Home : Stiri : 2008-07-07
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Dezbinarea ortodocsilor romani din America desavarsita de Bartolomeu Anania a luat sfarsit!

07.07.2008, USA - Greco-Catolica.org Afisari: 17689   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Unirea ortodocsilor romani din America - foto RomanianTribune.net
Unirea ortodocsilor romani din America - foto RomanianTribune.net

Dupa 61 de ani de razboi fratricid, Episcopia Ortodoxa Romana de la Vatra (Grass Lake, Michigan), Biserica Ortodoxa Romana anticomunista a exilului, si Episcopia Ortodoxa Romana Misionara, supusa canonic Patriarhiei de la Bucuresti, au stabilit ca se vor unifica. Decizia a fost luata in congresele celor doua Episcopii care au avut loc in acest week-end in Statele Unite.

Episcopia de la Vatra s-a rupt de Biserica de la Bucuresti in 1947, dupa care a urmat un razboi declansat de autoritatile comuniste de la Bucuresti impotriva celor de la Vatra. Episcopul Policarp Morusca a devenit prizonierul regimului comunist, iar Episcopul Valerian Trifa a fost tinta unor actiuni de dezinformare puse la cale de Securitate, fiind nevoit sa paraseasca America. In anii '70, actualul Mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania, a fost trimis sa reorganizeze Episcopia Misionara si sa ii atace pe cei de la Vatra, misiunea fiindu-i incredintata de Securitate, informeaza site-ul dl. Andrei Badin.

Conform aceluiasi site, in vara anului trecut, Episcopul Nathaniel de la Vatra a intrerupt negocierile cu Bucurestiul. Precizarea lui Nathaniel a fost facuta inainte de alegerea noului Patriarh si probabil ca daca era ales Anania negocierile erau pe multi ani de acum inainte un lucru imposibil datorita trecutului acestuia, in special in relatia cu Vatra. Alegerea lui Daniel a deschis insa calea reluarii negocierilor. Episcopul Nathaniel explica intr-o scrisoare adresata credinciosilor cum s-au facut la inceputul anului primii pasi spre Impacare. Textul integral al scrisorii poate fi citit aici. A urmat mai apoi punerea la punct a conditiilor unificarii.

Nu au fost putini cei care la Vatra s-au opus. Analizand, insa, conditiile obtinute in urma negocierilor reiese ca Patriarhul Daniel a reusit o lovitura de imagine insa marele invingator este, de fapt, Episcopul Nathaniel si preotii sai de la Vatra. Nathaniel va fi probabil viitorul Mitropolit, este de parere Andrei Badin. In acelasi timp, marele perdant al acestei unificari istorice este Bartolomeu Anania, principalul semanator al dezbinarii intre ortodocsii romania din Statele Unite (si nu numai).  

Tinand cont de conditiile impuse de ortodocsii romani de la Vatra (documentul integral poate fi citit aici), mai ales in ceea ce priveste independenta decizionala a noii Mitropolii Ortodoxe Romanesti din America si refuzul acesteia de a primi orice ajutor financiar din partea Romaniei, si faptul ca aceste conditii au fost acceptate de Patriarhul Daniel, poate fi un semnal bun ca BOR intr-adevar incearca sa se lepede de mostenirea comunista si cauta sa repare nedreptatea, ura si dezbinarea pe care multi dintre reprezentantii ei au sadit-o in sufletul romanilor in ultimii 60 de ani urmand ordinele date de Securitatea comunista. Cuvintele parintelui Mircea Alexa Uta, citat de basilica.ro, consilier patriarhal - Sectorul comunitati externe, sunt elecvente in acest sens: "Principala motivatie a propunerii de unificare este dorinta sincera de reconciliere a ierarhiei si credinciosilor Episcopiei Ortodoxe Romane, care s-a realizat in fapt prin cererea reciproca a iertarii dintre membrii delegatiilor celor doua structuri ecleziale ortodoxe romanesti din America."

Daca in Statele Unite vedem ca Biserica Ortodoxa Romana cauta sa repare dezbinarea facuta, sub comanda Securitatii, intre ortodocsii romani de Bartolomeu Anania, nu putem sa nu ne intrebam care va fi reactia acestuia daca nu-si poate desavarsi misiunea de dezbinare a ortodocsilor din Romania sub pretextul caterisirii episcopilului Sofronie si a Mitropolitului Nicolae Corneanu? Isi va crea propria Patriarhie pe care o va inchina Moscovei de unde isi primeste ordinele? Vom trai si vom vedea...

 

UPDATE:

Pe site-ul lui Andrei Badin am gasit un comunicat al parintelui Remus Grama in care se fac precizari vis-a-vis de intentia de unire a celor doua structuri ortodoxe romanesti din Stale Unite pe care-l preluam in totalitate:

07-07-2008
Stimate D-le Andrei Badin,

Va informez ca articolul dvs. intitulat Unificare istorica a Episcopiilor romanesti din America din 6 iulie, 2008, contine erori funamentale care se cer a fi indreptate fara intarziere. Comunicatul de Presa a Patriarhiei Romane, intitulat "06-07-2008 - Patriarhia Romana saluta unificarea celor doua eparhii ortodoxe romane din America" contine erori de fond pe care le-am semnalat imediat website-ului Basilica.ro, prin textul urmator:

“Unirea celor doua eparhii din America si Canada nu este inca un act implinit. Doresc sa clarific faptul ca Congresul Episcopiei Ortodoxe din America a luat cunostinta, a dezbatut si a facut amendamente Propunerii Comisiei de Dialog. Comisia mixta a celor doua eparhii urmeaza sa finalizeze impreuna acest document. Abia dupa acea, documentul va fi prezentat Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

In ceea ce priveste Episcopia Ortodoxa Romana din America, aceasta a adoptat o rezolutie care aproba continuarea lucrarii spre o posibila unificare. S-a hotarat infiintarea unor comisii de studiu juridic, financiar si legal al chestiunii in dezbatere, sub indrumarea Ierhului nostru, IPS. Arhiepiscop Nathaniel. Speram ca si Arhiepiscopia sa actioneze in mod similar.

Numai dupa incheierea acestei faze de examinare extrem de complexe si importante, in conformitate cu legislatia statelor in care traim, actuala unificare va fi supusa votului unui Congress Special. Pana atunci unificarea ramane o actiune in curs de desfasurare si nicidecum un act implinit.

Va rugam sa retractati sau corectati stirea anterioara.

P.C. Pr. Dr. Remus Grama
ROEA - Relatii Externe”

Va rog acum si pe dvs. sa faceti rectificarile necesare spre a evita orice confuzie pe aceasta tema istorica deosebit de importanta si complexa.

Va multumesc,
Pr. Remus Grama

 

Prezentam in continuare comunicatul integral al Patriarhiei Romane prezentat de site-ul basilica.ro care a fost ulterior retractat. Comunicatul putea fi citit la adresa: http://www.basilica.ro/ro/stiri/patriarhia_romana_saluta_unificarea_celor_ doua_eparhii_ortodoxe_romanesti_din_america.html

Patriarhia Romana saluta unificarea celor doua eparhii ortodoxe romanesti din America

Patriarhia Romana ia act cu bucurie de hotararile congreselor celor doua eparhii ortodoxe romanesti din America si Canada care, in aceste zile, dupa peste sase decenii de despartire, au decis sa se uneasca sub obladuirea canonica si spirituala a Bisericii-mame, Biserica Ortodoxa Romana. Actul de unire este rezultatul dialogului dintre ierarhii, preotii si credinciosii celor doua eparhii, dialog incurajat de Patriarhia Romana.

In luna februarie a acestui an, o delegatie a Episcopiei Ortodoxe Romane din America, condusa de IPS Nathanael, a avut convorbiri la Bucuresti cu reprezentantii Patriarhiei Romane si personal cu Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a fost informat de aceste convorbiri si a incurajat reunificarea celor doua eparhii ortodoxe romanesti. Multumind Bunului Dumnezeu pentu infaptuirea acestui act istoric, Patriarhia Romana felicita pe toti cei care au contribuit la realizarea acestei unificari, benefica atat pentru romanii ortodocsi, cat si pentru prezenta Ortodoxiei in cele doua Americi.

Biroul de Presa al Patriarhiei Romane

*   *   *   *

La adresa urmatoare am postat atat noul comunicat al Patriarhiei Romane cu privire la procesul de unificare al celor doua eparhii ortodoxe romanesti din America, cat si comunicatul oficial al Episcopiei Romane Ortodoxe din America (Vatra) cu privire la acest proces de unire:

http://www.greco-catolica.org/a390-Patriarhia-Romana-saluta-inceputul-procesului-de-unificare-a-celor-doua-eparhii-ortodoxe-romanesti-din-America.aspx

*   *   *  *

 

Articole pe aceeasi tema:

Actul unirii celor doua eparhii romanesti din Statele Unite a fost infaptuit! - RomanianTribune.net

Unificare istorica a Episcopiilor romanesti din America - blog-ul lui Andrei Badin

http://www.greco-catolica.org/a392-Paul-Goma-despre-Bartolomeu-Anania.aspx

Comentarii
07.07.2008 Bartolomeu anticristul de Mihai
Manifestarile lui Bartolomeu sunt Anticristice de-a dreptul. Nu numai pentru ceea ce a facut in America. Tiran si fara caracter a fost si in puscarie, la fel cum a fost si dupa.

Uitati-va la cata samanta de dezbinare sadeste acest om intre romani. Ura pe care o are si o propaga il descalifica ca om.

Mai mult ca sigur daca nu-i iese pasenta cu Corneanu si Sofronie, inregimentand intreaga Biserica Ortodoxa Romane Rusiei, isi va crea propria Patriarhie pe care o va aservi Moscovei.

Cu siguranta il va lua pe Ciachir ca teolog al noii Patriarhii si pe Victor Roncea ca si cantor prim in noua biserica patriarhala. Si asa acesta, la fel ca si Ciachir, canta cum ii dirijeaza Anania. Sunt doar curios cum ii plateste: in dolari, euro, RONI sau ruble?
07.07.2008 despre riscul dezinformarilor religioase de Ciprian Hangan
Pana una alta, religia trebuie sa fie mai intai o experienta de viata in Iisus Christos si mai apoi o teorie despre aceasta experienta istorica de viata, o invatatura care sa promoveze autentica experiere a vietii, traiului in Iisus Christos. Unitati-va la Joe Dasin, a murit cumplit intr-o furtuna din care nu a putut iesi cu avionul cu care zbura undeva pe langa insulele asiatice din Pacific. Ce facea el atunci, si pentru ce a murit ? Daca exista o piatra din capul unghiului, atunci oricine se angajeaza in folosirea adevarului intr-un fel sau altul trebuie sa ia in considerare si impactul cu ea, inclusiv Andrei Badin si unele persoane complexate de la greco-catolica. Desigur ca oricine are dreptul la o perspectiva proprie in ce priveste istoria, chiar istoria lui Iisus Christos, dar din moment ce alege o cale deosebita, atunci nici perspectiva lui nu poate fi universala, dar mai trebuie sa isi asume si consecintele deosebite ale perspectivei lui. Aceasta in mod inevitabil, pentru ca intra in vertijul unui univers concentrationar al acelei cai, de vreme ce s-a angajat pe ea. Traditionalistii romani sunt de parere ca IPSS Bartolomeu Anania, Mitropolitul de la Cluj, a avut o alta misiune in America, pe cand era probabil arhimandrit. De aceea si misiunea sa s-a bucurat de succes traditional, atunci cand a avut loc, chiar daca era intr-o episcopie paralela si reformata romaneasca, care asculta de administratia comunista a Bisericii. Problema schismei in Biserica Ortodoca Romana nu este o problema singulara ei. Si Biserica Romana Unita cu Roma a avut parte de o schisma, mai grava decat cea care s-a manifestat in Biserica Ortodoxa Romana, sau cea Ortodoxa Rusa, sau cea Ortodoxa Bulgareasca, sau cea Ortodoxa din Georgia, sau cea Ortodoxa din Polonia, etc. Pentru ca multi greco-catolici au facut pact cu comunismul si au parasit BRU cu Roma si s-au integrat in structurile administrative comuniste ale Bisericii Ortodoxe Romane fara o slujba juridica si canonica de revenire la legea de dinainte de schisma din 1700. Si Biserica Romano-catolica a avut parte de schisma, prin infiltrarea comunismului pana la cele mai inalte niveluri posibile in unele parti din ea, la nivelul de cardinali, ca in Ungaria, Romania, Polonia, si chiar ca in Brazilia, unde exista o foarte numeroasa, majoritara chiar, orientare marxista, chiar in sanul Bisericii Romano-Catolice. Dar a inversa rolurile, si a preface un traditionalist, ca IPSS Bartolomeu Anania, in comunist, si dintr-un comunist ca Andrei Badin ( intrebati pe evreii marxisti ce orientare are el de fapt, si cine-l erijeaza pe el in posturi publice de mascarici la adresa traditionalistilor, intrebati-l daca are autorizare chiar si de mascarici de la traditionalisti ! ) in traditionalist, inseamna ca trebuie sa impartasesti soarta sau destinul lui Joe Dasin in fata puhoielor si furtunilor care lovesc in temelia casei fundata pe nisip. Ce cruce, sau ma rog, verticalitate, te mai poate ajuta atunci, in fata puhoaielor si furtunii, daca acestea au fost pentru tine nebunie, si osanda, si carora a trebuit sa le operezi o modificare in structura lor de cruce, sau verticalitate, o schimbare care sa modifice realitatea tocmai pentru ca te smintesti sau te poticnesti de ea, o schimbare in care sa atribui realitatii alte calitati decat ceea ce este, si in care sa o inversezi identitar cu alte realitati ( ma rog sa pui o realitate in locul alteia, si viceversa ), asta chiar numai si la nivelul instinctului de umanitate ?
08.07.2008 Rautaciosule! de Komentariu
Intamplarea face sa va cunosc, atat pe dvs cat si pe cei inculpati de dvs. Imi pare rau, dar dreptate au Ciachir, Roncea, Ips Bartolomeu. Faceti o propaganda ce nu se poate... probabil ca sperati sa imblanziti "arbitrul" intru judecarea lui Nicolae, iubitul vostru. Eu unul nu am nimic impotriva daca Papa de la Roma se va impartasi din Potirul Ips Bartolomeu, dupa lepadarile de rigoare, bineinteles.... Am ce am cu Nicolae..
09.07.2008 Intrebare de pr.paul_isip
Ma intreb stupefiat, ce multumire pot avea fratii greco- catolici, atunci cand arunca gunoiul in curtea Bisericii Ortodoxe. Sa nu uite ca in Biserica Ortodoxa infailibil e sinodul, astfel incat Biserica nu are nici o vina daca unul din ierarhi nu este asa cum trebuie. Oricum nu este al nimanui a judeca daca un ierarh e bun sau nu. Sa nu confundam insa infailibilitatea papala cu infailibilitatea sinodului, a soborului. In al doilea rand fiecare om are posibilitatea sa obtina iertare de la Dumnezeu, prin Sfanta Taina a Spovedaniei, si nu prin indulgente. Dar am uitat ca in Biserica Greco-Catolica nu mai are asa importanta Spovedania.De aici o serie de frustari. Ma cutremur sa vad ca principalii sustinatori ai Mitropolitului Nicolae Corneanu, sunt Greco-Catolicii, dar ma intreb in acelasi timp de ce in campania aceasta de sustinere nu s-a dus vreun Episcop Unit sa se impartaseasca in catedrala din Timisoara, doar anatemele sunt ridicate. As vrea sa vad acest lucru. Mi-as permite sa va recomand sa va vedeti de invatatura voastra de credinta, dar imi dau seama ca nu aveti, o invatatura proprie. Dar va rog totusi lasati-L pe Dumnezeu sa ne judece, de toate pacatele noastre.
09.07.2008 Sinodul... d-lui pr. (preot?)paul_isip de Traian
Tot Sf Sinod se chema si Sf. Sinod care a pus umarul in sprijinul Statului comunist ateu dupa 1945. Si nimeni nu a luat act dupa 1990 pentru a aduce o reparatie morala... ("Leru-i ler!..."). Cine a compus sinodul? Care si cate eminente cenusii cu "epoletii sub vesmintele preotesti" au constituit majoritatea Sf. Sinod? Stiti, dar va place sa stati ca strutii- si sa nu spuneti nimic, ca, deh! Dupa voi, ce nu se spune, poate ca pe jumatate nici nu mai exista, iar jumatatea cealalta va disparea cumva! Ce garantii avem ca si-a facut curatenie in ograda BOR? Nietzche una! De aceea, nu numai pentru mine, aceasta "autoritate" nu are nici o valoare.

BOR isi spune poate, ca, pe langa faptul ca situatia actuala ii convine enorm, o eventuala scoatere la iveala a rufelor murdare, ar putea destabiliza Biserica. Asta e, fratilor! Sa afle tot credinciosul de rand ce fac intaistatatorii :-))))- ar fugi si la neoprotestanti. :-))) Si uite-asa, "drept urmare", spre binele "Ortodoxiei" => situatia ramane neschimbata. Problema este ca parghiile sistemului se autointretin, iar ca ceva sa se schimbe, prin inlocuirea "vechii garzi" este putin probabil.
09.07.2008 Cum ar fi fost daca... de Traian
...la 1948, sau in oricare an de la inceputul regimului comunist, ar fi fost interzise TOATE cultele? Sa fi stat inchise toate bisericile? De ce BGC i s-a interzis dreptul de a exista? DUPA DOMNIILE voastre, este DOAR o simpla coincidenta ca acea comedie sinistra a adunarii de "unire" din 1948 a avut loc in timp ce Tara, desi aliata de jure a sovieticilor, era, de facto, sub regim de ocupatie? Pur si simplu, negati cu indarjire. De ce in 2 decenii de Romanie Mare, aceasta "unire" nu a avut loc? Imi dati un raspuns? De ce Nicolae Iorga-ortodox- si pe care, cand va convine, il citati in fragmante truncheate cu dibacie- s-a opus cu indarjire si cu argumente de necombatut in Senatul Romaniei impotriva unor proiecte de lege care vizau contopirea BGC in BOR? Desigur o unire bisericeasca ar fi ceva frumos in alte conditii circumstanta, si esentiala trasatura- in cealalta directie decat la 1948, dar se poate trai la fel de bine si fara ea! Teza "un popor, o religie" ca solutie de trainicie nationala este mai mult decat prafuita si demodata, dar si infirmata de atatea contraexemple internationale (Germania, Marea Britanie, Olanda, SUA(!)...) Din contra, privind dintr-un unghi mai larg, coexistenta mai multor culte intr-un anumit spatiu contribuie la dezvoltarea unei experiente socio-culturale mai ample mai bogate, ceea ce nu poate fi decat un tezaur spiritual. Insa modul cum puneti problema este cu totul regretabil, d-lor! Aveti un discurs si o tactica oratorica si retorica asemanatoare cu cele ale neoprotestantilor. Cu exceptia imprecatiilor, desigur. :-))). Priviti-va comentariile de la articolele anterioare la care, in fata unor argumente imbatabile ale unora cu nick-name-uri ca Ioan, sau Martin,papistasul veniti cu amenintari si neadevaruri. Fratilor... va plang necunoasterea, si va combat, caci adevarurile voastre, le cunosc indeaproape.

BOR a suferit mult in anii fostului regim, si toti stim asta. Dar nu a fost sufocata! Ceea ce a facut, prin faptul ca a trait totusi si oficial, sa numere printre randurile sale credinciosi care sunt ai altor culte. Oficial Romania e stat laic si reprezentantii BOR spun ca nu fac misionarism de convertire in tara, insa isi impune icoanele numai de stil bizantin in toate scolile, spitalelesi multe alte institutii, etc... De asemenea Bor, care spune ca acum ca nu (mai) face convertitri, se tine cu dintii de credinciosii obtinuti ca si grasa recolta bogata a anului 1948, si recolte mai mici ulterior! Fiindca, in afara de ziduri, retrocedarea bisericilor chiar si cu mentinerea pentru parohia ortodoxa a unui program de slujba alternativ, va duce si la "retrocedarea sufletelor". Acest lucru l-a spus neoficial, chiar si PS Bartolomeu Anania acum cativa ani,in cadrul intalnirii unei comisii mixte de dialog.
09.07.2008 D-lui parinte Paul Isip de Traian
Dupa ce puneti mana, asa, scolareste fara nici o jena, ca nu-i rusine sa inveti niciodata, (ca "popa pana m....-nvata!"-cum spune o veche vorba romaneasca (mentionez, ca sa nu luati ca o jignire- ca am avut si eu preoti in familie:-) ), pe un Catehism Catolic, sau orice tratat de teologie catolic care expune problema infailibilitatii Sf Parinte, va rog, in numele preotiei dva, sa nu mai raspanditi falsuri in randul romanilor. Ok? Va rog frumos, d-le parinte, sa studiat temeinic acest aspect, DE LA SURSA! Cu tot respectul, Traian.
09.07.2008 lui Komentariu de Traian
Tu nu faci decat sa arunci cu pietre si se fugi iute, ca un las, fara argumente. Ce cauti, de fapt, si cu ce anume sustii acuzatiile tale grave? Mi-ai raspuns complet aiurea la alte articole, cand ti-am prezentat o realitate, din care a facut parte si familia mea. Nu mi-am facut iluzii ca te-am lasat fara cuvinte, caci asa cum aj banuit, am avut prilejul sa-ti vad latraturile si la comentarii mai proaspete..
09.07.2008 d-lui Ciprian Hangan de Traian
va citez: " Si Biserica Romana Unita cu Roma a avut parte de o schisma, mai grava decat cea care s-a manifestat in Biserica Ortodoxa Romana, sau cea Ortodoxa Rusa, sau cea Ortodoxa Bulgareasca, sau cea Ortodoxa din Georgia, sau cea Ortodoxa din Polonia, etc. Pentru ca multi greco-catolici au facut pact cu comunismul si au parasit BRU cu Roma si s-au integrat in structurile administrative comuniste ale Bisericii Ortodoxe Romane fara o slujba juridica si canonica de revenire la legea de dinainte de schisma din 1700."

Desi tonul dvs este putin rautacios, apreciez unele puncte ale dvs de vedere ceva ceva mai obiectiv. Nu urmaresc ascunderea sub pres a aspectelor mai putin placute de a fi facute publice din BC respectiv BGC. Asa este! multi din credinciosii BGC "-au integrat in structurile administrative comuniste ale Bisericii Ortodoxe Romane fara o slujba juridica si canonica de revenire la legea de dinainte de schisma din 1700". Dar inca BOR inca se mandreste oficial cu "marea unire a BGC la biserica-mama BOR" de la 1948, cu acea mascarada, pentru care s-a primit si indicatie speciala de la Patriarhul Moscovei si KGB! BOR se mandreste cu Episcopul Teofil Herineanu este ocucerire importanta, cu care BOR se mandreste... cu toate ca in dosul usilor, unii ortodocsi il hulesc fiindca a ocrotit particulari sau fosti preoti greco-catolici(...). Asta ce va spune, d-le Hanga? Vi se pare un gest firesc ca BOR sa faca inca asta? Vi se pare normal sa recunosti studiile teologice "eretice" (greco)-catolice ale aproximativ 2000 de clerici gc si sa oferi demnitati din cele mai mari in BOR unor ierarhi gc ca o mita, o cumparare a apartenentei religioase? Iuliu Hossu a refuzat cu demnitate. Dar ar fi fost un ospat minunat pentru BOR Adica studiile si hirotonirea sunt ok, dar numai impartasirea nu? Adica tainele oficial sunt recunoscute reciproc,- si deci, si taina preotiei- dar impartasirea, care se face in numele lui C(h)ristos este erezie!? Gata, anatema!? Si, trebuie sa va mai spun, ca sunt zeci de mii, poate peste 100.000 de credinciosi gc care au ales BC, si s-au aciuat pa langa parohii romano-catolice. Poftim! Va intreb, de ce in BOR nu a existat nicodata un "mea culpa" in fata Domnului dar si in fata propriilor enoriasi? Cred ca BOR este un gigant cu picioare de lut, si acest fapt trist se datoreaza, nu atat acelor dogme care o fac schismatica de Biserica lui Christos, ci datorita modului cu care s-a raportat la sine, la "ceilalti", si enoriasilor.

BGC ti se pare frustrata? Asa si este in societatea "ortodox-damboviteana", dar dreapta, cinstita, prospera culta si credincioasa in care traim... E un model de urmat pentru toata lumea, nu?
09.07.2008 lui Komentariu de Traian
Tu nu faci decat sa arunci cu pietre si se fugi iute, ca un las, fara argumente. Ce cauti, de fapt, si cu ce anume sustii acuzatiile tale grave? Mi-ai raspuns complet aiurea la alte articole, cand ti-am prezentat o realitate, din care a facut parte si familia mea. Nu mi-am facut iluzii ca te-am lasat fara cuvinte, caci asa cum aj banuit, am avut prilejul sa-ti vad latraturile si la comentarii mai proaspete..
25.07.2008 Un site ptr sufletul tau de gabriel
Dupa ce citesti toate comentariile si iti faci o parere numai buna nu urci cu privirea in sus si descoperi ca esti pe un site pentru sufletul tau. Nu cred ca vreau asta in sufletul meu! Vreau liniste si pace, bunaintelegere. Greco-Catolicii sa-si vada de oile lor (oricum avand putine risca sa le piarda si pe acestea) iar ortodocsi sa nu cada in plasa polemicii care nu duce la un rezultat pozitiv.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Un nou termen pentru retroceda...
Intr-un comunicat remis pe adresa redactiei noastre de catre Episcopia Greco-Catolica de Oradea, se ... citeste »

28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eve... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3773936