Home : Stiri : 2008-07-09
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Cristian Badilita despre decizia BOR: Inapoi in caverna

09.07.2008, Paris - Greco-Catolica.org Afisari: 26295   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Cristian Badilita
Cristian Badilita

dedic acest text prietenilor din Sinodul BOR,
care stiu ca-mi citesc pamfletele „beletristice”
cu angelica bunadispozitie, in loc de somnifer

Minunat, cum de altfel ma asteptam! Sinodul BOR a decis, pe 9 iulie 2008, reizolarea, continuarea politicii struto-camilei, in fond, nepasare fata de Cuvantul Evangheliei. Cei doi ierarhi curajosi, mitropolitul Nicolae si episcopul Sofornie, au fost „absolviti” cu marinimie si batai pe umar de confratii lor ierarhi, dupa ce s-au pocait. Pentru ce? Pentru ca n-au „respectat canoanele” impartasindu-se cu... (eh, aici ne impiedicam de cuvantul-cheie: „eretici” sau nu? Si da, si nu, dupa pofta celui care asculta; c-asa-i ortodoxul, generos). Care „canoane”? Tare am vrea sa stim si noi odata pentru totdeauna care sunt aceste canoane „apostolice”. Asa, macar de dragul bibliografiei secundare. „Respectarea canoanelor” in gura unui administrator BOR e formula cuvioasa prin care ti se inchide automat gura cand vrei sa rostesti, ca prostul, adevarul. Sau cand intrebi baremi unde este adevarul? Adevarul e... CANONUL. Mai departe? Eh, canonul le rezolva pe toate. Sa-mi gaseasca vreun pravoslavnic cuvantul „canon” in gura lui Iisus si-mi las barba! Ortodoxia romaneasca a uitat demult Evanghelia tot canonindu-se pe canoane. Dar uite ca merge. In fond, ca-n parabola lui Dostoievski, cea despre Marele Inchizitor (scrisa impotriva catolicilor de pe vremuri, care semanau izbitor cu actualii ortodocsi): ce ne mai foloseste Iisus cand avem „canoane”? Ele infioara si starnesc respect precum bastonul de guma si fier in mana politistului.

Asadar, spicuiesc din comunicatul de presa afisat pe site-ul Patriarhiei Ortodoxe Romane, pe care l-am savurat cu o placere nebuna: „Sfantul (sic!) Sinod a dezaprobat gesturile necanonice (subl. mea) ale celor doi ierarhi, care au produs tulburare in Biserica.” Va garantez ca Biserica din Franta, Italia, Canada, Anglia, Spania etc n-a resimtit absolut nici o tulburare. Vestea nici n-a ajuns la urechile crestine de aici si chiar daca ar fi ajuns, ar fi fost considerata cel putin... normala, adica lipsita de orice interes jurnalistic. „Apoi, Sfantul (sic!) Sinod a luat act de regretul si pocainta acestora, pe care le-a primit ca prim semn de indreptare.” Eh, aici gluma se ingroasa. Bietii ierarhi „recalcitranti”, supusi presiunii „masselor” sinodale, au trebuit sa-si faca nostra culpa. Sa-si puna poalele pocaintei in cap, fiindca au facut un gest frumos, omenesc, demn de un adevarat crestin, insuflat de Dumnezeu, negandidu-se la... canoane (pe care nici nu prea au de unde sa le cunosca, pentru simplul motiv ca acestea nu exista). Ii si vad mustrati de privirile incruntate ale celor cu „frica de canoane”, spasiti ca doi berbecuti asupra carora sticleste ghilotina pravoslavinca. Nu-i invidiez, nici nu-i „caterisesc”. In fond, ce-ar fi putut face? Sa ceara azil intr-o pestera din Bucegi? Acolo tot peste „canoane” ar fi nimerit, cu siguranta. Sa ceara ajutor militar garzilor de la Vatican? Sa-i telefoneze primiului ministru catolic, liberal si ineficient ca toti prim-ministrii Romaniei, de cand exista aceasta tara inexistenta? Prin urmare, s-au pocait si s-au intors in eparhiilor lor ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, ca si cum pe la Oradea ar curge mai departe Donul linistit, iar Crisul Repede s-ar fi ascuns, „rusanat”, sub lespezile orasului occidental.

 Mai departe, comunicatul caragialesc suna asa: „In legatura cu comportamentul sacramental si liturgic al ierarhilor, preotilor, diaconilor, monahilor, monahiilor si credinciosilor mireni ai Bisericii Ortodoxe Romane in relatie cu alte culte, pe temeiul Sfintelor Canoane (iar, c’est une véritable obsession!) si al invataturii de credinta ortodoxa (care este care?), Sfantul (sic!) Sinod a hotarat ca nu este ingaduit niciunui ierarh, preot, diacon, monah, monahie sau credincios mirean din Biserica Ortodoxa Romana sa se impartaseasca euharistic in alta Biserica crestina (ca doar pagani fiind, nu putem comite un asemenea sacrilegiu!). De asemenea, nu este ingaduit niciunui cleric ortodox sa con(sic!)celebreze Sfintele Taine si Ierurgii cu slujitori ai altor culte.” Urmeaza afuriseala: „Cei ce nu se supun acestei hotarari pierd comuniunea cu Biserica Ortodoxa si, in consecinta, vor suporta sanctiuni canonice corespunzatoare starii pe care o ocupa in Biserica: depunerea din treapta sau caterisirea, in cazul clericilor, si oprirea de la impartasanie a credinciosilor mireni.”

Prin urmare, te-ai impartasit cu crestinii, pierzi gradul, sutana, barba si, in cazul mirenilor, posibilitatea de a te impartasi intr-un locas BOR. Asta e! Bucurosi, prea bucurosi le-om duce toate, cum le-am dus si pan’acum. Sa nu mi se spuna insa ca o asemenea atitudine are de-a face cu evanghelia lui Iisus Hristos. Sinodul BOR sa se intoarca singur in caverna resentimentului si urii fata de Biserica katolike kai apostolike, asa cum glasuieste Crezul de la Niceea, eu nu pot inghiti asa ceva, nici ca mirean, nici ca simpla fiinta umana. Prin Iliescu, Basescu si clica lor de pseudointelectuali arivisti Statul Roman s-a intors, intru batjocura martirilor Revolutiei, la anii 1970, anii „chinezesti” ai lui Ceausescu; prin sedinta sinodala din 8 iulie 2008, BOR s-a reintors „ferice” la 1054 (macar s-o facem lata!), ca si cum istoria, sfintita de Intrupare si de Inviere, n-ar fi avut absolut nici un sens vreme de o mie de ani.

Speram sa gasesc macar o doza de inteligenta si curaj in discursul rostit de Patriarhul Daniel la deschiderea acestei sedinte. Da, exista cateva ingrediente, dar ascunse sub „povara” canonismului cronic. Cu trei referiri la: un act din 1885 (cand BOR devine, practic, element schismatic fata de ortodoxia traditionala); un articol din (culmea hazului) Regulamentul BOR; si un citat din ideologul anticatolic Staniloae nu se legitimeaza decat o schita a lui nenea Iancu. Oare nu realizeaza acest Patriarh, dotat cu incontestabile calitati, ca asemenea „argumentatii” nu mai tin la crestinii din 2008? Ce pierdem noi de pe urma circului BOR? Nimic! Ce va pierde BOR de pe urma acestui circ? Totul. Si inca foarte repede. Daca nu a si pierdut deja totul. Fara ca macar sa-si dea seama.

Cristian Badilita
www.cristianbadilita.ro

*   *   *   *

Articole pe aceeasi tema sau de acelasi autor:

Decizia oficiala a Sinodului BOR: IPS Nicolae Corneanu si PS Sofronie Drincec au fost iertati

PF Daniel: Sa pastram unitatea de credinta si disciplina canonica ortodoxa, dar si pacea dintre culte

Cristian Badilita: Prejudecati ortodoxiste fara leac?

Cristian Badilita: 12 mirari despre "cazul Corneanu"

Cristian Badilita: Impartasirea mitropolitului Corneanu si caterisirea bunului simt

20 iul. 2008 - "Ereziile" catolice revizitate de un istoric crestin ortodox (1): Filioque

28 iul 2008 - "Ereziile" catolice revizitate de un istoric crestin ortodox (2): Imaculata Conceptiune, Infailibilitatea Papei, Purgatorul

Comentarii
10.07.2008 Anania vrea sa-l faca doctor honoris causa pe Patriarhul Rusiei la Cluj! de Mircea Dabacan
La adresa de mai jos am scris un articol referitor la propunerea facuta de IPS Bartolomeu, prin Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj, ca Patriarhul Alexei II al Moscovei si a toata Rusia sa primeasca titlul de doctor honoris causa la UBB in Cluj.

Incet se limpezesc apele...

http://mirceadabacan.wordpress.com/2008/07/10/dreapta-carui-patriarh-o-saruta-ips-bartolomeu-de-la-bucuresti-sau-de-la-moscova/
10.07.2008 personaj de basm esti dumneata domnule de alphred
Uite cum un om care uita de unde si cum a plecat arunca cu mizeria interioara in tot ce are Romania asta mai scump si mai frumos. Sa-ti fie rusine Cristian Badilita, pentru valorile pe care le negi, pentru batjocorirea tuturor celor care au murit in apararea Ortodoxiei si a tarii asteia mici.
10.07.2008 Badilita, Badilita... de vlad
sper sa citesti acest mesaj.

1. de ce nu raspunzi domnului Mircea Platon cand te acuza de lasitate prin ascunderea in spatele unor pseudonime? nu ai curajul propriilor afirmatii?

2. nu-ti da deloc de gandit ca scrii doar pe site-uri (Greco)catolice? sau scrii de la inaltimea celui mai "rasarit" ortodox? geniul neinteles al patristicii.
un sfat: nu mai zice nimanui ca esti ortodox, din moment ce habar nu ai ce inseamna ascultarea si smerenia in Ortodoxie. nu pot sa-mi retin intrebarea: cu ce ai ramas din Pateric??

sa nu te mire lipsa mea de deferenta. este voita si decurge direct din ceea ce numim cu atata amar "dezamagire"
10.07.2008 D-le Cristian de sorin
ar trebui sa va fie rusine... e o decizie a Sinodului Ortodox. e problema dvs. daca sunteti sau nu de acord cu ea... oricum din cate am vazut nu e sinodul dvs. pentru ca nu sunteti ortodox. iar cand o sa aveti anii de puscarie comunista a pr. Staniloaie atunci si doar atunci aveti dreptul a-l luati peste picior. aveti o lipsa crasa de bun simt!
10.07.2008 trezirea de MIRA
oare cand se vor trezi si Romanii si vor intelege ca suntem un popor latin ca locul nostru in istorie nu este langa biserica greco ruseasca. Pana cand vom ramane legati de aceasta biserica retrograda si nu vom dori sa ne alaturam bisericii universale ale lui ISUS prin sfantul apostol Petru.
10.07.2008 poate mesajul asta il postati, ce ziceti??? de vlad
"cand o corabie se scufunda, sobolanii sunt primii care o parasesc" (Dostoievski)

ortdox nu, roman nici pe-atat. te-ai retras intr-un Apus ce se destrama rusinos, lent si sigur sub compromisuri mizerabile arborand abjectia "political corectness", retragere de unde iti scuipi tot veninul pe o istorie si o traditie, fie ele cu lipsurile si petele lor inevitabile. vezi sa nu-ti musti limba, te-ai putea otravi.

explicatia pt care nu intelegi nici ca mirean, nici ca simpla fiinta umana, dupa cum te exprimi, este foarte evidenta: ai o mandrie care ar putea face concurenta si unui Rege Soare. vezi doamne esti scolit. felicitari, dar esti sub cea mai grea patima. te priveste bafta multa in Apus, vei avea nevoie. mai ales cand vei intra in comuniune cu "fratii" musulmani tot mai numerosi si mai cu fara ghilimele. vei intra in comuniune cu ei, sunt convins. tot in numele ecumenismului, al "political correctness", al iubirii crestinesti si al "inexistentei" canoanelor. mai ai nevoie de lectura multa, nefartate Badilita.
10.07.2008 Inca un Iuda... de Vasile
O sa te bata Dumnezeu, om fara minte care spui astfel de aberatii. Se vede ca n-ai nimic in cap decat taratze, asa ca nu meriti nici macar un raspuns...
10.07.2008 pt cultura dvs de papistas, adresa unde puteti gasi Sfintele Canoane de Gabriel
http://www.credo.ro/hotararile-sfintelor-sinoade-ecumenice.php
10.07.2008 Foamea de sange de Dicu-Sava Cristian
Domnul Badilita este foarte suparat. Nu a cazut nici un cap, nu s-a produs nici o varsare de sange, Sinodul nu a ars pe nimeni pe rug.

Mai mult, culme a grozaveniei pentru domnia sa, impricinatii s-au pocait in loc sa se revolte, in loc sa isi dea singuri "demisia" sau sa isi puna poalele in cap.

Domnule Badilita, prin multele carti pe care le-ati citit, ati intalnit cumva si cuvantul IERTARE ?

Nu indraznesc sa incep sa citez versete, sunt altii mult mai scoliti decat mine in ale Bibliei, nu mai indraznesc nici macare sa "va" citez, adica sa citez din traducerile domniei voastre, dar va intreb, la cat de tare sunteti suparat, de ce nu rupeti pisica ?

Constat ca va manifestati frumos, precum crestinul caruia Dumnezeu nu i-a dat duhul temerii, care duce razboiul nevazut, e un bun ostas al lui Isus, este incins cu adevarul, imbracat cu platosa dreptatii, coiful mantuirii si tine in mana sabia Domnului, situatie in care sper ca o sa mergeti pana la capat: treceti la catolicism !

Cu stima,
Dicu-Sava Cristian
www.dsclex.ro
10.07.2008 Fiecare frustrat isi varsa necazul de Costel
D-nul Badilita isi varsa si el veninul cum poate pe BOR, stim si eu si el din ce motiv!!!
10.07.2008 Gir cu fugitii de heraasku
Cu respect.

Fata de o mare parte a "ortodocsilor de serviciu" am preferat oarecum raceala lui Badilita. De ce? Aveam si am speranta unui discurs poate nu sfant dar macar lucid si responsabil al unui intelectual daruit.

Insa articolul de azi m-a trezit la realitate.

Nu judec, insa sunt cateva expresii pe care nu le-as tolera nimanui, adica pe scurt sunt proaste si infantile:

1. "Sa-mi gaseasca vreun pravoslavnic cuvantul „canon” in gura lui Iisus si-mi las barba!" - asta e ca pe timpul cand "tricolorii" se radeau in cap dupa o victorie

2. " In fond, ca-n parabola lui Dostoievski, cea despre Marele Inchizitor (scrisa impotriva catolicilor de pe vremuri, care semanau izbitor cu actualii ortodocsi)" - NU impotriva catolicilor a scris rusul ci impotriva cretinismului oamenilor care cad usor in plasa invrajbitotului de frati. Comentariile debil-literare au o problema cu Dostoievski in general.

3. " Sfantul (sic!) Sinod" - no comment.

4. " Va garantez ca Biserica din Franta, Italia, Canada, Anglia, Spania etc n-a resimtit absolut nici o tulburare." - GARANTEZ asta e un termen de cocalar din fata blocului

5. " negandidu-se la... canoane (pe care nici nu prea au de unde sa le cunosca, pentru simplul motiv ca acestea nu exista)" - EXISTA canonul dragostei si daca zice ca din dragoste a facut-o nu s-a gandit la ura ce se va declansa in urma acestui fapt? Pai cam trebuia... Cum? " Biserica e Una, Sfanta, SOBORNICEASCA, Apostolica" Doar in sobor faci dragoste fara reziduuri - ca in viata: altfel se cheama onanie.

6. " ideologul anticatolic Staniloae" - eu am citit Staniloae si mi s-a parut pro-catolic adica foarte ATENT si INTERESAT de civilizatia crestina occidentala - din punctul lui de vedere, al unui teolog "rece" cu inima calda.

7. "crestinii din 2008" - Beton slogan - merita o secta chiar daca mai sunt cam 5 luni din 2008.

Nu am scris acestea din ura si din vreo superioriate insa dupa ce ca "ortodocsii de serviciu" sunt handicapati mintali nu mai pot accepta sa gasesc peste tot numai golani ai Shiftului.
M-ai intristat rau.
10.07.2008 din Franta de tudora
locuiesc in Franta de 10 ani...si, domnule Badilita, imi pasa de ceea ce se intampla in Romania in ceea ce priveste "cazul" celor doi...rusinoasa decizie a BOR, caci ar fi trebuit sa recurga la caterisire!

si romanii ortodoxi din Fr sunt traditionalisti, domnule Badilita...pe la ce biserica ortdoxa din Paris mergeti? la aceea pe care o frecventez, romanilor chiar le pasa!

10.07.2008 Pidalion de idi
Haida de! Cum nu exista Canoane? Daca n-ati auzit de Pidalion, e problema dumneavoastra...
10.07.2008 Dovezi ale INEXISTENTEI Lui Dumnezeu de Anonymus
-"imi pasa de ceea ce se intampla in Romania in ceea ce priveste "cazul" celor doi...rusinoasa decizie a BOR, caci ar fi trebuit sa recurga la caterisire!" de la "tudora" citire

-"O sa te bata Dumnezeu, om fara minte care spui astfel de aberatii. Se vede ca n-ai nimic in cap decat taratze, asa ca nu meriti nici macar un raspuns..." de la "vasile" citire

-"Uite cum un om care uita de unde si cum a plecat arunca cu mizeria interioara in tot ce are Romania asta mai scump si mai frumos. Sa-ti fie rusine Cristian Badilita, pentru valorile pe care le negi, pentru batjocorirea tuturor celor care au murit in apararea Ortodoxiei si a tarii asteia mici." de la "alphred" citire

-"ortdox nu, roman nici pe-atat. te-ai retras intr-un Apus ce se destrama rusinos, lent si sigur sub compromisuri mizerabile arborand abjectia "political corectness", retragere de unde iti scuipi tot veninul pe o istorie si o traditie, fie ele cu lipsurile si petele lor inevitabile. vezi sa nu-ti musti limba, te-ai putea otravi." de la "vlad" citire10.07.2008 pentru mira de Grigorius Magnus
Mira spui despre Ortodoxie ca este o Biserica retrograda cu toate acestea nu noi l am trecut la index pe Copernic, nici nu am incercat sa-l ardem pe rug pe Galileo Galilei, niciunul dintre Patriarhii nostri nu au luptat impotriva libertatii de constiinta si a dreptului la exprimare asa cum au facut pontifii romano-catolici:Pius al IX-lea prin enciclica `Quanta cura`si Grigorie al XVI-lea cu al sau "Sylabus"(acesta din urma a incercat sa suprime la Roma si calea ferata vazuta ca un lucru rau deoarece izvora din prgres.va recomand sa cititi in acest sens Jean Comby:"Sa citim istoria Bisericii",vol 2, Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Bucuresti,2001. In acelasi timp Ortodoxia avut ierarhi savanti precum Hrisant Notaras, Patriarhul Ierusalimului,dascalul fiilor lui Brancoveanu, sau Nichifor Theotoke arhiepiscop al Astrahanului, autorul unui manual de fizica nwetoniana,Monahul Metodie Anthrakitis (sec XVIII) autorul unui tratat de matematica moderna: "Hodos mathematikes" aceste trei exemple citate cred ca sunt suficiente pentru a ne face o idee despre faptul ca Ortodoxia nu poate fi considerata retrograd. Multumesc
10.07.2008 Daca voiti sa va mantuiti fugiti cand auziti BADILITA! de Avva Arsenie
Poate ar fi bine sa va pocaiti asemenea parintilor desertului despre care scriati odinioara pe vremea descoperiseti ortodoxia ca un izvor de intelepciune si har...pacat insa ca a fost un foc de paie!
10.07.2008 multa prostire ortodoxa, dar mai ales prostime de fatherbob
Cristi badilita are dreptate, multa prostie in BOR (va spune un ierarh ortodox) si multi dobitoci printre credinciosii de rand. De unde v-ati contaminat prieteni de atata indarjire, prostie si necunoastere a Bibliei? Canoanele...nu fac 2 lei, sunt legi ale oamenilor, date pentru oameni, daca le respecti sau nu e indiferent , pe Dumnezeu nu il intereseaza, poate-l intristeaza atata omeneasca prostie, fie ea si canonica. cat despre sf(v)ntul Barto Onania. Asta e ui treapadus fara inteligenta si personalitate. Legionar, comunist, securist, curvar si plagiator, iar despre Staniloae... e un copiator la greu din Karl Barth, dar un copiator pprost cu minte incalcita...pacat ca poerd timpul
10.07.2008 pentru Grigorius Magnus de ****
Da, dar astazi Biserica Catolica are intelepciunea sa-si recunoasca erorile si sa ceara iertare.Episoadele Copernic si Galilei au reprezentat doar niste paranteze intunecate in relatia Bisericii Catolice cu stiinta si nu atitudinea dominanta a acesteia.Stiinta moderna nu exista datorita savantilor ortodocsi pe care i-ai citat dumneata, ci prin efortul imens de cercetare desfasurat in universitatile occidentale, majoritatea dintre ele infiintate de Biserica Catolica.

In schimb, Biserica Ortodoxa inca trece sub tacere propriile slabiciuni, mai mult chiar incearca sa le mascheze in virtuti.Colaborationismul cu regimul comunist sau cel putin acceptarea tacita a ororilor acestuia, nu au fost nici pana azi recunoscute de Biserica Ortodoxa in ansamblul ei , sau mai corect de partea ei clericala, din contra ele sunt inca privite ca niste compromisuri necesare pentru supravietuirea Bisericii, chiar daca aceste compromisuri au insemnat degradarea morala si ateizarea unei mari parti a turmei pe care Biserica ortodoxa o pastoreste.Sa nu ne iluzionam, efervescenta religioasa care se vede azi in Romania, nu este rezultatul unei autentice reveniri la credinta, ci consecinta fricii de ziua de maine. Nivelul de trai inca foarte precar , nesiguranta materiala a vietii de zi cu zi, ii impinge pe multi sa se agate de religie pentru a putea face fata acestei situatii. Odata cu imbunatatirea conditiilor de viata, vom vedea cum si la noi se raspandeste progresiv indiferentismul religios, pe care ortodocsii din tarile sarace ale Europei de Est vor sa-l vada drept o consecinta a degradarii spirituale a Occidentului catolic si protestant.
10.07.2008 drept maritorilor crestini de pax sau xap ?
Dragi mei ....cei din africa nu au ce sa mance saracii ...mergetzi si voi in misiune ...voi astia asa mai telijentzi ...ca suntezti orto`mani sau katoli`....nu imi pasa .... poate o sa va pape canibali ....macar atzi avea un sens in lumea asta ...decat sa va certazti aici ca nebunii...incercatzi sa convertitzi lumea pe net ?

aici se face asta ?...hai las`o balta ...mergetzi voi astia cu fumuri de dreptate "comunista care persista " are si rima ....emo kiler` itziva in Africa ! emo man ...emo kids voi nu suntezi . var parui Hristos daca ar fi la tastatura ! pax
10.07.2008 un raspuns frumos, in alt context de IM
http://bastrix.wordpress.com/2008/07/05/despre-specializare-si-sfintenie-cu-dr-cristian-badilita/#comment-18001
10.07.2008 soros de terente
Badilita e un alt iscariotean vandut satanei!..pare si cam homo dupa mekla
10.07.2008 Lui fatherbob de Anonim
Care este baza faptului ca Pr.Staniloae este copiator din K.Barth ?
11.07.2008 "Degeaba Ma cinstesc ei, invatand ca invataturi niste porunci omenesti" de ****
In zilele acestea in care printre asa zisii credinciosi ortodocsi se vorbeste asa de mult de canoane si atat de putin de Hristos si de credinta, mi-am amintit un verset din Evanghelia dupa Matei, capitolul 15, pe care oare cine o mai citeste , dar mai ales cine o mai traieste? :

"Degeaba Ma cinstesc ei, invatand ca invataturi niste porunci omenesti."
11.07.2008 d`apes sinoada de Komentariu
Am vazut pe unul pe strazile Parisului> Era du` p `la Botsani. Tot intreba pi trecatori> Nu asa ca nu exista eretici, draji parizieni? O la la la!... Ii o forma invechita, monieur Badiltsa! Amu, poti sa te pricestuiesti un` vrei, aice, la noi...
11.07.2008 Greco-islamicii de Ion
Ma scuzati, dar daca erau turcii mai aspri, greco-catolicii se numeau acum greco-islamici. Nu este de mirare ca dl.Badilita scrie aici.
11.07.2008 Celuia cu latinismul de Un Om
Doamna/domnisoara cu latinismul care scrii ineptia ca nu ntrebuie sa apartinem de biserica greco-rusa, pai ia vezi matale nu cumva te afli pe greco-catolica, deci ce ai cu grecii? Iar cu rusii oricum n-avem nimic in comun ca ortodoxia romaneasca e de sine statatoare si BOR e independenta.

Asta una la mina. Apoi daca tot judeci lumea dupa religie si aplici formule penibile si de gradinita, sau mai bine zis pentru manipulare si punerea ortodoxiei in zona negativa, ce te faci cu ortodocsii din Alaska, au cu ai din Finlanda, ba chiar cu ai din Estonia? Si astia tre` sa-si schimbe Credinta.

A doua la mana. Si-acu` a treia:

Vrajeala cu latinismul mergea acu` vre-un secol sau pe vremea ceausescului. Daca ai avea minim de cunostinte lingvistice si de istorie ai vedea ca limba noastra-i plina de influente de la franceaza, germana la turca si slava din aia noua au d-aia veche. N-oi vrea acu` sa dai limba "la curatat" sa nu mai spunem furculita, sa-i zicem furculision sa sune mai chic si cu iz de la west? S-apai daca-i vorba de latinism ia spune mataluta ce singe latin avu papa ala polonez, au episcopii catolici de Siria/Iraq/tarile arabe? Au poate episcopii catolici americani sint pentru matale latini. huh?

Mai sa fie ce prostie e si latinismul asta, cam tot asa cum canadienii musai sa fie anglo-saxoni, australienii la fel, au americanii de origini altele decit anglo-saxone musai tre` sa-si dea fiinta la spalat.

S-apai ce te faci cu greci, germani, poloni, au bulgari care fura buni romani de iesira nume de vaza in cultura romaneasca? Il dai pe Panait Istrati la spalat, au pe regele Carol I? Sau poate pe Mihai I de ROmania, ca doar ta`c-su era de singe german si ma-sa de singe grec. Auuu, ce te faci astia ca nu fura latini nici cit negru sub unghie, parol?
11.07.2008 D-lui Anonim raspuns la un comentariu anterior de Traian
11.07.2008 D-lui Anonim de Traian
Vad ca este la mare moda printre multi ortodocsi, atunci cand greco-catolicii cer "restitutio in integrum", sa sara cu "DA!!! Restitutio in integrum, dar cu ceea ce s-a luat intre 1698-1701!!!"

Daca istoricii laici, in majoritate ortodocsi, vorbesc si ei despre invazia slava sub stindard cultural grecesc care ne-au separat religios si cultural de latinii apuseni, atunci pot si catolicii romani, cere "restitutio in integrum" inainte de perioada 700-900 AD. Insusi Iorga, in Istoria Bisericii Romanesti, ATESTA FPATUL CA PRIMII IERARHI DE PE ACESTE MELEAGURI AU FOST AI BISERICII ROMEI, pe care ii si insira in "LISTA MITROPOLITILOR SI EPISCOPILOR ROMANI" de la sf volumului II, facand urmatoarea specificatie: "N.B. Episcopiile se aseaza dupa vechimea lor."- si incepe cu Episcopia Cumanilor cu resedinta la Milcov. Caci lingvistii cunosc ca primele servici religioase au fost in limba latina. Cum se poate sustine ca Biserica Ortotoxa a fost binefacatoarea neamului, cand a condamnat prin toti ierarhii ei limba romana pana la sfarsitul secolului al XVII si inceputul secolului al XVIII-lea? Cum se mai poate sustine acest lucru, cand istoricii au confirmat taierea limbii preotilor romani, ca sa nu mai tina slujbe latine sau romanesti, si comiterea a tot felul de atrocitati impotriva acestei insule de latinitate. De catre cine? De catre oamenii bisericii din tzaratele slave din jur! Care, fara nici o jena, isi exprima si azi punctele de vedere tot antiromanesti, asimileaza pe capete romani, si sunt membre ale Sinoadelor panortodoxe care dau din cizma cand careva din club are alta optica. Este o anomalie!

Daca pentru unii dintre dvs Catolicismul inseamna doar cate o sinapsa bineuronala catre: 1. > ungurii; si 2. > austriecii, atunci nu mai are rost sa discutam.
Unii ortodocsi se lauda ca noi, noi ne-am nascut crestini, si arata cu degetula la unguri care s-au crestinat din interese, de sus in jos, adica de la rege. Stefen cal Sfant accepta si impune poporului sau crestinismul de factura apuseana. Dar uita ca la anul 988, deci cu 12 ani inainte de unguri, rusii fac acelasi gest, Vladimir cel Sfant acceptand si impunand supusilor sai la Kiev crestinismul de factura bizantina(http://www.probyzantinum.org/content/view/13/9/) Nici unii, nici altii nu au fost mai curtenitori cu localnicii. De ce? Fiindca si-au pastrat apucaturile si sangele de navalitori! Si atunci de ce se arata cu degetul doar catre unguri? Doar fiindca daca cei de la rasarit au apucat in vremuri mai vechi a ne virusa si de a ne converti la optiunea lor religioasa prin chin si durere- pe care nu o faceti azi publica sa nu-i suparati pe greci, pe sarbi, pe baietii cu ochi albastri de la rasarit, si mai ales pe bulgarii agresivi din sud, nu constituie un motiv intemeiat a arunca cu noroi in Bserica Mama a tuturor romanilor- Biserica Catolica.

Dupa cum ati postat, referitor la Transilvania- eu am "uitat sa mentionez aici "esentialul"- OCUPATE".

Hmm, asta inseamna ca nu aveti idee de istoria Transilvaniei catusi de putin. Va recomand orice manual scolar. Ocupate? In ce sens? in sensul ca inainte era o tzara libera? A romanilor? Scrieti deosebit de ambiguu, dar OARECUM, asta lasati sa se inteleaga, desi nu a fost deloc asa. Transilvania acelor secole- de dupa stergerea de pe fatza Pamantului a Ungariei de dupa 1526- a fost un spatiu -desi similar cu tarile protestante (ma refer la partea covarsitoare din clasa conducatoare- asta e OK dupa dvs?),-unic prin felul sau, si prin raporturile internationale cu vecinii: in primul rand VASALITATE fata de Imperiul Otoman (dupa,dvs asta era ok?) , apoi razboaie cu habsburgii care nu vroiau sa recunoasca dreptul principilor Ardealului de a purta titlul de regi ai Ungariei, caci asta ii legitima apoi sa realipeasca Partiumul, Slovacia, partile croate, si inima Ungariei cu Buda insasi, in conditiile unor infrangeri otomane.

Nu cunoasteti suficient nici istoria Imperiului Austriei, caci ati fi inteles ca anexarea acestor zone platitoare de tribut turcilor, era un pas esential pentru Echilibrul European, si fenomenul Reconquistei in Estul Europei, care datoreaza enorm Austriei. Insasi Austria a fost la un pas de dezintegrare in 1683- asediul Vienei-refugiul imparatului, cand in sprijnul ei au intevenit multe state europene. Este marea realizare a regelui Jan Sobieski al III-lea, a venetienilor, si chiar a Rusilor! Moldova si Tara Romaneasca s-au alaturat coalitiei otomane ca supuse Portii, insa in sila. Ca urmare a pacii de la Karlowitz, Imperiul otoman intra in regresiunea fara scapare, iar vechile sale teritorii sunt cucerite de Austria. In aceasta conjunctura a ajuns si Translvania sub austrieci.

DACA DUPA TINE ERA IN REGULA RAMANEREA IN ORTODOXIA CLAVINIZANTA, ATUNCI SA STII CA IN JURUL LUI 1800, NU AR MAI RAMAS URMA DE B.O.R. IN ARDEAL!!

CA SI CONTRA-ARGUMENT AL AFIRMATIEI DVS: "Revenind la grecocatolici, aparuti din ratiuni politice in spatiul dominat de puterea ocupanta austriaca.", VA INFROMEZ CA IN VIRTUTEA DECRETELOR IMPERIALE, CA ROMANILOR LI S-A OFERIT POSIBILITATEA DE A SE UNI CU ORICARE DINTE CELE 4 RELIGII RECEPTE. O UNIRE TREBUIA SA FIE, CACI AIA NU MAI ERA VIATA BISERICEASCA ORTODOXA CE ERA PE VREMEA LUI ATANASIE.

Si vii si spui ca era mai bine sa devina clavin? DEJA SE SPURCAU DE MULTE DECENII insasi cele 7 sfinte taine, ASA CA "DE FACTO", IERARHIA "ORTODOXA" ARDELEANA ERA DE 7 ORI ERETICA! Asta se mai spune undeva, D-LE ANONIM? Nu, desigur... ca e maibine sa nu se cunoasca de popor, asa-i? Si au existat chiar Episcopi romani calvini!!!

Prin UNIREA cu oricare dintre relogile recepte (Clavina, Luterana, Unitariana, sa Catolica) romanii trebuiau sa fie recunoscuti ca "natiune a patriei", iar faptul ca au ALES unirea cu Biserica Romei, au ales pastrarea celor 7 sfinte taine, FUNDAMANTALE PENTRU ORTODOXIE au gresit, in opinia dvs? SI ASTA dupa ce inainte, ca "ortodocsi" nu le respectau. Dar era ok, asa-i ca de ochii lumii de peste Carpati si pana in Istanbul, Moscova si Ierusalim se chemau pe sine "orotodocsi". .... Vai si-amar....

Dupa faptul ca apartinem acestor meleaguri suntem datori a pastra ritul bizantin, deci "legea" rasariteana, insa in credinta trebuie sa fie in Biserica lui Christos, care este cea fondata pe piatra-Petru.
http://www.greco-catolica.org/a388-Cristian-Badilita-Prejudecati-ortodoxiste-fara-leac.aspx#comments
12.07.2008 Neafisarea unui post arata de ion
ca am oarecare dreptate, nu-i asa, domnilor greco-? La 1700 a fost oare un act de credinta, sau un act politic bazat pe pofte lumesti? Multa sanatate.
12.07.2008 Lui Traian de Petrica
"DACA DUPA TINE ERA IN REGULA RAMANEREA IN ORTODOXIA CLAVINIZANTA, ATUNCI SA STII CA IN JURUL LUI 1800, NU AR MAI RAMAS URMA DE B.O.R. IN ARDEAL!!"

Adica pastrarea Ortodoxiei din Ardeal se datoreaza trecerii la greco-catolicism? Interesant rationamentul socratic.
12.07.2008 istorii adevarate de crestinii ortodocsi ignorate de @@@
Crestinarea rusilor, care reprezinta pentru unii ortodocsi modelul de credinciosi "pravoslavnici"-brrr! ce cuvant urat!- are o istorioara amuzanta, dar adevarata. Fiind la confluenta lumii crestine cu cea islamica, rusii pagani oscilau intre cele doua religii, cneazul lor Vladimir si o parte a boierilor inclinau spre credinta musulmana pentru ca ofera barbatului libertatea de a-si lua patru neveste si un numar nelimitat de concubine. Dar islamul are o hiba mare pentru bautorii de spirtoase: interzice consumul de alcool! Cand emisarii musulmani au venit la Vladimir intrebandu-l daca accepta credinta lui Mahomed, cneazul rus le-a raspuns negativ,dandu-le si o lamurire: " daca luati rusului bautura, ii luati bucuria vietii!". Asa ca rusii s-au facut crestini ca sa poata bea in voie, ceea ce fac cu succes pana in ziua de azi si vor face continuu!
12.07.2008 da de Komentariu
Iata unde se poate ajunge cu rasismul! Desi romanii nu sunt pro Rusia, astfel de rationamente ale "fratilor" greco-romano/ catolici te infioara. Ne mai miram ca suntem socotiti romi ( joc de umeri, manele, hoti). De fapt asa ne vad si ocidentalii si balcanicii si rusii. Incepeti cu carnea crusda sub seaua de cal, cu papesele.... Va mai spun una.> Cand au venit la printul Vladimir evreii ( tare abili in argumentatie), acesta i-a intrebat care este tara lor, de unde vin. Acestia au raspuns ca nu au tara, ca de o mie de ani tot pribegesc. " Atunci, nu e bine!- a raspuns Vladimir daca nu a veti tara, vreti sa ne faceti sa ramanem si noi fara tara. Si au ales ortodoxia
12.07.2008 D-lui Ion de Lui Ion
Deci tu dai credit BOR din Ardeal doar pentru "firma", asa-i? Doar ca pe eticheta scria "ortotoxa"? Cand ar fi trebuit caterisita de mult pentru viata neortodoxa pe care nu doar o duceau deja de cateva generatii, dar o si impuneau mirenilor!!! Cele 7 taine sunt esenta, baza Bisericilor- surori, care sunt BO si BC, baza a insasi vietii crestinesti adevarate, pe care calvinii le-au calcat in picioare. Echipele clavine de inspectie intrau in casele oamenilor sa verifice daca detin carne in zilele de post!!! Cine nu putea demonstra asta aratand blide cu carne, era pedepsit. Duva dvs, e ok, asa-i? Mai vrei argumente, iti mai aduc. Spovedanie numai era! Iar mitropolitul BOR ardelenesti aproba asta! Tu esti atent la ce vorbesti, sau vrei sa-ti mentii punctul de vedere cu orice pret, neatent la argumente?
12.07.2008 D-lui Petrica de Traian
Ortodoxie inseamna drerapta credinta, si pastrarea fundamantelor acesteia. Vad ca in loc sa raspundeti temeinic, d-lor ortodocsi la ceea ce am scris, veniti si aruncati piatra in balta... rar am intalnit in comentariile astea alt tip de adversari de opinie... am cunostinte neoprotestante, si vin cu logica exact ca a voastra, ca s-o intoarca ca la Ploiesti...

La intrebarea ta, Petrica, raspunsul meu este DA! Se vede ca nu ai citit tu prea multe... inca. poate esti hrenit cu pasat ideologic, si atunci imi pare rau pentru tine. AUDIAT ET ALTERAM PARTE!!!!!
12.07.2008 D-lui Ion de Lui Ion
Deci tu dai credit BOR din Ardeal doar pentru "firma", asa-i? Doar ca pe eticheta scria "ortotoxa"? Cand ar fi trebuit caterisita de mult pentru viata neortodoxa pe care nu doar o duceau deja de cateva generatii, dar o si impuneau mirenilor!!! Cele 7 taine sunt esenta, baza Bisericilor- surori, care sunt BO si BC, baza a insasi vietii crestinesti adevarate, pe care calvinii le-au calcat in picioare. Echipele clavine de inspectie intrau in casele oamenilor sa verifice daca detin carne in zilele de post!!! Cine nu putea demonstra asta aratand blide cu carne, era pedepsit. Duva dvs, e ok, asa-i? Mai vrei argumente, iti mai aduc. Spovedanie numai era! Iar mitropolitul BOR ardelenesti aproba asta! Tu esti atent la ce vorbesti, sau vrei sa-ti mentii punctul de vedere cu orice pret, neatent la argumente?
12.07.2008 Lui Traian de Petrica
"La intrebarea ta, Petrica, raspunsul meu este DA!"

Eu n-am fost impotriva afirmatiei dvs. Cu adevarat s-a intarit Ortodoxia prin sangele martirilor care s-au opus uniatiei.

Dar ma amuza modul in care va jucati de-a istoria. In fata argumentelor dvs "zdrobitoare" nu putem decat sa tacem sau cel mult sa zambim.
Amintiti-va "discutia" Mantuitorului cu Pilat.
12.07.2008 Ad Rem : Lima , 1982 de Ioan
http://www.oikoumene.org/fileadmin/files/wcc-main/documents/p2/FO1982_111_en.pdf

In 1982, Comisia Credinta si organizare de la Lima a adoptat documentul BEM care constituie baza dogmatica si liturgica minima a unirii crestinilor: Botez, Euharistie, Slujire (Preotie)

La acest document sa se fi referit IPS Corneanu cand a spus oarecum voalat despre recunoasterea Tainelor ?

P.S Ca sa intelegem ecumenismul trebuie sa intelegem ca talharul de pe cruce nu era nici ortodox , nu se botezase , nu participase la Cincizecime cand Isus i-a spus vorbe pe care si le-ar dori orice om de pe planeta asta : ASTAZI VEI FI CU MINE IN RAI .

Cu respect , Ioan
12.07.2008 Komentariului de Traian
Desi Romanii nu sunt pro Rusia, se inchina cu smerenie ei si mai sustin de-a dreptul pueril- ca Rusia nu a incercat, si nici nu incearca sa supuna estul Europei si Balcanii prin pravoslavnicie. Esti naiv, sau rau intentionat, sau... amandoua.
Anul 68 dupa Hristos este inaintea anului 451 dupa Hristos, necum anul 988. PUNCTUM
12.07.2008 pentru toti pravoslavnicii de Traian
luati-va tastaturi chirilice, si scrieti cu caracterele alea ertice! Daca tot iubiti o credinta creata schismatic si artificail la anul 451, neapostolica...
12.07.2008 Lui Traian de Petrica
"La intrebarea ta, Petrica, raspunsul meu este DA!"
Eu n-am fost impotriva afirmatiei dvs. Cu adevarat s-a intarit Ortodoxia prin sangele martirilor care s-au opus uniatiei.
Dar ma amuza modul in care va jucati de-a istoria. In fata argumentelor dvs "zdrobitoare" nu putem decat sa tacem sau cel mult sa zambim.
Amintiti-va "discutia" Mantuitorului cu Pilat.
12.07.2008 tot Komentariului de Traian
zicei ceva gen "tare ghini ca s-au ungurit prin catolicism nobilii romani..."

Mi-am adus aminte de familia lui Ion Ratiu, ai face bine sa citesti articolul! :http://www.observatorul.com/articles_main.asp?action=articleviewdetail&ID=482

(caruia nu i s-a acordat nici dreptul de a i se face serviciul de inmormantare in biserica ctitorita de bunicul sau!) pana acolo merge BOR! Mi-e sila!

O parte din famila mea, ramura Anca- Ancean din comuna Ciolt- districtul Cetatii Chioarului, a fost inobilata la anul de catre Stefan Bathory, cu diploma datata la 25 iulie 1578, la Lvov (Lemberg, Liov). In octombrie 1595 chiorenii impreuna cu membrii familiei Anca l-au sprijinit pe Mihai Viteazul la recucerirea Targovistei, Giurgiului si Bucurestilor de sub ocupatia otomana a lui Sinan Pasa, Ali Pasa unul din capitanii acestuia cazand prizonier, fiind dus chiar in Chioar. La 10 iunie 1613 Gabriel Bathory a reconfirmat nobilitatea familiei. Dupa 1700, ca intreg districtul Chioarului satele si familiile nobiliare au imbratisat unirea cu Biserica Romei, si s-ai pus energiile in afirmarea nationala si culturala romaneasca.Bunicul strabunicului meu, preotul greco-catolic Alexandru Anca(1847-1932), fiul preotului Ioan Anca din Puini, a ridicat scoala romaneasca confesionala in Chirales la anul 1882, "ca sa nu faca ungurii scoala de stat maghiara"!!! Tot Alexandru Anca a mai facut si puscarie la Cluj cateva luni, judecat in procesul Memorandumului din 1892...
12.07.2008 catre moderatori de Traian
De ce nu mi-ati postat tot ce am scris?
12.07.2008 Badlitza, fa-te lutheran, tata! de cristi
Badlitza, treci, nene, la iehovisti sau la adventisti, ca si ei tot de la Biblie se revendica! Cum o fac, e treaba lor, nu? treaba de hermeneutica... Daca nu te opresti de pe calea asta isterica pe care ai luat-o de cativa ani, ai mari sanse sa ajungi la balamuc.
12.07.2008 Catre Traian de Admin
Daca comentariul este mai lung de 8000 de caractere sistemul il taie automat dupa caracterul 8000.

In cazul in care considerati ca un comentariu este prea lung, impartiti-l in doua.
12.07.2008 dedicatia traducerii din Pateric de cristi
Badlita, iti amintesti, desigur, dedicatia traducerii din Pateric ... Te intrebi oare cum gandeste acel om despre spusele tale de acum? Sau nu-ti mai pasa?
12.07.2008 Pt. Traian 1 de Ioan
Pravoslavnic inseamna drept-maritor .In limba rusa . Ma intristeaza mesajul dv. deoarece arata dispret fata de credinciosii ortodocsi . Este f. clar ca ortodocsii nu sunt doar aceia care in loc de catolic spun papistas . Insa dincolo de invectivele care nu le fac cinste si a argumentelor de "caverna" trebuie sa tinem cont de cateva lucruri :

a) Documentul BEM ,Lima -1982 s-ar putea sa nu-l cunoasca toti ortodocsii . Ma intreb daca dv. greco-catolicii ati auzit despre el ? MA intreb daca BRU recunoaste documentul de la Lima ? Faptul ca nimeni nu l-a adus in discutie pana acum arata nivelul MAI MULT DECAT SLAB al receptarii ecumenismului . Va dati seama ca un asemenea document schimba radical lucrurile ? Daca ortodocsii recunosc Tainele eterodocsilor , mai poate fi acuzat IPS Corneanu ? S-ar parea ca nu . Insa nici nu se poate sa avem pretentia ca o hotarare internationala a BO sa fie recunoscuta imediat si fara rezerve , NERUMEGATA de catre credinciosii ei CU DISCERNAMANT . Ceea ce si fac toti bloggerii traditioanlisti . Il acuza pe IPS Corneanu de erezie deoarece ei nu accepta documentul de la Lima .
12.07.2008 Pt. Traian 2 de Ioan
b) O alta problema este aceea de a se discuta ce aport au laicii in viata Bisericii . Daca laicii ortodocsi nu au sansa unei dezbateri si sunt evitati sistematic de catre ierarhie arata clar un dezechilibru al pro-ecumenismului . Ma refer aici la faptul ca NU POTI SA NU TII CONT DE ARGUMENTATIA UNUI LAIC ca si cleric . Daca totusi nu se tine cont se numeste clericalism si este o situatie fara iesire deoarece denota dictatura spirituala . Ori ecumenismul exact aceasta promoveaza . Libertatea spirituala . A asculta de ierarhie DISCIPLINAR pt. incalcarea credintei e una , a accepta ORICE DECIZIE NUMAI PT. CA VINE DE LA IERARHIE e ALTCEVA . Mai mult ca niciodata trebuiesc baze de dialog comun intre cler si laicat . BC ce astfel de baze are ? Memoriul laicatului ortodox arata ca exista in sfarsit un laicat inteligent care doreste ca BOR sa fie pe mai departe purtatoarea traditionala a valorilor sec. 14 . E opinia lor si trebuie respectata chiar daca nu convine pro-ecumenistilor . Mai ales ca aceasta opinie este SUPER-ARGUMENTATA , aratand ca NU ESTE UN MOFT AL CATORVA BEZMETICI . Rautatile insa care insotesc acest demers al lor au facut ca discutiile sa alunece in jigniri , ofense FARA SUBSTANTA : vezi cazul Platon la adresa mea care nu avea nici in clin , nici in maneca cu cazul IPS Corneanu . Vedeti cazuri de articole TOTAL PE LANGA care discutau orice altceva , mai putin chestiuni de substanta : argumentul lui Afanasiev din revista Irenikon , documentul de la Lima care arata la randu-le ca pro-ecumenistii au si ei o argumentatie mai mult decat solida si ca punctul lor de vedere trebuie respectat . Din pacat s-a preferat dialogul de maidan , in care s-a gasit scuza interioara pt. orice jignire adusa "inamicului" altfel nu-mi pot explica cum un astfel de credincios se poate prezenta in fata duhovnicului PT. A CERE DEZLEGAREA LA IMPARTASANIE , cand au improscat cu mizerie in stanga si-n dreapta , placandu-le mai mult ATACUL PERSOANEI nu a ideii .Daca 50 de oameni decid intr-un fel iar 60 % dintre oameni nu sunt de acord cu acea decizie , cum se cheama aceasta ?
12.07.2008 Pt. Traian 3 de Ioan
c ) In incheiere as vrea sa dau dovada de obiectivitate asa cum cu greu gasesti in multe postari si sa aduc la cunostinta cateva linkuri care arata ca exista oameni care cunosc problema si nu de ieri de astazi si care arata si partea intunecata a paharului . Iata-le :

http://www.catacombeleortodoxiei.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=504&Itemid=27


Documentul de la Lima il gasiti pe pagina oficiala :

http://www.oikoumene.org/


Dincolo de limbajul confesional se spun lucruri importante .Evident pt. o minte care CITESTE PRINTRE RANDURILE CONFESIONALISMULUI IEFTIN DE DUZINA SI A ATACURILOR LA PERSOANA , A CENZURII ORDINARE A DIALOGULUI TOCMAI DE CATRE CEI CARE VOR SA FIE ASCULTATI SI CARE - pe parcela lor - CINSTESc MARTIRII CARORA LE-AU FOST INCHISE GURILE PRIN PUSCARIILE COMUNISTE .

Paradoxal , nu-i asa ?

Inchei aici , multumindu-va tuturor celor care ati inteles demersul meu corect iar celor care m-au judecat prea aspru le doresc sa citeasca din 2 ,3 surse DIFERITE acelasi adevar pt. a fi feriti de capcana SECTARISMULUI . Si pt. ca articolul este unul al domnului Badilita as face propunerea ca vorbele domniei sale sa fie intelese in cheie patristica : monahismul ( MAI ALES RASARITEAN ) nu a acceptat niciodata CATEDRALISMUL reprezentat de episcopi . Daca cititi in Patericul excelent editat de domnia sa ce insemana MONAH si reflectati mai mult la apoftegma care spune : "Fugiti de vin , femei si episcopi " s-ar putea - PARADOXAL - ca discursul lui Badilita sa se intalneasca undeva sus , f.departe cu discursul unora ca cei de la Razboiintrucuvant ( exemplu este aleator; putea f. bine sa fie Vasile Danion , Laurentiu Dumitru..etc..) - ma refer la un anume miros de anti-ierarhie . Ce ciudata e viata !Numai binecuvatari !
13.07.2008 Decebal catreTraian de Komentariu
"Rusia nu a incercat, si nici nu incearca sa supuna estul Europei si Balcanii prin pravoslavnicie. Esti naiv, sau rau intentionat"

Don Traian, matale centerzi, matale dai cu capul.. altfel cum za zic. Mi-as dori sa fiti atat de departe de papa si de roma pe cat sunt ortodocsii romani de Moscova. Nu-i simtim pe rusi ingeri , domnule. Le stim ce le poate pielea. In rest numai aberatii si ranchiuna... Iar eu vazand ca altceva nu stii,crezandu-te apalaudat pe site, nici ca voi incerca altceva decat sa inti cant in struna.
13.07.2008 D-lui Ioan de Traian
Dupa cum ar fi trebuit sa observi, ceea ce ai criticat tu, se adreseaza in mod explicit celui ce se ascunde in spatele numelui Komentariu, pe care, daca i-ai fi citit toate comentariile rautacioase si indoctrinate, COMPLET neargumentate, l-ai fi taxat si tu. Am dorit sa-i aduc contra-exemple, fiindca modul in care pune problema este deosebit de grav. Observand ca "n-am cu cine, dom`le...", am adoptat un ton mai agresiv. Dar inteleg acum ca "n-am cu cine" si ca imi uzez tastatura degeaba... CA OBSERVATIE GENERALA, pot spune ca in mod sistematic, majoritatea (nu toti) ortodocsilor ce au postat pe acest site, nu s-au legat catusi de putin de argumentele invocate de mine (si de altii), care sprijina evident BGC, ci mi-au intors cu maiestrie de retorica neoprotestanta (am cunoscut cativa- ei fac chiar studiu de retorica, tocmai pentru a aluneca ca o anghila printre degete), cu alte date expuse in mod extraordinar de selectiv, exact asa cum le-au preluat, truncheate, si din auzite, de la unii duhovnici sau altii... Nu s-au legat ad literam de ceea ce am scris si, ca marturie, nu aveti decat sa cititi comentariile altor articole. Fiindca nu au contraargumente pentru ceea ce am expus. Tocmai de aceea, ei doresc cu tot dinadinsul, sa dea totusi cu piatra in ceva si in cinevam, ca -deh! Li se pare ca ar fi rusinos sa nu dea o replica daca tot s-au aplecat dupa piatra de pe jos...

Nu inteleg de ce si dvs procedati nu in aceeasi masura ca si ei, dar in acelasi mod selectiv...Ignoranta si respingerea evidentului din fata ochilor ma uimeste la cei mai multi ortodocsi...

In ceea ce priveste Documentul de la Lima din anul 1982, marturisesc ca nu l-am citit in intregime, fiindca asa s-a intamplat. Sunt tare curios daca "va pune capac la toate", asa cum sugerati dvs.
13.07.2008 Pentru toti de Traian
Va iubesc pe toti fiindca sunteti romani, in ciuda opiniilor diferite. Iubesc tara asta atat de incercata, dar vreau ca toate lucrurile sa ajunga la lumina, chiar daca este, poate, ceva cam utopic...

Nu-mi place discursul confesionalist, dar ajung la el din disperarea si tristetea care ma cuprind, vazand ignoranta crasa referitor la ceea ce inseamna BCG, din randurile majoritatilor fratilor ortodocsi... Nu mai spun ca in scoala generala, mi se spunea "pocait"... in fine...
13.07.2008 Pt. Traian de Ioan
Trebuie sa fiu corect:desi titlul pare ca vi se adreseaza in intregime , m-a si pe mine valul amintirilor neplacute starnite de mesajele acide din aceste zile . Mesajul era catre un limbaj ccivilizat , nu numai in cazul dv. Insa am mers cu titlul : Pt. Traian dintr-o pura neispiratie , lucru pt. care va rog sa ma iertati daca v-am produs intristare nejustificata . Va dau dreptate : foarte multi argumenteaza cu o logica de multe ori fara absolut nici o legatura cu subiectul . Si ma refer la comentariile din intreaga "blogosfera" . Numai binecuvantari !
13.07.2008 Komentariului de Traian
Ia spune, ce faci cu familia mea si a multor altora care nu s-au ungurit conform teoriilor tale? Asta in ce categorie o mai incadrezi? Si care au incercat pe masura puterilor lor, in vremuri in care romanitatea din Ardeal nu avea nici un fel de drepturi? Macar cea din Principate in afara de cativa fanarioti tarzii a fost condusa de boierii " de pamant", adica localnici? Hm?

Am aflat cu bucurie ca s-a editat la Bistrita monografia unui frate de-a stra-strabunicului meu, a preotului gr-cat. Ioan Baciu, paroh in Soimus, care in vremuri grele a pastorit acel mic sat izolat, care de la 1870, facut parte din trupa romaneasca de teatru. A facut nenumarate serbari emotionante, spectacole de teatru cu taranii din Soimus si din satele din imprejurimi instruiti de el. Piese romanesti (unele chiar scrise de el), piese din repertoriul european, traduse in mare parte de el in limba romana, pentru a-i ridica cultural pe bietii romani asupriti. In 1894 a fost condamnat si el in procesul Memorandumului si a executat 3 luni de inchisoare la Cluj. La 1908 se pregatea sa inaugureze un teatru cu loja in acel sat izolat, momentul festiv fiind programat pe 16 august. Intr-o luna se implinesc 100 ani!... Dar autoritatile maghiare l-au sicanat si i-au facut nenumarate achete si in cele din urma l-au obligat sa inceteze lucrarile de constructie... Spectacolele romanestim animate de el nu au luat inse sfarsit, dupa cum presa vremii o consemneaza. Pentru a intensifica actiunea sa de teatru si culturalizarea poporului, cu greutati inimaginabile scoate la 1898 "Revista ilustrata", care apare pana la 1902, cu un material foarte variat si pretios in special in ceea ce priveste folclorul national. Dupa Unirea din 1918 ajunge la Lugoj, unde formeaza o noua societate de diletanti, construieste o sala de teatru, si scoate revista "Asociatiunii Romane de Teatru: Thalia". De asemenea, a tiparit aici multe publicatii, cum ar fi: " "Biblioteca amatorilor de teatru", "Biblioteca Teatrala pentru copii", "Teatrul familiar" si altele.

Este citat in numeroase studii atat despre istoria teatrului romanesc in Ardeal si Banat, cat si in studii despre istoria publicisticii romanesti de pe aceste plaiuri, si chiar in studii de lingvistica... Desigur, in mare majoritate toate acestea "omit" sa precizeze ca era greco-catolic, la fel cum nu uita sa precizeze altor preoti sau mireni in cazul in care erau ortodocsi... Desigur, nu se spune nimic despre confesiunea lui Cosbuc, nici despre cea a lui Ion Agarbiceanu, Liviu Rebreanu, Andrei Muresanu si amultor altora... (a-propos- voi cantati Imnul National cu vresurile scrise de un eretic?- cum de puteti tolera asta???? :-)))) )


Q.E.D. ce sa-ti mai spun...?!

Nu tineam mortis sa dau exemple atat de subiective, caci ultimele s-ar fi cuvenit sa le cunoasteti.
13.07.2008 lui don Traian de Komentariu
Pai, da, in arges si chiar in teleorman sunt sate stramutate din ardeal. Cica au plecat datorita marii fericiri de acolo. adusa de papistasi. Adica nu au vrut sa isi schimbe legea stramoseasca, sa treaca la greco-catolici, sa se spurce. Vai ce prigoana a fost... Si familia parintelui Cleopa Ilie era tot din Ardeal. Cei care au ramas ortodocsi au fost tare iubiti la ei acasa... Acum suntem liberi in ardeal. Cine ne opreste sa nu revenim la matca. Probabil ca sunteti multumiti ca sarbii au fost transformati de catolici in croati, bosniacii de turci in musulmani. Si uite asa s-a reusit, prin religie spargerea unui popor.
13.07.2008 GRECO-CATOLICISMUL =CALUL TRAIAN de Komentariu
Avem de luptat in Rasarit cu limba rusa si la Apus cu romano/ greco- catolicismul. In sud, cu mila lui Dumnezeu, i-am oprit pe turci, pastrandu-ne credinta cea adevarata. Oare catolicii chiar nu inteleg ca pana si turcii nu au construit vreo o moschee la nord de Dunare. Insista penibil...
14.07.2008 lui tatuca Komantariu de Traian
Ha ha ha!:-)))))))) Taranii de care vorbesti tu au fugit de serviciul militar, ca deh, se pare ca ai uitat ca pana acum 10 ani nimeni nu scapa de armata nici la noi! Fiind multe razboaie, concentrarile erau mai dese, iar durata serviciului militar era mai lunga! Perioada pe care o traim acum, de 63 de ani fara conflicte majore,(sunt ceva conflicte regionale), este cea mai lunga perioada de pace din Istoria Europei, studiosule!!!

Habar nu ai auzit ca in anii urmatori scandalului din Salva, sate intregi au trimis delegati catre capitania Regimentului Romanesc sa fie si ele militarizate, si astfel au scapat de serbia la famiile grofesti maghiare. Habar nu ai, dar dai inainte cu ortodoxia ta, in necunostinta de cauza!

Mi-e mila de bietul Tanase Todoran, care a fost un tip batran (104 ani) si naiv care, de fapt, ARGUMENTUL RELIGIOS IL ADUCE IN ULTIMA INSTANTA, IN REALITATE ERA NEMULTUMIT CA "IMPARATEASA NU LE-A DAT INCA PRIVILEGIILE PROMISE" (1763). De ce atunci s-au alaturat ulterior complet voluntar alte comune? prosperitatea lor se vede si astazi, in raport cu zonele nemilitarizate. AAAAAAA!!! Ahaaaa! tu esti suparat ca austriecii astia spurcatzi i-au pus pe romanasi la putina treaba, sa-si faca gospodarii solide si case adevarate, sa-si pietruiasca drumurile si sa-si ridice scoli? Esti suparat ca i-au facut sa intre in istorie! Esti suparat ca austriecii au recunoscut prima data in istorie romanitatea noastra, si au scris cu pe drapelul Regimentului atentie: ROMANESC!!!-caci i se demonstra etnicitatea sa VIRTUS ROMANA REDIVIVA! Adica Virtutea Romana Reinviata! Iar numele satelor Salva Parva Romuli si Nepos stii de unde vin? Ia studiaza, si vezi si ce inseamna formand un text in aceasta alaturare. Si sa nu mai spun de primele contacte cu comandantii ITALIENI ai regimentului, care au semnalat si ei infratirea dintre popoarele noastre, si au depus memorii superiorilor si imparatului pentru ameliorarea conditiilor romanilor. Esti suparat pe asta? Esti suparat ca romanii au intrat si in istoria militara moderna, si ca ISTORIA ARMATEI ROMANE SCRISA DE REGATZENI ACESTUI CAPITOL, AL REGIMENTULUI romanesc ocupa paginile de inceput? SI i se aduc nenumarate elogii chiar de catre mai marii armatei romane, ORTODOCSI? Esti suparat ca inante de Uniatie nu prea aveai ce sa vorbesti despre romanii ardeleni, dar ideea e ISTORIA ARDEALULUI RESCRISA DE ORTODOXIE S-A FACUT STUFOASA SI DE DIMENSIUNILE UNUI TRATAT DE ISTORIE CALUMEA FIINDCA AU SCRIS DESPRE UNIATIE. Despre ce era inainte de uniatie mai nimic, ce e dupa, gata, pai AMICE, subiectul Uniatiei l-e fost PITA DE LA GURA a nenumarati preacuviosi ortodocsi care au scris mincinuni sfruntate despre ea, nerusinatule! Esti complet pe dinafara. Ai calatorit prin zona aceea? Iti recomand calduros!

Ha-ha, sunt destule moschei in Ungaria, amice! Si pana si terme, in Buda(pesta)!!! Habar n-ai. In tzarisoarele de inchiriat, caci asa au fost Tarile Romane peste 100 ani, (deci nu in teritoriile efectriv asub administrare turca- Dobrogea), nu si-au bagat coada. Turcii au fost mai mult comercianti decat misionari ai Islamului, in toata istoria lor!

Credinta cea adevarata, a d-lor (hmm- pardon: IPSS) colonei (hmm- scuzati-ma: PREASFINTIILOR LOR) :-))). Nu a avut demnitate Teoctist sa demisioneze, ce era misto "sa aiba la picioare un intreg popor", hm? Ce zici? Corneanu era mic copil pe langa el, ce sa mai zic de alti mitropoliti.... nu se cade intr-adevar sa-i mai vorbesc de rau, ca nu se mai pot apara... (principial vorbind, ca de facto nu au cu ce sa se apere, oricum)

Care ti-e complexul?
14.07.2008 Croatia de Traian
De tirania sarbeasca s-au saturat toti. Initial, indiferent de confesiune, au intemeiat cu mult entuziasm Regatul Sarbilor, Croatilor si Slovenilor, (greseala fatala ca au acceptat un rege SARB, care a fost tentat si a comis excese condamnabile- cand ar fi trebuit sa aiba un rege strain, nepartinitor. Si Neagu Djuvara, si alti istorici cunosc problema aceasta.), care de fapt, sunt totusi popoare diferite, oricat de asemanatoare le sunt limbile. Ca nu e aceeasi chestie ca si "limba romana"- "limba moldoveneasca", limba aparuta din creiere ortodoxe, si sustinuta de multi romani chiar de peste Prut!!!!!!! Limbile slave de sud chiar sunt diferite. Dar Sarbii au avut ambitzia sa-i sarbizeze pe toti, si au comis genocid cultural. De aceea s-au saturat de ei, si cu prima ocazia, s-au desprins. Priveste cate modificari a avut harta Balcanilor din 1990 incoace. Ca nu apucai sa scoti o harta noua, si deja nu mai era valabila :-))). Iugoslavia a fost un stat artificial, initial din dorinta popoarelor, si care tot din dorinta popoarelor si prin REFERENDUMURI s-au despartit.. Fii te rog putin atent cu "detaliile" astea. De ce Slovenia si Croatia sunt cele mai dezvoltate? Ai calatorit pe acolo? Iti recomand o vacanta la Adriatica. Numai bine!
14.07.2008 Inca cateva de Traian
Nasaudenii se mandresc si azi ca singur, REGIMENTUL II ROMANESC a tinut piept la batalia la la Arcole in zilele de 15, 16, si 17 noiembrie 1796 armatei lui Napoleon, 3 zile intregi, provocandu-i pierderi grele pana ca acesta sa cucereasca podul. Podul a fost pierdut, dar armata austriaca a fost slavata si retrasa. In ordinele de zi ale regimentuluiau fost citati si apoi decorati soldatii si comandantii romani! Nasaudenii au vazut Europa cu catania asta, au ajuns pana la Lyon, si-au largit orizonturile, urmarile sunt foarte mari. Este si azi prilej de mandrie locala.
14.07.2008 Komentariului de Traian
vad ca ii tot dai inainte cu poezioara ta scurta si puerila, cu toata ca iti aduc tone de documente, amice, cu-i nu-i place in Ardeal, n-ar decat sa mearga in lumea larga, si in lumea plina de libertati a ortodoxiei :-)))), de unde ca si semidoctul de "NE-scoala veche" Iustin Parvu, sa emita perle de tipul celor de la bacalaureat din fiecare an, citate in presa cu savoare! Balonase de sapun :-)))
14.07.2008 infailibilului Traian de Komentariu
Ca bine zici, dumneata. Multa scoala trebuie sa ai." Tipul ala batran Todoran",- parca, bre, scarmasi la baza temeliei fundamentului,rectamente la archivele vieneze. Sa te duci in Japonia, bre , nea Traiane, ori la baptistii americani, cum iti mai spusei, ca umbla mantuirea printre zgarie nori, incat mult m-am minunat. Si cu fuga de armata craiului ma impresionasi, ca o sa spui la toti prostii de olteni inculti, cum merge mintea ce greco-catolica cea incet zbarnietoare.Tot ce spui, eu cred ca miri, `mneata si pe Badilita,al din Parisul vesel ( nu`sh daca ai vazut piesa asta, da` daca n`ai vazut-o, paote macar Actorul si salbatiii, si tot iti vei face o idee. Al matale, care sta sa comenteze ce debitezi, cu acelsi stil inconfundabile - Komentariu
14.07.2008 atoatedesteptului Komentariu de Traian
care-i problema ta? Te-au dat afara din casa ardelenii emigrati si ti-au papat tot prazul din batatura si inca mori de foame? Aberezi!!!! Oltenilor, (sa)traiti la fel de bine dupa cum si de destepti sunteti, e proportionala chestia. :-)))
14.07.2008 actorul si salbaticii de Traian
minunata piesa... Ce zici de Viata lui Alexis Zorba? de cum se manifesta calugarasii? :-))) super. Merci de neargumentele tale m-au lamurit deplin si definitiv de tumneata cu "t"! Esti gol si infuriat ca un ardei iute care nu a piscat pe nimeni desi asta ii era menirea. :-))))
14.07.2008 un link pentru tine, Komentariule de Traian
Cu toata prietenia romaneasca, ca daca nici asta nu-ti descreteste fruntea...: http://www.youtube.com/watch?v=WeJ0qcmYNnk&feature=related
14.07.2008 un link pentru tine, Komentariule de Traian
Cu toata prietenia romaneasca, ca daca nici asta nu-ti descreteste fruntea...: http://www.youtube.com/watch?v=WeJ0qcmYNnk&feature=related
14.07.2008 iar istoria bat-o vina! de Mirela
Ma bag si eu in disputa cu note comice dintre doi ardeleni,desi "Komentariu" se exprima un pic mai "olteneste". Stiu ca aproape nu este om care sa nu se vada mai frumos si mai destept decat este, tot asa si cu popoarele, multe isi idealizeaza istoria , dar asta nu le scapa de povara trecutului mai putin eroic.

"Komentariu" ,sa ma scuzi ca nu ma adresez cu domnule, dar expresia "domnule Komentariu" e ca nuca in perete, nu-i sanatos sa fardezi prea mult istoria nationala , ca nu ne mai ajunge, apoi, nimeni la lungul nasului. Nu avem o istorie glorioasa, asta-i adevarul. Crezi ca prezentul meschin pe care-l traim este doar o decadere de moment? Nu, este o consecinta a unei istorii in care a predominat compromisul si plecarea capului in fata sabiei, decat eroismul si integritatea morala. Am avut si noi eroii nostri, dar apropo de evul mediu, marii voievozi sunt putini, ii poti numara pe degetele de la o mana, au trait si domnit in tari diferite, la intervale mari de timp si nu au avut urmasi care sa le duca mai departe politica. Asa ca nu mai repeta formula nationalista ca noi i-am oprit pe turci la Dunare, ca este falsa. Chiar si un istoric cu o puternica viziune nationala, daca nu chiar nationalista , cum a fost Iorga, recunostea ca turcii nu au cucerit Tarile Romane pentru ca nu au vrut! Ei au pastrat Tarile Romane ca o zona de manevra intre imperiul lor si lumea catolica, multumindu-se cu dominatia asupra noastra. Iar aceasta dominatie le-am oferit-o noi pe tava. Tarile Romane nu au intrat sub suzeranitatea otomanilor dupa vreo infrangere catastrofala cu care s-a incheiat vreo lupta eroica impotriva adeptilor lui Mahomed! Nu, dominatia otomana s-a impus la noi pentru ca nenumaratii pretendenti la tron, mai mult sau mai putin legitimi, care au aparut in Tarile Romane inca din secolul al XV-lea nu aveau suficienta forta militara pentru a obtine domnia de la carmuitorii in drept si atunci apelau la ajutorul militar al Imperiului otoman, sau al regatelor catolice Polonia si Ungaria, recunoscand in schimbul acestui ajutor suzeranitatea lor.Asa si-au pierdut Tarile Romane independenta, din cauza luptelor interne pentru putere!
Totusi ortodoxia a jucat un anumit rol in "salvarea" Tarilor Romane de la cucerirea otomana, pentru ca turcii stiau f. bine ca, desi crestine, Tarile Romane ortodoxe si marile puteri catolice nu vor face niciodata un front comun eficient impotriva Islamului, din cauza disensiunilor religioase dintre ele.

Am pus in ghilimele cuvantul salvare, pentru ca nu a fost mare diferenta intre cucerirea efectiva a teritoriului romanesc de catre turci si impunerea dominatiei lor , mai ales in timpul fanariotilor.

Trecand mai departe , croatii si slovenii, care apartin si ei, la fel ca si sarbii familiei slavilor de sud, sunt catolici, nu pentru ca au fost cuceriti de unguri, ci pentru ca , aceste doua popoare slave situate mai spre vest, pe tarmurile Marii Adriatice, au primit botezul crestin de la misionarii germani ce ascultau de papa.

Infiintarea bisericii greco-catolice in Transilvania, a fost daca vrei sa spui asa un "cal troian" dar nu pentru ortodoxia romaneasca, pentru ca in secolul al XVIII-lea imperialii austrieci nu mai erau preocupati de raspandirea catolicismului in lumea ortodoxa, iar problemele lor reale veneau din partea nobilimii maghiare reformate care s-a rasculat de mai multe ori impotriva stapanirii austriece.
14.07.2008 Iaca, scapasi acu` don Traian! de Komentariu
Pentru Mir(Pax)-ela,
No-Koment-ariu!
14.07.2008 noi suntem ramani de mira
aud atatea comentarii despre binele pe care l-a facut ortodoxia tarii .Adevarul este ca ne-a tinut in intunericul Bizantului.In timp ce popoarele europei se dezvoltau in stiintele oamenii se deschideau spre lumina culturii la noi grecii si rusii incercau sa ne distruga si bruma de lumina din noi.Marele vostru Saguna a fost cel mai mare dusman al scrierii latine.Intradevar ne meritam soarta de popor latin neasezat pe fagasurile sale.Biserica greco catolica asa hulita si neinteleasa chiar de fostii sai fii a incercat sa aduca lumina si cultura ardelenilor.A infiintat scoli pentru copii romani meritosi de la sate dintre care multi au ajuns oameni de seama ai acestui popor.Tineti-o fratilor mai departe cu Ortodoxia voastra si o sa vedeti ce va ajunge acest popor.Un scriitor rus spunea odata ca biserica se va distruge in momentul cand preotul se va transforma intr-un simplu functionar Acest timp a ajuns la noi cand popii au sindicate si se amesteca in politica murdara.Frati ardeleni iubiti biserica voastra greco catolica care a facut ardealul sa fie superior celorlalte provincii Romanesti prin oamenii ei si comportarea in lume
15.07.2008 pentru Komentariu de Traian
te-ai distrat la linkul ala? Am ras cu lacrimi http://www.youtube.com/watch?v=WeJ0qcmYNnk&feature=related
15.07.2008 sintem noi mai iubitori decat Sf Apostoli? de Bruno
Cred ca orice comunitate religioasa v-ar atrage, d-le Badilita, totusi respectul fata de o alta nu ar strica.

Cum adica , d-le Badilita , canoanele "nu exista"?

Inteleg ca pentru dumneavoastra "te-ai impartasit cu crestinii, pierzi gradul, sutana," . Cum se impaca asta indemnul scripturistic "cu de omul eretic .. departeaza-te!" Cum se impaca asta cu cei multi "hristosi mincinosi".

Nu vi se pare ca , daca mai conteaza Sf Scriptura si Sf Traditie, nu e totuna ce fel de "crestin" esti? Poate si Simon Magul se credea unul, saracul. Si probabil si cei ce puneau la cale arderile pe rug sau colectarile de zanganitoare (teologic explicate zgomote) monezi , gratie indulgentiei "vicarului", se credeau crestini, cert. Greseau oprtodocsii ca nu se uneau cu cei "crestini"?

Poate ma insel si eu, dar credca nu e totul totuna. Asa cum cred ca adevarul a fost pastrat de Biserica Ortodoxa cred ca Dumnezeu va avea mila si de ortodocsi si de catolici, si de pagani, cu Judecata Sa pe care eu nu am cum sa o patrund, dar e altceva sa relativizam totul crezandu-ne mai deschisi si iubitori decat Sf Apostoli si mai ales decat Hristos care ne vorbeste de cei ce ii vor spune Doamne , Doamne dar pe care el nu ii cunoaste. Nu e totul totuna pentur Dumnezeu, probabil ca nu ar trebui sa ne fie nici noua.

Ma bucur ca Sf Sinod a luat decizia aceasta, macar.

Nu are rost sa va spun de care facultate am facut , stiti bine ca sint foarte multi crestini ortodocsi care nu sint cu totul needucati, asa ca va rog, ganditi-va ca e posibil ca sa nu fim cu totii niste imbecili inculti.

Sanatate si ajutor de la Bunul Dumnezeu.

Cu bine
Bruno15.07.2008 pt mira de Bruno
Ar fi prea multe de spus despre intunericul Bizantului.. dar poate veti cauta si dvs sa vedeti ca nu a fost chiar asa.

Insa la ce vreau sa va atrag atentia ar fi un singur aspect "biserica voastra greco catolica care a facut ardealul sa fie superior celorlalte provincii Romanesti prin oamenii ei si comportarea in lume "

tot mandria bat-o vina.

Bucuros imi doresc sa mor ne-greco-catolic si va spun doar ca "superioritatea" si "comportarea in lume" nu sint cele la care se va uita Hristos.

Cu bine
Bruno
15.07.2008 unii... de Traian
pentru unii ortodocsi nimic nu va fi bine pana nu strang de gat tot ce li se pare strain... si esenta ortodoxiei care a cuprins poporul roman are acest tel suprem. Nu conteaza mizeria si bataia de joc din acea institutie, din "ultimele doua in care mai are romanul incredere (biserica si armata). Nu conteaza argumentele solide care le aduci, care sprijina afirmatia adevarata, sprijina evidentul si anume ca Romanii nu au fost supusii Constantinopolelui decat mult, mult dupa infiintarea sa ca patriarhie, si mult dupa CREAREA DOGMEI ORTODOXE, din Anul Domnului 451... Dogma, care este pe cat se poate de limpede, este de origine omeneasca si nicidecum divina. Este iar limpede, am mai spus-o, iar acum o repet, ca Anul Domnului 68 (...) este inaintea Anului Domnului 451... Nici unui Apostol nu i-a poruncit Christos sa intemeieze o Biserica in Bizant, ci in Roma.

Dar mandria, si trufia omeneasca a fost mare, caci acolo ramanand capitala Imperiului, grecii sa aiba in mainile lor si controlul religios, a dus la schisma. Deci nu din porunca divina, ci din dorinte lumesti si-au facut cu de la sine putere, Patriarhie... Si de acolo s-au derulat apoi toate evenimentele... Roma a cazut inaintea Bizantului, dar s-a ridicat triumfatoare. Bizantul cel mandru a trait atunci mai mult, dar apoi a fost pierdut pentru totdeauna sub pagani. Toate bisericile crestine orientale din tari musulmane sunt comunitati amanintate cu topirea in majoritari, desi candva erau pline de stralucire si aparenta vigoare inepuizabila... Hagia Sofia, o splendoare de Catedrala... un regal pentru musulmani...

15.07.2008 lui Bruno de Traian
Si ce sa faci cand expunerea REALITATII chiar poate fi asemanat, chiar poate fi perceput, sau chiar este un motiv de mandrie?
Sa nu-l spunem doar ca sa nu-i facem pe unii sau pe altii sa se simta "prosti"- scuzati expresia.

Sa nu-l spunem cand de fapt, trecand peste granite confesionaliste, este, si ar trebui sa fie perceput ca atare: un motiv de mandrie pentru toti romanii?

Este absurd ceea ce ceri, si nefolositor nimanui. Avem cateva "brand-uri", hai sa aruncam in groapa uitarii, asta vrei tu!. Traiasca iluminarea dreptei credinte de la anul 451. Bine macar ca inca nu incercati sa restabiliti anul 1 incepand cu anul 451! Ca sa se porneasca cu "dreptul" credintza inca d ela inceput. Hai sa rescriem totul, nu?
15.07.2008 lui Bruno de Traian
Am vazut la ce se uita cristosul vostru, am vazut si familia mea si multe altele, si chiar personal... nu ma mai lamuri de mandrie si minciuna, ok? Am vazut-o personal lafaindu-se prin insasi esentza BOR. Nici macar nu era vorba de mandria trufasa care este un pacat, ci despre fericirea implinirii unor deziderate DREPTE si SINCERE pentru credinta si neam. Daca iti place sa te legi de termeni, cand, de fapt STIM CU TOTII CA AI INTELES EXACT DESPRE CE ESTE VORBA, dar ai rastalmacit cu dibacie, "ca sa te scoti cumva", caci sare in ochi tuturor ca nu mai aveai argumente, dar IN MANDRIA TA, TREBUIA SA RIPOSTEZI CUMVA. Un bun catolic si un bun ortodox cand gresesc, recunosc mereu. Tu vad ca nu esti nici una, nici alta...

Pentru faptul nenorocit ca am fost despartiti spiritual de Roma in timpuri vehci de tot, deci practic, in negura timpului, dovezile barbariilor ortodoxe ramase in contiinta poporului, transmise pe cale orala totusi exista. Se stie de taiatul limbii preotilor care mai indrazneau sa oficieze in latina si/sau protoromana, "boscoroditul", distrugerea tutulor textelor scrise "cu litere strabune"- adica literele alfabetului latin, cum le numesc Alexandru Papiu Ilarian, Petru Maior si cei de dupa. Doar fiindca s-a intamplat atat de demult, a permis obisnuirea si apoi identificarea romanilor in credinta, cultura si mentalitatea bizantina. Iar timpul a lucrat atat de bine, incat s-a ajuns s-a ajuns chiar a se crede ca "au fost mereu ortodocsi"... e trist. Daca presupunand ca Austria, sau alt stat catolic ar fi ocupat cu 100 ani mai devreme, sau daca printr-o intamplare la sfarsitul sec. XVII Austria ar fi anexat Tarile Romane cu totul, si (...) Uniatia i-ar fi cuprins pe toti romanii , la ora asta cu siguranta ca nu s-ar mai fi gasit nimeni sa incerce sa ne mai intoarca la ortodoxia vecinilor din Balcani. Este foarte simplu.
16.07.2008 Balcanii in traducere pentru d-l Traian. Cel mai vizionat You tube din Bulgaria de Komentariu
http://www.youtube.com/watch?v=oQmnqzUJXNo
16.07.2008 daca toti credinciosii ortotocsi de Traian
Ar cunoaste jumatate din cate cunosc eu despre trecutul bisericesc al Bisericii universale, al romanilor si despre Uniatie si tot ceea ce a insemnat (cu BUNE dar si cu RELE), majoritatea ROMANILOR AR IMBRATISA BISERICA ROMEI. Dar, stai linistit Bruno, romanii nu depun acest efort, (recunosc ca trebuie sa citesti destule!) si prefera sa mearga "cu valul", sa se complaca in ceea ce cred ei ca este adevarul. Suntem "liberi", dar nu cu adevarat, nu in ADEVAR!, si doar ADEVARUL ne va face cu adevarat liberi, nu?
16.07.2008 d-lui Traian de Bruno
Domnule Traian , dar de ce si cu ce "sa ma scot"? Am citat intocmai doar ceea ce mi s-a parut , si imi pare si acum, mie unuia, strident. Asta pentru ca am inteles ca am dreptul la o opinie.

Cat de mandru sint asta Dumnezeu stie, eu nu inteleg de ce v-a suparat chiar asa citarea intocmai a cuiva? Sau a vorbi de "superioritate" etc e semn de smerenie si nu am inteles eu? Dar oricum, cu ce "sa ma scot"? Ce aveam de scos?

Daca e vorba sa ne uitam la istorie, la biserici daramate cu tunul , sate cu oameni arsi de vii, monahi ucisi si cate si mai cate altele cred ca ar fi mult prea multe de spus , si nu doar despre ortodocsi, sint convins ca stiti mai bine decat mine aceste episoade de ura prin care pretinsi crestini si-au aratat ura impotriva altor oameni, crezand saracii ca slujesc lui Dumnezeu. Si nu vorbesc doar de Sf Maxim Marturisitorul , sau Sf Ioan Gura de Aur desi sint bune exemple ca sa ne smerim si noi, ortodocsii, ci si la multele erori savarsite SI in Apus, buna parte din ele recunoscute oficial.

Insa nu cred ca asta e de dorit, sa inventariem pacatele si uciderile si lepadarile de credinta ale ierarhilor din trecut, nu stiu daca ne-ar ajunge o viata de om (si poate om sfarsi .. protestanti -apropo, stiti dmai bine decat mine cum si de ce a aparut aceasta eroare, protestantismul - dupa un astfel de exerctitiu).

Mai important imi pare sa ne respectam macar unii pe altii ca oameni si sa nu confundam o mana de ierarhi de azi sau de ieri sau de alaltaieri cu Biserica.

Mai important imi pare sa ne respectam macar unii pe altii ca oameni, chiar daca nu ne respectam unii altora, in fapt, credinta religioasa. Mai important imi pare.

Pentru mine Biserica , practic, nu vorbesc teologic, a fost si e in primul rand reprezentata, daca as putea spune asa, de monahii pe care i-am inatalnit la Sihla, Sihastria unde am fost de multe ori in studentie, de oamenii simpli veniti acolo zilnic cu zecile, de parintele Cleopa sau Galeriu pe care am avut bucuria sa ii cunosc, de credinciosii pe care i-am vazut si cunoscut in parte in parohie, de colegii de la facultate cu ravna adevarata pentru Biserica si ajutarea (repet, nu teologic, stiu bine ca Iisus Hristos a fost si e Capul Biserici) in primul rand pentru mine Biserica Ortodoxa , si nu ierarhul cutare , sau cutare , sau preotul cutare, care au fost securisti, criminali, despre ei eu zic doar Dumnezeu sa ii ierte.

SI Iuda a fost , saracul, in ceata Apostolilor, iar Biserica nu a cazut din cauza caderii lui. Asa ca sa nu facem si noi ca protestantii, ca datorita pacatelor unor oameni, fie ei si clerici, sa ne lepadam de Sfanta Traditie, intre altele.

Ca unii ierarhi au fost ,din pacate , nevrednici daca nu de-a dreptul ticalosi, asta stim si recunoastem, dar speram si noi in mila lui Dumnezeu.

Va rog sa ma iertati nu am vrut sa supar pe nimeni, mi-a parut stridenta , si imi pare, o exprimare-atitudine, neconforma cu porunca data noua , si atat.

Sanatate , pace in inimi, si ajutor de la Bunul Dumnezeu va doresc si domnisoarei Mira, si domnului Traian, si domnului Badilita.

Cu bine
Bruno
16.07.2008 nici eu de Traian
Nu pot sa fiu de acord cu tonul, si nici tu toate afirmatiile d-lui Badilita. E un tip citit, dar a sarit calul.
16.07.2008 BOR de Traian
din pacate, in BOR ia atitudine in principal laicatul "hranit", de care ti-am spus mai devreme. In ciuda faptului ca IPS Nicolae Corneanu a fost primul (ci cred ca si singurul) ierarh care rapid, dupa 1989 si-a recunoscut vina de a fi colaborat cu Securitatea, pana la acest scandal nimeni nu l-a aratat cu degetul. Dar, acum foarte multi laici l-au atacat ATAT PENTRU EREZIE, cat si pentru COLABORAREA cu Securitatea. De ce tocmai acum? Cand bietul OM a facut public acest lucru atat de demult? Ce ma sperie, este faptul ca acest laicat nu l-a criticat niciodata pe patriarhul Teoctist, despre care STIM CA A FOST UN SECURIST. Nimeni nu i-a cerut depunerea, desi el insusi s-a simtit cu musca pe caciula in 1989-1990, cand, prudent, s-a retras la manastire. Dar, se pare, numai cand s-au linistit apele... La fel, pa laicii activi ai BOR nu-i preocupa acest lucru. Vizita Papei in Romania a fost un succes de imagine pentru Teoctist si pentru BOR, (nici macar nu i s-a permis vizitarea Ardealului!), care a sustinut o slujba cu P. Teoctist. Celebrarea Liturghiei impreuna cu "CAPUL ERETICILOR" nu este o erezie? Nu este nici macar o atitudine constanta a laicatului BOR... este o mare problema... De vreme ce multi considera ca ridicarea anatemelor din anii 1960 nu este un act valabil, de ce nu au incercat BOR sa-l excomunice (printr-un sinod panortodox) pe Patriarhul Ecumenic? Din nou, vad ca este o "democratie doar pentru dulai, dar nu si pentru catei"... ma intristeaza. CU cei mai slabi, BOR este de-a dreptul tirana, dar cu ei mai puternici, este curtenitoare. Ceea ce nu-i iarta CU ADEVARAT LUI IPS NICOALE CORNEANU ESTE RETROCEDAREA UNUI NUMAR MARE DE BISERCI, CATRE GRECO-CATOLICI. IMPARTASIREA A FOST UN PRETEXT IDEAL PENTRU A-L PUNE LA PUNCT. Este evident acest aspect, si este unul foarte las... Daca BOR se lauda si acum cu reintregirea Bisericii-Mama din 1948, inseaman ca proslaveste si acum statul comunist-ateu care a emis decretul care i-a servit pe tava 2000 de parohii, case parohiale, lacasuri de cult, seminarii, o Academie, palate episcopale, scoli rurale confesionale, de meserii, comeriale, licee, tipografii, MANASTIRI, etc, etc. Sunt multe de discutat... Stiu multe depre "reintregirea" din 1948.... Chiar de foarte aproape... "Sfanta reintregire" cu masina securitatii, noaptea, legat la ochi, in nenumarate randuri, batai sore cu moartea, amenintari, copii dati afara din scoli si cativa anisori de Canal... Stiu... Daca vroia o reintregire, BGC nu trebuia sa astepte un guvern comunist, senilele si cizmele sovieticilor; a avut aproape 3 decenii in care putea, DACA VROIA, sa o faca. BGC a avut, are si va avea o constiinta confesionala proprie, care nu face decat sa imbogateasca orizontul spiritual si cultural romanesc. Caci, altfel, am fi ipocriti sa mai spunem ca suntem stat laic, sa ne numim "biserici-surori", ca exista "libertatea cultelor", dar in fapt, sa ne asumama si sa ne declaram "DOAR NOI PE NOI" singurii "dreptcredinciosi", si in fapt, sa nimicim tot ce este confesional diferit. IAR TEZA "UN POPOR, O RELIGIE" am mai scris mai demult, nu are pe ce sta in picioare. Germania, Anglia, Olanda, Statele Unite,(...) sunt tari multiconfesionale puternice.

Numai bine,
Traian
16.07.2008 D-lui Bruno de Traian
imi place IN LINII MARI cum ati pus problema in ultimul comentariu. Afirmatia mea se referea la modul cum ai incheiat replica in "pt Mira", care denota o lipsa de preocupare fata de afirmatiile spuse de ea acolo. In fapt, cred ca nici nu doresti catusi de putin sa cercetezi problema in amanunt. Argumentele interlocutorilor tai nu ajung niciodata "procesate" cu adevarat, decat la limita necesara replicii. Esti inchis la cele ce sunt desfasurate inaintea ta. Cu toata dragostea pentru ortodocsi, cu toata dragostea pentru monahi, trebuie sa va recomand ceva: incercati sa studiati pe aproapele vostru si din ceea ce declara, sustine, si afirma despre ei SI DIN SURSELE PE CARE VI LE PUNE LA INDEMANA, nu doar din ceea ce va ofera ca "nutret" coreligionarii. (SI cu catolicii e la fel!). Cea mai mare greseala este monologul (evident, UNILATERAL) pe care si unii si ceilalti il facem, sau suntem foarte tentati sa-l facem. Viata monahala si experientele divinului traite in monahism, care spuneti ca v-au inraurit sunt minunate, insa, MARE ATENTIE: nu si ideile despre "celalalt" (in sens confesional) emise de calugari, unii cu adevarat sfintiti, altii, mai putin. In ortodoxie se pune MULT prea mult accent pe emulatiile monahilor, fara o consultare indeaproape, personala si a obiectului la care fac trimitere unele conceptii ale lor. Viata sfintita, nu este totuna cu cunoasterea unor realitati, (tuturor). Cunoasterea individuala a aproapelui, insumata cu cunoasterea profesiunilor sale de credinta te pot indreptati sa emiti judecati (in sens de aprecieri) asupra sa. Si nu dupa ce acestea au fost emise de calugari, care poate nu au citit niciodata un catehism al alei confesiuni. Eu incerc sa cunosc cat mai multe despre ortodoxie, prin cartile tiparite chiar de BOR. Am citit, printre altele, volumele din "Istoria BOR" editata la Bucuresti, "Ortodoxia in Europa- Locul spiritualitatii romane"- de pr. prof. dr. Ion Bria, "Istoria Bisericii Romanesti" de Nicolae Iorga, si alte cateva lucrari de mai mic anvergura.

Problema BOR din ziua de astazi- si asta o vad si pe site-urie diverselor parohii, in special din Ardeal, este spunerea unor jumatati de adevar, sau chiar distorsionari grosolane ale adevarului, cu care nu pot fi deloc de acord. pe site-uri oficiale- si, deci, NU FORUMURI, unde discutam ca acum. Ori daca credinta majoritatii ortodocsilor se bazeaza pe informatii atat de bine decupate cu "foarfeca", incat sa iasa "modelul in hartie" dorit de arhipastori, nu este bine deloc pentru nimeni. Ceea ce este si mai trist, este ca se ajunge la asumarea unui activism laic pana la fanatism pe baza unor asemenea "surse", care sunt SISTEMUL DE REFERINTA PENTRU majoritatea laicatului ortodox activ confesional, si implicat. Consecintele acestor manipulari sunt deosebit de grave, si duc la manifestari de un rpimitivism inspaimantator. Am deschis de curand o pagina a unui forum ortodox, si ce imprecatii am vazut acolo, sa ma ierte Dumnezeu! Nici musulmanii din zonele de conflict nu cred ca injura in halul acela. Si cate perle pe care numai unor copii de clasa I le mai poti, cu mult, mult umor i le poti tolera (dupa care, trebuie sa le corectezi imediat!).

Dupa ce citesti din cartile scrise de Celalalt, sa incerci sa emiti o parere. Nu lua nimic "digerat de-a gata" , cerceteaza.

Cu mult drag,
Traian
17.07.2008 Tertipul cu ..."stralucirea" de Martin,papistasul

“Pe cand Bizantul stralucitor era faima Terrei.. ocidentul barbar era cu carnea cruda. In balcani, au venit atatea natii pentru ca erau sub influenta bizantina, organizare, dezvoltare...”

Acesta este sofismul „inaintãrii”—când e a noastrã,e foarte bunã ...—când e a dusmanilor,nu e ....Oare de era Occidentul „barbar”?Oare de ce bizantinii se numeau pe ei insisi „romani”?Dacã „strãlucirea” e criteriul,inseamnã cã cine a fost cu Bizantul,trebuie sã fi trecut ulterior de partea Romei—cãci strãlucirea a „migrat”,a trecut la Roma.Roata s—a intors.Pe de altã parte,occidentul era barbar,ira Balcanii—nu?”Natiile” „venite in Bizant”—la ce le—a folosit?Cã „strãlucitoare” ca Bizantul, tot n—au ajuns. Iar dacã „strãlucirea” e criteriul adevãrului,atunci,DIN SECOLUL AL XIII—LEA, roata s—a intors,in defavorea Bizantului.Nimeni nu neagã capitalul cultural al Bizantului;ce au fãcut cu el?Ce s—a ales de el?La ce le—a folosit?Cum l—au fructificat?Pãrintele Roger Baccon era descendentul unor barbari,dar in Bizant nu era nici o minte asa strãlucitoare ca a lui.Inn Occidentul barbar creau genii ca Beda,Anselm si Roger Bacon,iar in Bizant prãseau compilatorii si scribii ....

(Dar eu nu voi intra in logica dv. conflictualã si voi spune deschis cã in Bizant au apãrut numerosi oameni remarcabili,ca Simeon Noul Teolog—unul din cei mai miraculosi scriitori duhovnicesti ai tuturor vremurilor--,apoi Blemydes despre care s—a scris si pe aceste forumuri,cam in necunostintã de cauzã,apoi Sfântul Isidor al Kievului (era din Tesalonic),Visarion Arhiep. Niceei si Gheorghe Scholarios,Pãrintii sinodali care cu bunã credintã au semnat Laetentur Coeli ,Nicolae Cabasila,etc..

Pe de altã parte,pentru aceiasi oameni,”strãlucirea” e ceva de ocarã dacã e a vesticilor. Dacã e vesticã,ea e „de prisos”,”falã”,etc..Bizantul nu era „strãlucitor”,ci opulent.Dar.cultural,era mãrginit si provincial.Mai multi occidentali binevoiau sã invete greacã—decât greci,latinã.Comparatia nu e deloc favorabilã bizantinilor.Roata s—a intors.

Au venit multe natii in Balcani,de dragul Bizantului,asa e—si cu ce s—au ales?La ce le—a folosit ?Multe natii au venit si in Vestul Europei,pentru Roma—si ceva s—a vãzut,le—a folosit la ceva.Sunt bulgarii si sârbii la nivelul germanilor si austriecilor?Da,numai ORGANIZARE si DEZVOLTARE au primit de la Bizant balcanicii ....

„Nu neg implicarea/acordul unor clerici, dar in niciun caz in mod programat, sistematic ca in "alte parti". Si oricum, sursele trebuie intelese in atmosfera in care s-au scris. Daca Vasile al II-lea Macedoneanul a scos ochii la cateva zeci de mii de bulgari, nu putem tragem concluzia ca Biserica Ortodoxa are ceva cu slavo-bulgarii.”

A,ba da,implicarea a fost sistematicã si programaticã.Dar cine vã dã dreptul sã considerati cã in Occident implicarea clerului ar fi fost sistematicã?Asa v—au invãtat brosurile neoprotestante de propagandã?Eu pot sã dau exemplul unor clerici vestici care au protestat deschis impotriva tratamentului inuman al indigenilor din America latinã,al negrilor,al sclavilor,etc..Ce exemple aveti in „lumea ortodoxã”?”Sfintii Pãrinti” „ortodocsi” au avut ceva de spus despre crimele bizantinilor?Sau erau prea ocupati sã avertizeze impotriva legãturilor cu ereticii?Mutilarea a „câteva zeci de mii” vi se pare ceva superflu?Ce a fãcut clerul bizantin atunci?

Credeti cã existã „justificãri de ordinul intereselor superioare de stat” si pentru abuzurile din Vest?Credeti cã nu se pot recita „superioare interese de stat” si in cazul Vestului?Asta vã e logica?Nu ne convine,deci nu s—a intâmplat?

Niste executii de eretici,pe ici pe colo,in statele vestice,nu se comparã cu pogromurile sinistre din lumea „ortodoxã”.Asa vã convine?Stiti cum au fost mãcelãriti staroverii in Imperiul pravoslavnic? Implicarea clerului rus a fost acolo si sistematicã,si programaticã.

Dar e o bunã politicã rãsãriteanã,aceea a acordului tacit—a consimti tacit LA ORICE,si formal la nimic.

„ce multumire pot avea fratii greco- catolici, atunci cand arunca gunoiul in curtea Bisericii Ortodoxe. Sa nu uite ca in Biserica Ortodoxa infailibil e sinodul”

De—acum suntem „frati” ....Acu’,nu—i vorbã cã,dacã e vorba de „aruncarea gunoiului”,si „fratii” „ortodocsi” sunt destul de hapsâni dupã treabã ....

Asta cu infailibilitatea sinodului,de unde—ati scos—o?Sinodul BOR n—are nici un fel de infailibilitate,nici mãcar din p.d.v. al dogmaticii ortodoxe. Cum puteti da unele asa de grele?Infailibil pretinde BOR cã e numai Sinodul Ecumenic,dar nu ...sinodul BOR!

Teologia Vestului e teologia Papilor Romei,si a Bisericii Romei.Niciodatã acestia nu au pretins cã,luând decizii disciplinare,definesc INFAILIBIL ceva.
17.07.2008 Staniloae pro-catolic (din PERPETUUM COMIC--ed. pravoslavnica) de Martin,papistasul
Pentru (unii?) ortodocsi e o chestiune de mândrie sã nu stie teologie catolicã—cu cât mai ignorant,cu atât mai avizat.La fel,e o chestiune de mândrie sã o inteleagã gresit (de ex.,pneumatologia anticatolicului Stãniloae se dovedeste a fi,in sine,mai catolicã,mai in linia traditiei catolice vestice, decât s—ar fi putut crede a priori ...).

Unui interlocutor „ortodox”,eu ii pot indica,exact,care sunt sintezele de teologie ortodoxã pe care le cunosc—fie ele dogmatice (sintezele marilor rusi:Lossky,Evdokimov,Bulgakov,Florovsky;ale lui Ware),fie de naturã mai filozofic speculativã (Bulgakov,Florenski).La fel,ii pot indica ce surse am folosit pentru cunoasterea palamismului.Oare ce bibliografie catolicã imi pot indica respectivii mei interlocutori?

“eu am citit Staniloae si mi s-a parut pro-catolic adica foarte ATENT si INTERESAT de civilizatia crestina occidentala - din punctul lui de vedere, al unui teolog "rece" cu inima calda”

Dacã a fi interesat de „civilizatia” crestinã occidentalã inseamnã a fi ...procatolic,aferim!Asta da proprietate a termenilor.Nu mai e de mirare cã la asemenea „cititori ai lui Stãniloae” merge orice .... Dacã nu ati gãsit nenumãratele lui pasaje explicit anticatolice,mai cititi!

„Patriarhii nostri nu au luptat impotriva libertatii de constiinta si a dreptului la exprimare asa cum au facut pontifii romano-catolici”

Asta e de la Cascadorii Râsului,nu—i asa?

Pânã si sinistrul Nae Ionescu li s—a pãrut PREA liber patriarhului dv. din vremea respectivã.

(Biserica „ortodoxã” insãsi este cea mai eficientã armã impotriva libertãtii de constiintã si a dreptului la exprimare.Observati mãcar cum isi gestioneazã blogurile strepezitii dv. coreligionari, intre douã raite pe care le dati pe forumurile unui site GRECO—CATOLIC.)

„Care este baza faptului ca Pr.Staniloae este copiator din K.Barth ?”

Trec peste forma literarã a interogatiei dv.,demnã de un personaj al lui Aurel Baranga.”Baza faptului”,ca sã zic asa,este lectura cãrtilor lui Barth,a celor ale lui Stãniloae,compararea lor,reflectia si concluzia.Vedeti?Numai un pic sã fi incercat,si vã descâlceati si dv. singurel ….
17.07.2008 Trista deriva ... de Martin,papistasul
"Distorsionarile grosolane" ale adevarului nu sunt "problema BOR din ziua de astazi",ci problema "ortodoxiei" dintotdeauna,de la Fotie in jos ...(trecand prin Cerularie, Nichita Stitatul, Nil Cabasilas,Nicodim de la Sf. Munte, etc.).

In sc. X,literatura religioasa estica inventeaza un nou gen:"tratatul anticatolic".
17.07.2008 recomandata lui ceacir de echo
17.07.2008 scrisoare dlui. d. ciacir de echo
Sant un spurcat asa cum spurcat a fost tata, veteran de razboi,spurcat a fost bunicul, luptator in primul razboi mondial, spurcati au fost toti stramosii mei si spurcata imi este toata familia:sotia si copii. Ne spurcam in fiecare duminica, atunci cand ne ducem la biserica greco-catolica si ne spovedim sau ne imparasim.

Domnule Ciacir, nu stiu daca marea dvs. curatenie morala si sufleteasca va gasi un pic de intelegere pentru noi. Dar, stau si ma intreb:dvs. santeti ortodox? ce fel de ortodox santeti? dvs. nu va ascultati Patriarhul? Daca acest inalt prelat si Sfantul Sinod au luat hotararea, inteleapta dealtfel, de a nu-l pedepsi pe Corneanu, atunci dvs. ce doriti? Doriti sa faceti o revolutie in Biserica Ortodoxa?

Am sa va spun ceva. Eu cred ca, la judecata finala vor fi foarte aspru pedepsiti cei care au contribuit la ruperea bisericii, dar si cei care, voit, contribuie la mentinerea acestei rupturi.Sa stiti ca Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica nu sant surori. Nici vorba. Sant una si aceasi biserica asternuta la picioarele lui Christos. Bisericile sant una, dar , din pacate, dvs. dle. santeti "altul" si prin pozitia dvs. sigur santeti in afara bisericii.Sa va explic in limbajul utilizat des de catre dvs:slujim acelasi Dumnezeu, indiferent ca intram intro biserica catolica sau una ortodoxa. Sant aceleasi, nu intelegeti?

Ar veni cam asa: nu are relevanta pentru continutul epistolar al operei dvs. ca v-ati inceput lucrarea cu sintagma "sursa va informeaza" sau ca ati intitulat-o simplu "nota informativa". Curat spurcat, nu?
17.07.2008 papapapapaaappapaaa de Komentariu
Aproape peste tot e macar o licarere de Dumnezeu. In Ortodoxie este plinatatea dumnezeierii. Doar in catolicism nu exista Dunezeu, Ei au Un inlocuitor al lui Dumnezeu- papa
18.07.2008 Lui Martin de Levit
De ce spuneti ca s-a vorbit despre Blemydes in necunostinta de cauza ?

As fi interesat sa detaliati putin aceste afirmatii ale dv .dintre ghilimele :

"Infailibil pretinde BOR cã e numai Sinodul Ecumenic,dar nu ...sinodul BOR!"

Ce sa intelegem ca Sinodul BOR nu poate decide sau ce anume ?


Legat de Pr.Staniloae va dau dreptate intrucatva daca se adeveresc aceste citate ( dintre multe altele , printre care Arsenie Papacioc , Cleopa , Taeofil Paraianu ...etc..) care pot fi gasite la aceasta adresa :http://www.farauanu.com/ecumenism/


„ – Sperati într-un progres substantial al Miscarii Ecumenice, prin dialogurile crestine de apropiere si refacere a unitatii de credinta a Bisericii lui Hristos?

– Sper ca se va realiza un progres, de apropiere între Biserici în Miscarea Ecumenica. Aceasta apropiere se va realiza mai întâi între Ortodoxie si Catolicism, care nu sunt despartite prin deosebiri esentiale.”

(în culegerea facuta de Protosinghel Ioanichie Balan,Convorbiri Duhovnicesti II,Episcopia Romanului si Husilor, 1990, p. 92) - Pr. Acad. Dr. Dumitru Staniloae


21.07.2008 pentru micul Bruno de mira
mori cum vrei draga domnule .Eu consider ca cea mai mare buba a Ortodoxiei este mandria.Mandrie a fost si ruperea ei de biserica universala si tot mandrie este si atitudinea conducatorilor bisericesti in cazul Mitropolitului Corneanu,iar hotie este neretrocedarea bisericilor Greco catolice comfiscate de comunisti si de Stalin.
22.07.2008 pt.dna.Mira de echo
Rostiti niste adevaruri triste. Dar, din pacate si laicii contibuie la mentinerea acestei stari de fapt.

Sa ma explic: cum este posibil ca intr-o comuna cu cca. 3000 de locuitori, romani in proportie de 90%, sa nu existe nici macar unul care sa-si aminteasca faptul ca el s-a nascut greco-catolic, sau, daca nu el, atunci parintii au avut aceasta religie. Ma refer la foarte multe localitati din Ardeal, unde lacasurile construite din banii si sudoarea greco-catolicilor sant folosite, bine merci, de catre ortodocsi si nu a solicitat nimeni, niciodata retrocedarea. Cunosc, in concret, un caz in care venind episcopul ortodox la o astfel de biserica, a cerut sa fie demolata crucea cu rastignirea lui Christos aflata la intrarea in biserica, pe motiv ca stilul in care a fost conceputa acea rastignire este "strain de biserica si traditiile ortodoxe". Bine ca stilul in care a fost zidita biserica este in deplina armonie cu traditiile ortodoxe si, in consecinta, nu au nici o problema in a o folosi si apropria. Apropos, nu s-ar putea posta pe acest site, pentru comparatie intre stiluri, o rastignire in conceptie catolica si una in conceptie ortodoxa? Poate unii s-ar amuza. Adeptilor infocati ai neretrocedarilor le adresez o intrebare de bun simt:dupa cum se stie, BOR a impinzit orasele tarii cu constructii de biserici, aflate in diferite stadii de realizare. Daca, prin absurd, intr-un viitor oarecare, statul ar proceda la desfiintarea, prin lege, a cultului ortodox, iar bisericile ar fi confiscate si predate, sa zicem catre reformati, ce ati avea de spus dvs. Ati fi impacati cu acest gand si v-ati resemna? Nu cred. Santeti credinciosi adevarati si ati face tot posibilul sa va luati inapoi cea ce va apartine de drept. Asa si noi.
24.07.2008 24.07.2008 catre Traian, Martin, sustinatorilor BOR de echo

Va admir si va invidiez vastele cunosinte in materie de istorie a religiei, dar va provoc la o altfel de discutie.Pe oamenii de rand, printre care ma regasesc, nu stiu in ce masura ii intereseaza aspectele "chitibusare" ale temei. Cred ca ii intereseaza intr-o mult mai mare masura prezentul in cele doua biserici.Va provoc, deci, sa facem o paralela intre modul in care cele doua biserici isi exercita menirea, intre modul in care preotii sant, sau nu, un exemplu de urmat pentru enoriasi, sa comparam acuratetea ritualurilor liturgice savarsite de catre ele doua biserici, sa mai discutam putin despre ajustarea bisericii la modernism, la evolutia societatii. Cred ca subiectul ar fi foarte interesant.
15.08.2008 caterisire? de Komentariu
CATERISIREA la rusi
http://www.lumea-credintei.ro/sct_4/art_740/caterisirea_-_o_factur_pe_adresa_episcopului_diomid_de_ciukotka.htm
08.09.2008 Lui Luca si altor asemenea tzarcovnici de echo
In saptamanalul JURNALUL DE VINERI pentru perioada 05 - 11.o9.2008, sub semnatura jurnalistului VASILE DRAGOMIR a aparut articolul "NEOORTODOXISMUL ROMANESC, DE LA RASA PURA LA RATA-N GURA" Redau in intregime acest articol, in speranta ca tot se va prinde ceva de cei vizati:
SI-AU SCOS PATRAFIRUL, SI-AU PUS VALTRAPUL

Studiind hrisovul de mai sus,(referire la comunictul BOR privind masurile luate in cazul Corneanu) nu putem trece peste tonul inchizitorial-medieval sin nu ne putem abtine sa nu tragem niste semnale de alarma in ceea ce priveste atitudinea fatisa de dezbinare a poporului roman, de instigare la separatism si ura pe criterii religioase, de dispret fata de o anumita parte a locuitorilor acestei tari, fapte pe care nu le-au facut nici corifeii comunismului ateu.Este evident ca o mare parte din ceata domnului Daniel, nefericitul producator de radio si televiziune, si-a scos patrafirul si si-a pus valtrapul, iar acum copiteaza prin bisericile ortodoxe, dand porunci draconice, amenintandu-I pe preoti cu caterisirea si pe credinciosi cu excomunicarea. Sa ne intelegem, un ierarh ortodox poate excomunica un credincios din ortodoxism, nu din crestinism, deoarece crestinismul nu este palatul lui arhieresc, ci religia lui Cristos. Acesti ierarhi cred in ortodoxism, in timp ce credinciosii cred in Dumnezeu.

TRUP ORTODOX, SANGE CATOLIC?

De unde a pornit acesta isterie tribala, vrednica doar de barboseniile lor pseudo ortodoxe? Doi episcope ortodocsi, mai multi preoti si mii de crestini au celebrat liturghia impreun cu fratii lor crestini greco-catolici si s-au impartasit impreuna. Adica s-u rugat impreuna la Dumnezeu si nu au mai hacuit trupul Mantuitorului in doua – ortodox si catolic.Acest fapt ecumenic, in spiritul invataturii crestine –iubirea intre oamnei – a facut sa fermenteze coliva in echipa hitlerist-stalinista din B.O.R. Deoarece numai Hitler a vorbit despre o rasa pura, ariana si numai Stalin a spus ca cine nu-I cu noi, e impotriva noastra. Daca acesti ierarhi ar inlocui toiagul cu fascele puterii si crucea cu secera si ciocanul, macar nu am putea spune despre ei ca sant fatarnici, ca au fete varuite, de farisei.

UNDE NU-I POTCAP, VAI DE OPINCA

Cu toate ca porunca de separare intre credinciosii ortodocsi si cei de alte confesiuni este ferma, sub amenintarea afuriseniei si excomunicarii, ierarhii umfla de la bugetul statului salarii de 70 000 000 lei si iau de la acelasi buget bani pentru construirea de biserici. Ori bugetul acesta se constituie din contributia catolicilor, ortodocsilor, reformatilor, musulmanilor, baptistilor, penticostalilor, tuturor cetatenilor romani , indifferent de confesiune.Si atunci cum vine, boierilor cucati? La bugetul saracilor inainte, la credinta inapoi? Pe de alta parte, in Transilvania de exmplu, mii de barbati au sotii catolice sau reformate si se bucura de doua ori pe an de Inviere. Ce vreti voi, tamaiosilor, sa-I excomunicati sau sa-I puneti sa divorteze? Vreti sa separate scolile, cele de elita pentru copii ortodocsi, iar celelalte pentru copii tolerati? In localitatea Baiut, in aceiasi biserica tineau serviciul divin ortodocsii, catolicii si reformatii. Daca ar fi dupa potcapul vostru, i-ati da afara din biserica pe catolici si reformati,provocand ura si razmerita in loc de iubire si pace.

NOAPTEA HULIGANOTILOR

Va mai mira ca va rod sectele ca insectele? Va mira ca, vazandu-va jeep-urile, crestinul sarac isi face cruce si scuipa-n san? Nu vreau sa merg mai departe cu analiza mea,din doua motive-respectul fata de crestinii ortodocsi adevarati, care nu vor baga in seama erezia si primitivismul ierarhilor, iar al doilea motiv este cel care tine de Caesar – in inconstienta lor, acesti popi impaiati, cu mitra plina de calti, sant in stare sa provoace o noapte a cutitelor lungi, a “ huliganotilor”! Nu-I de mirare ca pe un episcope care a spus ca romanii au colonizat Dacia cu tigani, a cazut clopotul, iar patrarhul, cum s-a inscaunat, cum si-a rupt piciorul.De mirare este ca nu inteleg aceste semne.
---------------------------------------

Usere Luca, santeti dispus la niste comentarii pe text? Userul Martin papistasul isi pierde timpul cu dvs.;asta nu pentru ca nu ati putea intelege ce va spune, ci pentru ca refuzati cu indaratnicie orice argument pertinent si documentat.Santeti, probabil, cu "dintii ascutiti" la vreo scoala radicala a ortodoxiei si pentru dvs. nu conteaza argumentul sustinut temeinic, ci este mai important deliriumul tremens al vreunui tarcovnic Pafnutie de la Cocambatii de sub Coasta. Acesti puternic induhniciti care "poluati" acest site catolic, precis nu santeti ardeleni si nu aveti habar cum se traieste aici.Lasati-ne , va rog, in pace sa ne consumam in tihna aghiasma noastra asa cum este ea.
16.09.2008 pt echo de Petru
Prietene, de ce nu te faci druid? E trendy. Ca tot ii acelasi God peste tot, nu? Sa fim cu totii in "pace" (adica o stare fara dureri de cap) si nu in Pacea lui Hristos, Calea, ADEVARUL si Viata.
20.09.2008 6 puncte de vedere de echo
Userul Marinoiu, de ceva timp incoace, se tot chinuie sa va spuna ca lumea catolica a contribuit foarte mult la evolutia societatilor din care au facut si fac parte. Au fost date, ca exemple, institutiile de invatamant mediu si superior create si finantate din banii B.C. Dupa cum se cunoaste, in aceste institutii de invatamant nu se practica invatamantul religios catolic, ci, in adevaratul inteles al cuvantului, se face scoala si stiinta. Iata, deci, o varianta spre care se duc banii BC. Rezultatul, se spune de la sine: tarile catolice au un avans, d.p.v. economic si social, fata de tarile pravoslavnice, de cateva zeci de ani. In mod cert, la aceasta, o foarte mare contributie a avut-o B.C. Prin analogie, s-ar putea afirma ca B.O. a contribuit si ea foarte mult la situarea tarilor lor in stadiul in care se gasesc actual? Daca BC a gasit resurselor financiare, chiar obtinute prin vanzarea de indulgente, o utilizare in interes public, haideti sa vedem ce face B.O.R. cu imensele resurse financiare pe care le detine si obtine in continuare de la stat, adica de la noi.

1.In afara propriilor unitati de invatamant teologic, strict ortodox, pe acest front nu au facut absolut nimic. Inteleg sa-si finanteze propriile scoli, altceva nimc.

2. Desi detin o imensa baza materiala, biserici, cladiri parohiale, manastiri foarte mari, etc., pe langa aceste asezaminte nu au creat, ca la catolici, camine pentru batrani, unitati educative pentru copii strazii, etc.( Nu, domnilor, nu este sosbornicesc, noi ne gandim numai la noi.) De aici si nedumerirea patronului grupului Ikea , dl. Ingvar Kamprad, care aflandu-se intr-o vizita la S.C. Plimob S.A.Sighetu M.si fiind cazat la manastirea Barsana, foarte impresionat de frumusetea locurilor si a lacasului, le-a spus maicutelor: Sant convins de faptul ca , pe langa aceste multe constructii din incinta manastirii, functioneaza si un camin pentru batranii saraci, camin , desigur, intretinut de catre manastitre. Raspunsul primit: pauza…

3. In urma cu mai multi ani, intr-o benzinarie din Sighetu M am asistat la un scurt schimb de cuvinte intre o calugarita italiana si un calugar ortodox. Dupa cum tot Maramuresul o stie, la Sighetu M, un mic grup de calugarite catolice, venite din Italia, cu ajutorul BGC din localitate, intretin, din banii lor, mai multi copii culesi de pe strazile municipiului. Le asigura cazare, hrana, imbracaminte si educatie , toate acestea in mod gratuit. ( au fost voci “bineintentionate” care au afirmat ca “vor scoate din ei niste catolici”. Pai, sigur, decat sa devina niste catolici educati , mai bine sa ramana niste parvoslavnici cu punga de eurolac la nas.}In fine, calugarita venise acolo cu un Fiat modest, pentru realimentare. Folosea respectiva masina pentru a rezolva multitudinea de problemele pe care le ridica o astfel de preocupare. Vazand-o, calugarul i-a spus:

- Maicuta, dar asa va invata pe voi Papa de la Roma, sa umblati numai cu masina?
Saracul calugar era cinsit in nestiinta sa. Cum sa condamni astfel de oameni, care se urca intr-o masina doar cand unor conducatori auto li se face mila si ii culeg de pe drumuri, ducandu-I dintr-o localitate in alta. Nu stia , saracul, ce o sa urmeze. Mai marii lor folosesc azi, nu Fiaturi modeste, ci jeep-uri, Audi, Volvo. Cand pogoara de la manastiri ai impresia ca avem vizita oficiala in judet. Dupa cum stie o tara intreaga, imediat dupa 1989, intersectiile din principalele localitati au fost ocupate de calugari ortodocsi, veniti de pe la toate manastirile, care, cu pancarde agatate de gat, pur si simplu cerseau bani.Nu poate sa nu-ti joace mintea o festa si sa-ti intre, simultan in cap doua idei: una referitoare la amaratii calugari cersetori si una referitoare la preafericitii detinatori de jeep-uri si alte marci de masini, desigur, de provenienta catolica. Sa fie acesta un posibil traseu al banilor obtinuti din cersit? Ma adresez tuturor ortodocsilor care citesc aceste insemnari: spuneti-mi dvs., sincer, ati vazut vreodata un calugar catolic cersind bani, v-a batut vreodata la usa vreun trimis al preotilor catolici care sa va ceara bani? Nu, pentru ca noi nu facem asa ceva. Ierarhilor nostri le repugna opulenta si niciodata nu o sa se afiseze in luxul in care se complac ierarhii otodocsi.

4. In Baia Mare exista cateva zeci de biserici ortodoxe, de diferite marimi, in constructie.Cu banii cheltuiti pe aceste constructii, BO ar fi putut rezolva problema tuturor saracilor din oras pentru o perioada foarte mare de timp. Nu a fost sa fie asa. Pe ei nu-I intereseaza ca altul moare de foame si nu are ce sa puna pe masa la copii. Or fi pierderi colaterale, zidirea sa mearga inainte. Dar, de unde sumele imense de bani pe care le presupun asemenea constructii, unele de-a dreptul megalomanice? Tot de acolo de unde vor veni si banii pentru Catedrala Mantuirii Neamului. (tichie de margaritar). Adica ade la statul roman, adica de la noi o parte si cealalta , desigur, din cersit.

5. Oare cei care se ocupa cu sondajele publice cred ca vor prosti mult timp poporul roman. In topul increderii mereu BOR conduce detasat. Dar voi credeti ca poporul roman este tot cel de acum un veac? Voi credeti ca oamenii nu vad si nu judeca cea ce fac ierarhii lor. Ce credeti ca spune omul sarac atunci cand caii putere ai jeep-ului preasfintiei sale ii necheaza la ureche? Va iluzionati ca mai are cineva incrdere in acesti farisei. Le cantati pe struna subtire pentru ca asa le place si da bine, mai ales electoral, nu?

6. Chiar acum, cand scriu aceste randuri, pe postul AXA TV jurnalistul si realizatorul Cornelius Rosiianu ( nascut in Teleorman, "catolic` si el, nu?) are o emisiune in care un invitat, de religie ortodoxa afirma ca, recent a mers in loc. Botiza - Maramures unde a observat ca exista trei biserici. In doua oficiaza ortodocsii, iar pe cea de a treia, tot ei, maibinespus preotul, o tine inchisa, fiindu-i legate usile cu niste lanturi groase.Pe greco-catolici i-a vazut tinandu-si sfanta liturghie intr-o sura a unei case particulare si , spune omul, " m-a cuprins o rusine nemarginita, atunci cand i-am vazut pe credinciosi chinuindu-se sa-si reaprinda lumanarile pe care le stingea vantul care patrundea printre scandurile surii." Frumos, domnilor, foarte frumos. Si mai aveti tupeul sa intrati pe siteul nostru si sa ne porcaiti. Cine santeti voi sa ne predati noua lectii de educatie religioasa si de morala? Cum am dat de inteles mai sus, pe voi va mai cred doar babele care vin sa doarma la slujbele interminabile pe care le tineti. Va mai sustin acei nestiuitori care va dau bani ca sa le pomeniti numele in pomelnicele neinteligibile si nesfarsite pe care le boscoroditi.Amin.
26.09.2008 pt Petru, de recul2000 (fost echo)
Deocamdata, raman un simplu credincios catolic, urmand ca sugestia sa o analizez in profunzime, proportional cu profunzimea gandirii care a emis-o. Eu stiu ca deranjez cu opiniile mele, dar, vorba medicilor: afectiunea grava nu se trateaza cu analgezice. Imi displace si mie acest gen de polemica, dar, daca nu eu, atunci se va gasi alcineva sa o faca. Dle.Petru, sa va explic de ce: P.S. Corneanu a intrat in casa noastra ( intr-o biserica catolica), ne-a respectat si, in consecinta, l-am omenit si l-am tratat ca pe un prieten. Domnia sa va ramane in istoria Bisericii catolice din Romania ca un prieten ortodox. insa, unii coreligionari ai dvs., au intrat in casa noastra (respectiv acest site) si s-au comportat nedemn. Ne-au jignit, au lovit in convingerile noastre fundamentale, dupa care au plecat, desigur neuitand sat traga dupa ei si fata de masa cu tot ce era pe ea. Cum altfel pot fi catalogate afirmatii de genul aghiazmei care ni se impute, santem catalogati eretici, iar la cuminecare ne spurcam?!? Cred oare acestia, ca in urma lecturarii acestor aberatii, majoritatea catolicilor or sa dea fuguta la parintele dreptmaritor si o sa-si ceara iertare pentru “ratacire”, rugandu-se sa fie primiti in turma, neuitand, desigur sa cumpere si niste indulgente, pardon, sa plateasca niste acatiste? Se inseala, se inseala grav. Vorba unui alt user procatolic, nu ati intors prin aceste afirmatii multi catolici la ortodoxie. Ba chiar niciunul. Ba, dimpotriva. Statistic, crestem numeric. Aceasta crestere presupune o scadere corespunzatoare din alta parte. Dar asta este o alta poveste.

In fine, deocamdata nu ma “druidizez” raman tot asa, cel care va tot pune o oglinda in fata, iar dvs. refuzati sa va recunoasteti. Mai am niste insemnari trimise, dar nu am certitudinea ca administratorul sistemului mi le va publica. Apropos, eu nu citesc site-urile ortodoxe, dar spuneti-mi dvs., catolicii abuzeaza si ei de ospitalitatea dvs. si va jignesc in propria casa?
01.10.2008 pt Recul2000(fost echo) de Petru
Parca e altceva acum, nu? Sunt aproape de acord ca fratii nu adopta un dialog eficient. Dar asta nu e o justificare sa ne balacarim reciproc. Si singurul motiv pentru care nu raspundem (eu sau altul mai invatat decat mine) afirmatiilor asa zise documentate este lipsa timpului si insasi inutilitatea discutiei. Doar vedeti cate pagini scrie Martin. E indoielnic faptul ca cineva se va converti citind ce se scrie aici. Sa nu ramanem totusi in fatarnicia in care sa ne numim Biserici Surori. Biserica e numai Una, cum Unul este Hristos. Dar noi il comentam pe dl Badilita care isi zice ortodox si e neprieten al ortodocsilor. Nu e vina noastra ca si le posteaza pe un site greco-catolic. Toate cele bune!
24.10.2008 Palama si imaculata conceptie de Shiggaion
Palama sustinea ca Sf.Fecioara nu a avut pacat originar . Aviz ortodocsilor dornici de dogme catolice eretice . Ce ciudata e viata . Un athonit sustinea ceea ce athoniti contemporani se pare ca au uitat . Poate ne ajuta cei care studiaza teologia ortodoxa sa ne spuna si omilia in care Grigorie Palama - daca nu ma insel ceva legat de genealogia Mantuitorului( teoria curatarii succesive de-a lungul generatiilor ) . Succes la cautare ! http://universtrist.wordpress.com/
24.10.2008 26/09.2008 pt Petru. de Marinoiu de Ioan Marinoiu
Domnilor, Cristos a lasta o singura biserica crestina, a fost biserica catolica ce-a una,inceputa in anul 33
urmarea Catolicii condusi de Papi cei rai dupa doua milenii sunt peste 1,2 miliarde de credinciosi catolici

Multimea situeaz Biserica catolica pe primul loc.Ortodoxia apare in anul 451. condusi de vreo 8-10 patriarhi buni, smriti, dupa 1,5 mileniu si jumatate are numai 173 de milioane de credinciosi.De ce, Cauza.?????
Biserica catolica prin cruciade, indulgente, arderi pe rug dar si peste
166 de universitati a cuvilizat si au imbogatit lumea. Biserica ortodoxa prin analfabetism colive si pomeniri si pomeni a tinut civilizatia
pe loc. Nu teoriile, vorbele fara sfarsit hotarasc intaetatea,.Sf.Sa Mitrioplotul Corneanu s-a impartiasit din cupa incelepciuni celor peste 1.2 miliarde ce credincios Sa intors la civilizatie. a mers pe urma fratilor sai Mitriopoliti Teofil si Atanasie, acei care, luminati de Sf.Duh, a scos romanii ardeleni si pe romani in genral din intunericul, balcani, din inapoierea greco-slava. Dupa razboi multi viteji ortodocsii se arata si inca cu gura mare. dle Petru. si toti ceilalti comentatori razvratiti umpotriva Catolicilor, a Greco-Catoicilor, sunteti domnilor
dusmani ai culturi,si civilizatiei, va doare in coate de romanii saraci care fug in occident, la catolici, pentru un codru de paine sa-si intretina familia de pe munca caror traiti si sf.voastre ortodocsii. Nu na spune nimica tragedia a peste 2 miloane de romani, mai ale moldoveni cei credinciosi. Sa auzim numai de bine.
08.12.2008 doamne cata prostie de mira
doamne din ce neam fac parte!Cred ca ortodoxia este cel mai mare rapan pe capul poporului roman .Daca in multe sate romanii au uitat cine sunt sa le fie rusine lor si celor care ii indeamna sa uite cine le-au fost stramosii .De aceea arata tara noastra cum arata pentru ca ne-am uitat istoria am uitat pe cei care au facut unirea .Oare de ce adunarea de la 1848 a avut loc la BLAJ iar Barnutiu a citit declaratia de unire in CATEDRALA MITROPOLITANA din acest oras.DACA ERA DUPA ORTODOXIE POATE CA SI ACUM CITEAM SLAVONESTE SI NE ERA FRICA SA NU NE TAIE POPA LIMBA DACA VORBEAM IN GRAIUL NOSTRU ROMANESC.GASITI TOT FELUL DE JUSTIFICARI PENTRU HOTIA BISERICILOR CARE NU V-AU APARTINUT SI AU FOST PRIMITE DE LA STALIN SI DE LA POPORUL RUS PENTRU TRADAREA CRESTINISMULUI SI A NEAMULUI NOSTRU ROMANESC.RUSII POT SI ACUM SA NE ASUPREASCA CUM VOR EI SI NU NE VOR SCAPA DIN MANA LOR LUNGA SI DATORITA ORTODOXIEI VOASTRE.CHIAR DACA S-A BUCURAT DE BUNURILE ALTORA BISERICA ORTODOXA NU A IESIT INVINGATOARE DI PERIOADA COMUNISTA.ZICE O VORBA ROMANEASCA CA NU MOR CAII CAND VOR CAINII ASA CA BISERICA GRECO CATOLICA NU VA MURI NUMAI PENTRU CA ORTODOXIEI NU II PLACE .
16.12.2008 13.07.2008 lui don Traian de Komentariu de Ioan Marinoiu
Pai,da, Bogdanii si Basarabii au intemeia Tarile Romanesti Moldova si Muntenia.ei au fost catolici,dovezi avem existenta romanilor catolici din Moldova si Muntenia. Deci daca nu erau Voevozii mai suns amintiti Moldova si Muntenia ramaneau Chinezate slavone. bugarest.Spre inceputul sec.XIX romanii greco-catolici au trecut Carpati ca sa fie angajati ca instruc-tori in familiile boeresti si ca invatatori in putinele scoli romanesti
ce se infiripau alaturi de scolile gre-cesti pe atunci dominau Principatele se urmareau grecizarea Tinuturilor Romanesti.Romanii trecau Carpatii pentru a scapa de"iobagie".Romnaii erau
iobagi pentru ca Biserica ortodoxa in Ardeal nu era recunoscuta.Nu era recu-noscuta pentru ca nu avea activitati sociale, scoli spitale,manastiri lucrative cum aveau celelate Bisericii crestine. romanii educat in istoria ortodoxa mincinoasa sub comunisti arunca cu noroi in facatori de bine."Vai ce prigoana a fost". Da, a fost prigoana declansata de Calugarii Visario Sarai,bosniac, si Sofronie din Cioara-Hunedora,( Sofrinie,fugit in Muntenia la Argesi a fost condamnat la moartea pentru talharie,BORla declarat Sf.Mucenic)la indemnul Sarbilor,a declanstat revolta impotriva romanilor greco-catolici. Revolta care de fapt era lupta intre analbebeti si cei cu carte, Incultura impotriva culturi
culturi .Intre Balcanismul inapoiat si civilizatiei occidentale. Sarbii, grecii, rusii si bulgarii, ungurii pe de alta parte jubiliaza...Si uite asa s-a reusit prin religia ortodoxa grecos-slavona sa reusit separarea uniu popor.Vai de preotii si ierarhii care i-au exemple, de la monahul Cleopa Ilie,si alti ca acesta.insemna ca, in Seminariile ortodoxe nu au invatat canoanele bisericii Nu-i de mirare ca Romania a staT/sta la periferia lumii civilizate. Un dicton popular spune. Cu e turcul si pistolul
cum e popoa si poporul.Obiceiul de la Rosiori de Vede ca preotul sa calce pe enoriasi ca sa-i tina sanatos atesta dictonul. Un adevar dureros don Traian de Komentariu.

17.12.2008 13.07.2008.Greco-Catolicismul =Calul Troian de Komentariu de Ioan Marinoiu
Da,ai deptate d-le,numai ca in Rasarit avem de luptat "Nu" cu limba rusa ci,cu
"Calul Troian" slav.Si la Apus spuneti am avut de luptat cu romano/greco-catolicismul. Deosebirea intre "cai Troiani" este; Calul Troian de Apus romano greco-catolic a acivilizat lumea, din fericire si pe romanii ardeleni prin Corifeii Sc.Ardelene
educati la Soalele Vaticanului si ale Blajului Greco-Catolic, civilizatia din Apus s-a revarsat ca o raza luminoasa si asupra intunericului ortodox grec-slavon in care romanii zac
de peste 13 veacuri.In Principatele Romane,Moldova si Muntenia.Calul Troian
Moscovit pe langa intunericul cultural greco-slavo-balcanic au fura provinci de la vecini care rusilor nu le-a apatinut nici cand in numele Pan-slavi-smul si a Calul sau Troian Pan-ortodo-xsmul.Primul pas rusi la facut in anul 1774 au cucerit tinutul dintr-e Nipru si Bug. Al doilea pas au cucerit tinutil de la Bug la Marea Neagra. Al treilea pas l-au facut ocupand tinutul de la Bug la Nistru.Al patrulea pas l-au facut rusii in anul 1940 cucerind tinutu de la Nisru la Prut(Basarabia) Al cincilea pas, ortodox greco-slavi se desfasurare sub cu concursul tacit al BOR si al credinciosilor romani pentru a cucerii.spiritual ortodox
tinutul de la Carpati la Tisa, s-ai fericeasca si pe romanii ardeleni cu cultura inapoiata balcanica.Semne sunt Desfiintarea jud-lor Fagaras,Tarnava Mica,si Tarnava Mare,care este leaganul
"Calului Troian" romano/greco-catolic cu scopul de a mari patrimoniul ortadox greco-slavon, pentru a inlocui
in Transilvania cultura occidentale cu incultura ortodoxa greco-salnavona Cat priveste cultura poporului rus in care romanii vor sa fie frati intr-u Duh ortodox a spus-o cu un veac in urma filozoful rus Ciaadaev supra situatiei poporului rus in cadrul religiei sale. Constantand ca "Rusii nu apartin niciunea dintre marile familii ale neamului omenesc: nu sunt
nici in Occident nici in Orient Asezati dincolo de timp,cultura
universala n`a patruns pana la dansii" Si noi romanii,condusi de preoti care ghicesc, cu credinciosii care cer ca preotul sa calce peste ei,sa aibe noroc.(cazul pr.Marin Ene din Teleorman) arat ca nici la noi romanii cultura universala n`a patruns pana la noi. Cum sa patrunda daca am izgonit din Romnia Calul Troian Romano/greco-catolic.
De la 1848 tot cantam Desteapta-te romnane..si tot nu ne-am desteptat d-le de Komentariu istru
21.12.2008 administratorul sistemului de Ioan Marinoiu
Am trimist doua comentarii mi-sa spus,au fost primite lasati-ne cateva ore sa-le publicam, au trecut cateva zile, nu au fost publicate. vreau sa cunosc motivul. nu de alceva dar sa nu mai deranjez cu stima ioan Marinoiu, octogenar, ortodox,USA
21.12.2008 administratorul sistemului de Ioan Marinoiu
Am trimist doua comentarii mi-sa spus,au fost primite lasati-ne cateva ore sa-le publicam, au trecut cateva zile, nu au fost publicate. vreau sa cunosc motivul. nu de alceva dar sa nu mai deranjez cu stima ioan Marinoiu, octogenar, ortodox,USA
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Comunicat al Episcopiei Ortodo...
In urma dialogului dintre Comisia mixta ortodoxa - greco-catolica, Episcopia Ortodoxa Romana a Oradi... citeste »

15.06.2013 Scrisoare deschisa catre Biser...
Scrisoarea alaturata a fost trimisa de pr. Cristian Sabau, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catol... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772516