Home : Stiri : 2008-07-17
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Parintele ortodox roman Boian Alexandrovici din Timoc amenintat de ortodocsii sarbi

17.07.2008, Timoc, Serbia - Timpolis.ro Afisari: 8305   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Pr. Boian Alexandrovici
Pr. Boian Alexandrovici

Chiar daca nu mai tine de Banat, parintele Boian nu poate fi caterisit de sarbi
 
O noua stire despre intelegerea a doua "biserici surori" vine, de data aceasta, in legatura cu Biserica Ortodoxa Sarba si Biserica Ortodoxa Romana. Saptamana aceasta au reinceput discutiile despre o eventuala caterisire a preotului roman din Timoc (Serbia), Boian Alexandrovici, din partea B.O.S.-ului, institutie care ar putea sa il cateriseasca pe protopopul de Dacia Ripensis tot asa de canonic ca si o eventuala biserica ortodoxa din Tara de Foc, dat fiind ca parintele Boian tine de B.O.R., si, mai explicit, de Patriarhul Daniel. Pana in 2006, Protopopiatul de Dacia Ripensis era subordonat Mitropoliei Banatului, dar o schimbare convenita intre B.O.R. si B.O.S. in legatura cu statutul episcopului Daniil, din Varset, a restrans jurisdictia Vicariatului de Varset, inca neridicat legal la rangul de episcopie, la teritoriul Banatului Sarbesc. Cu toate acestea, excluderea parintelui Boian de sub jurisdictia banateana nu il lasa "in vant", ca oricine care vrea sa isi ascuta cutitul caterisirii sa il poata incerca pe preotul roman dupa cum ii e voia.

File de istorie ingropate in pamantul sarbesc
Parintele Boian Alexandrovici este cel care a construit singura biserica din Timoc unde se slujeste in limba romana. B.O.S.-ul nu a fost niciodata de acord cu acest lucru iar parintele Boian a fost judecat si condamnat de autoritatile sarbe, la puscarie cu suspendare, pentru indrazneala de a da o biserica unei populatii de circa 300.000 de romani din Serbia Rasariteana, a fost amenintat cu moartea si este in permanenta sicanat.

In ceea ce priveste B.O.S.-ul, e bine sa reamintim doua evenimente intamplate pe teritoriul sarb. In 8 martie 2008, la Malainita se sfintea piatra de temelie a celei de-a doua biserici in care urmeaza sa se tina slujba in romana in Valea Timocului. Pe actul care a fost pus la piatra de temelie si care ne-a fost prezentat, inainte, tuturor celor prezenti, scrie "Patriarhia Ortodoxa Romana, Protopopiatul Ortodox Roman al Daciei Ripensis". Tot asa cum si la Mesici, in Voivodina, in 6 aprilie, in prezenta a doi episcopi ai B.O.R., a fost pus, la piatra de temelie a bisericii romanesti ce se construieste acolo, un act pe antetul caruia scrie "Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane, Mitropolia Banatului, Episcopia Daciei Felix". Este interesant de stiut cum de doreste B.O.S.-ul sa cateriseasca un preot al altei biserici.

L-am contactat pe parintele Boian Alexandrovici pentru a afla ce s-a intamplat nou pe frontul relatiilor sale cu B.O.S.-ul. Protopopul de Dacia Ripensis ne-a declarat : "Am capatat invitatie sa ma duc ieri (n.n. - 15 iulie) la episcopul Iustin si sa duc documente ca sa arat pe ce baza slujesc. I-am raspuns episcopului sarb, in scris, ca fara binecuvantarea Patriarhiei Romane nu merg. Noi de multe ori uitam ca noi am infiintat aicea Protopopiatul Dacia Ripensis. Daca ne intoarcem indarat in istorie, episcopii daco-romani le-au infiintat. Au venit slavii si le-au distrus si le-au stricat, au facut jurisdictia lor, cand Chiril si Metodiu i-au increstinat. Si asa a fost pana acum cativa ani. Noi numa reactivam o bucatica din aia ce am avut aicea. Vrem sa avem macar ceva. Episcopul Iustin zice ca da drept sa facem slujba in romana daca trecem la B.O.S. Dar cine l-a oprit sa faca asta pana acum, in 153 de sate curat romanesti si 48 mixte? El cere sa trecem la B.O.S. si pe de alta parte cere caterisirea".

Boian este al nostru!
Contactat pentru a oferi viziunea Patriarhiei Romane in legatura cu statutul si problemele preotului roman Boian Alexandrovici, parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al institutiei, ne-a declarat ca situatia parintelui Boian este cunoscuta la nivelul Patriarhiei Romane, de care tine acest preot, si ca in timpul Sfantului Sinod care s-a desfasurat la Bucuresti in 8 - 9 iulie s-a luat in discutie si situatia din Timoc, hotarandu-se a nu se tine seama de scrisorile venite din Serbia cu scopul de a agrava situatia parintelui Boian. De asemenea, in sedinta din care parintele Stoica tocmai iesise, (in 16 iulie la pranz) s-au discutat pretentiile sarbilor asupra preotului roman. "In permanenta Consiliului National Bisericesc s-a discutat aceasta noua problema (n.n. - in 4 iulie a ajuns la preotul Boian Alexandrovici scrisoarea prin care episcopul Iustin ii cerea sa se prezinte la el pe data de 15 iulie). Fiind o problema extrem de grava, la urmatoarea sedinta a Sfantului Sinod, care va avea loc in toamna, se va analiza situatia din Timoc. In corespondenta pe care o vom purta cu episcopul Iustin se va preciza acest lucru. Partea sarba nu respecta angajamentele pe care si le-au luat ambele parti in aprilie 2006, la ultima intalnire a comisiilor B.O.R. - B.O.S. cu privire la Timoc. Ne place sa credem ca discutam cu niste frati intru ortodoxie si ca vom putea rezolva aceste probleme", ne-a declarat parintele Stoica.

Enclava ortodoxa din Cluj poate avea idei. Pe cont propriu
In contextul in care biserici ortodoxe invecinate au intrebari sau pretentii legate de activitatea membrilor B.O.R., apare initiativa Universitatii "Babes-Bolyai", din Cluj, de a oferi titlul de Doctor honoris causa Patriarhului Alexei al Rusiei. Inainte de a se afla de vreo idee in legatura cu acordarea aceluiasi titlu si episcopului Iustin al Serbiei, care s-a facut remarcat si pentru ca a declarat ca va trimite credinciosii sarbi sa ii bata pe romani si sa ii intoarca la "dreapta credinta", i-am solicitat parintelui Stoica o declaratie in legatura cu intentiile Patriarhiei de a marsa la planul clujenilor, stransi in jurul I.P.S.S. Bartolomeu Anania. Si daca Patriarhia trebuie sa il invite in Romania pe Patriarhul Alexei, in cazul ca asa doreste universitatea clujeana. "Relatiile cu o biserica ortodoxa sora le purtam direct. Nu trebuie ca Patriarhia sa invite pe nimeni, ea nu poate fi fortata de initiativa nimanui. Aceasta este o idee care va trebui sa fie purtata de Universitatea «Babes-Bolyai» dupa cum cred ei de cuviinta", am mai aflat de la purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

In cazul in care surorile intru ortodoxie continua sa nu respecte faptul ca Biserica Ortodoxa Romana nu trebuie sa dea socoteala nimanui pentru activitatea membrilor sai, s-ar putea sa avem de-a face cu un nou fenomen : surorile vitrege din ortodoxie si bau-bau-ul caterisirilor aruncat peste granite. Cum ramane cu "dreapta credinta"? Se mai gandeste cineva si la ea?

RAMONA BALUTESCU

Sursa: Timpolis

Comentarii
18.07.2008 era.. de Traian
sau, mai bine zis, nu era nici o surpriza... trist
19.07.2008 18.07.2008 era....de Traian de Ioan Marinoiu
Nu este nici o surpriza, sarbii se bucura de toate drepturile,in Romania scoil in limba sarbeasca,teatre,etc. Romanii in Serbiaia de pe Valea Timocului si din Banatul Sarbesc,circa 1,5 milioane de romani, o mare parte slavizati deja, ne-avand voie sa se roage in biserica in limba lor romanii isi pastreza graiul vorbind romaneste in familie. Asa ne trebuie,noi romanii in loc sa fim uniti suntem rupti in doua spiritual si politic.Cauzele sunt evolutia istorica dar si lipsurile omenasti ce se pierd in negura vremii. Asezati la granita de Rasarit a imperiului Roman. peste urmasii Dacilor si ai Romanilor, au trecut popoare navalitorea ficare lasandusi ampreta lor.Gotii(sec.III-IV), Hunii(376-454), Gepizii(450-567), Avarii (sec.IV-VIII), Slavii(Sec.VI-VII), Bulgarii (Sec.VII-X), Ungurii(sec.X), Pecinegii (sec.X-XI), Cumanii Sec.XI-XIII. Tatarii(sec.XIII). Toate popoarele navalitoare s-au asimilat in afara de Unguri asezati in Campia Panonica au acaparat teritorii de la vecinii bastinasi.

Bulgarii, Sarbii, s-au asezat in Sudul Dunarii, ei au distrus forma de viata politica sociala si religiaoasa dand foc satelor ei au impins bastinasii, aromanii (Macedoneni) in Muntii Pindului. Ungurii in Vest ne-a subjugat in numele catolicismului. In Rasarit, Rusii in Sudul Dunarii Sarbii si Bulgarii ne-a subjugat in numele ortodoxisei, fortind romaninii sa vorbeasca limba chirilica sub pedeapsa
crestina ortodoxa de taiere a limbi. Oamenii politici romani impartiti in ortodocsi si greco-catilici au facut ca Romanii sa piarda Banatul Sarbesc.

Citez:.... convorbiri particulare cu Dl. Pasici, premierul Serbiei, a aratat ca s-ar multumi cu o raza de cca 30 Km. in jurul Belgradului.(Actiunea Diplomatica a Romaniei Nov.1919-Martie 1920. de V.V. Tilea
Tip.Poporului Sibiu 1925,pag.141,)

Divergentele politice intre I.C.Bratianu ortodox si Dr.Vaida Voevod greco-catolic a facut ca Romania sa piarda jumatate din Banatul romanesc.

Faptul ca romanii in Banatul Sarbesc si de pe Valea Timocului, nu se bucura de acelaesi drepturi cum sarbii se bucura in Romania, se expica prin aceia ca popoarele navalitare sunt inca barbare, brutale. Romanii, popor de neam latin revoltator de primitor si de bun, bastinasi in Europa lui este calcat in piciosre, aceasta pentru ca politicienii romani in loc sa fie uniti spiritual sunt rupti in doua, ortodocsi care merg spre Rasarit cu Rusii, spre Sud cu bulgari si Sarbii.

Asa suntem noi romanii blestemati sa ne lasam calcati in picioare.

Nu-i de mirare ca Pr. ortodox roman Boian Alexandrovici din Timoc este amenintat
de ortodocsii sarbi. Teoctist a fost bun cand a ajutat BOS, pe Patriarhul Petru cu 80.000 de Dolari.

Ce face Ambasada Romana. Nu intervina. poate ca doar suntem frati intr-u Duh ortodox, nu!?
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
19.06.2013 Biserica Greco-Catolica solici...
In dimineata zilei de 19 iunie, Preafericirea Sa Cardinalul Lucian Muresan, liderul Bisericii Greco-... citeste »

14.06.2013 Greco-catolicii vor inapoi bis...
Pe data de 25 octombrie, 2006, Episcopia Greco-Catolica de Oradea a chemat parohia ortodoxa Sf. Gh... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771415