Home : Stiri : 2005-01-22
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Romanii din Valea Timocului ii cer ajutorul lui Basescu

22.01.2005, Negotin, YU - Ziua.ro Afisari: 3560   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Sarbii s-au pus pe daramat biserica romaneasca

Autoritatile sarbe au trecut de la amenintari la fapte: primaria din satul Negotin a inmanat acum doua zile ipodiaconului Boian Alexandrovici decizia de demolare a singurei biserici romanesti din Timocul sarbesc, din satul Malainita, zona locuita de o mare comunitate compacta romaneasca. Intr-o scrisoare disperata adresata Presedintiei Romaniei, ipodiaconul Boian Alexandrovici precizeaza faptul ca primaria din Negotin cere, pe langa daramarea bisericii si daramarea casei sale proprii, pe care oficialii sarbi au declarat-o cu de la sine putere casa parohiala. In scrisoarea sa catre Basescu, ipodiaconul Alexandrovici precizeaza ca satul Malainita nu beneficiaza de un plan de urbanism, astfel ca motivul invocat de autoritatile sarbe in decizia de demolare, anume lipsa unei aprobari, nu este legal. Practic, biserica romaneasca din Malainita este tratata ca o exceptie, corect fiind ca pe baza acestui motiv sa fie daramate toate casele din satul respectiv. In scrisoarea adresata autoritatilor romane, ipodiaconul Boian Alexandrovici deplange faptul ca in Serbia nu exista scoli cu predare in limba romana. "Domnule presedinte, va adresez rugamintea credinciosilor din satul Malainita si din toate partile Serbiei unde traiesc romani, sa luati legatura cu presedintele Serbiei, Svetozar Marovici ca sa fie oprit vandalismul acesta protejat de episcopul sarb Iustin si de autoritatile cu care el colaboreaza", se arata in scrisoarea amintita.

Ministerul Afacerilor Externe a luat la randul sau cunostinta de decizia consiliului comunei Negotin, remisa oficial ipodiaconului Boian Alexandrovici, la data de 20 ianuarie 2005, se afirma oficial intr-un tarziu. MAE roman a anuntat ca a declansat procedura de initiere a demersurilor bilaterale pe langa autoritatile de la Belgrad, pe canalele diplomatice cunoscute, pentru semnalarea preocuparii fata de starea de fapt ingrijoratoare care exista. MAE spera ca partea sarba va contribui la gasirea unei solutii legale, care sa permita rezolvarea situatiei constructiilor de pe proprietatea ipodiaconului Boian Alexandrovici.

George DAMIAN
Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Un nou termen pentru retroceda...
Intr-un comunicat remis pe adresa redactiei noastre de catre Episcopia Greco-Catolica de Oradea, se ... citeste »

21.11.2013 Cardinalul Lucian Muresan se i...
Eminenta Sa Cardinal Lucian Muresan, Arhiepiscop Major si Intaistatator al Bisericii Romane Unite cu... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772162