Home : Stiri : 2008-05-05
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Cuvantul PF Lucian la instalarea in Bucuresti a PS Mihai Fratila

05.05.2008, Bucuresti - Greco-Catolica.org Afisari: 4755   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Preafericitul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica
Preafericitul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica

Duminica a 2-a a Pastilor (a Tomii), 4 mai 2008.
Bucuresti. Biserica vicariala „Sfantul Vasile cel Mare”.
Instalarea Preasfintitului Mihai Fratila.

In ziua cea dintai a saptamanii, seara… a venit Isus, a stat in mijlocul ucenicilor Sai si le-a zis: Pace voua! Apoi le-a aratat mainile si coasta Sa. Si s-au bucurat ucenicii ca au vazut pe Domnul” (In 20,19-20).

Excelenta Voastra, Nuntiu Apostolic in Romania,
Inaltpreasfintiile Voastre,
Preasfintiile Voastre,
Onorate Oficialitati,
Preacucernici frati preoti, Cuvioase surori,
Iubiti credinciosi, fii ai Invierii,

Rasuna puternic, peste tot, imnul de biruinta si de bucurie: Cristos a inviat din morti! In aceste ceresti acorduri suntem adunati astazi, in inima capitalei tarii noastre, in imbratisarea acestei modeste biserici vicariale, credinciosi catolici de ambele rituri, pentru a depune marturia de veacuri a credintei in Inviere; in Invierea lui Isus si in speranta fericitei noastre invieri. Nu pot sa nu amintesc ca, in urma cu noua ani, tot in inima Bucurestiului, rasunau aceleasi acorduri ceresti de biruinta, iesite din inimile a zeci si zeci de mii de credinciosi, ocazionate de vizita Bunului nostru parinte Papa Ioan Paul al II-lea.

De atunci, lumea, Biserica, tara noastra, a avut parte de alte multe si importante evenimente. In urma cu doi ani, de Duminica Tomii, 30 aprilie 2006, la Blaj, s-a proclamat solemn ridicarea Bisericii noastre la demnitatea de Arhiepiscopie Majora. Un act istoric pentru Biserica si pentru tara, dar al primului an de pontificat al Sfantului Parinte Papa Benedict al XVI-lea.

De asemenea, la 16 decembrie, anul trecut, la Blaj, au fost consacrati doi tineri si vrednici episcopi, dintre care, Preasfintia Sa Mihai este chemat sa pastoreasca pe bunii nostri credinciosi din Bucuresti si din partile Vechiului Regat, si pe care vi-l randuim liturgic si canonic pentru a va pastori.

Toate aceste evenimente sunt retinute de istoria noastra si au o valoare exceptionala. Dar sa ramanem doar la evenimentele doar mai recente? Nicidecum! Nu se poate trece cu vederea peste vrednicia bunilor credinciosi greco-catolici ardeleni, care din anul 1829 au fiintat prima parohie in Bucuresti. De asemenea, meritoriu este a-l aminti pe marele arhiepiscop Raimond Netzhammer, care a sfintit locul si apoi biserica aceasta nou construita, in care au pastorit vrednici marturisitori ai credintei: Demetriu Radu, viitorul episcop de Oradea, Ioan Balan, viitorul episcop de Lugoj. Aici putea fi intalnit deseori si monseniorul Vladimir Ghica. De aici a fost arestat Vasile Aftenie, primul episcop pentru Vechiul Regat, trecut la cele vesnice dupa crunte batai in beciurile securitatii comuniste.

Doamne Dumnezeule, pentru vrednicia si truda lor, pentru marturia lor curajoasa si plina de credinta in Adevarul nemuritor, ajuta-ne pe toti sa fim instrumente ale vointei Tale preasfinte; sa nu renuntam la Adevar si Dreptate; sa nu renuntam la ceea ce este bine si corect; sa invatam sa credem in Tine chiar si atunci cand semnele prezentei Tale se mai lasa asteptate, convinsi fiind ca pe toate le ai in a Ta domnie si stiinta. Biserica ne cere sa ne bucuram si sa ne veselim. Dincolo de momentele de discriminare nedreapta, de minciuni sau neintelegeri, dincolo de orice persecutie, noi credem in Cristos si in Inviere, noi credem in Biserica Sa si in imparatia iubirii.

Iubiti credinciosi,

Lectia evanghelica a acestei duminici ne vorbeste despre ranile lui Isus de dupa Inviere, rani pe care le-a aratat lui Toma si celorlalti apostoli, rani cu care s-a inaltat la ceruri, rani cu care va reveni, intru glorie, la sfarsitul timpului. Aceste rani vorbesc!

Ele vorbesc mai intai despre iubirea Lui pentru noi. Sfantul Pavel scrie: „Dumnezeu isi arata iubirea Lui pentru noi prin aceea ca Cristos a murit pentru noi pe cand noi eram inca pacatosi” (Rom 5,8). Pentru o astfel de nemarginita iubire ar trebui sa se trezeasca in toti crestinii aceeasi marturisire de credinta si de iubire: „Domnul meu si Dumnezeul meu!”
Ranile lui Isus ne vorbesc despre lupta vietii. Lupta cu ispitele, lupta cu neajunsurile, lupta cu suferinta. Dumnezeu nu ne-a spus ca nu vom avea necazuri sau suferinte, ci ne-a promis victorie prin suferinta: „In lume necazuri veti avea; dar indrazniti. Eu am biruit lumea!”

Ranile lui Isus vorbesc si despre ranile noastre, despre ranile lumii. Ele sangereaza inca la necredinta oamenilor, la indiferenta lumii, la furtunile de revolte, rautati si conflicte grave. La pacatele oamenilor, care nu sunt doar incalcarea poruncilor, cat mai ales ranirea iubirii lui Dumnezeu.

Dar ranile lui Isus inviat vorbesc despre biruinta si despre iertare. Ele pot fi cicatrizate si vindecate doar prin sincera noastra parere de rau si convertire.

Preasfintite Parinte Mihai,

Sfantul Ignatiu din Antiohia spune: „Se cuvine ca toti sa-i respecte… pe episcopi, ca pe chipul Tatalui”. De ce? Pentru ca episcopul detine plinatatea sacramentului preotiei, pe care uzanta liturgica a Bisericii si glasul Sfintilor Parinti o numesc preotie suprema, culmea slujirii sfinte (cf LG,21). Tatal este Cel care pe toate le are sub a Sa carmuire, Tatal, de la care vin toate si la care se intorc toate, prin Cristos in Spiritul Sfant. Episcopus, conform definitiei Sfantului Augustin, este cel care priveste cu atentie. Cu multa atentie la slujirea lui Dumnezeu, a Bisericii si a poporului incredintat.

Preasfintite Mihai, in numele Sinodului Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, al tuturor preotilor, al persoanelor consacrate si al bunilor credinciosi, Va dorim pastorire rodnica, binecuvantata si indelungata, spre binele tuturor, indiferent de confesiune sau de convingeri. Preasfanta si de viata Datatoarea Treime, prin mijlocirea Pururea Fecioarei Maria si a Sfantului Vasile cel Mare sa Va aiba in ocrotire spre savarsirea a tot lucrul bun. Nu uitati ca sunteti urmasul episcopului marturisitor Vasile Aftenie!

Intru multi ani, Preasfintite Parinte Mihai! Amin.

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
01.12.2014 Aportul comunitatii greco-cato...
Este bine ca intr-o zi ca aceasta, de 1 decembrie, cand serbam Marea Unire de la 1918, sa ne uitam i... citeste »

14.11.2013 Comunicat: Premierul Ponta, so...
Cardinalul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Romania, i-a adresat ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771567