Home : Stiri : 2008-07-26
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Ucraina cauta sa se departeze de influenta rusa prin crearea unei Biserici Ortodoxe independenta de Moscova

26.07.2008, Kiev - Greco-Catolica.org Afisari: 7595   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
25 iul. 2008 - Viktor Yushchenko (stanga), Patriarhul Bartolomeu (mijloc), Mitropolitul Volodymyr (dreapta)
25 iul. 2008 - Viktor Yushchenko (stanga), Patriarhul Bartolomeu (mijloc), Mitropolitul Volodymyr (dreapta)

Celebrarile organizate de Ucraina pentru aniversarea a 1020 de ani de la increstinarea rusilor, precum si invitatia personala facuta Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului de catre Presedintele Viktor Yushchenko au provocat o reactie virulenta din partea Rusiei si a Patriarhiei Moscovei, care a calificat prezenta Patriarhului Bartolomeu in Ucraina ca necanonica din moment ce invitatia nu a fost facuta de catre Patriarhul Alexei al Moscovei care considera Ucraina ca fiind teritoriul sau canonic.

In plus, autoritatile ruse si Patriarhia Moscovei acuza Ucraina, si in special pe Presedintele Yushckenko ca doreste sa profite de aceasta manifestare si de prezenta Patriarhului Bartolomeu in Ucraina pentru a pune bazele unei Biserici Ortodoxe in Ucrainena independenta de Moscova dar care sa fie recunoscuta de Constantinopol.

La ora actuala in Ucraina exista trei structuri ortodoxe paralele:

- Biserica Ortodoxa Ucraineana, cu numarul cel mai mare de credinciosi, este subordonata canonic Patriarhiei Moscovei;

- Biserica Ortodoxa Ucraineana a Patriarihiei Kievului care s-a rupt din Biserica Ortodoxa Ucraineana subordonata Moscovei in 1992, dupa faramitarea Uniunii Sovietice, insa de atunci nu a fost recunoscuta de nici o Biserica Ortodoxa locala din lume;

- Biserica Autocefala Ucraineana, care are o istorie mai lunga. Aceasta s-a nascut dupa “Revolutia Rosie” din februarie 1917, a fost desfiintata in 1930 ca sa isi reia activitatea in 1942 pentru o scurta perioada de timp. Abia din 1980, insa, autoritatile sovietice i-au tolerat activitatea in, pe atunci, Republica Sovietica Socialista Ucraina.

Ideea Presedintelui Yushchenko este sa uneasca cele doua structuri ortodoxe din Ucraina care nu sunt supuse Moscovei intr-una, care apoi sa fie recunoscuta de Patriarhia Constantinopolului. Politicienii rusi si reprezentantii Patriarhiei Moscovei se opun categoric acestei initiative, considerandu-o de fapt o schisma atata vreme cat, in opinia lor, Ucraina este teritoriu canonic al Patriarhiei Moscovei, prin urmare toti ortodocsii din ucraina ar trebui sa depinda canonic de Moscova.

Aceasta miscare in primul rand politica, considera unii analisti, de a scoate tara de sub influenta Rusiei manifestata in Ucraina prin Biserica Ortodoxa supusa canonic Moscovei, necesita mult curaj din partea Presedintelui Yushchenko, iar semnalele si evenimentele din ultimele zile, cu toata opozitia venita de la Moscova atat pe plan politic cat si religios, indica ca Yushchenko nu se va da inapoi.

In urma cu o luna, datorita afirmatiilor publice facute de Primarul Moscovei ca Peninsula Crimeii e teritoriu rusesc si trebuie sa intre sub control rus, autoritatile ucrainene l-au considerat persona non grata si i-au interzis sa intre in Ucraina pentru o perioada determinata. Vineri dimineata, autoritatile de frontiera ucrainene in colaborare cu Serviciul de Informatii Ucrainean (SBU) l-au retinut pe deputatul rus Viktor Zatulin pe aeroportul Simferpol din Crimeea sub acuzatia ca acesta ar dori crearea unui conflict inter-etnic si inter-religios in Ucraina, motiv pentru care l-au considerat persona non grata, i-au pus interdictie de un an si l-au trimis cu proximul avion inapoi la Moscova.

Pentru a preveni un atentat terorist, masurile de securitate din jurul aeroportului Borispol din Kiev au fost fara precedent. Masinile private si taxiurile au fost obligate sa parcheze departe de cladirea aeroportului, motiv pentru care multi pasageri nu au ajuns la timp sa se imbarce in avioane. Nici pasagerilor sositi nu le-a fost usor sa paraseasca aeroportul insa.

Mai mult, prezenta Patriarhului Alexei al Moscovei la celebrarile din Ucraina a cautat sa fie pusa in umbra de autoritatile de la Kiev. Printr-o hotarare de ultima ora, primaria Kievului a permis afisarea doar a unui numar limitat de postere cu Patriarhul Alexei pe strazile orasului, in timp ce cele cu Patriarhul Bartolomeu si Presedintele Yushchenko erau cu miile. De asemenea, pe toata durata festivitatilor persoana Patriarhului Alexei lipseste din prim-planul celebrarilor liturgice, acestea fiind conduse in cea mai mare parte de Patriarhul Bartolomeu. Liderii ortodocsi rusi chiar s-au plans de faptul ca nu au fost implicati in pregatirea evenimentului care are loc in Ucraina.

Dupa cum era de asteptat, politicienii de la Kremlin se folosesc de aceste lucruri pentru a juca cartea nationalismului ortodox rus si a starni resentimente fata de Ucraina in sufletul credinciosilor ortodocsi din Rusia.

In acest context, Ministrul de Externe rus l-a contactat vineri pe ambasadorul Ucrainei la Moscova exprimandu-si ingrijorarea ca reprezentantii religiosi rusi prezenti in Ucraina sunt tratati de autoritati “fara lipsa de respect fata de conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse si sentimentele a milioane de credinciosi ortodocsi rusi.

La momentul sosirii pe aeroportul din Kiev, Patriarhul Bartolomeu a afirmat ca “am venit ca promotori ai pacii pentru cei care cauta unitatea, libertatea si pacea. Am venit sa ne rugam impreuna cu voi pentru unificarea Bisericilor Ortodoxe din Ucraina intr-o singura Biserica, o Biserica a credinciosilor vostri, o Biserica a tarii voastre.

Multi ucraineni au interpretat comentariile Patriarhului Bartolomeu ca suport tacit pentru intentia lui Yushchenko de a crea in Ucraina o Biserica Ortodoxa independenta de Moscova. In sprijinul acestei pareri vin si afirmatiile lui Yushchenko, care a spus ca vizita Patriarhului Bartolomeu “va da un imbold unitatii Bisericilor Ortodoxe din Ucraina”.

Pe de alta parte, oficialii Patriarhiei Moscovei insista ca Patriarhul Bartolomeu recunoaste jurisdictia Moscovei asupra Ucrainei si ca acesta nu ar accepta o biserica schismatica care sa se auto-declare independenta.

Patriarhul Bartolomeu a aratat din primii pasi pe pamantul ucrainean o clara recunoastere fata de capul Bisericii din Ucraina (supusa canonic Moscovei – n.n.) Mitropolitul Volodymyr”, afirma pr. Vsevolod Chaplin, purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Ruse, citat de agentia Interfax.

Cu toate asigurarile venite din partea reprezentantilor Patriarhiei Moscovei ca Patriarhul Bartolomeu ar recunoaste jurisdictia canonica a Patriarhului Alexei asupra Ucrainei, situatia este departe de a se fi rezolvat.

*   *   *   *

Articole pe acelasi subiect:

23 iul 2008 - Patriarhul Alexei in vizita canonica in Ucraina
24 iul 2008 - Tensiunile dintre Bartolomeu si Alexei se amplifica
24 iul 2008 - Ucraina acuzata de rusi ca incalca "libertatea de expresie"
24 iul 2008 - Primaria din Kiev a interzis afisarea posterelor cu Patriarhul Alexei al Moscovei
25 iul 2008 - Inalt oficial rus oprit sa intre in Ucraina
25 iul 2008 - Patriarhul Bartolomeu a celebrat la Kiev Vecernia de vineri seara
26 iul 2008 - Ucraina cauta independenta de Rusia prin crearea unei Biserici Ortodoxe independenta de Moscova

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
27.07.2008 Intrebare de Chris
Privind la toate articolele in care este pomenita Biserica Ortodoxa Rusa, imi ridic urmatorul semn de intrebare: Cum de nu s-a mutat Patriarhia Ecumenica din Constantinopol la Moscova?
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
09.06.2013 Peste 1200 de tineri din Episc...
Sambata, 8 iunie, a avut loc la Satu Mare cea de-a sasea editie a Intalnirii Eparhiale a Tinerului G... citeste »

09.06.2013 Vicepresedintele PDL Ioan Olte...
Deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean a avut o noua conferinta de presa in care si-a apara... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771395