Home : Stiri : 2008-06-25
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Intelectualii timisoreni il sustin pe Mitropolitul Nicolae Corneanu

25.06.2008, Timisoara - Greco-Catolica.org Afisari: 8554   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
21 iun. 2008 - Intalnire de sustinere a IPS Corneanu, Timisoara
21 iun. 2008 - Intalnire de sustinere a IPS Corneanu, Timisoara

Ca urmare a intalnirii organizate sambata, 21 iunie 2008, la Filarmonica "Banatul" din Timisoara de catre Institutul Intercultural Timisoara in colaborare cu jurnalista Ramona Balutescu, cadre didactice universitare, personalitati culturale si reprezentanti ai unor organizatii civice si-au exprimat sustinerea pentru Mitropolitul Nicolae al Banatului.

La invitatia domnului Calin Rus, Directorul Institutul Intercultural Timisoara, facem cunoscut mesajul adresat in numele participantilor la intalnirea de sambata catre Patriarhul Daniel si catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

In acelasi comunicat, dl. Calin Rus transmite ca incepand din 23 iunie, un spatiu special dedicat exprimarii de opinii pe tema impartasaniei IPS Nicolae Corneanu intr-o biserica greco-catolica va fi deschis pe site-ul Institutului Intercultural Timisoara la adresa www.intercultural.ro.

Echipa greco-catolica.orgINSTITUTUL INTERCULTURAL TIMISOARA
Bd. 16 Decembrie 1989 nr. 8, RO-300173 Timisoara
tel/fax: 40 256 498 457, 40 256 203 942
e-mail: iit@intercultural.ro, http:// www.intercultural.ro

Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Membrilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane

Timisoara, 21 iunie 2008

Preafericite Parinte Patriarh, Inalt Preasfintiile Voastre, Preasfintiile Voastre,

In contextul inscrierii pe ordinea de zi a intrunirii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 8-9 iulie 2008 a dezbaterii „problemei create de catre Inalt Preasfintitul Mitropolit Nicolae al Banatului prin impartasirea la o Liturghie euharistica greco-catolica” si tinand cont de exprimarea a numeroase pozitii ce prezinta intr-o lumina negativa acest gest sau chiar cer Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane sa ia masuri radicale impotriva Inalt Preasfintitului Mitropolit Nicolae, Institutul Intercultural Timisoara a organizat in colaborare cu jurnalista Ramona Balutescu, sambata 21 iunie 2008, la Filarmonica „Banatul” din Timisoara, o intalnire la care au luat parte mai multe personalitati culturale locale si reprezentanti ai unor organizatii civice preocupate de aceasta problema.

Din luarile de cuvant ale participantilor si din mesajele transmise ca raspuns la invitatia noastra reiese clar aprecierea unanima, atat fata de personalitatea Mitropolitului Nicolae al Banatului, cat si fata de semnificatia simbolica pozitiva a gestului sau.

Pe aceasta baza, solicitam ca Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane sa ia nota de larga sustinere de care se bucura IPSS Mitropolitul Nicolae, atat in randul intregii populatii a regiunii noastre, cat si al tuturor celor care, la nivel national, doresc relatii pozitive intre confesiunile religioase, refuzand sa-si construiasca identitatea confesionala pe respingerea celor cu traditii diferite si pe teama ca deschiderea spre dialog reprezinta o amenintare pentru identitatea proprie. Ne exprimam in acest context speranta ca Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane va valorifica oportunitatea istorica de a confirma, prin decizia ce va fi luata la viitoarea sa intrunire, deschiderea ecumenica pe care a manifestat-o in ultimii ani spre celelalte confesiuni crestine si va facilita astfel continuarea procesului de apropiere intre acestea.

Atasam mesajele formulate pe aceasta tema de catre:
- Prof. Univ. dr. Ioan Talpos, Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara
- Prof. Univ. dr. ing Nicolae Robu, Rectorul Universitatii „Politehnica” din Timisoara
- Prof. Univ. dr. Alexandru Moisuc, Rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului
- Prof. Univ. dr. Stefan Iosif Dragulescu, Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara
- Cornel Ungureanu, Scriitor, critic si istoric literar, profesor universitar
- Harald Zimmerman, Director al Agentiei de Publicitate Cresta
- Lucian Ionica, scriitor
- Marius Miclaus, crestin, arhitect, asistent universitar, vicepresedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania filiala Timis
- Daniela Ratiu, scriitor
- Prof. Univ. dr. Marcel Tolcea, Directorul Muzeului de Arta Timisoara
- Conf. Dr. Daniel Vighi, Universitatea de Vest din Timisoara, Scriitor, jurnalist, coautor al Proclamatiei de la Timisoara
- Conf. Dr. Nicolae Taran, Facultatea de Economie si de Administrare a Afacerilor
- Universitatea de Vest din Timisoara
- Prof. Univ. dr. Otilia Hedesan, antropolog, Universitatea de Vest, Timisoara
- Ioan Hategan, Istoric, Institutul de Studii Banatice, Academia Romana, filiala Timisoara, Presedinte fondator al Societatii Culturale Banatul
- Doru Iosif, Actor la Teatrul National Timisoara
- Ioan Coriolan Garboni, director general al Filarmonicii ”Banatul” din Timisoara, gazda a evenimentului
- Ramona Balutescu, jurnalist, organizator al intalnirii
- 51 de cadre didactice ale Universitatii de Vest din Timisoara, la initiativa Asociatiei Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie Timisoara
- Asociatia Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie Timisoara
- Doru Botoiu, Vicepresedinte al Societatii Timisoara
- Calin Rus, Director, Institutul Intercultural Timisoara, organizator al intalnirii.

Va multumim pentru atentia acordata mesajului nostru, convinsi fiind ca punctele de vedere exprimate pot fi de folos in luarea unei decizii intelepte pentru Biserica Ortodoxa Romana si pentru intreaga societate romaneasca.

Cu deosebita consideratie,

Calin Rus Ramona Balutescu
Director al Institutului Intercultural Timisoara Jurnalist

Ramona Balutescu
Jurnalist

 

Mesaje de sustinere a Mitropolitului Nicolae al Banatului
21 iunie 2008

Prof. univ. dr. Ioan Talpos
Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara

Banatul si localitatile sale reflecta o varietate de interferente culturale, etnice, dovedindu-se spatii geografice ale multilingvismului si ale pluralismului cultural. Aici vietuiesc impreuna, de sute de ani, mai multe etnii – care si-au imbogatit zestrea spirituala prin dialogul intercultural continuu. In aceasta zona s-au intemeiat familii mixte, mergem impreuna la serviciu, la Universitate, in Sala Operei Nationale Romane, la Filarmonica, la Teatrul German de Stat, la Catedrala Ortodoxa Mitropolitana a Timisoarei, la Biserica Sarbeasca sau la Domul Catolic. Totodata, suntem bucurosi sa sarbatorim impreuna Craciunul, Invierea Domnului nostru Iisus Cristos – potrivit calendarului Ortodox sau celui Catolic.

Suntem, fara indoiala, intr-o zona a convietuirii pasnice, in care primeaza interesul comun pentru progres si bunastare. De aceea, ne bucuram sa spunem ca vietuim intr-o zona binecuvantata de Dumnezeu.

In acest cadru, Inalt Prea Sfintitul Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, este o personalitate care se bucura de aprecierea si respectul nostru, ale tuturor banatenilor – de etnie romana, maghiara, germana, sarba sau evreiasca, reprezentand pentru noi un exemplu de intelectual daruit mai binelui neamului si zonei in care traim. In acest sens, ne bucuram sa-l vedem pe-al nostru mitropolit slujind la Catedrala Mitropolitana Ortodoxa, la deschiderea anului universitar la Universitatea de Vest din Timisoara, la cursurile specializarii noastre de Teologie pastorala, la sfintirea unui nou locas de cult, la slujba Invierii sau la hirotonirea unui nou preot ortodox. Peste tot si in toate zilele, Inalt Prea Sfintitul Nicolae Corneanu ne da aleasa sa binecuvantare, ne ofera exemplul viu al participarii directe la numeroase actiuni stiintifice, culturale, civice. De aceea, participarea Inalt Prea Sfintiei sale la o manifestare a Bisericii Greco-Catolice se inscrie in ceea ce am numi absolut firesc pentru zona noastra de convietuire inteleapta, fiind una din expresiile promovarii dialogului intercultural sau spiritual – de care vorbeam la inceputul textului nostru.

Luand in considerare aceste succinte mentiuni, apreciem ca avem nevoie de inteleapta pastorire a Inalt Prea Sfintitului Nicolae Corneanu – care a fost si este una dintre personalitatile proeminente ale Bisericii Ortodoxe Romane Iar noi, cei care formam comunitatea academica a Universitatii de Vest din Timisoara, ii multumim pentru binecuvantarile pe care ni le-a dat si-i adresam urari de bine si de sanatate, asteptandu-l mereu, cu inimile deschise, sa ne calce pragul!

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Prof. dr. ing Nicolae Robu
Rectorul Universitatii „Politehnica” din Timisoara

Nu stiu daca Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Nicolae Corneanu s-a impartasit sau nu, in plenitudinea a ceea ce inseamna impartasanie, la Biserica Greco-Catolica „Sf. Maria – Regina Pacii si a Unitatii” din Timisoara. Dar, admitand sa a facut-o, eu, care am admirat intotdeauna la Domnia Sa atitudinea ecumenica, nu pot decat sa-l felicit pentru acest gest, considerand ca era si timpul, dincolo de vorbe, pentru un nou pas concret, pe drumul (re)deschis de Patriarhul Teoctist si Papa Ioan Paul al II-lea in mai 1999 la Bucuresti. Si imi permit sa-i indemn pe cei atat de intrigati de ceea ce s-a intamplat, sa incerce, calm, sa-si raspunda la intrebarea: Oare Iisus Christos, ar fi reactionat El, in aceeasi situatie, ca ei?

Prof. dr. Alexandru Moisuc
Rector al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului

Sunt uluit de reactia complet necorespunzatoare a unora vizavi de activitatea Prea Sfintiei Sale Mitropolitul Nicolae Corneanu.

Indiferent daca suntem romani, greco-catolici, ortodocsi, sau luterani, avem un singur Dumnezeu. Banatul este un tinut al multiculturalismului si, implicit, al diferitelor religii. Intoleranta este o trasatura a trecutului ce nu isi mai gaseste locul. Ma intreb cum s-ar fi format diferite familii (inclusiv a mea) in intoleranta?

Personal, mi se pare ca ne intoarcem in vremurile preinchizitoriale cu astfel de practici si atitudini. Imi exprim intreaga admiratie pentru atitudinea distinsului Mitropolit Nicolae Corneanu, cu profund respect pentru VALOAREA SPIRITUALA si MORALITATEA unui stralucit fiu al Banatului.

Prof. univ. dr. Stefan Iosif Dragulescu,
Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara

Sunt cu toata convingerea alaturi de dumneavoastra in sustinerea Mitropolitului Banatului, Inalt Prea Sfintia Sa Nicolae Corneanu.

Cornel Ungureanu
Scriitor, critic si istoric literar, profesor universitar

Inaltpreasfintitul Nicolae exprima nu numai o cultura, o opera de carturar, ci si un spatiu deopotriva literar, cultural, spiritual. Putini carturari romani au afirmat valorile nationale si europene ale acestui spatiu ca IPS Nicolae Corneanu. Iata de ce atacurile impotriva acestui eminent carturar tin nu de o dezbatere, ci de un timp rau al spiritului. Speram, totusi, ca e vorba doar de un impas si nu de asezarea intr-o ordine nefericita a lumii noastre.

Harald Zimmerman
Director al Agentiei de publicitate Cresta

Confesiunea unui catolic. Romano-catolic.

Am si eu cateva pacate de marturisit. Desi sunt romano-catolic, ma incapatanez sa traiesc intro tara preponderent ortodoxa. Mama era reformata. Mi-am luat nevasta ortodoxa (la religie ma refer!), dar am convins-o sa ne cununam la catolici. De Pasti obisnuiesc sa iau lumina de la Catedrala Mitropolitana. Nu pierd nicio ocazie de a intra intr-o moschee si recunosc ca de cateva ori chiar mam simtit inaltat. M-am rugat la Zidul Plangerii, alaturi de evrei. Dar, mai presus de toate, in adancul meu cred intr-un Dumnezeu unic, si nu ma refer doar la Dumnezeul crestin... Daca Mitropolitul Nicolae urmeaza sa fie caterisit pentru pacatul de a se fi marturisit intr-o biserica greco-catolica, eu ar trebui sa fiu ars pe rug. Si, odata cu mine, multi din aceasta onorabila adunare. Gestul Mitropolitului Nicolae este unul normal intr-o lume normala. Ar fi trebuit sa treaca neobservat. Sau sa i se observe in cel mai bun caz doar semnificatia simbolica, profund ecumenica si vizionara. A-l critica sau, mai rau, a-l judeca intr-un sinod, denota o grava neintelegere a lumii si a rosturilor ei, ba chiar a valorilor mesajului mesianic: Iubirea de Aproape, Toleranta, Comuniunea Intru Dumnezeu. Unicul.

Lucian Ionica
scriitor

Nu doresc sa discut lucrurile din perspectiva dreptului canonic, ii las pe cei in masura sa o faca. As vrea doar sa va impartasesc un simplu gand, al unui om obisnuit, in a carui familie sint si ortodocsi si catolici: pe noi, crestinii de diferite confesiuni, ceea ce ne uneste este mult mai important decat ceea ce ne deosebeste. Cred ca de aici ar trebui sa pornim.

Marius Miclaus
crestin
arhitect, asistent universitar
vicepresedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania filiala Timis

Din umilul meu punct de vedere, caracterul si simtul crestin sunt cu totul diferite de ceea ce ne ofera in acest moment societatea de consum, care intr-adevar (dupa cum se vede zilnic) isi lasa amprenta in vietile si trairile noastre. Eliminind doar orgoliile personale si iesind din perspectiva obisnuita, ne putem da seama cu usurinta cat de meschini suntem si cum reactionam nechibzuit si lipsiti de intelepciune. Hai sa recunoastem acest fapt si, brusc, ne vom trezi intr-o lumina noua, prin prisma careia aceasta "intamplare" va fi un abur transparent, cu o singura semnificatie - suntem cu totii fii ai aceluia care Este.

Daniela Ratiu, scriitor

Ipocrizie este cuvantul care ar putea defini situatia creata de reactia Inaltelor Fete Bisericesti fata de gestul firesc al Mitropolitului Banatului, IPS Nicolae Corneanu. Alaturi de alte gesturi pe care IPS le-a facut dupa 1990, in special cel al marturisirii felului in care fosta Securitate a interferat cu Biserica, iar ultimul gest, acela de a primi potirul din partea nuntiului apostolic, il dovedesc pe Mitropolitul Banatului drept o adevarata constiinta a rolului pe care Biserica ar trebui sa il aibe in societate, oferind un model de toleranta, sinceritate si asumare. Ipocrizie este cuvantul pentru ca, din pacate, de la afisarea zgomotoasa a Inaltelor Fete Bisericesti alaturi de Papa Ioan al 2-lea la vizita sa istorica in Romania, in 1999, si aruncarea cu pietre in Mitropolitul Nicolae Corneanu, se afla prapastia radicalismului de tip ortodox, a duplicitatii si manipularii. Punerea la zid a mitropolitului nu are nimic de a face cu spiritul crestin. Crestinismul nu e nici moda, nici politica de stat, cum o fac unii, e o intreaga istorie a legaturii curate intre om si Dumnezeu, o istorie care dovedeste ca intermediarii sunt cei care tulbura echilibrul fragil al legaturii omului cu divinitatea.

Prof. dr. Marcel Tolcea
Directorul Muzeului de Arta Timisoara

Am avut privilegiul sa vorbesc despre personalitatea Mitropolitului Nicolae Corneanu la un prilej aniversar. Dintre toate adjectivele care i se potrivesc unui inalt prelat si om de cultura al Bisericii Noastre, cel mai tainic-luminos si in duhul credintei mi s-a parut a fi „simbolic”. Ceea ce am spus atunci mi se pare ca se potriveste inca mai apasat in contextul de fata. Etimologic, symbolon inseamna „ceea ce se asaza dimpreuna”. Este un reflex al unirii, al rotunjirii. Pentru crestini, Crezul inseamna Simbolul Credintei. Sunt crestin si vreau sa marturisesc si aici Crezul acesta. Acum, mai ales Pentru Inalt Prea Sfintia Sa Parintele Mitropolit Nicolae!

 

 

 

Conf. Dr. Daniel Vighi, Universitatea de Vest din Timisoara
Scriitor, jurnalist, coautor al Proclamatiei de la Timisoara

In lumea contemporana, numita postmoderna, asistam la un proces plin de dinamism a ceea ce as numi, adaptand una dintre celebrele decizii ale Conciliului Vatican II, aggiornamento (modernizare, aducere la zi) al raului. Acesta se dovedeste inventiv iar capacitatea sa de adaptare este pilduitoare pentru cei care, desi se cred in lupta cu el, il servesc din nestiinta sau din nepriceperea mesajului crestin. Asadar a venit vremea ca acestui aggiornamento al raului sa-i raspundem cu unul al binelui. Pentru aceasta va trebui sa intelegem ca sfanta noastra traditie nu este un sfant muzeu. Ca este vie, ca raspunde, sau ca ar trebui sa raspunda, dinamismului inventiv al raului cu unul de sens opus, al binelui, adica al iubirii care biruie sinoade, porunci seculare si ura, tot de atunci. Gestul parintelui mitropolit Nicolae al Banatului poate fi inceputul prin care sa iesim din demagogie si sa credem ca putem pasi pe calea parasita de sute de ani in care am purtat in suflete nedreptatea otravita a excomunicarii reciproce care, desi formal a fost suspendata in 1964, rodeste, iata, o ura de varsta unui mileniu. Daca vrem sa urmam poruncilor iubirii lasate de Iisus, ar trebui sa le socotim ca atare, adica porunci care nu se negociaza si stau deasupra sinoadelor, conciliilor si sacerdotilor.

Conf. Dr. Nicolae Taran
Facultatea de Economie si de Administrare a Afacerilor
Universitatea de Vest din Timisoara

Atitudinea IPS Nicolae Corneanu de comuniune sufleteasca cu Biserica Romana Unita cu Roma este remarcabila si exemplara. Din pacate, aceasta atitudine nu este sustinuta de conducerea B.O.R. Dimpotriva, aceasta optiune a Mitropolitului Banatului a fost recent calificata de conducerea B.O.R. ca fiind aceea a unui „razvratit”. Dupa parerea mea, reactia conducerii B.O.R. este cu totul straina spiritualitatii specifice crestinismului ortodox. In calitate de crestin ortodox, sustin fara rezerve ecumenismul promovat cu consecventa de IPS Nicolae Corneanu in nenumarate situatii. Reamintesc o asemenea situatie. In decembrie 2006, Mitropolitul Banatului a sustinut cu entuziasm comemorarea la Timisoara a doua decenii de la disparitia marelui regizor rus Andrei Tarkovski. Aceasta comemorare, care a culminat cu o slujba de pomenire la Catedrala Mitropliei Banatului in prezenta familiei marelui artist, nu ar fi fost o reusita deplina fara sprijinul si participarea IPS Nicolae Corneanu. Quod erat demonstrandum!

Prof. Dr. Otilia Hedesan, antropolog
Universitatea de Vest, Timisoara

Cu aproape douazeci de ani in urma ma numaram printre cei ale caror nume se aflau pe ‘lista de asteptare’ pentru predarea unor cursuri de Folclor la proaspat infiintata Facultate de Teologie din Timisoara. Am aflat cam cu surprindere ca cea pentru care se optase eram eu, in pofida intereselor mele evidente de atunci pentru lumea credintelor mitologice marunte, atat de mirene si aproape intotdeauna cam eretice… Am simtit, deci, nevoia sa ma prezint in fata autoritatii ecleziastice si sa intreb daca mi se cere ceva special, o tematica aparte de studiu, ori poate o optiune interpretativa. Inalt Prea Sfintia Sa Nicolae Corneanu m-a ascultat cu atentie, m-a descusut despre multe din lucrurile pe care le faceam si m-a incurajat sa vorbesc studentilor de la Teologie ca tuturor celorlalti, caci doar tot studenti sunt si ei si trebuie sa inteleaga ca micile eresuri ale oamenilor nu inseamna neaparat si refuzul credintei celei profunde.

Aflu acum ca acel ceva pentru care l-am admirat atunci pe Inaltul, adica acceptarea diferentei si respectarea acesteia ca valoare cata sa fie pedepsit. Nu am competenta sa ma pronunt in complicata controversa a canoanelor religioase, insa ca antropolog, adica in calitate de profesionist al studiului si practicarii diferentei, nu pot sa nu fiu si de asta data alaturi de Inalt Prea Sfintia Sa. Interpretarile intens dramatizate pe care le aud ma fac sa simt un fior rece pe sira spinarii. Daca azi nu acceptam un gest simbolic al unui inalt prelat, maine ce urmeaza, oare?

Ioan Hategan,
Istoric, Institutul de Studii Banatice, Academia Romana, filiala Timisoara
Presedinte fondator al Societatii Culturale Banatul

Acum o mie de ani s-a produs prima schisma a religiei crestine. De atunci incoace au avut loc cateva incercari de reconciliere dar si miscari de scindare in interiorul celor doua credinte. Asa au aparut protestantismul si cultele neo-protestante. Oameni luminati au incercat in timp sa concilieze sau sa reconcilieze crestinii invrajbiti. Cu atat mai mult este surprinzatoare reactia unor dogmatici intr-o vreme in care popoarele si credintele Europei tind sa se apropie. In Banat si in Timisoara, oameni de diverse etnii si credinte (crestine, mozaice, musulmane etc) au invatat sa traiasca, sa munceasca, sa iubeasca si sa moara unii alaturi de ceilalti. Intr-o Timisoara atat de ecumenica, atat de deschisa spre ceilalti, gestul banateanului si mitropolitului Nicolae Corneanu pare firesc. Cei care nu-l inteleg sunt invitati sa devina, in aceasta viata, concetatenii nostri. Poate asa...

Doru Iosif
Actor la Teatrul National Timisoara

In lungul timpului, prin cuvantul lui Dumnezeu am cautat sa ma imbun, m-a ajutat la asta si m-a indestulat si vorba Mitropolitului nostru Nicolae. Apoi pentru fireasca impacare, mi-am botezat copila la catolici, sotia fiind ortodoxa, mama catolica iar eu ma inchipui cu putere crestin. Am intrat si m-am inchinat in toate lacasele bine placute lui Dumnezeu. Iar acolo unde nu le-am gasit, am intins bratele in laturi sa inchipui o cruce, si m-am rugat. Aflu acum ca, in ticalosia mea, am incalcat canoane si precepte. Dar in limba greaca “ti kallosu” inseamna „uite frumosul”. La noi, in graiul romanesc, cuvantul vrea sa spuna, printre alte atatea conotatii rele, si „nevrednic”. Sa ne ierte bunul Dumnezeu de om preaiubitor de atata nevrednicie.

Ioan Coriolan Garboni, director general al Filarmonicii ”Banatul” din Timisoara,
gazda a evenimentului

Filarmonica „Banatul” din Timisoara a calatorit prin turneele sale din strainatate in intreaga lume, din Grecia pana in Brazilia. Si de multe ori am fost pusi in situatia ca sarbatorile religioase sa le petrecem pe alte meridiane. Astfel, conform spiritului banatean de toleranta si intelegere, ecumenism si respect, am avut onoarea sa sarbatorim Sfantul Ion in Biserica Sf. Anton din Padova, Pastele in Biserica Sf. Toma d’Assisi din Italia, iar Rusaliile in Domul din Milano.

Intr-o lume in care globalizarea isi spune cuvantul, in care credintele si ideile se expun pe Internet, credem ca modernizarea si ecumenismul promovate cu atata sarguinta si deschidere de IPSS Nicolae Corneanu sunt caile pe care orice banatean (dintre cele 29 de etnii conlocuitoare), ortodox sau ne-ortodox, si le-ar dori sa fie promovate de catre un lider religios al sau. Filarmonica „Banatul” a avut onoarea sa cante primul concert simfonic din tara la care s-a aplaudat intr-o biserica ortodoxa, primul concert in care, in fata catedralei, corul si orchestra au interpretat uvertura 1812 la care clopotele catedralei s-au impletit cu tunurile si armele soldatilor care au rasunat alaturi de muzica, pentru binecuvantarea neamului.

Iar datorita acestei formidabile deschideri catre nou, imi permit sa manifest, in numele meu personal, al colegilor mei ortodocsi, catolici etc, sprijinul nostru deplin fata de IPSS dr. Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului.

Ramona Balutescu, jurnalist, organizator al intalnirii

Ieri am fost la Cluj. Am mers acolo cu un preot ortodox dintr-un colt al judetului Timis, nu conteaza de unde, care avea nevoie sa faca un tratament de recuperare. Acum o luna, cand am fost prima oara la Cluj cu el, pentru consult, ne-a dus cu masina preotul greco-catolic din comuna respectiva. Ieri am fost tot cu masina lui dar ne-a dus cantorul de la biserica greco-catolica. Eu nu sunt un om religios dar m-am adaugat celorlalti, ortodocsi si greco-catolici, pentru ca unul dintre noi trebuia sa fie ajutat. Mai demult, cand am intrat prima oara in biserica acelui preot grecocatolic de tara, am vazut pe peretele din dreapta portretul Inalt Prea Sfintiei Sale Nicolae Corneanu. L-am intrebat, pentru ca atunci inca stiam prea putin despre culte, cum de tine portretul unui ierarh ortodox intr-o biserica greco-catolica. Mi-a raspuns simplu: „El ne-a dat bisericile inapoi, cum sa nu-i pastrez portretul?” Eu cred ca acesta este Banatul. Banatenii stiu canoanele, nu il admira, respecta, iubesc, sustin si apara pe mitropolitul lor fara sa ii analizeze si inteleaga faptele, din cate am vazut eu. Cred ca acolo unde exista o regula ce desparte oamenii, ea trebuie analizata si, daca veacul s-a copt pentru a o permite, corectata.

51 de cadre didactice ale Universitatii de Vest din Timisoara, la initiativa
Asociatiei Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie Timisoara

Banatul s-a definit intotdeauna ca un spatiu al multiculturalitatii si pluriconfesionalismului si ca atare mentalul colectiv s-a modelat pe aceasta dimensiune tipologica.

Istoria, desi mastera uneori, a facut ca scaunele vladicesti din aceste parti sa fie ocupate de ierarhi care au adoptat o conduita pastoral-misionara care sa nu lezeze in nici un fel credinta si sensibilitatea religioasa a celorlalti. Un astfel de ierarh este si Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Dr. Nicolae Corneanu, pe care Dumnezeu l-a invrednicit sa arhipastoreasca Biserica Ortodoxa din Banat pe o perioada indelungata. Pe tot parcursul activitatii sale bisericesti s-a remarcat ca un spirit deschis, conectat intotdeauna la realitatile concrete ale acestei provincii romanesti, reusind sa armonizeze inimile oamenilor doritori de bunaintelegere. Gestul sau facut cu ocazia sfintirii unei biserici greco-catolice dintr-un cartier al Timisoarei se pliaza pe o coordonata fireasca a ceea ce numim ecumenism local. Nu exista multi – credinciosi sau mai putin credinciosi – din orasul de pe Bega, care sa condamne in termeni absoluti gestul mitropolitului Nicolae.

Ca oameni ce ne desfasuram activitatea intr-o institutie academica, Universitatea de Vest din Timisoara, apelam la inalta intelepciune crestineasca a membrilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, nadajduind ca gestul ierarhului nostru nu va fi socotit ca un act de tradare a ortodoxiei romanesti sau ecumenice, ci dimpotriva ca un fapt cu profunde semnificatii irenice.

Asociatia MEMORIALUL REVOLUTIEI 16-22 DECEMBRIE TIMISOARA

Asociatia MEMORIALUL REVOLUTIEI 16-22 DECEMBRIE TIMISOARA atrage atentia asupra unei situatii tensionate create de unii slujitori ai Bisericii Ortodoxe si de unii reprezentanti ai mass-mediei laice in mod artificial. A spune ca „la Timisoara s-a intamplat o minune” ar fi o afirmatie nepotrivita din partea noastra. Nu arbitram noi minunile, Altcineva se ocupa de gestionarea hierofaniilor. Altcineva hotaraste cand, unde si in ce fel vine la aratare divinul pe plan omenesc.

Gestul mitropolitului Nicolae al Banatului de a se impartasi impreuna cu fratii greco-catolici cu prilejul recentei sfintiri a unei biserici greco-catolice din Timisoara a fost un gest de pace, iubire crestina, unire si comuniune hristica. Un gest care ilustreaza, de altfel, una dintre rugaciunile cuprinse in Sfanta Liturghie a Sf. Ioan Gura de Aur: „Unirea credintei si impartasirea Sfantului Duh cerand, pe noi insine si unii pe altii si toata viata noastra lui Hristos Dumnezeu sa o dam”. Oare ce gandesc si ce simt slujitorii Bisericii dreptmaritoare atunci cand, duminica de duminica, rostesc aceasta rugaciune in fata Parintelui ceresc si a confratilor de credinta?

Ne intrebam cum e posibil ca acest gest de unire, de chemare la normalitate, la armonie si buna intelegere intre crestini, un gest a carei dimensiune nu este numai clericala, ci si istorica si umanista, sa declanseze reactii atat de virulente in presa nationala si pe site-urile crestine? Noi, credinciosii, cum bine spunea Cristian Tabara cu prilejul unei dezbateri organizate saptamana trecuta in Bucuresti de Asociatia Ziaristilor si Editorilor Crestini (AZEC), nu avem „nelamuriri teologice, ci nelamuriri umane”. Si mai spunea ceva Cristian Tabara. Tremuram din nou de frica unor puteri straine? Ne sperie somatia lor de a le da explicatii referitoare la ce s-a intamplat la Timisoara? Am uitat ca suntem Biserica autocefala? Am uitat ca ne aflam sau ar trebui sa ne aflam pe o treapta superioara a civilizatiei crestine?

Cine a avut taria sufleteasca de a citi articolele din presa nationala a ultimelor doua saptamani si cele publicate pe site-urile ortodoxe a asistat si continua sa asiste la un linsaj mediatic aterizat, parca, dintr-unul din statele sudice americane in toiul razboiului civil (pentru nu cobori mai jos pe treptele istoriei si a nu scormoni pe acolo...). In majoritatea lor redactate intr-un limbaj suburban de proasta calitate, pline de invective si inversunari, articolele semnate de promotorii linsajului mediatic al parintelui mitropolit trambiteaza vrute si nevrute in ziarele nationale, la televizor si la radio, inveninand mintile si sufletele credinciosilor. Ce altceva decat sa starneasca un razboi alimentat de picanterii tipice presei de scandal, care sa le mareasca incasarile, pot face cei ce se inchina la dumnezeul audientei?

Uluitor, acest razboi izbucnit din dorinta unui om al lui Dumnezeu de a pune in practica „unirea credintei”, cerand el „impartasirea Sfantului Duh”, dandu-se pe sine, cu intreaga sa viata, dar si pe ceilalti frati ai sai, intreolalta, „lui Hristos Dumnezeu”. Acesta este motivul pentru care s-au inflamat si continua sa se inflameze orgoliile mediatice, dar si ale unora dintre cei care confunda slujirea lui Dumnezeu cu atotputernicia proprie. Un gest luminos de iubire si pace este ratiunea pentru care s-a depasit si continua sa se depaseasca masura bunului simt, a bunei-cuviinte, a respectului unora fata de ceilalti.

Au fost ranite anumite inertii omenesti prin acest gest fratesc al mitropolitului Banatului? Ranile nu se vindeca facandu-se alte rani, ci legandu-le cu delicatete, nu lovind cu barda in dreapta si-n stanga, ci vindecandu-le cu dragoste, purtand de grija ca ele sa fie oblojite cu blandete si daruire. Stingand incendiile provocate de plopii aprinsi in rotonda proprie, vom contribui la improspatarea aerului pe care-l respiram cu totii, fie ca suntem ortodocsi, romano-catolici, greco-catolici, protestanti sau neoprotestanti. Indiferent de comentariile negative individuale sau dusmanos concertate impotriva Inalt Preasfintiei Sale Nicolae al Banatului, gestul sau de echilibru, dragoste si normalitate este un gest invesmantat in lumina – intr-o lume in care toata suflarea spiritului tine, in esenta ei, de o confruntare a luminii cu intunericului.

Cei ce au murit in Decembrie 1989 – mai intai la Timisoara, apoi in Bucuresti si in celelalte orase ale tarii – nu au murit pentru ca noi sa traim in ura si dezbinare, in vrajmasie si inversunare. In numele lor, al celor ce s-au jertfit pentru ca noi sa traim in buna intelegere, sa fim uniti, nu despartiti, infratiti, nu invrajbiti, nu avem voie sa traim in scindare si discordie.

Noi nu putem concepe crestinismul decat intr-o stransa unitate fata de Dumnezeu si fata de oameni, si avem datoria morala de a marturisi cat de mult apreciem acest gest de iubire si infratire. In numele nostru si al mortilor nostri.

Doru Botoiu, Vicepresedinte al Societatii Timisoara

Tonul apocaliptic ingrijoreaza
In comunicatul difuzat in 13 iunie a.c., Societatea „Timisoara” nu face nicio referire directa la IPS Nicolae, mitropolitul Banatului, implicit nici la gestul sau de la intalnirea ecumenica din 25 mai. Cu extrem de putine exceptii, in cei peste 18 ani de activitate, Societatea „Timisoara” nu a luat atitudine in sprijinul sau impotriva unei persoane, ci a vizat doar ideile in care membrii sai cred.

Una dintre acestea este ecumenismul.

Din textul comunicatului, poate cel mai relevant fragment este urmatorul:

„Banatul in general, Timisoara in special, sunt zone in care convietuirea armonioasa, respectuoasa si fraternala intre numeroase grupuri etnice si religioase e o caracteristica ce onoreaza aceasta parte a Europei si o transforma intr-un exemplu pentru toti locuitorii ei. Fratietatea din Banat anima nu doar oamenii obisnuiti, ci si pe slujitorii bisericilor acestor locuri. Orice incercare de invrajbire a lor, fie prin nationalism exacerbat, fie prin acte de fundamentalism religios, unii impotriva celorlalti, este sortita esecului tocmai pentru ca fratietatea dateaza de secole, iar exprimarea ei este intrata in traditia istorica si spirituala de multe generatii.”

Dincolo de orice implicatii ale ceea ce pare sa fi devenit „cazul Corneanu”, Societatea „Timisoara” se arata surprinsa de tonul apocaliptic si de terminologia anacronica ale unor luari de pozitie impotriva mitropolitului Nicolae. Iata cateva extrase din scrisoarea deschisa adresata Sinodului B.O.R. de catre protosinghelul Justin Parvu, de la Manastirea „Petru Voda”:

„Un fapt cutremurator a zguduit si a derutat intreaga ortodoxie romaneasca. Fata ortodoxiei s-a patat astazi rusinos, printr-un fapt unic in ultimii trei sute de ani de dainuire a Sfintei noastre Biserici, prin gestul neortodox al fratelui nostru de suferinta, Inalt Preasfintia Sa Mitropolitul Nicolae Corneanu. Si daca actul necanonic al uniatiei din Transilvania de acum trei secole a indurerat ortodoxia, acum si mai mult, din moment ce atunci poporul nostru suferea greaua asuprire straina, iar acum - nesiliti de nimeni - ne facem partasi ereziei papistase.”

„...acum cand neamul nostru este din nou amenintat cu destramarea, cand Transilvania este atat de ravnita de cei rauvoitori si raucredinciosi...”

„...Nu lasati ca turma sa se destrame si mania lui Dumnezeu sa vina asupra acestui neam.”

Oricare va fi decizia Sinodului B.O.R dupa ce va dezbate, la inceputul lunii viitoare, aceasta speta, ne exprimam speranta ca nu-si va asuma tipul acesta de argumentatie, care in niciun caz nu e de natura sa apropie, de pilda, tinerii de biserica, si cu atat mai mult bisericile intre ele.

Despre ultimul tip de apropiere, graitoare par sa fie si unele cuvinte folosite in comunicatul difuzat in 27 mai de catre Biroul de presa al patriarhiei Romane. Iata un extras:

„Patriarhia romana precizeaza faptul ca dialogul actual al Ortodoxiei ci Biserica Romano-Catolica, deja destul de fragil...” Este greu de inteles de catre un credincios de rand ce vrea sa spuna exprimarea „deja destul de fragil” si la ce ar trebui sa ne asteptam, ortodocsi si catolici, in viitorul mai mult sau mai putin apropiat.

Calin Rus, Director al Institutului Intercultural Timisoara, organizator alintalnirii

Institutul Intercultural Timisoara a fost, de la infiintarea, deci de peste cincisprezece ani, un promotor activ atat al unor relatii pozitive, bazate pe respect reciproc, dialog si cooperare, intre diferitele comunitati etnoculturale si religioase, cat si al traditiilor de buna convietuire interetnica si interconfesionala ale Timisoarei si Banatului. In numeroase randuri, in activitatea noastra am beneficiat de sprijin si incurajare din partea Inalt Prea Sfintiei Sale Mitropolitul Nicolae si am putut constata importanta, la nivel local, si impactul deosebit de pozitiv, la nivel european, pe care le-au avut personalitatea Inalt Prea Sfintiei Sale Nicolae si relatiile pe care le-a construit cu celelalte comunitati religioase din Banat.

Prin intreaga sa personalitate si activitate, Inalt Prea Sfintia Sa Nicolae, Mitropolitul Banatului, nu este doar un sustinator al apropierii intre bisericile din zona noastra, cu merite unanim apreciate dincolo de granitele confesionale, ci si o sursa de inspiratie pentru numerosi tineri ortodocsi ce simt nevoia concilierii traditiilor Bisericii ortodoxe cu provocarile societatii actuale si cu viata de zi cu zi, intr-o societate in care interactiunile cu persoane de alta cultura si religie sunt frecvente si inevitabile. Merita de asemenea subliniata contributia foarte importanta pe care Mitropolitul Nicolae al Banatului a avut-o in ultimii 18 ani la respectul de care se bucura Biserica Ortodoxa Romana la nivel regional, dar si european.

Este regretabil ca, la aproape zece ani de la gesturi si declaratii deosebit de incurajatoare si exemplare in plan international, ale conducerii Bisericii Ortodoxe Romane, ocazionate in special de vizita la Bucuresti a Papei Ioan Paul al doilea, voci ce resping ecumenismul si promoveaza discursuri izolationiste si excluzioniste radicale gasesc un larg ecou in mass-media si la nivelul unei parti a publicului. Speram insa ca vocile tolerantei, deschiderii si respectului vor fi in final mai puternice si ca Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane va aprecia la adevarata sa valoare simbolica gestul Mitropolitului Nicolae al Banatului si va continua sa promoveze prin decizia luata apropierea intre diferitele confesiuni si relatiile pozitive intre membrii diferitelor comunitati religioase.

* - fotografii realizate de Constantin Duma

*   *   *   *

26 mai 2008 - Comunicatul Memorandistilor greco-catolici referitor la impartasania IPS Nicolae in cadrul unei Liturghii greco-catolice la Timisoara: http://www.greco-catolica.org/a357-La-Timisoara-s-a-intamplat-o-minune.aspx

Reactia Patriarhiei Romane vis-a-vis de acest eveniment poate fi gasita la urmatoarea adresa: http://www.greco-catolica.org/a358-Patriarhia-Romana-face-precizari-in-legatura-cu-impartasania-IPS-Corneanu-in-cadrul-unei-liturghii-greco-catolice-la-Timisoara.aspx

Pozitia oficiala a Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica: http://www.greco-catolica.org/a359-Comunicat-al-Bisericii-Romane-Unite-cu-Roma-Greco-Catolice-referitor-la-evenimentul-de-la-Timisoara.aspx

5 iunie 2008 - Interventia telefonica a IPS Nicolae Corneanu in care ofera lamuriri cu privire la gestul sau de a se impartasi in cadrul unei Liturghii greco-catolice: http://www.greco-catolica.org/a363-Interventia-telefonica-a-IPS-Nicolae-Corneanu-la-dezbaterea-AZEC-in-care-ofera-lamuriri-cu-privire-la-gestul-sau-de-a-se-impartasi-la-greco-catolici.aspx

5 iun 2008 - Cristian Badilita: Impartasirea mitropolitului Corneanu si caterisirea bunului simt

10 iunie 2008 - Miting la Timisoara in sprijinul IPS Corneanu

20 iun. 2008 - Intalnire de sustinere a Mitropolitului Nicolae Corneanu la Institutul Intercultural din Timisoara

25 iun. 2008 - Mitropolitul Nicolae Corneanu sustinut de episcopul romano-catolic Martin Roos

27 iun. 2008 - Cristian Badilita: 12 mirari despre "cazul Corneanu"

30 iun. 2008 - Cine sunt ierarhii eretici din Romania anului 2008?

3 iul 2008 - Clerul ortodox timisorean, alaturi de IPS Nicolae Corneanu

9 iul 2008 - Decizia Sinodului BOR: IPS Corneanu si PS Sofronie au fost iertati

Comentarii
27.06.2008 unde sunt intelectualii de altadata de gigi
care stiau si un pic de dogmatica, intelegeau si un pic de istorie, stiau pe ce lume se afla!? De ce am fost blestemati sa avem intelectuali ce si-au facut cultura generala vizionand Discovery? Mare pacat!
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
12.11.2013 Interviu cu ultimul supravietu...
"Protopopul ortodox a venit cu un registru si l-a pus pe masa: «Cine trece la ortodocsi, e liber. ... citeste »

27.06.2013 Biserica Greco-Catolica protes...
Biserica Greco-Catolica a inaintat un protest oficial pe data de 27 iunie presedintelui Senatului, d... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3773903