Home : Stiri : 2009-01-18
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Poetul Grigore Vieru a trecut la Domnul

18.01.2009, Chisinau - Greco-Catolica.org Afisari: 2709   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Poetul Grigore Vieru
Poetul Grigore Vieru (1935 – 2009)

Poetul basarabean Grigore Vieru, care a suferit un grav accident rutier in urma cu doua zile, a incetat din viata in noaptea de sambata spre duminica, 18 ianuarie 2009.

Decesul a intervenit la ora 1.30, potrivit sefului Spitalului de Urgenta din Chisinau unde era internat Grigore Vieru, informeaza NewsIn.

Autoritatile medicale vor organiza o conferinta de presa duminica la ora 8.00, in care vor da mai multe amanunte.

Decesul poetului basarabean intervine in conditiile in care sambata seara, starea lui Grigore Vieru se stabilizase, chiar daca acesta era in continuare in coma. El urma sa fie supus examen tomografic, iar un specialist din Germania era aseptat duminica la Chisinau pentru a-l consulta.

Un avion militar cu un echipaj SMURD plecase vineri la Chisinau, pentru a-l transporta pe Grigore Vieru la Spitalul de Urgenta Floreasca, dar medicii au decis ca transportarea poetului este prea riscanta.

Grigore Vieru a fost internat in noaptea de joi spre vineri in urma unui grav accident rutier, produs in conditii de ceata pe un segment avariat de sosea.

Automobilul in care se afla s-a izbit violent de suportul unui panou de publicitate plasat in mijlocul soselei, in regiunea comunei Danceni, raionul Ialoveni. Vieru se intorcea din sudul Republicii Moldova, unde participase, la Cahul, la un concert omagial consacrat lui Mihai Eminescu.

La volanul automobilului se afla directorul-adjunct al ansamblului "Joc", Gheorghe Munteanu, in varsta de 47 de ani, care de asemenea este internat in sectia de reanimare, dar nu este in stare critica.

Considerat cel mai mare poet contemporan din Republica Moldova, Grigore Vieru ar fi implinit 74 de ani la 14 februarie. Poetul s-a nascut in anul 1935, in localitatea Pererata, aflata acum pe teritoriul Republicii Moldova.

A debutat in anul 1957, pe vremea cand era student la Chisinau, cu o placheta de versuri pentru copii. Ulterior, in 1968, se remarca cu volumul de versuri lirice "Numele tau", cartea devenind obiect de studiu in universitati in chiar anul aparitiei.

Grigore Vieru a murit in urma unui stop cardiac

Grigore Vieru a murit din cauza unui stop cardiac, anunta ministrul moldovean al Sanatatii.

Cauza mortii poetului Grigore Vieru a fost un stop cardiac, pe fondul unor politraumatisme multiple si al unei poliinsuficiente a sistemelor si organelor, iar decesul a survenit la ora 1.20, a declarat presei ministrul moldovean al Sanatatii, Larisa Catrinici.

Medicii moldoveni au fost constienti din momentul internarii, dupa accident, ca starea lui Grigore Vieru este extrem de critica si ca doar puterea unui miracol il mai putea salva, a adaugat Catrinici. Poetul a decedat la exact 48 de ore de la producerea accidentului rutier.

In cadrul unei conferinte de presa, ministrul sanatatii a anuntat decesul lui Grigore Vieru si a spus ca familia "a primit aceasta veste cu mare durere, la fel cum o va primi si intreaga Moldova".

Profesorul de cardiologie Aurel Grosu a declarat ca decesul a survenit in urma unui politraumatism cu soc cardiac, cu insuficienta poliorganica progresiva. Toate masurile de resuscitare intreprinse au fost ineficiente, iar medicii nu au putut decat sa constate decesul.

Ministrul moldovean al Sanatatii a mai declarat ca pe parcursul zilei de vineri au avut loc trei consilii medicale extinse cu participarea tuturor specialistilor, au fost consultati profesori-neurochirurgi din Frankfurt si Romania, au fost aplicate toate masurile de confirmare si completare a diagnosticului. Pacientul nu a depasit insa perioada critica a celor 48 de ore de dupa accident.

In continuare, a mai spus ministrul Sanatatii, urmeaza sa fie confirmat diagnosticul prin expertiza medico-legala care definitiva diagnosticul clinic post-mortem.

Grigore Vieru va fi inmormantat marti in satul natal Pererata

Funeraliile lui Grigore Vieru vor avea loc in satul natal al poetului, Pererata, la 20 ianuarie, zi care a fost decretata de autoritatile moldovene drept zi de doliu national.

"In semn de profunda durere in legatura cu moartea tragica a eminentului poet Grigore Vieru, clasic al literaturii nationale contemporane, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a semnat decretul privind declararea zilei de doliu national si constituirea Comisiei de stat pentru organizarea funeraliilor poetului Grigore Vieru", anunta un comunicat al Presedintiei.

Ziua funeraliilor poetului Grigore Vieru - 20 ianuarie 2009 - se decreteaza zi de doliu national. Conform decretului, in ziua de 20 ianuarie 2009, in toate localitatile republicii vor fi arborate in berna drapelele de stat, la ora 10.00, se va cinsti memoria poetului Grigore Vieru prin pastrarea unui moment de reculegere, institutia publica nationala a audiovizualului Compania Teleradio-Moldova va organiza transmiterea in direct a ceremoniei funeraliilor poetului Grigore Vieru. In toate institutiile de invatamant se va organiza o ora a memoriei poetului Grigore Vieru.

Prin decret se recomanda autoritatilor publice, intreprinderilor si organizatiilor sa renunte la desfasurarea, in ziua de 20 ianuarie 2009, a actiunilor distractive de masa; redactiilor ziarelor, posturilor de radio si televiziune sa tina cont de specificul zilei de 20 ianuarie 2009 la editarea publicatiilor si la formarea programelor din aceasta zi.

Presedintele comisiei de stat pentru organizarea funeraliilor poetului Grigore Vieru a fost numit presedintele Parlamentului Marian Lupu, iar din comisie va mai face parte ministrul Sanatatii Larisa Catrinici, presedintele Uniunii Scriitorilor Mihai Cimpoi, primarul de Chisinau Dorin Chirtoaca, presedintele Academiei de Stiinta Gheorghe Duca, primarul satului Pererata, satul natal al lui Grigore Vieru unde este inmormantata mama sa si unde a dorit acesta sa fie inmormantat, ministrul de interne Gheorghe Papuc, presedintele institutiei publice a audiovizualului Teleradio- Moldova, Todercan Valentin, vicepremierul Victor Stepaniuc, si cativa alti membri ai Guvenului si aparatului prezidential.

Citeste poezii si articole de Grigore Vieru.

Sursa: ziare.com

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eve... citeste »

27.10.2014 Monica Macovei atacata de PSD ...
Monica Macovei, candidat independent la presedintia Romaniei, a fost atacata in seara zilei de 21 oc... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
16316197