Home : Stiri : 2008-07-24
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Primaria din Kiev a interzis afisarea posterelor cu Patriarhul Alexei al Moscovei

24.07.2008, Kiev - Greco-Catolica.org Afisari: 6200   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Afis cu Patriarhul Alexei al Moscovei interzis la Kiev
Afis cu Patriarhul Alexei al Moscovei interzis la Kiev

Primaria Kievului a interzis mai multor companii private afisarea posterelor cu Patriarhul Alexei II al Moscovei si intregii Rusii pe strazile din capitala Ucrainei. Initiativa vine cu cateva zile inaintea vizitei Patriarhului Alexei la Kiev cu ocazia universarii a 1020 ani de la increstinarea rusilor.

Posterul cu pricina (foto alaturat) il avea in prin plan pe Patriarhul Alexei II, iar in spate Biserica Sf.Vasile si Lavra din Kiev, precum si inscriptia “Ucraina ii ureaza bun venit Patriarhului ei! Kiev – Rusia 1020”.

Doar catorva companii minore primaria Kievului le-a dat permisiunea sa lipeasca un numar limitat din aceste afise. Yury Molchanov, liderul unei organizatii internationale rusesti, afirma, insa, ca numarul lor este infim mai mic decat cantitatea “fara precedent” a afiselor care-l arata pe Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului impreuna cu Presedintele Ucrainei Viktor Yushchenko, si care sunt deja pe toate strazile din Kiev.

Patriarhul Bartolomeu si Viktor Yushchenko pe strazile KievuluiIn oras exista intre patru si cinci mii de panouri publicitare care au aceste postere cu Bartolomeu si Yushchenko. Sunt producator, si pot spune ca s-au alocat multi bani pentru ele”, afirma Molchanov pentru Interfax.

Prezenta Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului la festivitatile din Ucraina au amplificat tensiunile dintre Ucraina si Rusia pe seama cui are dreptul sa faca invitatiile la eveniment.

Pe 20 mai 2008, o delegatie a Patriarhiei Constantinopolului s-a intalnit cu Presedintele Ucrainei Viktor Yushchenko, ocazie cu care acesta l-a invitat pe Patriarhul Bartolomeu in Ucraina sa participe la celebrarile din iulie cu ocazia serbarii a 1020 de ani de la increstinarea rusilor. In conformitate cu canoanele Bisericii, insa, numai capul Bisericii Ortodoxe locale, in acest caz Alexei II, poate face asemenea invitatii, sunt de parere rusii.

Profesorul Andrey Kuraev de la Academia Ecleziala din Moscova spune ca exista un motiv politic in spatele interzicerii afiselor cu Patriarhul Alexei. “Autoritatile ucrainene nu doresc sa spuna ca Patriarhul Constantinopolului a sosit la invitatia Patriarhului Moscovei si le e frica de autoritatea lui Alexei al II-lea”, afirma acesta.

Ucraina Divizata

In Ucraina exista in prezent trei structuri bisericesti ortodoxe.

Biserica Ortodoxa Ucraineana, cu numarul cel mai mare de credinciosi, este subordonata canonic Patriarhiei Moscovei.

A doua structura, Biserica Ortodoxa Ucraineana a Patriarihiei Kievului, s-a rupt din Biserica Ortodoxa Ucraineana subordonata Moscovei in 1992, dupa faramitarea Uniunii Sovietice, insa de atunci nu a fost recunoscuta de nici o Biserica Ortodoxa locala din lume.

A treia structura, Biserica Autocefala Ucraineana, are o istorie mai lunga. Aceasta s-a nascut dupa “Revolutia Rosie” din februarie 1917, a fost desfiintata in 1930 ca sa isi reia activitatea in 1942 pentru o scurta perioada de timp. Abia din 1980, insa, autoritatile sovietice i-au tolerat activitatea in, pe atunci, Republica Sovietica Socialista Ucraina.

Presedintele ucrainean Yushchenko cauta ca Biserica Ortodoxa Ucraineana a Patriarhiei Kievului sa intre sub autoritatea Patriarhiei Constantinopolului, initiativa care are intregul suport al Patriarhului Filaret al Kievului.

In acelasi timp, numerosi analisti religiosi afirma ca o mare parte a Bisericii Autocefale Ucrainene, daca nu chiar intreaga Biserica, se va alatura structurii ecleziale pe care Patriarhia Constantinopolului doreste sa o creeze in Ucraina.

Biserica Ortodoxa Rusa, presa si analistii rusi, insa, condamna initiativa de unire a celor doua Biserici Ortodoxe ucrainene, considerandu-o, de fapt, o schisma, din moment ce Ucraina este considerata de catre Patriarhia Moscovei teritoriul ei canonic si, ca atare, toti ortodocsii din Ucraina ar trebui sa fie dependenti canonic de Moscova.

Prin invitatia directa pe care Yushchenko i-a facut-o Patriarhului Bartolomeu de a participa si conduce aniversarea increstinarii rusilor din Ucraina in defavoarea Patriarhului Alexei, precum si “ajutorul” pe care-l da crearii unei structuri ortodoxe ucrainene independente de Moscova, este un semnal cat se poate de clar ca Ucraina doreste departarea de Rusia si contracararea intereselor rusesti din Ucraina care se manifesta prin Biserica Ortodoxa Ucraineana dependenta canonic de Moscova.

Un caz concret de manifestare a intereselor rusesti in Ucraina prin Biserica Ortodoxa dependenta canonic de Moscova a fost cu ocazia alegerilor prezidentiale din 2004, cand reprezentantii acestei Biserici l-au sustinut deschis pe candidatul pro-rus la presedentia Ucrainei. 

*   *   *   *

Articole pe acelasi subiect:

23 iul 2008 - Patriarhul Alexei in vizita canonica in Ucraina
24 iul 2008 - Tensiunile dintre Bartolomeu si Alexei se amplifica
24 iul 2008 - Ucraina acuzata de rusi ca incalca "libertatea de expresie"
24 iul 2008 - Primaria din Kiev a interzis afisarea posterelor cu Patriarhul Alexei al Moscovei
25 iul 2008 - Inalt oficial rus oprit sa intre in Ucraina
25 iul 2008 - Patriarhul Bartolomeu a celebrat la Kiev Vecernia de vineri seara
26 iul 2008 - Ucraina cauta independenta de Rusia prin crearea unei Biserici Ortodoxe independenta de Moscova

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
24.07.2008 Alexei si Moscova de Mihai

Uite ca pana si ucrainenii s-au saturat de ortodoxia ruseasca.

Bravo lor!

Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Biserica Seminarului greco-cat...
In dimineata zilei de 14 iunie, orele 10.00, Parohia Ortodoxa "Sfantul Gheorghe" din Oradea a retroc... citeste »

09.06.2013 Vicepresedintele PDL Ioan Olte...
Deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean a avut o noua conferinta de presa in care si-a apara... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771412