Home : Stiri : 2008-07-18
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Episcopul ortodox rus anti-ecumenist Diomid caterisit de Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse

18.07.2008, Rusia - Greco-Catolica.org Afisari: 5824   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Episcopul Diomid de Anadyr si Chukotka
Episcopul Diomid de Anadyr si Chukotka

Acesta, la randu-i, il afuriseste pe Patriarhul Alexei al Rusiei si toti episcopii in comuniune cu el

Cam asa ar fi in doua propozitii descrierea evenimentelor care au urmat caterisirii episcopului Diomid de Anadyr si Chukotka (47 de ani), episcop al regiunii din anul 2000, de catre Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse la inceputul acestei luni.

Agentia Interfax informeaza ca Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, cu o majoritate absoluta (doar 3 abtineri), a votat pentru “dezbracarea” Episcopului Diomid si reducerea acestuia la starea laicala datorita neascultarii sale fata de ierarhie si decizia Sinodului care l-a chemat sa se caiasca.

Sinodul i-a cerut lui Diomid sa se caiasca imediat si sa-si opreasca activitatea. Daca refuza, hotararile Sinodului vor trebui aplicate”, a afirmat pentru agentia mai sus mentionata unul dintre participantii la Sinod.

In conformitate cu raportul Sinodului, participantii au denuntat activitatea lui Diomid pe motiv ca “ofenseaza normele canonice si sminteste viata Bisericii”.

Alaturi de Diomid, Sinodul a caterisit mai multi preoti din Orientul Indepartat, precum si pe egumenul Illia (Yempulev), fost asociat al lui Diomid si autor al unei scrisori deschise semnate de un grup de preoti care au refuzat sa-l mai pomeneasca in rugaciunile lor pe Patriarhul Alexei al II-lea.

Care sunt “capetele de acuzare” impotriva lui Diomid?

In ultimul an si jumatate, episcopul Diomid s-a remarcat prin mai multe apeluri publice in care cheama Biserica Ortodoxa Rusa la auto-izolare, cerandu-i sa refuze dialogul cu autoritatile guvernamentale sau alte religii si confesiuni. De asemenea, a cerut ca “toti sodomitii, sustinatorii avortului si eutanasiei, dependentii de alcool si droguri” sa fie excomunicati. A acuzat si preotii pentru acumularile de averi, cerandu-le sa duca o viata mai modesta.

In scrisorile sale publicate in ziarul Novye Izvestia, Diomid descria ecumenismul ca fiind o “invatatura eretica. De asemenea, a criticat Biserica Ortodoxa Rusa pentru “aprobarea in mod implicit, in loc sa denunte, politicile anti-nationale guvernamentale” si a numit acceptarea democratiei din partea Bisericii ca fiind o greseala, argumentand ca doar monarhia a fost sistemul guvernamental binecuvantat de Dumnezeu.

Intr-o publicatie on-line, Diomid a acuzat Biserica Ortodoxa Rusa si pe Patriarhul Moscovei ca “au deviat de la puritatea invataturii ortodoxe.

In aceeasi publicatie a atacat Grupul celor 8 state puternic industrializate (G8) ca reprezenta “masoneria mondiala”, destinate sa pregateasca sosirea “liderului mondial”, Anticristul, si a atras atentia asupra oricarei cooperari spirituale cu acest grup “periculos”.

Diomid, de asemenea, a cerut desfiinarea Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei, afirmand ca Biserica ar trebui sa refuze comunicarea cu cei din alte religii, cerand in acelasi timp oamenilor sa refuze acceptarea pasapoartelor moderne sau a numarului unic de impozitare (echivalentul CNP in Romania) pe motiv ca ar fi “impregnate” cu “semnul fiarei”, precum si folosirea telefoanele celulare considerate un pacat.

Decizia Sinodului Episcopilor

In prima zi a Sinodului, sustinatorii lui Diomid au facut mai multe proteste si procesiuni la Moscova pentru sustinerea sa, ajungandu-se chiar sa intre in conflict stradal cu un grup de tineri activisti pro-Kremlin care s-a lasat cu raniti de ambele parti.

Mark, episcop de Yegoryvsk si secretar al grupului de lucru din Sinod care s-a ocupat de “cazul Diomid”, a afirmat miercuri, 25 iunie 2008, ca participantii la Sinodul Episcopilor “au denuntat in unanimitate actiunile lui Diomid”.

Judecarea “cazului Diomid” s-a facut in lipsa, acesta pretextand ca nu poate fi prezent la Sinod din cauza sanatatii. Patriarhul Moscovei, insa, a fost nesatisfacut cu acest motiv al absentei, considerandu-l pueril.

Am tolerat pentru o lunga perioada de timp fiecare acuzatie si atac. Afirmatiile sale au smintit insa oamenii”, a afirmat Patriarhul Alexei al Moscovei si intregii Rusii.

Intr-o resolutie, un grup de lucru din cadrul Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse a spus ca nu exista nici un motiv sa se considere anti-national guvernul sustinut de marea masa a oamenilor. S-a adaugat ca Biserica Ortodoxa intotdeauna si-a exprimat ingrijorarea cu privire la fenomene sociale negative cum ar fi stratificarea sociala, problemele demografice si promovarea publica a comportamentului imoral.

In aceeasi rezolutie s-a afirmat ca, chemarea lui Diomid pentru oprirea comunicarii cu alte denominatii si religii este o manifestare sectara si schismatica.

Cu toate acestea, Sinodul i-a oferit lui Diomid sansa sa se pocaiasca, afirmand ca in acel caz decizia de caterisize a lui va fi suspendata.

Episcopul Diomid, insa, a refuzat sa se pocaiasca pentru atitudinea sa, celebrand in continuare servicii religioase cu toate ca Sinodul i-a interzis acest lucru. In slujba pe care a tinut-o duminica, 29 iunie 2008, in Anadyr, capitala regiunii Churhotka, Diomid a afirmat in fata credinciosilor ca nu se va pocai pentru ca nu se considera vinovat de nimic.

Schisma episcopului Diomid nu e prima in cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse dupa desfiintarea Uniunii Sovietice.

Preotul Gleb Yunim, activist al drepturilor omului, a fost caterisit dupa ce a refuzat sa se supuna restrictiei din partea Bisericii ce prevedea clericilor ca nu pot candida pentru Parlament. Intr-o scrisoare deschisa adresata Patriarhului Alexei, si acesta a ridicat cateva probleme foarte sensibile: implicarea foarte adanca a Bisericii Ortodoxe Ruse in politica, “sanatatea” spirituala a ierarhiei, nevoia unei reforme a administratiei bisericii sau necesitatea unei cereri de iertare publica din partea ierarhiei Bisericii pentru colaborarea cu regimul sovietic. Dupa caterisirea sa, Yunim a pus bazele Bisericii Ortodoxe Ruse Autonome.

Pozitia episcopului Hilarion al Vienei

Episcopul Diomid de Chukotka este un instrument in mainilor unor forte care doresc cu orice chip crearea unei alternative Bisericii Ortodoxe Ruse in Rusia”, afirma episcopul Hilarion de Viena si Austria, reprezentantul Patriarhiei Moscovei la Institutiile europene, la inceputul acestei luni.

Avem de a face cu un proiect pe care cineva intentionat il promoveaza. Iar episcopul Diomid este folosit sa i se asocieze ca persoana, in timp ce obiectul este crearea unei alternative la Biserica Ortodoxa Rusa cu un nume similar”, afirma episcopul Hilarion.

Acesta afirma ca deja exista asemenea structuri in Rusia, insa acestea “sunt prea marginale si prea mici”, care mai mult dau impresia unor “Biserici virtuale”, cu episcopi “doar cu numele” dar, probabil, fara credinciosi.

Amestecul pe care episcopul Diomid ni-l serveste ca ideologie, incluzand lupta impotriva asa numei erezii a ecumenismului sau lupta impotriva telefoanelor celulare, sunt idei absurde care cu greu pot fi digerate de oamenii normali”, este de parere episcopul Hilarion.

Cu siguranta, episcopul Diomid nu va fi de acord cu decizia Sinodului, spunand ca «Eu sunt Biserica, nu ei». Deja a numit Sinodul Episcopilor ca fiid un «Sinod de talhari». In cele din urma el si-ar putea decerna siesi ceva titlu, de exemplu Patriarhul a toata Rusia, exarh de Olanda sau Mitropolit de Irlanda. Asemenea lucruri s-au mai intamplat in trecut, din pacate”, noteaza Hilarion.

Este foarte important pentru Biserica Ortodoxa Rusa sa isi faca cunoscuta pozitia in astfel de situatii, afirma episcopul Hilarion. In ziua de astazi multi clerici nu au curajul sa intre intr-o controversa deschisa cu oponentii lor deoarece stiu ca vor fi facuti cu noroi. “De fiecare data cand mi se cere sa comentez cu privire la vreo actiune a lui Diomid, stiu ca voi fi lovit intr-un articol postat pe ceva portal. Aceasta este realitatea zilelor noastre – fiecare poate ce vrea, namaifiind nevoie sa dovedeasca”, a conclus episcopul Hilarion.

Presedintele Rusiei Medvedev i-a atitudine

Cu toate ca separarea Bisericii de Stat este garantata de constitutia post-sovietica in Rusia, presedintele rus Dmitry Medvedev, vorbind in urma cu doua saptamani la ceremonia care marca aniversarea a 1,020 de ani de la adoptarea crestinismului ortodox de precursorii statului Rus, a dat semnale de suport pentru intentia Bisericii Ortodoxe Ruse de a-l reduce la tacere pe Diomid.

Medvedev a spus ca Sinodul Episcopilor “a afirmat unitatea Bisericii Ortodoxe Ruse in plinatatea ei si a plasat o bariera impotriva eforturilor de o divide”. De asemenea, el a afirmat ca se opune “auto-izolarii” Bisericii Ortodoxe Ruse sugerate de Diomid si ca credinta dominanta in Rusia ar trebui sa duca tara mai aproape de tarile vestice decat sa amplifice diferentele dintre ele.

Adopatarea crestinismului acum o mie de ani a integrat Rusia intr-o “Europa si lume mai progresista”, si a format o baza pentru “idealuri morale si umanistice pe care le avem in comun cu Europa”, a conclus Medvedev.

Caterisirea Episcopului Diomid si afurisirea Patriarhului Alexei

Dupa cum era de asteptat, episcopul Diomid nu s-a supus deciziilor Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, prin urmare a fost caterisit, fiind depus din toate drepturile de episcop si cleric pe care le avea.

Ca raspuns, episcopul Diomid, la randul lui, l-a “anatemizat” pe Patriarhul Alexei al II-lea al Moscovei si intregii Rusii.

Intr-un document remis publicatii joi, 17 iulie 2008, de catre episcopul Diomid se spune ca acesta la “anatemizat” si pe reprezentantul Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Kiril de Minsk si Slutsk, si “toti predecesorii lor care au participat la lovitura de stat anti-monarhica din luna februarie 1917”.

In acelasi document episcopul Diomid afirma ca intentioneaza sa isi conduca episcopia independent de “ierarhia eretica”. De asemenea, considera Episcopiile de Moscova, Smolensk, Minsk si altele ca fiind vacante pe motiv ca episcopii lor au fost caterisiti, si “isi rezerva dreptul sa «conduca» si credinciosii din acestea”. De asemenea, in aceeasi scrisoare, s-a proclamat pe sine capul Scaunul Patriarhal de la Moscova.

Biserica Ortodoxa Rusa a calificat afirmatile lui Diomid ca “nonsens” si a cerut rugaciuni pentru intoarcerea acestuia. Episcopul Alexander de Baku si Regiunea Caspica a adaugat intr-o conferinta de presa ca o excomuniune formala poate fi anuntata doar de foruri superioare ale Bisericii, ca Sfantul Sinod sau Sinodul Episcopilor.

Pr. Vsevolod Chaplin, inalt oficial in Patriarhia Moscovei, a spus ca scrisoarea de excomunicare a Patriarhului Alexei din partea episcopului Diomid a fost publicat pe site-ul portal-credo.ru, care e stiut ca se bucura de fiecare problema cu care confrunta Biserica Ortodoxa Rusa.

Acelasi preot regreta ca Diomid a abandonat Biserica Ortodoxa Rusa pentru “un grup mic de sustinatori, care incearca sa-l convinga ca el este singurul lider spiritual adevarat al Rusiei”.

Usa pocaintei este inca deschisa, insa, pentru episcopul Diomid”, a incheiat pr. Chaplin.

Comentarii
18.07.2008 Afurisenia afurisitului de Mircea
Ma sparg de ras cand citesc aceste randuri. :)))

Iata ca si rusii au un Bartolomeu Anania, nu numai romanii. :))))

Oare pe al nostru cand il va caterisi Sinodul BOR? :))))

Iata cum schismele se schismeaza la randul lor...
18.07.2008 e greu sa nu ma amuze de Traian
aceasta veste... :))))))))))

Uite si ceva serios: printr-o intamplare, am aflat cu bucurie ca la Bistrita, acum mai bine de un an s-a lansat cartea prof. Alexandru Nagy: "Ioan Baciu. Viata si opera". Acest preot greco-catolic a pastorit Soimusul (sat in jud BN) la cumpana intre sec XIX-XX si, pe langa activitatea pastorala, s-a preocupat de teatrul de diletanti, facand multe spectacole teatrale de amatori cu enoriasii sai, dar si cu sateni veniti din comunele din jur. Exact acum un an, in august 1908, ar fi trebuit sa inaugureze un teatru amplu, cu loje, dar autoritatile maghiare l-au persecutat pana acolo incat au dispus demolarea teatrului. Ioan Baciu a fost si publicist, deschizand tipografie in satul sau. ul link:

http://www.artline.ro/1_584_Despre_viata_si_opera_preotului_Ioan_Baciu_24309.html
21.07.2008 cine rade la urma rade mai bine de alina
...adica, noi, ortodocsii practicanti, in frunte cu IPS Bartolomeu Anania, care, spre dezamagirea unora, nu va fi caterisit!
21.07.2008 lui Alina de Traian
Dar stii de ce? Stii care este motivul "patriotic"? Ca, chipurile, sa nu se destabilizeze Ardealul. Asa ca "dospirea" clocii ortodoxe dainuie in virtutea inertiei.... Asa a fost, asa va fi... din pacate. "Sa fin una, toti, chiar daca e o minciuna perpetua. De ce sa fie altii mai drepti, sa ne simtim noi ca naiba, nu? Ia sa fim nivelati cu totii (ca in comunism), nu conteaza ca nu vom deveni mai buni sufleteste, ideea de baza e ca defectele sa nu mai razbata in evidenta..." Firea-ar sa fie!!!!
18.10.2008 Fiecare cu uscaturile lui! de Pr. Paisie
Abia acuma am reusit sa aflu de "ispravile" ortodocsilor rusi! Intr-un fel, se pare ca si noi avem specimenele noastre, autohtone, in frunte cu controverstul Bartolomeu, care a produs si produce inca mult rau vietii spirituale romanesti din Ardeal, unde a instaurat o adevarata prigoana impotriva greco-catolicilor, umilindu-i prin distrucerea unor lacase de cult si neretrocedarea bisericilor luate cu japca de la acestia in anul 1948, in umbra tancurilor rusesti din Romania! Ca sa nu mai vorbim de vehementa turbata a acestuia cu care s-a napustit asupra IPS Corneanu si PS Sofronie, cerandu-le expres caterisirea acestora! Oare cine si cand va gasi ac si de cojocul acestui popa imbatranit in rele?
10.02.2009 ..."singurul episcop care a aparat ortodoxia" de nicoleta
Pr.Adrian Fageteanu a spus despre IPS Diomid ca este singurul episcop care a aparat Ortodoxia .Cine vrea sa vada sa se uite aici http://www.youtube.com/watch?v=PrJ3zo1Lqdo la minutul 5:15
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.11.2014 Greco-catolic catre greco-cato...
Zilele acestei campanii electorale au scos la iveala aspecte pe care orice om rational si de buna cr... citeste »

28.11.2013 Biserici greco-catolice recupe...
Nota: daca aveti date despre o biserica greco-catolica dupa Revolutie va rugam sa postati un comenta... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772096