Home : Stiri : 2008-06-26
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Mitropolitul Nicolae Corneanu sustinut de episcopul romano-catolic Martin Roos

26.06.2008, Timisoara - Greco-Catolica.org Afisari: 14886   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
PS Martin Roos, episcop romano-catolic de Timisoara
PS Martin Roos, episcop romano-catolic de Timisoara

Episcopul romano-catolic de Timisoara, Prea Sfintitul Martin Roos, a trimis, recent, o scrisoare, in nume personal, fiecarui membru al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din Romania. Prea Sfintia Sa a dorit sa isi prezinte parerea personala in legatura cu acuzele care i se aduc Inalt Prea Sfintitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, pentru ca s-a impartasit la o biserica greco-catolica. La solicitarea TIMPOLIS, episcopul Roos a permis publicarea acestei scrisori care, astfel, ajunge pentru prima data in presa.

Scrisoare deschisa

"Prea Fericirea Voastra! Inalt Prea Sfintia Voastra! Prea Sfintia Voastra!

Ma numesc Martin Roos si sunt episcopul romano-catolic de Timisoara, unul dintre episcopii prezenti la sfanta liturghie celebrata la data de 25 mai 2008 in noua biserica greco-catolica din cartierul Timisoara-Elisabetin, ocazie cu care Inalt Prea Sfintia Sa Dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, a participat la aceasta celebrare si s-a impartasit impreuna cu cei prezenti.

Am luat la cunostinta cu parere de rau despre interpretarile grave ale acestui gest si am urmarit cu ingrijorare escaladarea acestui caz, considerand nedreapta campania pornita si sustinuta impotriva Inalt Prea Sfintiei Sale, Dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului. Intrunirea Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Romane, la Manastirea Neamt, in ziua de 6 iunie 2008, am sperat sa aduca o linistire a situatiei, dar cu regret am aflat despre atitudinea unor Inalti Ierarhi Ortodocsi, care au condamnat dur gestul Mitropolitului Banatului, unii cerand ulterior chiar caterisirea acestuia. Intr-un astfel de moment, cu aceeasi ingrijorare, privesc spre intrunirea Sfantului Sinod, care va avea loc in iulie si pe a carui ordine de zi este inscrisa si dezbaterea acestei situatii spre luarea unei decizii fata de Mitropolitul Corneanu.

Prea Fericirea Voastra! Inalt Prea Sfintia Voastra! Prea Sfintia Voastra!

Nu doresc, prin aceste randuri, sa provoc o dezbatere teologica referitor la euharistie, la sacramente, la traditia si practicile din Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica. Ma simt insa obligat in constiinta sa exprim aprecierea mea si a noastra, a catolicilor din Banat, fata de gestul Mitropolitului Corneanu de a se impartasi in biserica greco-catolica din Timisoara-Elisabetin. Acest gest neobisnuit si surprinzator chiar si pentru noi, dar considerat de multi o tradare a credintei ortodoxe, a fost, totusi, un gest fratesc si de mult dorit, fata de care ne inclinam cu respect si care exprima un comportament nobil al unui adevarat crestin. Chiar daca, prin aceasta impartasire, Mitropolitul Corneanu a procedat unic si, cum sustin unii, impotriva canoanelor, gestul lui este unul de curaj si conform vointei lui Cristos, al carui Duh este Duhul pacii, al intelepciunii si al bucuriei, Duhul care uneste si nu dezbina. Facand aceste afirmatii, ar trebui sa evoc nenumarate momente din viata comunitatilor noastre banatene, cand noi, catolicii, impreuna cu celelalte confesiuni si religii, care in Banat convietuiesc in buna intelegere si pace, am putut avea parte de trairi cu adevarat deosebite, intr-un respect si o fratietate exemplara si a caror prim promotor a fost intotdeauna Inalt Prea Sfintia Sa Mitropolitul Corneanu. Asa se face ca in Banat exista si in prezent o atmosfera de echilibru, fara tensiuni interconfesionale intr-o atmosfera pasnica, unde, in ciuda pluralitatii de confesiuni si etnii care ne caracterizeaza, pastrarea identitatii proprii nu a fost pusa niciodata in pericol. Un exemplu elocvent in acest sens, este si faptul ca in Banat exista si astazi biserici catolice in care, din lipsa de alte spatii, slujesc sfanta liturghie si preotii ortodocsi pentru enoriasii ortodocsi.

Nu in ultimul rand, cazul Mitropolitului Corneanu, amplificat la maxim si condamnat cu vehementa, provoaca semne de intrebare in legatura cu deschiderea Bisericii Ortodoxe Romane fata de alte confesiuni si alte religii. Multe semne ale acestei deschideri, care au fost promovate in decursul ultimelor decenii in multiple forme la nivel superior al ierarhilor, al clerului dar si la nivelul simplelor comunitati, risca sa paleasca in conditiile in care gestul Mitropolitului Corneanu va avea parte de o condamnare brutala cu urmari grave. Nu numai crestinii catolici din tara, dar si multi de peste hotare, chiar si necatolici, ar aprecia negativ o astfel de atitudine, dat fiind faptul ca Mitropolitul Corneanu se bucura de apreciere si stima nu doar in spatiul banatean dar si in afara hotarelor tarii noastre.

Prea Fericirea Voastra! Inalt Prea Sfintia Voastra! Prea Sfintia Voastra!

Am dorit prin aceste randuri sa adresez un apel calduros si sincer, de a cantari in lumina Duhului Sfant si cu mare intelepciune situatia Mitropolitului Corneanu, astfel incat judecarea gestului prin care Inalt Prea Sfintia Sa s-a impartasit intr-o biserica greco-catolica sa nu devina sursa unor noi dezbinari intre crestinii ortodocsi, intre crestinii ortodocsi si catolici, intre crestinii ortodocsi si alte confesiuni. Nadajduiesc intr-o abordare plina de Duh si o judecare crestineasca a unui gest crestinesc.

In sensul celor aici formulate, imi exprim repetat tot atasamentul meu si al enoriasilor Episcopiei Romano-Catolice de Timisoara fata de Mitropolitul Banatului, sustinandu-L cu rugaciunea noastra, asa cum ne rugam si pentru ca Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane sa depaseasca acest moment prin ajutorul si sustinerea Harului Dumnezeiesc.

Cu deosebit respect, semnez ca un frate in Domnul Isus Cristos,
Martin Roos, Episcop de Timisoara."

 

Opinii

In legatura cu gestul de sustinere al episcopului Roos, am solicitat cateva replici unor preoti, ortodox si greco-catolic, care studiaza domeniul ecumenismului si al dreptului canonic.

Lector univ. dr. Viorel Dorel Cherciu, initiator si titular al cursului de Misiologie si Ecumenism din cadrul Catedrei de Teologie de la Universitatea de Vest din Timisoara, spune ca scrisoarea episcopului Roos este un tip de discurs care se circumscrie parametrilor dialogului ecumenic si al unui dialog adecvat spiritului de toleranta interconfesionala. "Observ nota de umanism a scrisorii trimise ierarhilor din B.O.R. Nu are un continut teologic, cat unul umanist. Caracterul de fratietate e evident in randurile episcopului. Acestea sunt paradigme specifice acestei provincii si care se regasesc si in celelalte discursuri ale oamenilor de cultura din Banat. Contam pe o primire favorabila a acestor randuri. Ar fi de dorit sa se tina seama de aceasta scrisoare, e o voce din afara bisericii ortodoxe, si nu de la oricine, ci de la episcopul romano-catolic de Timisoara".

La randul sau, pr. drd. Coriolan C. Muresan, vicar judecatoresc al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj si secretar al Comisiei Sinodale Misionar-Ecumenice a Bisericii Greco-Catolice, sustine ca Biserica Catolica de ambele rituri din Banat (Biserica Romano-Catolica si Biserica Greco-Catolica) are relatii mai mult decat fratesti cu I.P.S. Mitropolitul Nicolae si cu Biserica Ortodoxa Romana din aceasta parte a tarii, lucru absolut normal in clima de respect si fraternitate interconfesionala si interetnica traditionala in vestul tarii. "Avalansa de critici la adresa gestului din 25 mai nu a putut sa ii lase indiferenti nici pe catolicii banatenii (de ambele rituri). Sunt convins ca vorbele pline de profunzime ale Monseniorului Episcop Roos (la fel ca si cele ale Monseniorului Episcop Mesian, exprimate recent in diferite interviuri) vor ajunge si la membrii Sfantului Sinod al B.O.R. si vor cantari in balanta deciziei din iulie. Din punctul de vedere al Bisericii noastre, se respecta libertatea fratilor ortodocsi de a se impartasi la Sfintele Liturghii greco-catolice. Criticii mitropolitului Corneanu afirma ca acesta a incalcat canoanele B.O.R., referindu-se desigur la canoanele din primul mileniu. Ar fi insa de specificat un lucru fundamental : acele canoane au fost facute atunci cand Biserica nu era despartita intre Apus si Rasarit si erau aplicabile «schismaticilor» si «ereticilor», categorii cu care nu poate fi definita in niciun caz Biserica Catolica. Cred ca toti banatenii se roaga in aceste zile pentru I.P.S. Mitropolitul Nicolae si isi doresc ca mult respectatul ierarh sa fie inteles si de cei ce s-au pripit sa il critice".

Ramona BALUTESCU

Sursa: Timpolis.ro

*   *   *   *

Mai multe informatii despre impartasania IPS Corneanu in cadrul unei Liturghii greco-catolice gasiti la adresele de mai jos:

26 mai 2008 - Comunicatul Memorandistilor greco-catolici referitor la impartasania IPS Nicolae in cadrul unei Liturghii greco-catolice la Timisoara: http://www.greco-catolica.org/a357-La-Timisoara-s-a-intamplat-o-minune.aspx

Reactia Patriarhiei Romane vis-a-vis de acest eveniment poate fi gasita la urmatoarea adresa: http://www.greco-catolica.org/a358-Patriarhia-Romana-face-precizari-in-legatura-cu-impartasania-IPS-Corneanu-in-cadrul-unei-liturghii-greco-catolice-la-Timisoara.aspx

Pozitia oficiala a Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica: http://www.greco-catolica.org/a359-Comunicat-al-Bisericii-Romane-Unite-cu-Roma-Greco-Catolice-referitor-la-evenimentul-de-la-Timisoara.aspx

5 iunie 2008 - Interventia telefonica a IPS Nicolae Corneanu in care ofera lamuriri cu privire la gestul sau de a se impartasi in cadrul unei Liturghii greco-catolice: http://www.greco-catolica.org/a363-Interventia-telefonica-a-IPS-Nicolae-Corneanu-la-dezbaterea-AZEC-in-care-ofera-lamuriri-cu-privire-la-gestul-sau-de-a-se-impartasi-la-greco-catolici.aspx

5 iun 2008 - Cristian Badilita: Impartasirea mitropolitului Corneanu si caterisirea bunului simt

10 iunie 2008 - Miting la Timisoara in sprijinul IPS Corneanu

20 iun. 2008 - Intalnire de sustinere a Mitropolitului Nicolae Corneanu la Institutul Intercultural din Timisoara

25 iun. 2008 - Mitropolitul Nicolae Corneanu sustinut de episcopul romano-catolic Martin Roos

27 iun. 2008 - Cristian Badilita: 12 mirari despre "cazul Corneanu"

30 iun. 2008 - Cine sunt ierarhii eretici din Romania anului 2008?

3 iul 2008 - Clerul ortodox timisorean, alaturi de IPS Nicolae Corneanu

9 iul 2008 - Decizia Sinodului BOR: IPS Corneanu si PS Sofronie au fost iertati

Comentarii
15.08.2008 felicitari de ana
sint si eu alaturi de dumneavoastra
06.02.2009 Scrisoarea PS Martin Roos de Pr. Michael Kirila
Cetesc scrisoarea PS Roos in Mesa Arizona (USA) unde sunt pensionar dupa ce am servit Biserica Romana Unita din Detroit, Michigan. Sunt adanc impresionat de cele scris si de tonul fratesc (frati in Christos)adresat membrilor Sinodului Bisericii Ortodoxe.

24.05.2009 "FRATI IN CHRISTOS,IUBITI-VA" de Miriam
Si ce-i daca Mitropolitul Corneanu sa impartasit la o biserica Catolica,nu tot un Dumnezeu este? adevaru e ca ortodocsi sunt tare ...,sa le zicem ciudati,desi mai bine siar vedea fiecare paiul din ochiul propriu.Ce sa mai ortodocsii sunt mai "catolici"decat Papa.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Comunicat al Episcopiei Ortodo...
In urma dialogului dintre Comisia mixta ortodoxa - greco-catolica, Episcopia Ortodoxa Romana a Oradi... citeste »

29.04.2016 30 de vicii de procedura in pr...
In Vinerea Mare ne reamintit ziua judecatii, rastignirii si mortii lui Isus pe cruce. Biblia mention... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771641