechea Lege 177/1948. "Invocarea, deci, pentru orice motiv, a vechii legi comuniste nu are nicio valoare juridica. Proiectul de lege care incearca deposedarea definitiva a Bisericii Greco-Catolice de lacasurile de cult, casele parohiale si cimitirele ce ii apartin de drept este un atac grav impotriva dreptului la proprietate, garantat de Constitutia tarii, o noua incercare de discriminare a Bisericii Greco-Catolice si o continuare a politicii anti-catolice a regimului comunist. Chiar si titulatura noului proiect suna cel putin ciudat : «Propunere legislativa privind regimul juridic al bunurilor imobiliare, apartinand cultelor religioase ortodox si greco-catolic din Romania». Ce bunuri au in comun cele doua Biserici? Doar B.O.R. detine peste 2.000 de lacasuri de cult (plus casele parohiale si cimitirele). Ce inseamna oare acest proiect pe care, de doi ani, incearca unii ardeleni sustinatori ai nedreptatii sa il impuna Parlamentului? Nimic altceva decat incercarea de a reafirma dorinta unora de a fi persecutata Biserica Greco-Catolica! In judetele ce compun Eparhia Greco-Catolica de Lugoj (Arad, Timis, Caras-Severin, Hunedoara si Alba partial) cele mai multe probleme le intalnim in judetele Hunedoara si Arad, chiar daca nici in Caras nu toate lacasurile de cult au fost retrocedate. In toate aceste judete, greco-catolicii reprezinta o minoritate. Daca am merge dupa «logica» autorilor Proiectului de Lege 368/2007, ce s-ar intampla oare?"

Romanian Greek-Catholic Association, fondata pentru a sprijini Biserica Greco-Catolica din Romania, a trimis deja protestele sale Presedintiei, primului-ministru, Guvernului, Ministerului Culturii si diverselor comisii din Camera Deputatilor.


Ramona BALUTESCU
sursa: Timpolis
Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Categoria: BOR si politica
Comentarii
29.01.2009 PD-L a devenit opresorul Bisericii Greco-Catolice de Calin
Nu-mi vine sa cred ce-mi vad ochilor: PD-L sa propuna un astfel de proiect de lege care atenteaza la existenta Bisericii Greco-Catolice.

PDL+PSD = FSN

In FSN au fost toti nomenclaturistii comunisti care au urat Biserica Greco-Catolica din toti rarunchii lor. E scandalos ce se intampla.

Asistam in prezent la CEL MAI MARE JAF de dupa Revolutie, cand PD-L cu PSD impart tara ca porcul la macelarie, iar ca sa ia privirea oamenilor au venit cu acest proiect.

RUSINE PD-LLLLLLL!!!!

P.S. In noiembrie v-am votat pentru prima data, dar va promit ca va fi si ultima!

29.01.2009 prea multe vorbe de Florin
Vorbe, vorbe... enorm de multe vorbe. Cred ca a sosit momentul sa scurtam vorbaria. Eu am o pregatire strict tehnica si nu stiu sa fac altceva. De aceea cer aici ajutorul celor mai instruiti pentru a afla cum pot sa fiu organizat si pregatit pentru o riposta eficienta la momentul potrivit. Altfel, vorbind, vorbind... ma trezesc ca "Magazionerul din Ciorogarla" , "Doctorul din Slatina" sau "Tatal cu copii=nepoti" s.a.m.d. vor ajunge din nou in postura de legiuitori si vor face astfel legile incat toate faptele lor sa devina perfect legale. Si va fi din nou prea tarziu.
06.02.2009 A mai ramas o singura cale de recul2000
si anume, apelul la instantele de judecata internationale.Pe judecatorii acestor instante nu-i intereseaza deloc faptul ca nustiucare parlamentar mitica isi va pierde locul caldut ca urmare a votarii unei legi care sa faca dreptate.Nu mai am nici o speranta de la adunatura asta de nesimtiti , care, in realitate, nu au nimic in comun cu nici o biserica, ei fiind atei convinsi. De aceste nimicuri se foloseste bor in mentinerea si consolidarea raptului.
14.02.2009 despre mafia comunisto-securita PDLista de la cluj de clujeanul
La adresa http://ghilotina.wordpress.com/2009/02/ gasiti mai multe detalii despre cine sunt candidatii la primaria Clujului, in special despre cine e Apostu, candidatul PD-L.

Luati acest link si dati-l la toata lumea!
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Parohia Greco-Catolica din Vin...
În dimineata zilei de 28 noiembrie 2012, Parohia Greco-Catolica din Vintere, judetul Bihor, a ... citeste »

18.07.2013 Biserica Greco-Catolica contes...
Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a adresat pe data de 18 iulie 2013 o scrisoare Pri... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771553