Home : Stiri : 2008-07-15
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Prima Liturghie greco-catolica in biserica din Simand dupa 60 de ani

15.07.2008, Simand, AR - Greco-Catolica.org Afisari: 8182   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
13 iul 2008 - Prima Liturghie greco-catolica in biserica din Simand, Arad
Poza 2 din 8
13 iul 2008 - Prima Liturghie greco-catolica in biserica din Simand, Arad

Duminica, 13 iulie 2008, la ora 8:50 dimineata, biserica greco-catolica din Simand a inceput sa se umple de numerosii credinciosi veniti sa asiste la prima Sfanta Liturghie greco-catolica savarsita in acest lacas de cult dupa 60 de ani.

Biserica greco-catolica din Simand, la fel ca toate proprietatile si bunurile Bisericii Greco-Catolice, au fost confiscate de Statul comunist ateu in 1948 si date, in cea mai mare parte, in folosinta Bisericii Ortodoxe Romane. Dupa 1990 comunitatea greco-catolica din Simand s-a reactivat, insa greco-catolicii nu au fost lasati sa slujeasca in biserica pe care au avut-o. Deoarece dialogul cu fratii ortodocsi nu a dus la nici un rezultat (desi comunitatea ortodoxa are o biserica mare in localitate), in anul 2006 comunitatea greco-catolica a hotarat sa se adreseze justitiei pentru a-si castiga dreptul sa intre in biserica de care a fost deposedata in 1948. Procesul a fost castigat de partea greco-catolica printr-o sentinta definitiva si irevocabila, astfel ca pe data de 10 aprilie 2008 a avut loc o intalnire intre reprezentantii ortodocsi si greco-catolici in vederea preluarii lacasului de cult de partea greco-catolica. Partea ortodoxa a refuzat predarea lacasului de cult, lucru care a obligat partea greco-catolica la deschiderea unui proces pentru evacuare. Totusi, pana la urma dragostea crestina si respectul reciproc a invins, astfel ca pe data de 10 iulie a.c., intr-o atmosfera frateasca, in spiritul Evangheliei Domnului Cristos, partea ortodoxa a predat un rand de chei de la biserica partii greco-catolice, convenindu-se – de comun acord – un program liturgic alternativ avantajos de ambele parti. 

Sfanta Liturghie a inceput Duminica la ora 9 si a fost savarsita de pr. Roman Dubestean, paroh greco-catolic in Simand, pr. Danut Ciuban, paroh in Sintea Mare si Chisineu Cris, si pr. Marius Crisan, paroh in Cherelus. 

Liturghia a fost inaltatoare, iar credinciosii au ascultat-o cu multa evlavie, multi fiind miscati pana la lacrimi convinsi fiind de lucrarea de har si unicitatea evenimentului la care participa. Prezenta la Liturghie a fost numeroasa, la cei circa 250 de credinciosi greco-catolici din Simand alaturandu-se circa 100 de credinciosi veniti din Sintea Mare, si mai multi din Chisineu Cris si Cherelus. 

La sfarsitul Sfintei Liturghii a predicat parintele paroh Dubestean care, sintetizand Cuvantul Evangheliei, a avut pentru credinciosi urmatorul mesaj: "Va iubesc pe toti, indiferent de confesiune..." si  "Imi doresc din suflet sa am o buna colaborare cu toate cultele, dorindu-mi sa pastoresc aceasta turma dupa invatatura Mantuitorului". 

Momentul de sarbatoare pentru comunitatea greco-catolica din Simand a fost onorat si prin prezenta reprezentantilor celorlalte culte din Simand, a numeroase oficialitati si oaspeti de seama.  

O bucurie deosebita a fost cauzata de prezenta celor doi preoti ortodocsi care slujesc in aceeasi biserica si care au asistat la Liturghia greco-catolica. Au mai fost prezenti credinciosi adventisti in frunte cu pastorul lor Narcis Ardelean, secretarul conferintei Banat a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, precum si credinciosi penticostali si baptisti. Cu totii au vrut sa fie alaturi de noi la aceasta bucurie a intrarii in biserica greco-catolica. 

Au participat si oficialitatile din Simand, in frunte cu domnul primar Dan Simon si viceprimar Florin Dema, la care s-a alaturat si domnul Mihai Ban, primar in Sintea Mare. 

Printre personalitatile participante au fost si artisti indragiti ai muzicii noastre populare, domnul Ilie Medrea din Sebes Alba impreuna cu sotia, care a si avut un cuvant de sustinere pentru parintele Roman Dubestean, Raoul, Gelu Voicu si Florica Zaha, care i-a daruit parintelui Dubestean un rand de vesminte preotesti noi si un crucifix. 

La sfarsit au luat cuvantul domnul Ilie Medrea, apoi primarul comunei Simand care a laudat abnegatia cu care parintele Dubestean a luptat pentru a castiga biserica greco-catolica, dar si intelepciunea pe care au avut-o preotii ortodocsi atunci cand au inteles ca a venit vremea sa le permita greco-catolicilor sa slujeasca in biserica care a apartinut cultului greco-catolic pana in 1948

Ceea ce s-a intamplat in Simand, a subliniat primarul Dan Simon, poate servi ca model de rezolvare pentru toate comunitatile in care exista tensiuni intre ortodocsi si greco-catolici. Acesta i-a urat apoi parintelui paroh greco-catolic succes in misiunea sa, asigurandu-l de tot sprijinul sau si al Primariei Comunei Simand. 

Domnul Mihai Ban, primarul comunei Sintea Mare, a vorbit despre faptul ca de 10 ani de cand exista in Sintea Mare biserica greco-catolica, lucrurile se desfasoara normal, iar Bisericile sunt intr-o armonie frateasca, care face mult bine credinciosilor. 

A mai vorbit si pastorul adventist Narcis Ardelean, aratand bucuria pe care o simte stand alaturi de noi, respectul si dragostea frateasca pe care o are pentru Biserica Greco-Catolica. 

La sfarsit credinciosii au fost serviti cu suc si cozonaci, iar oficialitatile si consilierii parohiali au fost invitati la caminul cultural, la o agapa frateasca. 

Ii multumim Bunului Dumnezeu pentru acest minunat dar pe care i l-a dat in acest an comunitatii greco-catolica din Simand ca, dupa 60 de ani de la suprimarea Bisericii Greco-Catolice, sa se repare o nedreptate facuta romanilor de regimul comunist. Ii multumim si Preasfintitului Alexandru Mesian care ne-a sustinut in acest demers, precum si preotilor greco-catolici care, atat in perioada clandestinitatii si persecutiei cat si dupa 1990, au tinut vie flacara credintei greco-catolice. De asemenea, multumim si credinciosilor greco-catolici din Simand care, cu toata persecutia suferita sub regimul comunist si greutatile indurate dupa 1990, nu si-au abandonat credinta.

Nu in ultimul rand, multumim preotilor ortodocsi pentru dragostea crestina si respectul fratesc de care au dat dovada, precum si tuturor celor care ne-au ajutat si sustinut sa ajungem aceasta mare sarbatoare. 

Sa fie intr-un ceas bun, si un exemplu de urmat pentru alte comunitati unde exista situatii similare. 

Domnul fie laudat! 

A consemnat pr. Danut Ciuban
paroh roman unit greco-catolic in Sintea Mare si Chisineu Cris

Comentarii
16.07.2008 Domnul fie laudat de Traian
Fie ca aceste semne sa-i lumineze pe cat mai multi cu putina, si sa constituie precedente de urmat peste tot. TOATE cele peste 2000 de lacasuri de cult trebuiesc retrocedate IN INTEGRUM comunitatii greco-catolice, urmand concomitent cu aceasta, fara exceptie, sa fie semnate programe de slujbe alternative cu reprezentantii locali ai cultului ortodox. De ce nu se procedeaza asa peste tot?
16.07.2008 Visul meu de Traian
Este sa apuc sa traiesc restituirea bisericilor din Chirales, Soimus, Feleac, Caseiu, Budacul de Sus (Budacul Roman), Monor, Manic.... unde inaintasi de-ai mei au slujit ca preoti greco-catolici (...) Impreuna cu restituirea trecutului parohiilor lor, de care satenii trebuie sa fie mandri!

Cu toata dragostea pentru comunitatile ortodoxe de acolo, foste compact greco-catolice pana la 1948, ele trebuie azi sa inteleaga justetea si necesitatea restituirii lacasurilor de cult Bisericii Unite, avand tot dreptul si bucuria de a sluji in continuare acolo. Laudat fie Domnul!
19.07.2008 Prima Liturghie greco-catolica in Simand dupa 60 de ani de Ioan Marinoiu
Cum vedem roamnii ardelni inspirati de Duhul Sfant a coborat de-o potriva peste ortodocsi, greco catolici, neoprotestanti si autoritatile locale Dumnezeu sa le intareasca convingerile sa stine ca, cu totii sunt romani, de neam latin, urmasi de-ai lui Traian si ai lui Decebal.Pe cand aceasta impacare peste toata Romania, Doamne ajuta.
23.07.2008 simand de eugen
LAUDAT SA FIE ISUS
CU ADEVARAT UN MOMENT INALTATOR AM TRAIT LA SIMAND
MA BUCUR CA FAC PARTE DIN ACEASTA BISERICA GRECO CATOLICA GREU INCERCATA DAR CARE PANA LA URMA IN CIUDA ORICARUI IMPEDIMENT VA BIRUI
05.06.2009 primar prost de dana
Foarte frumos, bravo SImamdului!SIngura problema a Simandului este ca avem un primar de toata...Da, Simon Dan este in om de nimic!!!Va multumesc!
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
27.06.2013 Biserica Greco-Catolica protes...
Biserica Greco-Catolica a inaintat un protest oficial pe data de 27 iunie presedintelui Senatului, d... citeste »

21.11.2013 Cardinalul Lucian Muresan se i...
Eminenta Sa Cardinal Lucian Muresan, Arhiepiscop Major si Intaistatator al Bisericii Romane Unite cu... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772409