Home : Stiri : 2008-07-24
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Ucraina acuzata de rusi ca incalca "libertatea de expresie"

24.07.2008, Kiev - Greco-Catolica.org Afisari: 6630   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Viktor Yushcheko
Viktor Yushcheko

Tensiunile dintre Rusia si Ucraina au refulat din nou in domeniul reglios, Biserica Ortodoxa Rusa acuzand duminica oficialii ucraineni ca incalca libertatea de expresie si cauta sa acopere o iminenta schisma in Biserica Ortodoxa Ucraineana.

Reactia Moscovei a fost declansata de confiscarea de catre vamesii de la aeroportul international din Kiev a catorva inregistrari video apartinand unui reporter de la Postscriptum TV, o televiziune centrala din Moscova, gest considerat de Patriarhia Moscovei “ingrijorator”, informeaza agentia Interfax.

Se pare ca exista reprezentanti ai autoritatilor ucrainene care nu se dau inapoi de la violarea in mod grosolan a libertatii de expresie pentru a-si atinge telul propus: ascunderea adevarului despre schisma din Ucraina in vederea crearii unui noi «biserici ortodoxe locale»”, afirma Nikolai Balashov, purtator de cuvant al Patriarhiei Moscovei, citat de Interfax.

In Ucraina exista in prezent trei structuri ortodoxe, dintre care una subordonata canonic Moscovei. In incercarea de a se departa cat mai tare de Rusia si a contracara interesele rusesti din Ucraina, presedintele ucrainean Viktor Yushcheko a incercat sa ajute la stabilirea unei Patriarhii nationale, separata de Moscova, lucru socotit de rusi, insa, o schisma deoarece Ucraina este considerata de Patriarhia Moscovei ca teritoriul ei canonic.

Jurnalistul rus a inregistrat secvente pentru un reportaj despre o noua posibila schisma in Biserica Ortodoxa din Ucraina, iar oficialii vamali ucraineni i-au confiscat “trei sau patru casete”, afirma Alexei Pushkov, comentator la postul de televiziune Postscriptum.

Ceea ce s-a intamplat indica inceputul unui razboi informational impotriva Rusiei si continuarea liniei politice in virtutea careia primarul Moscovei Yury Luzhkow a fost considerat persona non grata in Ucraina”, afirma Pushkov.

In luna mai, lui Luzhkov, ce face parte din partidul de la guvernare care detine si Postscript Tv, i-a fost interzis sa se intoarca in Ucraina dupa comentariile facute in Sevastopol, al carui port este lease-uit de catre Rusia pana in 2017, ca orasul ar trebui cedat inapoi Rusiei.

Toata lumea stie ca programul nostru il critica destul de frecvent politica Presedintelui Ucrainei Viktor Yushchenko iar programul insusi este transmis de catre un canal de televiziune apartinand Guvernului de la Moscova”, afirma Pushkov.

Cred ca oficialii vamali s-au asteptat la sosirea echipei mele dupa ce au primit semnale «de sus», deoarece controlul a avut loc nu in zona obisnuita, ci li s-a spus sa mearga intr-o camera speciala unde sa fie controlati”, continua Pushkov. Oficialii vamali au fost in mod particular interesati sa stie continutul casetelor, afirma el.

*   *   *   *

Articole pe acelasi subiect:

23 iul 2008 - Patriarhul Alexei in vizita canonica in Ucraina
24 iul 2008 - Tensiunile dintre Bartolomeu si Alexei se amplifica
24 iul 2008 - Ucraina acuzata de rusi ca incalca "libertatea de expresie"
24 iul 2008 - Primaria din Kiev a interzis afisarea posterelor cu Patriarhul Alexei al Moscovei
25 iul 2008 - Inalt oficial rus oprit sa intre in Ucraina
25 iul 2008 - Patriarhul Bartolomeu a celebrat la Kiev Vecernia de vineri seara
26 iul 2008 - Ucraina cauta independenta de Rusia prin crearea unei Biserici Ortodoxe independenta de Moscova

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
04.06.2013 Sinodul Bisericii Greco-Catoli...
Proiectul de lege 253/2013 initiat de deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean impotriva Bi... citeste »

28.11.2013 Biserici greco-catolice recupe...
Nota: daca aveti date despre o biserica greco-catolica dupa Revolutie va rugam sa postati un comenta... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771471