Home : Stiri : 2008-08-01
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Jurnalismul actual: cancerul Romaniei

01.08.2008, Paris - Greco-Catolica.org Afisari: 12938   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Cristian Badilita
Cristian Badilita

De ce mi-am mutat rubrica de scrieri-vorbiri-in-semipustiu „pe site”? Asa cum nota un prieten, la un moment dat: pentru ca m-am saturat de scos virgule, paragrafe, cratime si semne de exclamatie din textele destinate publicarii in presa malagambista romaneasca. Pentru ca m-am saturat pana peste cap de mofturile unor terchea-berchea cu parale grase la tescherea, cu aragonta cat urechile magarului biblic, pentru care minciuna ori solidaritatea de gasca, e mai importanta decat o ganganie de adevar scoasa din rarunchii „putredului Occident”. Pentru ca m-am saturat definitiv de toata, zic bine, toata presa tampita si fudula din Romania. Nu gasesti un ziar, nu gasesti o revista care sa aiba acel aer de normalitate pe care-l au majoritatea ziarelor si revistelor din Occident. Gasesti, risipite ici si colo, ca-ntr-un joc hurmuzian, texte solide, pozitii curajoase, chiar inteligente, intr-un  maldar enorm de fleacuri si gunoi.

Explicatia e simpla. Situatia mizerabila a jurnalismului romanesc se datoreaza in primul rand ayatollahilor care finanteaza, conduc, tin fraiele (le tin, nu le lasa niciodata slobode). Toti, fara exceptie, inculti ori semi, fara discernamant, interesandu-se de presa si de cultura ca de mic-dejunul potaii din fundul curtii. N-au nici un criteriu de orientare, dau parale, „sponsorizeaza” ghidandu-se exclusiv dupa trei aspecte: gradul de slugarnicie al viitorului directoras; numarul de aparitii televizate ale acestuia (celebritatea pe „sticla”); si gradul lui de mediocritate. Recapitulati singuri, mintal, titlurile cotidienelor cu mot, ale revistutelor de taraba si veti ajunge la trista concluzie ca nu aveti ce sa cititi in Romania. Ati gasit vreun director de anvergura unor Nae Ionescu, Iorga, Nichifor Crainic, Cezar Petrescu, Arghezi sau Pamfil Seicaru? Unul singur daca ar exista cu totul altfel ar arata fata-spatele Romaniei de azi si sufletelele noastre ar fi ceva mai impacate.

Nu exista decat urmatoarele tipuri de carmaci: nici prea prea nici foarte foarte (singurii acceptabili); gagalici cu apucaturi securisto-inchizitoriale, care-ti dau impresia impartialitatii si competentei; tupeisti selectati din gang, fara complexe; gogomani „scrobiti”, secaturi cu pretentii evropinesti, care poate ar fi mai suportabili decat altii daca n-ai vedea ca umbla cu limba scoasa dupa sora-capatuiala. Vorbesc aici numai de „sefi”. Desigur, exista si buni jurnalisti „de teren”, vreo zece, douazeci (dupa socoteli optimiste!), exista si o mana de experti in chestiuni precise. Dar si competenta lor devine jenanta, ba chiar anacronica, in contextul general. Ma mir ca n-au fost inca expulzati din sistem. Cand ai asemenea „profesionisti”-directionisti, cum sa nu te apuce dorul de Cutezatorii, Luminita, Flacara lui Paunescu, Romania literara din anii 1960-1980, ori, horribile dictu, Saptamana? Macar acolo, dupa primele pagini cu toarasu’, aveai ce sa citesti.

Lucrurile n-ar parea atat de grave si subiectul nu mi-ar fi dat  ghes, daca presa nu s-ar pretinde o adevarata putere, „de temut”, in tara lui Fripturica Voda. Nu e nici o „putere de temut”! E o fictiune scoasa din capul unor micromegalomani. In Franta, da, un ministru cade numai dupa cateva articole bine tintite si argumentate impotriva-i. In Romania, pe dos: cazul Nastase mi se pare cel mai murdar-revelator. Cu cat esti mai ciuruit de presa, cu atat iti creste cota. Popularitatea conteaza, nu sensul popularitatii („erou” sau „canalie”). Doina Cornea sau Paul Goma nu vor ajunge niciodata „celebri” in tara sufletelor dezsufletite. Desi nu are nici un efect pozitiv, de igienizare, asupra vietii noastre politice, sociale, culturale, totusi presa romaneasca „face scandal”, intretine o atmosfera de galagie pe care nimeni n-o poate nega. Nesimtirea, gaunosenia, lipiciosenia ei se etaleaza pretutindeni. De aceea merita o reactie pe masura. Singura eficienta: a o denunta sistematic, a o frecventa foarte putin si a ne vedea temeinic de treburile noastre cu adevarat importante.

Aproape tot timpul nu se scrie decat despre nonevenimente si despre nonpersonaje. Mai precis, nonevenimentele sunt transformate, umflate pana crapa, in „evenimente”. Majoritatea jurnalistilor romani nu cauta informatia, ci o asteapta pe tava, facandu-ti hatarul sa ti-o serveasca in doua cu deformari si patafizica personala. De asa-zisa presa „culturala” ce sa mai spun? Uitati-va ce submediocri locali sunt promovati, ce nulitati fac furori, uitati-va ce brosuri-„eveniment” se premiaza! Din fericire, inclusiv imbecilii sunt muritori, iar generatiile de dupa nu vor avea neaparat antene pentru televiziunea prin cablu a cimitirului Bellu. Noi nu scriem carti pentru presa romaneasca, ci pentru oamenii care opun rezistenta mizerabilei camarile a presei si politichiei romanesti.

Cristian Badilita
www.cristianbadilita.ro

*   *   *   *

De acelasi autor:

28 iul 2008 - "Ereziile" catolice revizitate de un istoric crestin ortodox (2): Imaculata conceptiune, Infailibitatea Papei, Purgatoriul
20 iul. 2008 - "Ereziile" catolice revizitate de un istoric crestin ortodox (1): Filioque
09 iul. 2008 - Cristian Badilita despre decizia BOR: Inapoi in caverna
05 iul. 2008 - Cristian Badilita: Prejudecati ortodoxiste fara leac?
27 iun. 2008 - Cristian Badilita: 12 mirari despre "cazul Corneanu"
20 iun. 2008 - Cristian Badilita: Maria Magdalena, prostituata convertita ori sotie a lui Isus?
05 iun. 2008 - Cristian Badilita: Impartasirea mitropolitului Corneanu si caterisirea bunului simt

Comentarii
02.08.2008 baiat provincial de Scardanelli
http://grupareadeparte.wordpress.com/2008/07/24/badilita-se-intoarce/

Un scandalagiu ca el nu putea sa se tina deoparte la nesfârsit… Si iata-l facându-si furtunos aparitia din nou - back with a vengeance ...

Totul e cum îl stiati, si savantlâcul, si sariturile peste cal - tot ce face farmecul dubios al acestui personaj controversat.

Concluzia e, totusi, trista… Chiar daca Badilita are dreptate, e numai de forma. Pentru ca fondul lui ramâne acelasi: de baiat provincial, de neam prost, care s-a suit în copac numai ca sa-i scuipe pe altii de-acolo… Si, oricâte carti ar fi citit, doctorate ar fi luat, talente ar fi avut, originea lui joasa tot se ridica la suprafata, jucându-i festa de a-l arata în toata splendoarea neam-prostiei pe care o reproseaza cu atâta frenezie indignata celorlalti… Stiti cum se spune, nu exista snob mai scârbos decât parvenitul.
03.08.2008 sigur... de echo
Pentru voi, baietii destepti de capitala, tot ce vine din provincie , sau nu se termina in "escu", va pute.Dar pe noi, provincialii, nu ne intreaba nimeni ce parere avem despre iluminatii bruneti de la centru. Ar fi multe de spus...
02.09.2008 despre iubirea vrajmasilor de muhammad-el fatih
greu de crezut ca cineva care da referinte atat de mizerabile despre alt om , se inchina dumnezeului crestinilor. lipseste , cum spun imamii vostri ...a, da : smerita cugetare si vederea pacatelor proprii. poate drept credinciosul care a scris injuriile de mai sus la adresa ulemalei scolite la sorbona , ar trebui sa pretuiasca mai mult cuvantul apostolului care se citeste la maslu : PRIMITI-VA UNII PE ALTII CUM HRISTOS V-A PRIMIT PE VOI. dar vine seitan si sub cuvant ca fratele e eretic - si ereticii sunt urati de A`LLAH- indeamna la jihad. pacat ca atat de putini crestini iubesc pe ISSA si atat de multi fac jihad pt EL , cum s-a scris : va veni vremea cand oamenii va vor omora , crezand ca fac slujba lui DUMNEZEU. inshallah!
24.09.2008 Scardanelli de Ioan
Se gasi patibularul Scardanelli / Anodos (Mihail Neamtu), soldatelul nostru Svejk, sa vorbeasca? Mars acasa, potaie!

De nu l-ati citit pe M. Neamtu faceti-o deindata. Merita banul cu prisosinta. Vivat chilipirul, daca primiti volumul pe gratis. Neamtu e un teolog genial, care trebuie antologat.

Cititi asadar iute Gramatica ortodoxiei de Svejkul nostru national, cu morfologie, sintaxa, fonetica, tout compris, si veti face economie la distonocalm si somnifer. Inainte luam cate-o dusca de tizana si-o portie de Bolliac inainte de culcare. Solutie garantata, dar lenta. De cateva saptamani l-am primit "cadou" pe Neamtu, binecuvantat sa fie in saecula saeculorum. Astept fiola doi, cu efect hilaro-cataleptic instantaneu. Sa nu care cumva sa puna intre timp mana pe carte, sa invete ceva greaca, latina, biblistica si patristica, ori sa arunce DEX-ul neurologic pe fereastra. Doamne fereste, foc ma voi face de suparare si nu-i voi lectura nici macar coperta IV. Chiar daca primesc trei exemplare gratis, nu unul.

http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-10-30&id=228667
01.04.2009 felicitari de vasile
va felicit si va consider un adevarat crestin ortodox care nu se lasa infuentat de lucruri subiective.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
19.06.2013 Biserica Greco-Catolica solici...
In dimineata zilei de 19 iunie, Preafericirea Sa Cardinalul Lucian Muresan, liderul Bisericii Greco-... citeste »

14.03.2015 Episcopul greco-catolic Virgil...
Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a trimis pe data de 14 martie 2015 o ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3773905