Home : Stiri : 2008-07-08
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Ovidiu Pecican: Trecutul ca proiect etern

08.07.2008, Cluj - Romania-Libera.ro Afisari: 5993   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Ovidiu Pecican
Ovidiu Pecican

Cand Lucian Blaga vorbea despre retragerea romanilor din istorie, nu avea in vedere si versiunea retragerii lor in istorie. Oricine arunca o privire asupra comportamentelor noastre publice nu poate decat sa fie frapat de instinctul sigur cu care ai nostri isi gandesc prezentul si viitorul in limitele trecutului si de ideea ca a-l reproduce este cea mai sigura metoda de reproducere proprie. Noul este suspect, lipsit de prestigiu, "fals". Vechiul aduce cu sine o garantie de... romanitate. E democratie? N-are decat. Lasa ca stim noi ca asta nu valoreaza doi bani. Tot cei puternici raman stapanii, iar oamenii de jos nu au ce face. Drept pentru care, cea mai desteapta decizie e sa-ti alegi un protector si sa il slujesti cu credinta medievala, chiar daca nu are dreptate. Fiindca el imparte dreptatea, are mijloacele sa o influenteze, sa o modifice. Aparent, Romania beneficiaza de institutii si reguli democratice. In fapt insa, stam ca niste ciorchini, cu totii, in josul unor tipi cinici, cu bani si cu relatii, mediocri si impulsivi, care, pe de o parte, se tin la distanta unii de altii, incercand sa isi insuseasca o parte cat mai mare din halca nationala, iar pe de alta, se supravegheaza si sunt in competitie, dandu-si la cap daca pot.

Cand procurorul Alex Lele de la Timisoara s-a legat de un potentat local, s-a trezit cu anchete ordonate de primul-ministru. La fel si madam Maria Vlas, stransa cu usa de procurori si pusa sa plateasca toate oalele sparte, si-a amintit ca e demna si buna cetateanca si si-a denuntat stapanul. Degeaba insa, asta era, intr-un anume fel, mai tare decat bietul Adi Nastase la vremea sefiei lui de partid si de Guvern. A scapat fara pete pe blazon, iar Vlas a ramas cu anii de puscarie la gat, colier de mare pret si semn ca participase la pradarea compatriotilor.

Clanul cu comportament rapace si mafiot a dat si mai da, in tarisoara dintre Carpati si Dunare, tot felul de mostre pentru uzul stirilor de seara. Intr-un fel, fratii Camataru si altii ca ei, bagati pana la gat in afaceri cu trafic de persoane, camatarie dura, exploatare sexuala sau droguri, asediati de ostasi sub camuflaj ninja, tarati in Justitie si scapati nedovediti de acolo, ilustreaza nivelul de jos al unei piramide sociale contemporane care reproduce bine mersi cea mai autentica medievalitate. Retelele de cersetorie si luarea interlopa in stapanire a strazii trimit direct la "Curtea Miracolelor" a lui Victor Hugo, din Nôtre Dame de Paris, si dezvaluie o alta fata, hidoasa, pre-moderna, a realitatii autohtone de azi. Dar daca cersetoria s-ar dovedi neprofitabila, interlopii ar abandona-o, fara probleme, ocupandu-se de alte daraveri, mai benefice pentru buzunarul propriu. Majoritatea noastra pravoslavnica stie insa un lucru. Daca vrei sa fie bine, n-ai decat sa minti, sa furi, sa comiti faradelegi, ca totul e in regula cata vreme mituiesti transcendenta cu milostenii. De aceea, oricare om de pe strada, politaiul care bate in ancheta, barbatul modest care isi calca nevasta in picioare si isi stalceste copiii, unchiul incestuos si curvistina care scoate ochii cu umbrela unei necunoscute, intr-o statie de metrou, fac cruci cu nemiluita si dau un leu baietelului rapciugos din autobuz cu sentimentul ca astfel echilibrul etic se restaureaza.

Aceiasi credinciosi de jumatate de ora, la ocazie, sunt primii care tin isonul fundamentalistilor. In preajma BOR, ca la umbra marilor stejari, au proliferat, cu scopuri pioase declarate, o seama de ONG-uri care, formal, fac parte din societatea civila cu acte in buna regula. A fost destul un act personal, de impartasire cu deschidere frateasca fata de o biserica macar la fel de romaneasca precum cea proprie, a unui inalt prelat, pentru ca aceste ONG-uri sa iasa cu fervoare la inaintare. Pana pe 4 iulie a. c. vreo 45 dintre ele semnau un memoriu in urma caruia mitropolitul Banatului ar trebui scuipat din gura bisericii sale, dat afara, hulit, lapidat. Aparent, ONG-urile contemporane de coloratura ecleziastic-majoritara isi exprima democratic un punct de vedere. De fapt, insa, gestul lor ne arunca, si el, in istorie: in cea mitica si in cea medievala. Suntem iarasi, cu Isus, in fata femeii pacatoase, grabiti sa dam cu piatra din perspectiva trufiei noastre neprihanite si conforme cu doctrina, pe de o parte. Iar pe de alta, reluam disputele interconfesionale din preajma Conciliului de la Florenta, din 1439.

Desigur, de asta data nu ne mai confruntam cu strainii care vor sa tulbure apele credintei noastre, ci cu fratii nostri de nastere si botez, romani si crestini, ca si noi. Dar sectarismul, parohialismul si rigorismul de joasa speta nu se refera doar la greco-catolici. Toti ceilalti romani sunt, in ochii talibanilor de pe la noi, niste non-romani, ca unii convertiti la reforma, la neoprotestantism ori lipsiti de religie. Mare bravura! Sa vrei sa imputinezi artificial un popor pe care, si asa, politicienii si saracia l-au imputinat, la concurenta, alungandu-l, in parte, unde vede cu ochii, dupa un dram de paine, si pe care lipsa de orizont il determina sa nu-si mai doreasca vreun copil, caci nu se stie ce va aduce ziua de maine.

Ovidiu Pecican

*   *   *   *

9 iul 2008 - Decizia Sinodului BOR: IPS Corneanu si PS Sofronie au fost iertati

Comentarii
08.07.2008 articol de Ioan Marinoiu
08.07.2008 Ignoranta dlui Hossu Longin de moshu
Bre flacai uniati si catolici, voi ii tot acuzati pe ortodocsi ca nu stiu nu stiu ce amanunte despre scrierile sfantului Sisoie sau Pafnutie. Da` uitati, bre, ce ignorant e greco-catolicul vostru Hossu Longin care scrie in Ziua:

"Desigur, exista "taina impartasaniei", o anume sacralitate in riturile catolice si ortodoxe, mai ales dupa Marea Schisma" (http://www.ziua.net/display.php?data=2008-07-08&id=239897)

Cu astia vreti voi, bre, sa ne unim? Ptiu!
08.07.2008 Dlui Traian: de Anonim
De ce BO trebuie sa se uneasca cu Roma?

De ce BO a trebuit `sa se uneasca` cu Roma sub amenintarea fortei brute austriece?
De martirul celor ucisi de armatele generalui Bucov ati auzit?
Dar de manastirile ortodoxe distruse de civilizatoarea Austrie Imperiala?

Stiu prea bine ce fac pravoslavnicii romanilor in general, ortodocsi sau nu. Interesele politice sint in spatele acestora ca si a puterii catolice.

Prozelitismului catolic i se opun biserica greaca, precum si cele reformate din apus.

Oricum, disensiunile religioase sint doar o fatada pentru cele politice si nu este deloc cazul sa faceti apologia catolicismului pretins civilizator.

Sa ne aparam `saracia si neamul`, adica martirii nostri, printre care cei ortodocsi nu sint deloc putini dar sint aproape intotdeauna uitati.

Intr-o tara cu peste 80% ortodocsi, sa nu fi fost nimeni inchis si persecutat?
De ce despre ei aproape ca nu se vorbeste?...

08.07.2008 cine seamana vant, strange furtuna de Ioan Roman
Ati ajuns la capitolul cel mai urat al crestinatatii: biserica + politica. Hai sa fim sinceri, nu-i o biserica mai breaza ca cealalta in ceea ce priveste mariajul cu puterea, care a dat nastere la niste corcituri si monstrii ai moralului si invataturii lui Christos. Si catolicii si ortodocsii au demonstrat-o... si au desfigurat eficient invatatura crestina. Problemele de acum sunt altele; bisericile nu mai au autoritate si putere politica, slava Domnului, dar au de infruntat alte greutati. In primul rand, sa se infrunte pe sine, trecutul... Adica sa aiba odata puterea si umilinta de a zice: am gresit, cer iertare. Precum intr-o familie trebuie facut acest pas de membrii acesteia, la fel e nevoie in Biserica. ce biserica e aceea care niciodata nu cere nu doar indurare, ci iertare pentru crimele si ororile comise? In toate bisericile exista putregai; cine nu intelege, sa se gandeasca la pacatele personale pe care le-a comis, si care manjesc fata Bisericii.

Cea Catolica a facut acest pas cu 8 ani in urma... dar de atunci si pana atunci, nimeni. Pacat.

Si inca un lucru, mai spiritual, pe care l-am citit si eu in cartea lui Andrei Plesu: Despre ingeri. Suna asa:

"Inteligenta antrenata spre descoperirea corespondentelor, spre analogie, corelatie, conexiune e inteligenta placuta ingerului. Inteligenta de tip angelic aduna laolalta (sym-ballein) ceea ce, la prima vedere, se prezinta ca `membra disjecta`, ca aglutinare de fragmente disparate, ca suma fara noima de elemente solitare. Dimpotriva, inteligenta de tip demonic colectioneaza incompatibilitati: ea e sensibila la multiplicitatea pura, la infinitul nestructurat al existentelor individuale. E o gandire disjunctiva (dia-ballein), destramatoare, dizolvanta. Diavolul (acest cuvant provine din termenul diaballo, care inseamna a imprastia) nu percepe ordinea lumii, sau daca o percepe se ingrijeste sa o camufleze analitic, sau sa o strice." E o chestie de fapt veche, din Sfintii Parinti, sustinuta si de textele NT.
Intrebarea e (si pentru biserici, si pentru persoane) care gandire o accept si promovez din cele doua?

Si cum intre doua persoane impacarea se intampla fara distrugerea personalitatii, la fel ar trebui sa se intample cu bisericile.

Daca am cauta puntile de legatura macar noi astia care ne dovedim interesati de religie, indiferent de confesiune, poate am fi ortodocsi si catolici mai autentici, si nu ar semana sectele atat de mult in urma focurilor noastre mistuitoare.

Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
27.06.2013 Biserica Greco-Catolica protes...
Biserica Greco-Catolica a inaintat un protest oficial pe data de 27 iunie presedintelui Senatului, d... citeste »

28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani, duminica, 8 septembrie, 2013, s-a celebrat prima Sfanta Liturghie greco-catolica in ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3773870