Home : Stiri : 2008-05-05
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Cuvantul PS Mihai Fratila rostit la instalarea sa ca episcop greco-catolic de Bucuresti

05.05.2008, Bucuresti - Bru.ro Afisari: 4416   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
PS Mihai Fratila
PS Mihai Fratila
4 mai 2008

Preafericite Parinte,
Inalt Preasfintiile Voastre, Preasfintiile Voastre,
cuviosi parinti, distinsi oaspeti,
iubiti credinciosi,

Vestea invierii ii afla pe apostoli si mironosite prinsi in atasamentul fata de durerea lor. Experienta cutremuratoare a Crucii ii orbeste, impiedicandu-i sa se deschida Invierii. Si noi, la randul nostru, avem adesea nevoie de reprosurile ingerului diminetii Invierii care striga: "De ce cautam pe Cel viu intre cei morti?". Spuneam pe 16 decembrie trecut, cu ocazia hirotonirii episcopale, ca in cautarea acelei prospetimi evanghelice, asteptand un cuvant de suflet, zel si daruire dezinteresata, riscam sa ne multumim doar cu realizarile culturale sau istorice ale generatiilor care ne-au precedat. Si pentru ca tot visam la trecut, uitam ca piatra a fost ridicata, iar prezentul ramane cea mai de pret incredintare data de la Dumnezeu.

Dupa patru luni de capitala, caut sa inteleg acum, de Pasti, de ce arhiereul este chemat sa predice ridicarea pietrelor de mormant din vietile fratilor sai. Fiindca Invierea poate fi contemplata numai de acela care isi asuma riscul iesirii din aparentele concrete ale existentei, iar piatra mormantului o inlatura, dragii mei, numai puterea lui Dumnezeu. Noua ne revine partea de a recunoaste ca Cel inviat ni se descopera sub trasaturi complet nebanuite si ca avem nevoie de detasarea fata de infrangeri spre a putea regasi prospetimile intalnirii vii cu Dumnezeu, prezent chiar si acolo jos, prin umbra mortii.

Lumina Pastilor ne cere sa vedem mana Domnului in prezent, in afara locurilor trecutului. In comunitatea vie, euharistica care liturghiseste sfintenia tainica si nemarginita a lui Dumnezeu. Cum spune Scriptura: "Daca bobul de grau nu moare in glie, nu poate sa rodeasca". Natura insasi renaste din moartea unui invelis exterior care permite vietii sa rodeasca an de an. De aceea am purtat azi in procesiune icoana Mantuitorului inviat care, deschizandu-si palmele, ne ofera spre contemplatie insemnele patimirii sale. Acolo, in aceste palme cu care a binecuvantat si a daruit vindecare, se afla insemnul ca Dumnezeu ne iubeste precum spunea Isaia proroocul: "Iata, te-am insemnat in palmele mele!", iar Iubirea lui schimba inimile oamenilor.

Aratarea Domnului din Evanghelia duminicii de azi ne ajuta sa vedem ca mantuirea nu se face undeva in cer, in situatii idilice, ci pe pamant, in petrecerea lui Hristos cu noi, incepand cu acele locuri pe care le evitam cel mai mult fiindca ne dezvaluie slabiciunea fortelor. Un arhiereu ca si Preasfintitul Vasile Aftenie ne spune cat de mult a zidit scoala credintei sale incercate de atacurile fatarniciei inconjuratoare chiar si cu pretul pierderii libertatii fizice. Virtutea generatiei sale se forja prin vremea ispitirilor, astfel ca eliberarea sa fie cu adevarat minune - har al prezentului - care nu poate fi petrecuta in nostalgii perfectioniste.

Dragii mei,

Spuneam in noaptea Invierii celor prezenti ca vocea episcopului este glasul Bisericii. Cu toate acestea, vocea mea fara vocile dumneavoastra ramane una singura. Dumnezeu ne vrea pe toti fiindca numai impreuna construim Biserica! De aceea ceea ce-i dam noi lui Hristos nu ne este restituit cu dobanda, ci ne transforma intru Fiinta Sa. Nu ne sporeste averea, nici macar cea spirituala, ci ne indumnezeieste fiinta. Atunci vom intelege, poate, de ce sfintenia nu este o lucrare privata, iar Biserica nu e un club destinat timpului liber pe care il frecventam fiindca ne simtim bine.

Frumusetea sta tocmai in faptul ca nu suntem chemati sa conlucram cu Dumnezeu intr-un viitor nedefinit, ci in aceasta clipa unde El ne sustine. Mantuirea se lucreaza in prezent fiindca Tatal ceresc o binecuvanteaza la nevoile si adevaratele asteptari ale fiecaruia. Fiindca Dumnezeu cand priveste nu se margineste la constatarile de calitate, asa cum facem noi, ci daruieste har pentru a zidi. De aceea cea mai potrivita lucrare pentru a pregati viitorul nu e aceea de a ne gandi fara oprire la ceea ce urmeaza, ci de a ramane cat mai deschisi cu inima la harului momentului prezent. Si chiar daca nu e foarte evident, energia Bisericii nu provine din faptul ca ar fi sau nu bine situata, iar triumful sau nu se afla in recensamanturi.

Se scrie si se arata din disponibilitatea noastra de a face bine si de a-l trai pe Hristos in mijlocul celorlalti.

Cu aceste ganduri luminoase ma incredintez rugaciunilor voastre si va salut cu recunostinta pentru ca aceasta zi de 4 mai de azi e sarbatoarea noastra a tuturor. Rescriu in suflet jertfele voastre, dar mai ales bucuria de a va sti dedicati Domnului oricand si oriunde, in jurul meu si al preotilor, zi de zi pentru Biserica, tinand piept obrazniciei celor care fac poate o pasiune din a prevesti numai infrangeri.

Ca-mpartasirii Tale sa nu fiu lut sterp doara
Asa te zamisleste si-n mine Domn de Taina,
Cum Te-ntrupasi din Ceruri in sanul de Fecioara
Si sufletu-mi-mbraca-n nemuritoarea haina.

      Sa nu raman o groapa cu lespezi cetluite,
      Ci cum zbucnisi din piatra ce-n hruba-i Te primea
      Cu Pacea si Iubirea de Tine daruite
      Sa inviezi din mine, in orice fapta-a mea. (V. Voiculescu)

Hristos a inviat!

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Un nou termen pentru retroceda...
Intr-un comunicat remis pe adresa redactiei noastre de catre Episcopia Greco-Catolica de Oradea, se ... citeste »

12.11.2013 Interviu cu ultimul supravietu...
"Protopopul ortodox a venit cu un registru si l-a pus pe masa: «Cine trece la ortodocsi, e liber. ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771468