Home : Stiri : 2008-08-04
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Postul Sfintei Fecioare Maria - perioada de inaltare a sufletului si a trupului spre Dumnezeu

04.08.2008, Cluj - Bru.ro Afisari: 7616   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Fecioara Maria cu Pruncul
Fecioara Maria cu Pruncul

In perioada premergatoare Sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, incepand de vineri, 1 august a.c., pana joi, 14 august a.c., Biserica Greco-Catolica impreuna cu Biserica Ortodoxa, invita credinciosii la post si rugaciune in cinstea Nascatoarei de Dumnezeu, cea care, implinindu-si in mod desavarsit viata pamanteasca, a fost ridicata cu trupul si cu sufletul la cer.

In timpul postului, indreptandu-si privirea sufletului spre Adormirea Sfintei Fecioare Maria, crestinii pot contempla biruinta spiritului asupra materiei, trupul in totalitate curat al Maicii Sfinte nefiind dat taranii si putrezirii, ci inaltat cu cinste la cerestile lacasuri. Este calea spre cer deschisa pentru fiecare om, care, urmand exemplul si indemnul Sfintei Maria, face voia Domnului in aceasta viata trecatoare. Cu scopul de a se aprofunda modul in care poate fi urmata aceasta cale, Biserica propune postul si rugaciunea, nu doar ca pe un exercitiu de asceza prin abtinerea de la alimente, ci prin inaltarea mai presus de cele materiale, prin zborul sufletului aflat in rugaciune, spre Dumnezeu.

Din indemnul Episcopului Eparhial, Florentin Crihalmeanu, intre 1-14 august, a.c., in parohiile Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, programul liturgic va cuprinde si randuielile specifice Postului Sfintei Marii, mai ales "Canonul de mangaiere catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, care se canta la toata amaraciunea si asupreala sufletului" cunoscut si sub numele de Paraclisul Maicii Domnului. Rugaciunea, de o deosebita frumusete, va fi rostita zilnic in fiecare biserica de catre preot si credinciosi, continuandu-se astfel traditia mostenita de-a lungul generatiilor.

La Catedrala "Schimbarea la Fata" din Cluj-Napoca, Paraclisul Maicii Domnului va avea loc zilnic de la ora 17.00, fiind condus de pr. Anton Crisan, iar la Capela "Sfantul Iosif" din P-ta Cipariu, incepand cu ora 19.00, aceeasi rugaciune va reuni in fiecare seara credinciosii si preotii parohi - pr. Mircea Martian si pr. Titus Sas. Devotiunea catre Sfanta Fecioara Maria, va fi urmata de fiecare data de un moment de adoratie in fata lui Isus Hristos prezent in Sfantul Sacrament al Altarului - Regele si centrul tuturor inimilor.

Alte devotiuni obisnuite pentru aceasta perioada de post sunt, Rozariul Sfintei Fecioare Maria, Randuiala Acatistului, Litania Sfintei Fecioare, prin fiecare rugaciune fiind cerut ajutorul si mijlocirea Sfintei Maria, cea care ne conduce la Fiul ei Isus, calauzindu-ne pasii cu iubire si delicatete de mama.

Postul Sfintei Marii este mai usor decat Postul Pastilor, dar mai as­pru decat cel al Nasterii Domnului si al Sfintilor Apostoli. Conform normelor Bisericii Catolice, postul alimentar este abtinerea de la consumul carnii, fiind permise alte alimente. In plus, fiecare credincios greco-catolic isi poate alege modul de a tine postul alimentar, consultandu-se si cu preotul indrumator spiritual, astfel incat sa nu-i dauneze sanatatii sau capacitatii de a-si indeplini obligatiile zilnice, ci sa-i fie spre folos in primul rand spiritual. In perioada postului credinciosii sunt chemati mai ales la a implini fapte bune, pentru a raspunde chemarii Mantuitorului la iubirea aproapelui. Nu putem nadajdui sa primim darul lui Dumnezeu fara a darui la randul nostru, din iubire, fratilor aflati in nevoie.

Postul Sfintei Marii este un post al bucuriei, un post in care, cerand mijlocirea ei, credinciosul se apropie de Maica Sfanta, ii cunoaste bunatatea si milostivirea, dupa cum se spune si in rugaciune: "ca nu este cu adevarat alt ajutor si acoperamant oamenilor afara de tine, o, Doamna prea-indurata! Si nimenia care a nadajduit intru tine, nu a fost rusinat, si prin tine imblanzind pe Dumnezeu, nimenia nu este parasit." Intre Dumnezeu si om, Preasfanta Fecioara Maria este cea mai puternica mijlocitoare; Biserica o cinsteste si o numeste "cea mai sfanta dintre femei" si cea care s-a invrednicit de cinstea de a naste cu trup pe Fiul lui Dumnezeu si Mantuitorul lumii.

Postul Adormirii Maicii Domnului - al "Sfintei Marii" , ca vechime, este cel mai nou dintre cele patru posturi de durata (Postul Nasterii Domnului, Postul Pastilor, Postul Sfintilor Apostoli si Postul Adormirii Maicii Domnului). Originea lui este in sec. V, cand s-a dezvoltat si cultul Maicii Dom­nului. Data si durata pos­tului au fost stabilite in sec. XII, la Sinodul din Constantinopol din anul 1166, cand s-a hotarat ca Postul Adormirii Maicii Domnului sa inceapa la 1 august si sa aiba 14 sau 15 zile, pana la sarbatoarea Adormirii Sfintei Fecioare Maria, fixata in calendarul liturgic in data de 15 august.

V.S. - redactor mass-media
Episcopia greco-catolica de Cluj-Gherla

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
04.06.2013 Sinodul Bisericii Greco-Catoli...
Proiectul de lege 253/2013 initiat de deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean impotriva Bi... citeste »

14.06.2013 Greco-catolicii vor inapoi bis...
Pe data de 25 octombrie, 2006, Episcopia Greco-Catolica de Oradea a chemat parohia ortodoxa Sf. Gh... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771486