Home : Stiri : 2008-08-03
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Scriitorul anti-comunist Aleksandr Soljenitin a incetat din viata la 89 de ani

03.08.2008, Moscova - Greco-Catolica.org Afisari: 9365   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Aleksandr Solzhenitsyn
Aleksandr Solzhenitsyn

Scriitorul rus Aleksandr Solzhenitsyn / Alexandr Soljenitin / (89 de ani), castigator al premiului Nobel, a incetat din viata la Moscova in primele ore ale zilei de luni ca urmare a unui atac de cord, anunta “Rusia la zi”.

Stepan Solzhenitsyn a afirmat catre Associated Press ca tatal sau a murit duminica tarziu la casa din apropierea Moscovei, insa a refuzat sa faca alte comentarii.

Cartile lui Solzhenitsyn au fost primele scrieri care au vorbit milioanelor de oameni din jurul lumii despre sistemul de detentie sovietic si represiunile lui Stalin.

A fost expulzat din Uniunea Sovietica in 1974, si s-a intors inapoi in Rusia in anii ’90.

Un om care a facut istorie prin scrierile sale

Aleksandr Solzhenitsyn a fost capitan de artilerie in armata sovietica pe timpul celui de-al doilea razboi mondial. Chiar inainte de sfarsitul razboiului, insa, la doar 26 de ani, a fost arestat deoarece l-a criticat pe Stalin intr-o scrisoare catre prietenul sau. Ca pedeapsa a fost trimis 8 ani intr-un lagar de munca.

Diplomele sale in matematica si fizica l-au scapat de munca manuala in cea mai mare parte din anii de detentie, insa, fiind pus intr-o inchisoare speciala din Moscova care “angaja” oameni de stiinta in cercetatore.

Cu moartea lui Stalin in 1953 a venit si eliberarea lui Solzhenitsyn din inchisoare, insa nu si libertatea. A fost trimis intr-un exil permanent in Kazahkstan unde a lucrat ca profesor si a scris in secret.

Cenzura politica a fost liberalizata odata cu condamnarea cultul personalitatii lui Stalin de catre Khrushchev, astfel ca in 1962 Solzhenitsyn poate sa publice scurta nuvela “O zi din viata lui Ivan Denisovich” care i-a adus recunoasterea internationala. Nuvela, care arata ororile dintr-o zi din lagarele de munca sovietice, a atras atentia globala asupra  problemelor celor care au suferit sub Stalin.

Prabusirea lui Khrushchev a dus un nou val de persecutie impotriva scriitorului si cenzurarea tuturor cartilor sale.

Castigarea Premiului Nobel pentru literatura in 1970 de catre Solzhenitsyn a fost denuntata de Uniunea Sovietica ca un act politic ostil.

Manuscrisele sale nepublicate au fost scoase din Uniunea Sovietica si publicate in Vest, intarindu-i faima de oponent al politicilor guvernamentale sovietice.

Confruntarea s-a marit in intensitate dupa publicarea in Occident a cartii “Primul Cerc”, iar mai tarziu a “Arhipelagul Gulag”, cel mai puternica si detaliata prezentare a sistemului de prizonierat sovietic si a politiei secrete.

Cartea a cunoscut faima internationala, insa a infuriat autoritatile sovietice.

Solzhenitsyn a fost arestat, acuzat de tradare si exilat din Uniunea Sovietica in 1974. Pentru mai multi ani, el si familia lui au trait intr-un mic orasel din statul Vermont, State Unite ale Americii.

Cartile sale au jucat un rol important in discreditarea regimului comunist din Uniunea Sovietica si Europa de Est. Criticarea sistemului de democratie vestica si a “culturii pop”, i-a indepartat insa pe unii din admiratorii sai.

Ca alternativa la regimul sovietic, autorul era in favoarea unui sistem autoritar bazat pe traditia crestina ruseasca. Mesajul sau a fost foarte clar: singura salvare este reintoarcerea la virtutile religiei si valorile morale.

Legaturile lui Solzhenitsy cu tara mama au fost revitalizate odata cu perestroika lui Gorbaciov. Noul regim s-a oferit sa-i restituie cetatenia iar mai tarziu si-a vazut propriile carti publicate pe pamantul natal.

Dupa reintoarcerea sa in Rusia in 1994, eveniment care a facut senzatie la nivel mondial, a facut un tur de la un capat la altul al tarii. A criticat reformele Presedintelui Yeltsin si noul guvern. In incercarea de a inflienta politicienii rusi, s-a intalnit cu Yeltsin iar mai tarziu cu Presedintele Putin.

Solzhenitsyn a trait si a continuat sa scrie in Moscova. A publicat “Rusia in Colaps”, o memorie a exilului, si doua volume ale istoriei relatiilor dintre rusi si evrei.

Comentarii
04.08.2008 R.I.P de erasmus
Dumnezeu sa-l odihneasca pe acest mare om,pana la invierea a toata faptura ,de la sfarsitul veacurilor.

Un mare scriitor,care se insrie in traditia glorioasa a marii lieraturi ruse !
04.08.2008 Titlul de senzatie de Cristian
Dumnezeu sa-l odihneasca pe Alexandr!

Am insa obiectii la titlul stirii: pentru cei din Generatia Pro, care nu au auzit de Gulag sau de disidenti, poate sugera ca Soljenitin a fost un fel de nazist, un prigonitor al comunistilor!

In realitate, a fost un scriitor, un luptator impotriva totalitarismului, un CRESTIN. Asat ar fi trebuit sublininat, nu "anticomunist".
04.08.2008 Soljenitin anticomunist de Mihai
"Am insa obiectii la titlul stirii: pentru cei din Generatia Pro, care nu au auzit de Gulag sau de disidenti, poate sugera ca Soljenitin a fost un fel de nazist, un prigonitor al comunistilor!"

Asta pentru ca presa neo-comunista din Romania le-a bagat in cap tinerilor romani ca daca esti anticomunist instantaneu esti nazist.

Nu poti vorbi despre "totalitarism" fara sa spui cine l-a creat: socialismul marxist-comunist.

Cum poti lupta impotriva "totalitarismului" daca nu identifici cauza lui?

Sau sunteti si dumneavoastra de parere ca, comunismul ar fi o ideologie buna insa nu au fost oameni care sa o aplice corect?
05.08.2008 Un mare om a trecut in nefiinta ! de Adrian Dan
A fost un fel de Corneliu Coposu al rusilor, desi nu a facut 28 de ani de temnita ca primul.

Astfel de oameni adevarati ar trebui mentionati in cartile de istorie, ale umanitatii pentru ca tinerii de azi si de maine sa cunoasca mai bine trecutul de cosmar al omenirii.

Spun asta deoarece este adevarat ca... "o natiune care nu-si cunoaste trecutul risca sa-l retraiasca din nou....."

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani comunitatea greco-catolica din Holod (BH) a intrat în biserica parohiala din lo... citeste »

28.11.2013 Sub protectia jandarmilor, gre...
Dupa 64 de ani, greco-catolicii din Vasad, judetul Bihor, au reintrat în biserica greco-catoli... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771428