Home : Stiri : 2008-06-20
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Dan Ciachir: Izolare si criza

20.06.2008, Bucuresti - Ziua.ro Afisari: 7791   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Dan Ciachir
Dan Ciachir
Izolarea intraortodoxa a Bisericii noastre din acest moment imi evoca situatia de carantina externa impusa Romaniei in ultimul an de viata al lui Ceausescu. Si iata de ce.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I nu este nicidecum un habotnic. Anii de studii petrecuti la Roma, reprezentanta pe care a deschis-o in urma cu un deceniu la Bruxelles, vizitele intreprinse in capitale occidentale, intalnirea sa cu Ioan Paul II cand au rostit amandoi Crezul fara adaosul papistasesc Filioque il recomanda ca pe un om realist si echilibrat. Tocmai pentru ca nu este un habotnic si-a atras antipatia synaxei athonite. Bartolomeu I ne-a cercetat tara si Biserica de vreo zece ori in decurs de 14 ani. Este adevarat ca si noi nu am facut alta politica externa ecleziala decat la remorca Patriarhiei Ecumenice, respectiv a Atenei. Oricum, intre Patriarhul, Sinodul de la Bucuresti si Constantinopol concordia parea desavarsita. Desi Bartolomeu I a venit la inmormantarea Patriarhului Teoctist, dar nu si la intronizarea urmasului sau. La care n-a luat parte nici un patriarh ortodox; nici macar unul din Orient.

Saptamana trecuta, formulandu-si punctul de vedere, intr-o scrisoare adresata Patriarhului Alexei II, despre contenciosul nostru jurisdictional cu Biserica Rusa, Patriarhul Ecumenic a dat dreptate fara echivoc rusilor; ba chiar textul epistolei lasa sa planeze asupra noastra o acuza voalata de filetism (nationalism bisericesc).

Scrisoarea aceasta mi se pare un trasnet. Ea vine la sapte luni dupa intalnirea dintre ierarhii nostri si episcopii rusi, pe aceeasi tema a jurisdictiei, desfasurata - cum am prevazut - fara nici un rezultat, in Bulgaria. As adauga ca raporturile Patriarhiei Ecumenice cu Biserica Rusa nu sunt trandafirii. Eston dupa trup, si nu rus, Patriarhul Alexei II a digerat greu faptul ca parohiile ortodoxe din tara sa de bastina se afla sub ascultarea Constantinopolului si nu a Moscovei.

Privitor la contenciosul amintit, ierarhii rusi au cerut parerea celorlalte Biserici Ortodoxe. Perspectiva pe care Patriarhia noastra n-a prevazut-o. S-a pronuntat mai intai in defavoarea noastra un patriarh ortodox oriental. Treaca-mearga. A urmat reactia Bisericii Sarbe, care nu mai era de neglijat. Si acum - trasnetul: Scrisoarea Patriarhului Ecumenic. Care-i cea mai inalta treapta ierarhica pravoslavnica. Desigur ca scrisoarea amintita nu este fara legatura cu impartasirea Mitropolitului Nicolae din acelasi potir cu schismaticii unei biserici de buzunar. Deja, despre faptul acesta ni s-au cerut explicatii din Rusia si din Grecia. Suntem izolati si sunt toate semnele ca vom ajunge la judecata Bisericilor Ortodoxe Surori. Pentru ca nu suntem chiar de capul nostru si pentru ca reversul mandriei sunt intotdeauna smerirea, sacul si cenusa.

Fapta Mitropolitului Nicolae nu poate fi judecata decat de plenul Sinodului. De ce nu s-a intrunit Soborul intr-o sesiune de urgenta si se asteapta luna lui Cuptor? Pentru ca Mitropolitul Nicolae sa aiba timp sa fie victimizat? Sau pentru ca a trecut prea putina vreme de cand Prea Fericitul Parinte Daniel i-a sarutat mana care avea sa duca la gura potirul schismaticilor?!...

La izolarea noastra in lumea ortodoxa se poate adauga si o criza a Bisericii. Incercarea, poate neinspirata, a preotilor, de a se sindicaliza constituie un indiciu in acest sens. Criza Bisericii nu ar putea decurge insa decat din incetineala si "pudoarea" Patriarhiei in privinta celor savarsite de Mitropolitul Nicolae. Cativa mari duhovnici au aratat in ce consta cumplitul sau pacat spiritual. De ce nu explica public Patriarhia care este natura faptei mitropolitului Nicolae din perspectiva Marturisirii de credinta ortodoxe si a canoanelor Bisericii noastre? Ca doar are radio, televiziune si impune preotii la birul unui ziar...

Izolarea Bisericii noastre nu poate fi depasita decat in Duh si Adevar. La fel ar putea fi evitata criza care se profileaza.

Dan Ciachir

*   *   *   *

Raspunsul Patriarhiei Romane la acest articol il gasiti la: http://www.greco-catolica.org/a382-Patriarhia-ii-raspunde-lui-Dan-Ciachir.aspx

Comentarii
21.06.2008 Da.. Duh si Adevar de Traian
Tocmai pentru ca nu le are si nici nu vrea sa le cunoasca, nu va depasi problema.

E culmea, d-le Ciachir! Cine sunt rusii de va tooooot speriati de atitudinea lor? Sau grecii? Adica fratii ortodocsi? Ortodoxia prin autocefalie a incetat sa mai fie o singura turma, dar, de frica pentru existenta "comunitatii de credinta" tineti legatura intre voi si va dati cu parerea, fiindca, fiecare in parte nu sunteti pe plan modial decat "bisericute" " de buzunar"- asta sunteti! si dovediti ca sunteti bisericute si pe plan national (scindarea BOR in Ardeal) .

Gata, nu mai sunt scuze ca exista presiuni. BOR a avut timp destul sa arate daca are coloana vertebrala, sau nu.. Nu mai exista presiuni externe.. sau mai exista si nu sunt facute publice? Gata cu sintagma de lemn "Biserica nu inseamna "doar" inaltii ierarhi"... . Gata cu ea!

Pai azi asa, maine asa, si nu avem voie sa identificam biserica cu intaistatatorii ei? Atunci,ce autoritate mai au? De ce mai exista? Sau doar din ironia fara sens, anume pentru a constata ca MEREU ca inaltii ierarhi "sunt cum sunt", si sa nu "scormonim in rah*t", ca de afla boborul, e haos in tzara; Biserica (si Armata), ultimele institutii in care, conform sondajelor, mai au incredere romanii. Traiasca Sfanta Musamalizare Ortodoxa! ca doar e spre binele neamului ! :-))))...

Un veritabil perpetuum mobile, nici "Revolutia" din 1989 nu l-a perturbat! PF Daniel poate vrea sa schimba ceva, si fireste in Liga Ortodoxa apar nelinisti.. se poate crea un precedent. Si tuturor le e frica de curatzenie in propriile pgrazi, caci le poate strica socotelile pregatite tacticos de multa vreme. Asta e problema! Si cum pun semne de intrebare "fratii ortodocsi" de peste hotare, cum GATA tremura toata lumea, ca ce ne facem, ca ramanem izolati, oh, vai!!! :-)))

Locul latinilor de este este in Biserica Romei, unde, de peste 300 ani, se da binecuvantare poporului roman in limba romana!!!! Si nu de la tarziu-crestinatii slavi moscoviti!!!!!!!! (...) De la care si "duhul" l-am luat, daaaa de la inceput!!!!! din secolele 1-2 :-))))) Erau departe atunci!!!
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
29.04.2016 30 de vicii de procedura in pr...
In Vinerea Mare ne reamintit ziua judecatii, rastignirii si mortii lui Isus pe cruce. Biblia mention... citeste »

19.06.2013 Biserica Greco-Catolica solici...
In dimineata zilei de 19 iunie, Preafericirea Sa Cardinalul Lucian Muresan, liderul Bisericii Greco-... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771569