Home : Stiri : 2008-07-09
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Paul Goma despre Bartolomeu Anania

09.07.2008, Paris - Greco-Catolica.org Afisari: 17889   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Paul Goma
Paul Goma

Ca urmare a vestii, care a circula ca fulgerul intre romanii din Statele Unite, ca cele doua episcopii ortodoxe romanesti din America sunt foarte aproape de unire, am primit pe adresa noastra mai multe materiale de la diverse persoane despre "lucrarea" de dezbinare pe care IPS Bartolomeu Anania a facut-o intre romanii din Statele Unite in anii `60. Prezentam in cele ce urmeaza un material preluat integral de pe blog-ul lui Mircea Dabacan: http://mirceadabacan.wordpress.com/2008/07/06/paul-goma-despre-bartolomeu-anania/

Echipa Greco-Catolica.org

*    *   *    *

Articol publicat in “Lumea Libera Romaneasca”, nr. 476 - 15 noiembrie 1997

Paul Goma: Anania

Paris 30 octombrie 1997

Cu o insolenta dintre cele mai suspecte un anume Valeriu Anania protesteaza in Vatra – nr. 9/97, pag. 61 – impotriva aluziilor formulate de Adrian Hamzea (tot in Vatra, nr. 5) la adresa unui calugar legionar, reeducator la Aiud, agent al propagandei ceausiste in USA, uns de Iliescu IPSS.

Rau a facut A. Hamzea ca, cedand romanismului, nu i-a spus pe nume – anumelui Anania.

Cine nu va fi auzit de popii-legionari-securisti Valeriu Anania si Loenida Plamadeala, cei care, in Canada si in Statele Unite ale Americii i-au zapacit, i-au neutralizat pe enoriasii romani exilati, le-au colonizat parohiile – in folosul Securitatii si al lui Ceausescu? Cine nu le cunoaste trecutul murdar, de tripli tradatori: ai legionarismului, ai romanismului, ai crestinismului?

Ca unul care, dupa 1978, am calatorit pe urmele lor pot depune marturie despre pagubele considerabile provocate in sufletele romanilor destzarati.  Plamadeala si Anania se prezentau cu o… tripla aureola: de martiri-legionari, de martiri-de-puscariasi, de martiri-ai-Bisericii. Rezultatul? Exilatii, nu cu totii legionari, doar buni-romani, vibrand la orice tricolorism, imi raspundeau astfel la criticele formulate la adresa comunismului si a lui Ceausescu:

Nu poate fi adevarat ce sustii d-ta – ne-au vorbit camarazii Anania si Plamadeala: azi Romania nu mai e condusa de elemente alogene – ne conducem noi, romanii. Ne-au mai explicat fratii nostri Plamadeala si Anania: Ceausescu, doar ca-si zice comunist, astfel e de-al nostru, simte romaneste, e impotriva ungurilor si a jidanilor…” (acest discurs, in USA, in 1977, urma sa fie copiat de romancierul Buzura, calator prin Germania, in 1987-88).

Anumitul Anania se arata indignat nevoie-mare de aluziile lui A Hamzea. Propun redactiei revistei Vatra reproducerea pasajelor direct privindu-l din cartea de marturii a lui Nistor Chioreanu, aparuta acum 4-5 ani (nu mai am volumul, deci nu pot da indicatii bibliografice). Acolo sunt scrise, negru pe alb, ispravile sale de reeducator des-legionarizator, des-romanizator, des-humanizator – in inchisoarea Aiud, intre 1960-1964.

Daca tot a deschis vorba anumitul Anania, atunci sa raspunda – in revista Vatra – cum de a fost detinut politic, legionar (in plus “mistic-inrait” ca el) a calatorit “in patru continente”, cum numai securistii (de la exteriorul Ministerului de interne, citeste: tovarasii din diplomatie) puteau calatori?; cum de a functionat el ca tovaras-popa, trimis de MAI printre exilatii anticomunisti din America?; in ce consta “misionarismul” sau printre “paganii” din Detroit?

In nici un caz sa nu fie separat numitul Anania de si-mai-numitul Plamadeala – sub al carui anteriu se pitulase Noica, la Paltinis – o-ho, ce bine, ce “de-aproape” era pazit (desi filozoful avea geniul de a se pazi foarte bine si singur si de a angaja dialoguri cu caraliii); intelectualul Plamadeala, cel care, in Telegraful Roman “polemiza” cu Papa Ioan Paul al II-lea; cel care, falsificand documente, interpretand abuziv documente, nega rolul considerabil jucat de Corifeii Scolii Ardelene, nu doar in cultura, ci si in constiinta de sine a comunitatii noastre. Toate astea nu-l impiedicau sa participe, din partea Romaniei ceausiste, la tot felul de consilii, congrese, conclavuri… ecumenice, unde apara teza Centralei: “Ecumenismul – primesc! – dar sub controlul Patriarhiei de la Bucuresti!”

Nici o indoiala: biserica ortodoxa romaneasca a fost patrunsa de Securitate, intoarsa pe dos ca un cojoc ciobanesc; bineinteles: “ierarhii” doar grade nu aveau (desi…). Se mai indoieste cineva de adevaratul Dumnezeu slujit de teologi ca Virgil Cadea, Dan Zamfirescu, Dan Ciachir? Chiar atat de scurta sa fie mintea romanilor?

Sa mai existe oare credinciosi ortodocsi care sa-l accepte pe unul ca Anania drept… “Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului?”; din care medii se vor fi recrutand: ca si ai PNTCD-ului: dintre securisti, militieni, graniceri?; ori sunt doar bieti oameni sub vremi ce oricand pot fi prefacuti in “cruciati” (ca minerii), trimisi sa lupte cu ciomagul impotriva catolicilor, a sectantilor, a europenistilor, a intelectualilor?

Mai exista credinciosii uniti ce-si fac iluzia ca un ins ca Anania ar putea fi “crestin” si ar accepta restituirea a ceea ce capatase, de la PCR, Biserica Ortodoxa in 1948, dupa interzicerea si spolierea Bisericii Unite?

Sa mai existe persoane bipede acordand credit tandemului de cea mai pura atractie securista: Anania-Funar?

Dar acest anume Anania este si o nemarginita toapa cand isi declina titlurile – printre ele: “Membru de onoare al Municipiului Cluj-Napoca”: sa fie onoare ungerea unui membru de catre un organ ca insusi Funar tovaras?; sau: “Colaborator al rubricii «Vatra-Dialog»”… de ce nu seria legitimatiei de donator de sange, sau al certificatului de revolutionar – data fiind activitatea inat Prea Murdariei Sale in cadrul Securitatii, nu e de mirare ca Iliescu l-a uns “pastor” de Cluj.

Foarte adevarat: il detest mult mai mult pe Plamadeala – fiindca e basarabean de-al meu (nu olteal de-al lor); fiindca l-a imbrobodit pe Noica, l-a ametit pe Plesu, l-a descantat pe Liiceanu (nici nu era greu – dealtfel, asa a ramas si in ziua de azi: plamadealofil impenitent, monarhist cand e momentul; frate oportun cu Sebastian si inventator al arheului prutean’ la taranistul de ambe sexe).

Insa anumele Anania sade, temeinic, pe locul doi.

Ah, cum nu sunt eu Lapusneanu (Doamne!)…

Cu greata.

Paul Goma

*   *   *   *

Articole pe aceeasi tema:

http://www.greco-catolica.org/a389-Dezbinarea-ortodocsilor-romani-din-America-desavarsita-de-Bartolomeu-Anania-a-luat-sfarsit.aspx

http://www.greco-catolica.org/a390-Patriarhia-Romana-saluta-inceputul-procesului-de-unificare-a-celor-doua-eparhii-ortodoxe-romanesti-din-America.aspx

Comentarii
09.07.2008 respectul pentru cei de la Vatra de vasile
in america toti romanii, indiferent de confesiune au un respect aparte pentru ortodocsii de la Vatra.

ma bucur ca astfel de adevaruri, pe care ar trebui sa le stie toti romanii ies la iveala chiar si acum.

e bine ca inca mai exista romani cu coloana vertebrala...
17.07.2008 Respectati Biserica Ortodoxa, noi va respectam!!! de Criste Lucian
Oare ce doriti dumneavoastra aducand asemenea acuze unei personalitati cum este IPS Bartolomeu Anania?Aduceti asemenea acuze nefondate - lipsite de orice proba obiectiva si care sa poata fi probata -de pe un site asa-zis independent?

Marturii subiective ale unor frustrati se gasesc la tot coltul unde se afla cei complexati da personalitatea marcanta a IPS Anania. Pot sa va spun ca IPS este extrem de indragit in Cluj cu toate ca se duce o permanenta lupta de denigrare de catre acesti frustrati si nu numa in Cluj ci peste tot in tara.

Nu aveti nicio autoritate morala sa faceti acest lucru. Il iubim pe IPS Anania pentru ca este in primul rand un Ierarh Adevarat care nu-si paraseste turma la vreme de restriste, fiind ferm pe pozitie, care a tinut piept ca un adevarat ,,Leu al Ardealului” cum este supranumit, impotriva ofensivei unor religii bastarde, iar in al doilea rand pentru ca este un Roman Adevarat prin tot ceea ce face.

E foarte usor sa inducem in eroare o parte a publicului cum ca in cazul Corneanu a tins spre Moscova. Da ce e Moscova iadul pe pamant sau ce? Daca ati vedea ortodocsii adevarati din Rusia ati ramane inmarmuriti, fiindca radiaza credinta din ei. E foarte usor sa mergem pe calea cea larga a asa-zisului Ecumenism spre Vest, faa sa tinem seama ca drumul spre Iad e pavat cu intentii bune.

Cu totii stim ca in 1964 a fost acel decret de gratiere generala, nu i s-a facut lui Anania vreun favor. Mai stim ca IPS a suferit in inchisoare, muncind ani de zile cu apa pana la genunchi, fiind marturii in acest sens a multora dintre cei care i-au fost colegi de suferinta. Ati trait domnilor macar o zi in astfel de conditii? daca nu ce autoritate morala aveti sa aduceti acuze nefondate, bazate doar pe marturiile unor securisti frustrati care au mintit fara jena, mint si vor mintii. Daca e sa luam in seama vreo marturie nici una nu sta peste cea a parintelui Calciu Dumitreasa care a trecut prin infernul Pitestiului.

Sa ne ierte Dumnezeu pe toti!

17.07.2008 pr. Criste Lucian de Misu
Domnule Criste Lucian,

Daca va uitati mai bine vedeti ca spusele de mai sus sunt ale lui Paul Goma si au fost publicate in "Lumea Libera Romaneasca". Prin urmare nu sunt "facaturi" ale cuiva cum fals insinuati.

In doilea rand, dumneavoastra nu faceti distinctia intre obiectiv si subiectiv, fapte si mituri.

Doar pentru ca dumneavoastra il iubiti pe IPS Bartolomeu sau ca lupta pentru "adevar" nu inseamna ca ceea ce Paul Goma spune despre el nu este adevarat.

Faptul ca a fost trimis in Statele Unite sa dezbine comunitatea ortodoxa romaneasca de-acolo este o certitudine. E recunoscut inclusiv din Pacepa in cartile sale.

Ca a fost un tortionar in puscarie e iarasi o certitudine. Ca are relatii "calduroase" cu rusii e iarasi o certitudine. Ca distruge repere romanesti in Transilvania e iarasi certitudine.

Ca pozeaza in mare "aparator" al romanilor e iarasi certitudine, insa faptele il contrazic total.

Referitor la anul 1964, cati dintre cei care au fost in puscarie pana in acel an au avut posibilitatea sa plece in strainatate (si nu ma refer sa EMIGREZE!!!!)?

Tot colegi de-ai dumnealui din puscarie au dat marturie ca a fost un tortionar feroce, care idoliza comunismul. Unul chiar a marturisit ca IPS Bartolomeu a facut niste versuri blasfemiatoare la adresa Maicii Sfinte ca si comunistii au ramas impresionati.

Il acuza cu nonsalanta pe Corneanu ca a tradat sau ca a colaborat cu comunistii, dar el pana astazi nu are taria de caracter sa-si recunoasca propriile greseli.

Intr-adevar, sa ne ierte Dumnezeu pe toti, inclusiv pe el...

17.07.2008 pt Criste Lucian de cosmin farcas
Rusii-"radiaza credinta in ei"????????????
E socant.Un popor de alcoolici?
Priveste statisticile.
Fara sa mai pomenim de ultimele acte de genocid de care se fac vinovati rusii.
Afghanistan si Cecenia.Incearca sa te informezi mai bine.
17.07.2008 Rusia si crestinismul de Misu
As mai adauga la cele spuse mai sus ca in aceasta tara atat de ordoxista, rata avorturilor este foarte si se fura la fel ca la noi.

Mai mult, in Rusia sunt mai multi miliardari pe cap de locuitor decat in America.

Citeam in urma cu cateva ore pe Hotnews cred, ca sotia primarului Moscovei si-a luat vila in Londra cu 50 (cincizeci!!!) milioane de lire sterline (nu dolari!!!).

Credincios popor...
17.07.2008 Bastarzi... de Traian
cum am aflat ca suntem bastarzi, de la un nici macar semidoct de "Criste Lucian", sa afle bine domnia sa, ca catedrala ortodoxa din Cluj exista inca numai fiindca PS episcop Iuliu Hossu a intervenit energic sa nu fie facuta depozit de munitie a armatei horthyste! Stii ce insemna aia? Sa aiba loc un "nefericit eveniment", mai precis sa fie aruncata in aer! Desteptule!

Motivatia administratiei de ocupatie maghiara de a schimba destinatia catedralei din Casa a Domnului (in orice altceva) a venit pe seama constatarii (evident, rautacioase) ca sunt prea putini romani ortodocsi in Cluj. Ca sa arate ocupantilor ca romanii folosesc acea catedrala, dupa slujba, isi ruga credinciosii greco-catolici sa participe la a doua slujba de la catedrala ortodoxa!!!! Nerusinatule!

Fara interventia sincera si frateasca a episcopului Iuliu Hossu, in 1940, marele vostru curajos episcopul Nicolae Balan al Clujului, care isi aranjase refugiul si isi facuse (la propriu!) bagajele pentru Romania si-ar fi parasit turma.

Doar cuvintele calde si indemnul IPS Iuliu Hossu, care l-a lamurit PERSONAL, l-au facut sa se intoarca din drum!!!

Cum ar fi aratat ortodocsii fara cap bisericesc? De tot rasul lumii ar fi fost!...

Dar nu... mandria ortodoxului a fost mare, si si-a facut un tel existential sa se faca coada de topor in 1948, TREBUIA SA FACA ASTA, CACI NU SUPORTA SA STIE CA CINEVA (OM SAU INSTITUITE) ESTE MAI BUN DECAT EL!

Nu a fost Balan un frustrat? Demonstreaza-ne! Rusine voua, astazi, care va lafaiti in pleasca ce se cheama oficial si pompos "majoritate ortodoxa"! Lasilor!

Mai bine "facuti de austrieci", decat avortati (incet dar sigur!) de "greco-bulgarimea" pravoslavnica si intunecata!

Desigur, daca Nicolae Balan al Clujului ar fi plecat, ar fi raspandit spurcata si satanica idee, care oricum s-a raspandit, ca Iuliu Hossu fiind papistas, s-a inteles de minune cu horthystii si i-a ajutat sa oprime BOR din Ardeal! Domnul ii va judeca pe toti...

Afla aici, copilu`, ca studentii UNGURI din Cluj l-au scuipat si l-au imbrancit pe Episcopul Iuliu Hossu, iar soldatii maghiari AU TRAS FOCURI DE ARMA ASUPRA LUI, cand se afla in vizitatii canonice sa-si incurajeze enoriasii sa reziste ocupatiei militare!! Cine mai indrazneste se se lege de BGC sa stie ca nu sunt cuvinte de ocara suficiente care sa-l caracterizeze!

CE autoritate morala are el, (Anania) sa permita NERESTITUIREA SI, CHIAR MAI MULT, DEMOLAREA UNEI SERII INTREGI DE BISERCI greco-catolice, CONSTRUITE, SFINTITE DE CATRE SI PENTRU GRECO-CATOLICI? Cu ce drept se lafaie pe frescele unor biserici care au scapat de demolarile sale, biserici inaltate pe cand PS Sa nu era nici in pantecul mamei sale, de cate enoriasii altui cult decat cel retrograd ortodox?

Pentru ce el si Teoctist- de mare si trista amintire, s-au opus cu inversunare la adoptarea legii desconspirarii preotilor-informatori, dcaca nu aveau "ceva" :-)))) de ascuns? Ia sa te aud!

De ce saracie nu-si fac si ei un stat ca si Vaticanul, daca vor sa fie aici "mai presus de legea lumeasca, "neimplicati politic"-cata minciuna fariseica! (dar intervin pe usa din dos in Parlamentul Romaniei,si la ministrii cultelor si la ministrii justitiei- STII CU CE PRETENTII? CA "DIN OFICIU", NICI SA NU DEA CURS INCEPERII PROCESELOR DE RETROCEDARE CATRE PAROHIILE GRECO-CATOLICE, SAU DACA TOTUSI, DE OCHII LUMII O FAC, SA DEA CASTIG DE CAUZA DIN START PAROHIILOR ORTODOXE... (care stim si noi din visul cui s-au nascut! NU STII? iti explic eu! din visul lui STALIN!)

Ortodocsii din satele foste greco-catolice SUNT O RELICVA COMUNISTA! AIA SUNT! Nici un Duh sfant nu a fost in 1948, ci un decret de stat! Cine mai vine cu poezioara Bisericii-Muma, chestii de-adormit copii, ori e indoctrinat, ori e prost necitit, ori e vandut Satanei, ori combinatii variate intre ele, se cam intrepatrund oricum! Caci un decret de stat comunist-declarat ateu(! ) nu poate fi temeia unor fapte "crestinesti".

Daca nici asa nu sunt satisfacuti, IPS lor ameninta cu "referendumuri" facute prin Ardeal cu sprijinul preotilor sai- veritabili sindicalisti- pe bune, acuma!- care-si prostesc enoriasii, cum i-au prostit de la 1948 incoace!) Ortodoxia populara este cea mai usor de manipulat turma EVER- din istorie. Ungurii- 1956, Cehii 1968... Polonia-1980... Romania? (...)PAUZA! Desigur, 1989! De aia ne laudam cu ortodoxia noastra ! Statul ce mai corupt din Europa (poate dupa Bulgaria...)! Dar suntem ORDODOCSI! Ptiu!

Fara decretul 358/1948 nu avea azi Anania turma asa mare de muls! Asa sa stii! Si nici nu mergea la aceasta manastire Nicula furata! Degeaba mint ortodocsii ca le apartine Nicula ca a fost inainte de 1700! Da! A fost inainte de 1700 o manastire ortodoxa acolo, DAR COMPLET IN ALTA LOCATIE A VETREI SATULUI!!!! Actualul asezamant a fost ridicat IN TOTALITATE DE GRECO-CATOLICI! Uite cateva din motivele pentru care respectul meu pt d-l colonel Anania Bartolomeu este egal cu 0!(era sa scriu Bartholomew, ca numele celebrului pirat!- caci este un pirat!) Ca sa nu mai mentionz de celalalt nume...
17.07.2008 inca cateva detalii picante de Traian
Ungurii au slabit mai multe poduri, iarna, imediat inainte ca sania cu care se deplasa episcopul Iuliu Hossu sa treaca peste ele, ca sa cada in raul inghetat! Domnul l-a avut in paza sa, caci cativa sateni au reusit sa depisteze manevrele ungurilor si sa-l avertizeze din timp pe ierarh. Un atentat la viata Episcopului a avut loc in 31 octombrie 1943, cand se afla in vizitatie canonica in Budacul de Sus, unde era preot un unchi de-al meu (preuteasa- este sora bunicului meu, inca trieste, la fel si inca 2 frati de-a bunicului. Toti trei au fost martori la acea scena!) Pretuirea poporului pentru ep. Iuliu Hossu a fost deosebita, primirile in sate facute cu cetele de calareti, cu preotii in frunte si cu satenii, de o parte si de alta a drumului de intrare, il petreceau toti. Acestea reies inca si din fotografiile ramase de atunci!

Iar fiindca a refuzat "intoarcerea in Biserica Muma" si rangul de Mitropolit al Moldovei- stiti cu ce echivala asta? Cu oferirea pe tava in scurt timp, a "postului" de Patriarh al Romaniei, a fost aruncat in temnita! Iar ultimii ani i-a trait practic, cu domiciliu fortat la Caldarusani, sub supravegherea ortodoxa de la ea de acasa! O alta puscarie ceva mai mare! Iar BOR- criminala, nu a zis nici macar un "pardon, monser!" MA MIR CUM PUTETI VOI, PESTE 18 MILIOANE DE ORTODOCSI SA AVETI INCREDERE, DUPA CUM SPUN SONDAJELE IN BISERICA "NATIONALA"? Cum saracie, stau si ma uit stupefiat! Nici un "mea culpa" pentru actul marsav de la 1948, si pentru tradarile zilnice pe care popii-turnatori vi le-au facut timp de 45 ani! Nici o condamnare publica, oficiala, MACAR a colaborarii OFICIALE CU REGIMUL COMUNIST ATEU. NIMIC!

Asta nu va da de gandit? Laicatul ortodox nu pare a fi deranjat de problema, la fel cum nu este deranjat ca in tara neoprotestantii fura suflete cu miile in fiecare an! "Shorcut-ul" a ramas fixat pe catolicii dintre noi, asa-i? S-a inchis ca un arc reflex primordial, de "aparare" (impotriva cui?) bineuronal si tamp din creierii factorilor de decizie ai BOR. Si mai vin apoi mireni care zic ca "trebuie sa ne pastram increderea in Sf Biserica, Sf Sinod, etc, etc, chiar daca cutare sau cutare cap bisericesc este asa si pe dincolo".

1. Tot Sfant sinod a fost si cel care i-a proslavit pe "baietii cu ochi albastri" inca din 1944, (e plina presa de dinainte de `89 de toate dovezile lingusirii!!)-

2.iar pana azi, cata vreme BOR nu s-a dezis de ceea ce a facut atunci, inseamna ca este SUCCESOAREA LEGITIMA A BISERICII ORTODOXE COMUNISTE! Drept urmare, voi o creditati! Inseamna ca va bateti joc chiar si de insiva!!! Doamne, nu stiu ce e in capul si sufletul vostru!

Doamne-ajuta!
17.07.2008 Asadar, de Traian
Las-o mai moale cu "Leul Ardealului", caci capt. Bartholomew Anania pare mai degraba "Castelul din Carpati"... (cu tot ce-l bantuie) Un ortodox adevarat ar fi trebuit cu smerenie sa se caiasca pentru ceea ce a facut, Anania nu o face. => nu este ortodox. Ar trebui sa va deziceti de el, daca va mai numiti "ortodocsi", la fel cum ar fi trebuit sa va deziceti de toti cei care au ascuns faptele lor rele. Altfel, dati un nume rau termenului de "ortodoxie", care este unul sfant! Cum spune cantecul lui Bon Jovi: "... you give love a bad name!"

Inclusiv de Teoctist ar fi trebuit sa va deziceti- dar pentru el e cam tarzior, Dumnezeu sa-l ierte!
18.07.2008 Asa popor... de Traian
...asa ierarhi...
18.07.2008 aveti voi ortodocsii.. de Traian
un singur mare ierarh cu adevarat DREPT: VISARION PUIU, dar si acela a ales (nu-l condamna nimeni pentru asta, e de inteles), sa fuga din tara, fiind condamnat la moarte. Daca BOR se comporta ca el, ar fi fost o Biserica purificata! Dar... stim ce a facut BOR intre timp: l-a afurisit in 1950, l-a "reabilitat" postmortem in 1990... tz-tz-tz.. usor bate vantul dupa vremi in BOR...
27.07.2008 mici nelamuriri... de anonimvs
in baza carui fapt se intampla cu dvs, domnule Goma, acest lucru despre care singur ne relatati:

“Ca unul care, dupa 1978, am calatorit pe urmele lor…” (a se urmari intreaga fraza originala!)

Care era insarcinarea si numele de cod al dvs, domnule Goma in actiunea de mai sus? Dar pozitia - de colaborare sau doar de supraveghere in actiunea despre care ne povestiti?

Unii inca ne amintim cam cum era cu calatoriile in SUA in perioada aceea.

Altfel integru -ca mai toti fostii actuali dizidenti intelectuali- ce sa zic...

Nu ne luati chiar pe toti de prosti…
23.09.2008 domnului Traian de Criste Lucian
Ceea ce sustineti in randurile de mai sus exprima perfect starea dumneavoasta de spirit iluminata de poporul austriac, care in mod sigur va asigura mantuirea. Spiritualitatea autentica a adevaratilor romani si a adevaratilor ortodocsi nu o va uzurpa nimeni si niciodata. Asta e o certitudine. Este tipica atitudinea dumneavoastra si prin insasi tipicitatea ei nu merita un deranj prea mare.

Ma intreb asa retoric unde era spiritul greco-catolic acum 300 de ani cand romanii care nu au vrut sa devina papistasi au fost schingiuiti si omorati in chinuri groaznice. Unde erati cand episcopul Inochentie micu era schingiuit la Roma, unde a aratat faptul ca adevarata credinta a romanillor e cea ortodoxa si ca va ace totul sa nu se mai auda de actul semnat de Atanasie Anghel in 1700? Nu mai era nevoie de ei?

Iata ca acum am ajuns si noi sa ne putem exprima in ,,semidoctimea" noastra, nu mai suntem in sfarsit populatia tolerata.

Ce ,,nerusinat" am devenit peste noapte sa va spun ca Bartolomeu Anania mentine viu spiritul autentic in Ardeal. Daca unii au fost scuipati, el a fost mai mult decat scuipat si batut, a fost torturat. Nici nu ma astept sa intelegeti vreodata ce inseamna asta insa as fi tare dornic sa ne vedem asa fata in fata, sa ma faceti nerusinat, direct iar nu prin intermediul unui site.

Ce infocat sunteti in polemici! daca ati fi atat de infocat si in cautarea adevarului si a adevaratei spiritualitati ati fi cu adevarat castigat.

O sa ma rog atat cat o sa-mi fie primit pentru mantuirea dumneavoastra.
02.12.2008 istoria? de iomrison
istoria Bisericii Ortodoxe Romane din Ardeal nu incepe de cand vreau incultii de greco-catolici. Pai "Grec, inseamna ortodox" naucilor, deci cu cine va razboiti, nefericitilor !
28.12.2009 completare la primul mesaj de elena
ati facut viata imposibila oamenilor care au suferit in inchisori datorita publicarii acelei carti!!!
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
21.11.2013 Cardinalul Lucian Muresan se i...
Eminenta Sa Cardinal Lucian Muresan, Arhiepiscop Major si Intaistatator al Bisericii Romane Unite cu... citeste »

28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani, duminica, 8 septembrie, 2013, s-a celebrat prima Sfanta Liturghie greco-catolica in ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3773878