Home : Stiri : 2009-01-28
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Scrisoare adresata domnului Emil Boc, Prim Ministru al Romaniei, cu privire la proiectul legislativ 368/2007 care de facto reprezinta o noua suprimare a Bisericii Greco-Catolice

28.01.2009, California - Greco-Catolica.org Afisari: 35839   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Episcopi greco-catolici inchisi de comunisti
Episcopi greco-catolici inchisi de comunisti

Romanian Greek-Catholic Association
24891 Hon Ave
Laguna Hills, CA 92653 - USA
www.rogca.org

Nr. 2 / 25 ian 2009

Catre
Domnul Emil Boc, Prim Ministru al Romaniei si
Presedinte al Partidului Democrat Liberal (PD-L)


Spre stiinta:
Presedentia Romaniei
Parlamentul Romaniei - Domnului Mircea Geoana, Presedinte al Senatului
    - Doamnei Roberta Anastase, Presedinta Camerei Deputatilor
    - Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor
    - Comisiei juridice, de disciplina si imunitati
    - Liderilor fiecarui grup parlamentar
Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National
Ministerul de Externe al Romaniei
Nuntiatura Apostolica
Ambasada Statelor Unite la Bucuresti


Stimate Domnule Prim-Ministru,
 
Ne adresam Dumneavoastra in legatura cu proiectul de lege 368/2007 "Privind regimul juridic al bunurilor imobiliare, apartinand cultelor religioase ortodox si greco-catolic din Romania" initiat de PD-L, partid pe care-l conduceti, prin domnii deputati Buda Daniel, Oltean Ioan si Zegrean Augustin, inregistrat la Camera Deputatilor pe data de 7 mai 2007.

Desi a primit avize negative din partea Consiliului Legislativ al Senatului, Comisiei juridice, de disciplina si imunitati, Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor, Guvernului Tariceanu, precum si a votului negativ din Senat, initiatorii acestui proiect l-au pus din nou pentru dezbatere pe ordinea de zi a Comisiei Juridice ce se va intalni in sedinta comuna cu Comisia pentru Culte in perioada 27-29 ianuarie 2009, ca ulterior sa fie supus la vot in plenul Camerei Deputatilor.

Pentru referinta, va anexam la prezenta scrisoare proiectul de lege in forma initiatorilor, raspunsul Comisiilor Parlamentare precum si pozitia Guvernului Tariceanu fata de acest proiect.

Opinia comuna a celor ce au considerat acest proiect de lege este ca incalca drepturi fundamentale ale omului, incalca drepturi garantate de Constitutia Romaniei, specific dreptul de proprietate, ingradeste libertatea religioasa si afecteaza buna convietuire dintre credinciosii ortodocsi si greco-catolici din Romania. Initiativa in sine este unilaterala, discriminatorie si incalca drepturile Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, prin legiferarea de facto a furtului de altare si morminte greco-catolice infaptuit de Statul comunist ateu in 1948, cand Romania era sub ocupatie straina.

Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, a fost si este Biserica romaneasca care nu s-a rusinat de Cristos, avand curajul sa stea dreapta in fata diavolului comunist care atenta la fiinta nationala. Pentru ca Biserica Greco-Catolica a stat de partea poporului si a adevarului, toti episcopii greco-catolici au fost inchisi, unii murind in inchisori iar altii la domicilii fortate. Sute de preoti si mii de credinciosi au fost urmariti, hartuiti, surghiuniti, batuti, incarcerati, multi murind in puscarii, fiind ingropati in locuri unde nici astazi nu li se stie mormantul.

Argumentele folosite de initiatorii acestei legi, sunt o insulta si batjocura la adresa tuturor romanilor si familiilor acestora care au suferit pe timpul regimului ateisto-comunist instaurat cu forta in Romania. Sa justifici astazi, in 2009, un proiect de lege pe baza unui dictat strain si al unor crime din 1948, de pe urma caruia au murit sau suferit mii de persoane si atatea familii au fost distruse, este un atentat la existenta Statului de Drept Romania castigat prin sangele martirilor din 1989 care strigau: "Vom muri si vom fi liberi!"

O natiune care isi falsifica propria istorie este o natiune care se autodistruge.


Domnule Prim Ministru,

In baza unui presupus drept al “majoritatii” asupra bunurilor minoritatii, actualii posesori ai bunurilor greco-catolice sustinuti de autoritatile Statului Roman din teritoriu, interzic inmormantarea credinciosilor greco-catolici in cimitirele greco-catolice care astazi se afla in posesia Bisericii Ortodoxe Romane, interzic sa se traga clopul din biserica greco-catolica pe care o au in posesie pentru mortii greco-catolici, interzic accesul greco-catolicilor in propria biserica chiar daca comunitatea ortodoxa are mai multe biserici in posesie. Astfel credinciosii nostri sunt obligati sa se roage afara, in cimitire, case particulare, camine culturale, scoli sau alte locuri total improprii. Avem localitati unde autoritatile locale refuza eliberarea de titluri de proprietate pentru pamanturile greco-catolice, iar reaua credinta a actualilor posesori a mers nu de putine ori pana acolo incat bisericile greco-catolice au fost demolate numai sa nu fie retrocedate.

Statul Roman are datoria legala si morala sa restituie proprietatilor pe care le-a confiscat de la Biserica Greco-Catolica in 1948, proprietati care astazi se afla in posesia Statului sau a terte parti. In ceea ce priveste bisericile greco-catolice care astazi se afla in posesia Bisericii Ortodoxe Romane, Biserica Greco-Catolica si-a aratat disponibilitatea inca din 1990 ca dupa retrocedare, de la caz la caz, sa ajunga la o intelegere separata cu Biserica Ortodoxa Romana pentru celebrari alternative in bisericile greco-catolice. Deja s-a facut dovada din partea Bisericii Greco-Catolice in acest sens si in diverse locuri unde s-au recuperat biserici greco-catolice se celebreaza alternativ.

O deschidere similara se vede si in Occident, unde Biserica Catolica pune la dispozitia credinciosilor ortodocsi romani sute de biserici catolice pentru celebrari alternative. Acest model este functional si acceptat de Biserica Ortodoxa Romana in afara tarii, unde credinciosii ortodocsi romani sunt minoritari si in nevoi, iar altii le intind o mana de ajutor.


Stimate Domnule Prim Ministru,

Consideram acest proiect de lege o blasfemie in fata lui Dumnezeu si a oricarui om cu constiinta, si o insulta la adresa natiunii romane, a Statului Drept si la adresa Bisericii Greco-Catolice.

Este de inteles, credem, ca aflati in fata acestui fapt, daca acest proiect de lege nu va fi retras de catre initiatorii sai, ne rezervam dreptul sa apelam la toate cancelariile si organismele internationale pentru a cere sprijin in vederea apararii drepturilor fundamentale ale omului si persecutiei care se pregateste Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, si credinciosilor ei in Romania.

Mentinerea acestui conflict inter-confesional cu repercursiuni impredictibile, pe care Biserica Greco-Catolica nu il doreste, nu intelegem ce bine poate aduce Romaniei.

Folosim aceasta ocazie si subliniem ca, in calitate de crestini si buni romani, nu vom mai permite o a doua suprimare a acestei Biserici martire romanesti, care a platit si inca mai plateste virtutea de a fi o biserica pastratoare de limba, cultura, credinta si traditii romanesti, fauritoare si pastratoare a unitatii nationale.

Cu stima,

Pr. Cristian Terhes
Presedinte
Romanian Greek-Catholic Association
http://www.rogca.org
si
Purtator de cuvant al
Memorandumului credinciosilor greco-catolici
din Romania si din intreaga lume
http://www.greco-catolica.org/memorandum
christerhes@yahoo.com
+1-714-746-0623 (cell)

Vasile Bouleanu
Purtator de cuvant al Memorandumului credinciosilor greco-catolici din Romania si din intreaga lume in perioada 2002-2006
si
Asistent al Presedintelui
Romanian Greek-Catholic Association
vasilebouleanu@yahoo.com
+1-630-205-5757

ANEXE

 2009-01-25 - Scrisoare ROGCA adresata dl. Emil Boc, Primul Ministru al Romaniei
 2007-02-06 - Proiectul de lege 368/2007 in forma initiatorilor
 2007-02-07 - Expunerea de motive
 2007-02-06 - Adresa initiatorului
 2007-02-06 - Avizul consiliului legislativ
 2007-05-07 - Punctul de vedere al Guvernului Tariceanu
 2007-05-07 - Adresa Senatului
 2008-02-22 - Raportul Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor

*   *   *   *

Romanian Greek-Catholic Association, Inc., este o asociatie non-profit infiintata in Statele Unite ale Americii cu scopul de a oferi suport comunitatilor greco-catolice si de a informa prin toate mijloacele de comunicare opinia publica internationala despre discriminarea si persecutia Bisericii Greco-Catolice din Romania.


Scrisoarea, impreuna cu anexele de mai sus, a fost depusa cu numere de inregistrare la urmatoarele institutii ale Statului Roman:

- Guvernul Romaniei – 17/803 / 26.01.2009
- Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National – 276/26.01.2009
- Presedentiei Romaniei – 2249/27.01.2009
- Parlamentului Romaniei, dupa cum urmeaza:
           - domnului Mircea Geoana, Presedinte al Senatului – 217/27.01.2009
           - doamnei Roberta Anastase, Presedinta Camerei Deputatilor – 341/26.01.2009
           - Comisia juridica, de disciplina si imunitati – 343/26.01.2009
           - Comisiei pentru culte, drepturile omului si minoritatile nationale – 342/26.01.2009
           - liderul grupului parlamentar PD-L – 345/27.01.2009
           - liderul grupului parlamentar PSD – 344/27.01.2009
           - liderul grupului parlamentar PNL – 346/27.01.2009
           - liderul grupului parlamentar UDMR – 348/27.01.2009
           - liderul grupului parlamanetar al minoritatilor nationale – 347/27.01.2009

Facem apel catre societatea civila si catre toate organizatiile din Romania care militeaza pentru respectarea drepturilor omului sa se sesizeze cu privire la aceasta incercare de incalcare a drepturilor omului pentru credinciosii romani greco-catolici, care are ca scop suprimarea Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, prin metode specifice oranduirii marxit-comuniste.

Pentru intrebari cu privire la initiativa Romanian Greek-Catholic Association, persoana de contact este dl. Vasile Bouleanu.
      - telefon +1-630-205-5757
      - e-mail: vasilebouleanu@yahoo.com.

Pr. Chris Terhes
President
Romanian Greek-Catholic Association

 

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Categoria: BOR si politica
Comentarii
28.01.2009 PRIMEZE DAR...! de Mihai
Primeze deci atât principiul respectarii dreptului de proprietate al solicitantului, cât si al echitatii, ambele prevalente în jurisprudenta în domeniu a Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Este flagrant faptul ca principiul proportionalitatii pe care se axeaza acest esec de propunere, de aceea a si fost respins cu temei legal existent, nu se regaseste între principiile de drept ce guverneaza dreptul intern sau international.
Manevre noi de culise care s-ar baza acum pe o anume majoritate în legislativ, dar care, nici aceasta, oricâta ar fi ea nu poate eluda legea. Nu putem doar ridica mâna în promovarea nedreptatii fara a striga în contra sângele atâtor martiri care si-au dat viata pentru adevar si dreptate. Si va striga! în noi cei ramasi, pâna la ultima suflare.
29.01.2009 PD-L a devenit opresorul Bisericii Greco-Catolice de Calin
Nu-mi vine sa cred ce-mi vad ochilor: PD-L sa propuna un astfel de proiect de lege care atenteaza la existenta Bisericii Greco-Catolice.

PDL+PSD = FSN

In FSN au fost toti nomenclaturistii comunisti care au urat Biserica Greco-Catolica din toti rarunchii lor. E scandalos ce se intampla.

Asistam in prezent la CEL MAI MARE JAF de dupa Revolutie, cand PD-L cu PSD impart tara ca porcul la macelarie, iar ca sa ia privirea oamenilor au venit cu acest proiect.

RUSINE PD-LLLLLLL!!!!

P.S. In noiembrie v-am votat pentru prima data, dar va promit ca va fi si ultima!

29.01.2009 sa respectam istoria de Criste Lucian
Cred ca ,,Biserica” greco/catolica ar trebui sa isi aduca aminte de originile austro-ungare pe care le are si sa urmeze sfaturile episcopului lor Inochentie Micu care a fost surghiunit si omorat chiar de episcopi catolici cu aprobarea tacita a Papei, atunci cand a spus ca Uniatia a fost cea mai mare greseala. Insa data fiind dorinta de marirea ierarhilor greco/catolici, care iradiaza de pe fata lor, nu cred ca asta se va intampla curand.

Asa ca o analogie,crestinii greco-catolici sunt ca si cetatenii din rep.Moldova, doresc sa revina la biserica mama insa nu o pot face fara acordul sefilor.

Oricum sunt convins ca nu o sa publicati si o altfel de opinie mai putin catolica, cum ati facut dealtfel de atatea ori.
29.01.2009 Proiectul de lege 368/2007, legiferare furtului de Ioan Marinoiu
D-lor Buda, Oltean, Zegrean, recent la Emisiunea "Garantat" Tvr, Dl. Andrei Plesu a spus: romanii sunt priviti la Bruxell ca "paria". Pe buna dreptate, legea propusa de Dvs dovedeste ca Romania inca "NU" este un Stat de Drept.

Sunt ortodox ca si dvs, d-lor. Legea propusa de dvs.arat ca nu cunoasteti istoria adevarata, nu stiti ca Romania Mare (mica in prezent datorita sorei noastre mai mari Rusia Ortodoxa) s-a ridicat la rang de natiunie prin lupta dusa timp de trei secole de Biserica Greco-Catolica pe taram cultural, spiritual si politic.

Nu cunoasteti acest lucru pentru ca comunistii au inocuit adevarul cu minciuni. Scopul urmarit este ca Romania sa ramana in sfera politica si in spiritualitatea ortodoxa a Moscovei. Nu-i de mirare ca romanii la Bruxell sunt priviti ca paria. Pe de alta parte d-lor deputati, prin legea ce o sustineti, legiferati furtul si mentineti rusinea inscrisa pe frontispiciul BOR, precum si asupra poporului roman spre satisfactia Moscovei.

Dle Presedinte Traian Basescu,
Dle Prim Ministru Boc.
Dle. Ministru al Culturi si Cultelor Paleologul,
Dle Ministru al Justitiei.
Dle Ministru de Externe,
Dlor Presedinti ai Camerei Deputatilor si ai Senatului,
Dle Av. al Poporului,
Romania nu a intrat de drept (fiind schismatica-ortodoxa ) ci, a fost primita in UE. "Brandul" Romniei sa fie partener egal cu Tarile occidentale nu O "paria", este Biserica Greco-Catolica. Biserica care de trei secole este deja in UE. Deci, Domnilor, daca sunteti patrioti, aparatori ai adevarului si al dreptatii, puneti in drepturi Biserica Greco-Catolica. Nu va cer eu, un muritor de rand acest lucru, ci, este o cerinta istorica acum cand se pun bazele Stateor Unite Europene. Romanii intand in UE ca "paria", ca paria vom ramane.

Pe de altaparte, nu subestimati forta spirituala nevazuta catolica, protestanta si neoprotestanta pe care sta la temelia formarii UE si care sta la baza civilizatiei lumii.

Domnilor,
Sunteti oamei inteligeniti, judecati! Puneti in drepturi Biserica Greco-Catolica care la 1698-1700 s-a intoars la Roma, s-a intoars la latinitate, s-s intors la civilizatia occidenta. Octavian Goga a spus: Blajul nu este un cimitir al trectului ci un "Altar al viitorului".

Ura ierarhilor ortodocsi in general si a ierarhilor romani in special impotriva catolicilor si a greco-catolicilor este de fapt, daca judecam, ura impotriva civilizatiei.

Noi romanii, popor format din coasta Romei si a Daciei, nu avem nimic comun cu popoarele barbare slave, navalitoare, sangele si graiul nostru este latin. Apartinem de "ginta latina", aparinem occidentului, apartinem civilizatiei ocidentale. Rept, puneti in drepturi Biserica Greco-Catolica.

Sa fie cinstire pentru dvs. in istoria viitorului PS.

Va recomand domnilor ministri mai sus mentionati sa cititi lucrerea: Maramuresul Mandria si Durerea Noastra.Ed.Gutinul,Baia-Mare
Prof.Teresia B.Tataru.ISBN 973-9190-75-8
01.02.2009 Rusine PD-L, rusine BOR de Augustin
Nu va e rusine politicienilor sa va faceti campanie electorala pe seama continuarii persecutiei Bisericii Greco-Catolice?

In loc sa dati inapoi ce ati primit de la comunistii atei, cautati sa legiferati un furt. Rusine!!!!

Am votat la aceste alegeri parlamentare cu PD-L pentru ca am crezut ca e un partid de drepta si o alternativa viabila.

A fost prima data cand am votat cu voi si va asigura ca e si ultima.

Un asemenea partid e o rusine pentru Romania!

In ceea ce priveste Biseica Ortodoxa Romana, nu pot sa-mi exprim decat dezgustul si scarba pentru acesti diavoli cu barbi si sutane care si-ar vinde si sufletul numai sa stea in biserici furate de la altii. Nu va e rusine de Cristos pentru ceea ce faceti?

Nu ati invatat porunca care spune: "Sa nu furi" si sa "nu doresti nimic din ceea ce este al aproapelui tau"?

BOR s-a inhaitat cu PD-L ca, pentru capul Bisericii Greco-Catolice, sa ii ofere sustinere electorala la Cluj.

Sunt din Cluj, ma gandeam sa votez cu PD-L, dar domnii Buda si Oltean m-au convins sa nu o fac.
02.02.2009 Smecheria de Prostanacul
Parca am vazut in Romania inca o data filmul Borat.

Pana nu se inlatura din functii toti aceia care au avut functii in PCR nu va fi bine in Romania.

Acestia nu au nici in clin si nici in maneca cu credinta si bunul simt al romanului.
Indiferenta si-a spus cuvantul si se vede de la o posta cam care este perspectiva Romaniaei si oamenii care o conduc.
03.02.2009 Situa "roz" a Bisericii Greco Catolice de ligia
"Prin respingerea proiectul de lege 368/2007 "Privind regimul juridic al bunurilor imobiliare, apartinand cultelor religioase ortodox si greco-catolic din Romania" nu reiese decat faptul ca PD-L pregateste suprimarea Bisericii Greco-Catolice in Romania. Aceasta dorinta a Statului de a ne lua toate bunurile imobiliare pe care le-am avut inainte de 1989 si pe care le avem dupa 1989 nu reprezinta decat o a doua incercare de inlaturare a cultului Greco-catolic dintr-o tara in care majoritatea doreste sa detina tot. Asa vrea PD-L sa guverneze Romania? Nu pot sa inteleg de ce fratii nostrii ortodocsi( frati pt ca Isus ne cere: Sa va iubiti unii pe altii, asa cum si eu v-am iubit pe voi), in frunte cu preoti, episcopi ne urasc? De ce? Ei ne urasc pe noi;ei care nu stiu cum sa fure cat mai mult de unde se poate.
06.02.2009 legiferari de recul2000
Treceti, nestimatilor, totul in proprietatea bor, de la funia pe care popa ortodox a coborat la furat, in Italia, pana la cipurile din pasapoartele biometrice pe care le dezavueaza cu pravoslavnica indarjire. Credinta dreapta si nesmintita va indeamna sa va mentineti in starea de instigator si coautor a furtului savarsit de statul comunist anticrist? De ce negati cu atata inversunare originea si influenta latinitatii asupra propriului popor? Ce avem noi in comun cu semianalfabetii rusi, greci, sarbi, bulgari care, de-a lungul istoriei, au facut o politica antiromaneasca evidenta?Realizati cum va priveste lumea? Anacronici, pagubosi, lacomi, exclusivisti si inchistati.
07.02.2009 expansiune ortodoxa de vasile lupu
Va aduc la cunostinta ca agresiunea ortodoxa o regasiti si în judetul Mures.La Ungheni au ocupat biserica greco -catolica ,au ridicat zidurile unei noi biserici, înconjurând astfel biserica greco-catolica,si au inceput s-o demoleze aceasta. În localitatea Miercurea Nirajului au ocupat terenul credinciosilor greco -catolicipecare l- primit Biserica Greco-Catolica cu scopul consruirii unui lacas de cult.L-au intabulat prin fals în c.f. pe numele BOR-lui. Toate acestea dupa 1990!!!
09.02.2009 el de EU
toate aceste legi vin de la ips anemia ca nu-i pot spune decat asa.are anemie la greco catolici.vrea cu orice pret sa-i desfiinteze.acest lucru nu-i va mai merge.comunistul acum predica CUVANTUL LUI DUMNEZEU.oare cum o poate face?cand el are atata ura fata de greco catolici?sau am uitat este in dreapta credinta.lor li se cuvine totul.vreoia sa ajunga cu orice pret patriarh sa faca ce vrea el.dar aici nu-i dupa puterea oamenilor ci dupa puterea LUI DUMNEZEU.ips anemia mantuirea consta in faptele pe care le faci,s-ar putea sa nu ai parte de ea la cate rele ai facut
12.02.2009 LAMENTARI INUTILE de cosmin330@yahoo.com
In loc sa tipati ca istericii "rusine-rusine",mai bine fiti atenti ce votati anul asta. Faceti parte din naivii care au votat PD-L, crezand cu atata credulitate in propaganda ieftina a lui basescu. Si faza interesanta la sfarsit: coalitia pe care o vedeti BOR-PDL e incompleta. Al treilea membru al coalitiei e CULTUL PENTICOSTAL. 2 din 3 initiatori sunt penticostali, iar trompeta boc, un sustinator mai vechi al acestei mizerii, asisderea. Filiale intregi ale PD-L(Cluj, Arad, Timis, Maramures) sunt dominate de penticostali.
14.02.2009 mafia PD-L de la Cluj! de clujeanul
La adresa http://ghilotina.wordpress.com/2009/02/ gasiti mai multe detalii despre cine sunt candidatii la primaria Clujului, in special despre cine e Apostu, candidatul PD-L.

Luati acest link si dati-l la toata lumea!
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eve... citeste »

28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani comunitatea greco-catolica din Holod (BH) a intrat în biserica parohiala din lo... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771590