Home : Stiri : 2008-07-27
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Patriarhul Bartolomeu acuzat ca se implica in problemele interne ale unui alt stat

27.07.2008, Turcia - Greco-Catolica.org Afisari: 5889   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului

Principalul ziar de opozitie din Turcia, Dzhimikhuriet (Republica), a publicat un articol semnat de Deniz Berktay intitulat “Ucigasul Ortodoxiei” in care il critica intr-un mod foarte sever pe Patriarhul Bartolomeu pentru implicarea acestuia in problemele interne ale altor state, “din Cipru in Estonia, din Ierusalim in Ucraina”, actiuni care creaza probleme de politica externa pentru Turcia, afirma acesta citat de agentia Interfax.

Acuzatia vine pe fondul prezentei Patriarhului Bartolomeu in Ucraina, la invitatia directa a Presedintelui ucrainean Viktor Yushchenko, cu ocazia festivitatilor de aniversare a 1020 de ani de la increstinarea rusilor din porunca Printului Vladimir cel Mare, prezenta care a starnit reactii dure atat politice cat si religioase de la Moscova deoarece Ucraina este considerata de Patriarhia Moscovei ca terotiriul ei canonic si, prin urmare, nici un lider religos ortodox nu poate vizita Ucraina fara acceptul si invitatia Moscovei.  

Autorul articolului a fost contactat de reprezentantii agentiei Interfax pentru a oferi clarificari pozitiei sale. Acesta a afirmat: “Patriarhul Istambulului s-a implicat deja in problemele interne ale Ucrainei pe timpul asa numitei «Revolutii Portocalii», si a sustinut intr-un mod activ una dintre factiunile din aceasta tara. Cu alte cuvinte, Statul Turc s-a implicat in problemele interne ale unei alte tari. Patriarhul Bartolomeu are o pozitie insa, iar Statul Turc o alta (Patriarhul este cetatean turc si are statut de oficial civil - Interfax). Daca Patriarhul este membru al unei asociatii politici internationale el poate sustine orice grup particular doreste ca membru al respectivei organizatii. In Ucraina, insa, el are de-a face direct cu oficiali ai statului, de aceea el trebuie sa reprezinte Statul Turc. Iar acest lucru este considerat ca activitate de politica externa, care poate duce la discutii cu Rusia, Ucraina sau alte state. Un astfel de lucru este de nepermis. Chiar si in acest moment ambasadele si consulatele noastre sunt pichetate.

Pe de alta parte, daca organizatii publice sau religioase turcesti se pot implica in probleme interne ale altor state, cauzand conflicte interne, atunci mi s-a pare corect ca organizatii straine sa se poata implica in problemele interne din Turcia, lucru pe nimeni nu-l doreste.”

Deniz Berktay este cunoscut pentru opiniile sale pro-ruse si anti-americane. Acesta a atacat dur in 2007 recunoastearea statutului de “ecumenic” al Patriarhului de la Constantinopol pe motiv ca prin aceasta Turcia si-ar pierde independenta. El a afirmat ca, de fapt, in spatele recunoasterii acestei titulaturi ar sta Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana care doresc sa isi intareasca influenta in Estul Europei. Printre altele, temerea lui Berktay a fost ca, odata recunoscut ca “ecumenic” scaunul Patriarhal de la Constantinopol, “episcopi din diferite tari ar putea fi alesi Patriarhi la Constantinopol, lucru care inseamna ca vor fi prezente interesele tarilor vestice in defavoarea celor turce” afirma acesta.

*   *   *   *

Articole pe acelasi subiect:

23 iul 2008 - Patriarhul Alexei in vizita canonica in Ucraina
24 iul 2008 - Tensiunile dintre Bartolomeu si Alexei se amplifica
24 iul 2008 - Ucraina acuzata de rusi ca incalca "libertatea de expresie"
24 iul 2008 - Primaria din Kiev a interzis afisarea posterelor cu Patriarhul Alexei al Moscovei
25 iul 2008 - Patriarhul Bartolomeu a celebrat la Kiev Vecernia de vineri seara
26 iul 2008 - Ucraina cauta independenta de Rusia prin crearea unei Biserici Ortodoxe independenta de Moscova
26 iul 2008 - Moscova critica Ucraina pentru atmosfera in care au loc festivitatile de aniversare a increstinarii rusilor in urma cu 1020 de ani

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
27.07.2008 Co-nationalul lui Dan Ciachir de Ioan
Deniz Berktay asta e un fel de "Dan Ciachir" in versiunea turca. De fapt si Ciachir tot turc e...

E clar ca-i platesc rusii bine.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
01.12.2014 Aportul comunitatii greco-cato...
Este bine ca intr-o zi ca aceasta, de 1 decembrie, cand serbam Marea Unire de la 1918, sa ne uitam i... citeste »

14.06.2013 Greco-catolicii vor inapoi bis...
Pe data de 25 octombrie, 2006, Episcopia Greco-Catolica de Oradea a chemat parohia ortodoxa Sf. Gh... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771637