Home : Stiri : 2008-07-27
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Presedintele Ucrainei a cerut binecuvantarea Patriarhului Bartolomeu pentru o Biserica Ortodoxa unificata in Ucraina independenta de Moscova

27.07.2008, Kiev - Greco-Catolica.org Afisari: 5865   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Viktor Yushchenko si Patriarhul Bartolomeu
Viktor Yushchenko si Patriarhul Bartolomeu

Sambata, pe durata manifestarilor comemorative a 1020 de ani de la increstinarea rusilor ce au loc in Ucraina, Presedintele ucrainean Viktor Yushchenko i-a cerut Patriarhului Bartolomeu I al Constantinopolului sa binecuvanteze stabilirea unei Biserici Ortodoxe locale unificate in Ucraina, independenta de Moscova.

Cer o binecuvantare de la Preasfintia Voastra, o binecuvantare pentru un vis, pentru adevar, pentru speranta, pentru tara noastra, pentru Ucraina”, i s-a adresat Yushchenko Patriarhului Bartolomeu.
 
Cred ca orice diviziune intre credinciosii ucraineni este temporara. Cred ca ne vom vedea visul implinit. Cred ca o biserica locala va apare in Ucraina ca un dar al lui Dumnezeu si un adevar istoric”, a spus el.

In prezent exista in Ucrina trei structuri ortodoxe paralele, dintre care doar una, cea apartinand de Patriarhia Moscovei, cu numarul cel mai mare de credinciosi, este recunoscuta de celelalte Biserici Ortodoxe.

Intentia presedintelui Ucrainei este sa creeze o Biserica Ortodoxa nationala in Ucraina, care sa fie independenta de Moscova si, in acelasi timp, recunoscuta de celelalte Biserici Ortodoxe. Aceasta intentie a starnit rectii politice si religioase negative de la Moscova deoarece Patriarhia Moscovei considera Ucraina ca teritoriul ei canonic si, prin urmare, orice structura ortodoxa infiintata in acea tara e considerata de rusi ca fiind, de fapt, o schisma.

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
30.07.2008 http://savatie.wordpress.com/ de m
oare de ce nu se mentioneaza si faptul ca NU A PRIMIT BINECUVANTARE.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
31.05.2013 Interviu despre posedare, exor...
Sambata, 1 iunie, incepand cu orele 19:00, va avea loc la Manastirea Greco-Catolica "Adormirea Mai... citeste »

15.06.2013 Protest prin rugaciune in fata...
Ieri, in zi sfanta de sarbatoare, aproximativ 50 de studenti de la Seminarul Teologic Greco-Catolic ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771472