Home : Stiri : 2008-06-05
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Cristian Badilita: Impartasirea mitropolitului Corneanu si caterisirea bunului simt

05.06.2008, Paris - Greco-Catolica.org Afisari: 50402   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Cristian Badilita
Cristian Badilita

Cum se rasstie, tot ce e de bun simt socheaza in Romania dodoloata, prin urmare si impartasirea mitropolitului Banatului impreuna cu greco-catolicii. De douazeci de ani, treaba sectei ortodoxisto-securisto-comuniste pare sa nu fie propria alfabetizare si ameliorare sufleteasca, ci mereu si mereu si mereua-scuipare in farfuria altora, adica, a fratilor dedincolo-de-ortodoxie.

Ma socheaza mai multe lucruri la ai mei "coreligionari", dar mai cu seama nesimtirea cu care survoleaza zi de zi paradoxurile existentei lor mioritice: li se inchina americanilor fara strop de ezitare, cu fervoarea lacramoasa a javrei mangaiata pe crestet fie chiar si de o cizma de cowboy, dar cand aud de evanghelisti, de baptisti sau, in general, de neoprotestanti, vad foc si para in fata ochilor. Pai, cuviosilor!, majoritatea americanilor sunt neoprotestanti, "eretici" asadar, "servitori ai diavolului" destinati gheenei fara de sfarsit. Nu va deranjeaza absolut deloc contradictia? La fel si cu "piftia catolica"! Eu insumi, din 1990 incoace frecventez bisericile greco sau romano-catolice, impartasindu-ma in ele, pentru ca nu vad, personal, netrebnciul de mine, ce m-ar impiedica sa o fac? Spuma de la gura unor pseudocalugari maglaviteni?

Aici simptomele sunt totusi ceva-ceva mai murdare decat in cazul americanilor. Am intalnit cam multi, prea multi, "drept-credinciosi-ortodocsi", vajnici aparatori ai TTTTTraditiei clapauge de la 1880 incoace, scaparatori de tunete si fulgere antipapa, antivatican (enfin, placa de la 1054 incoace) pe banii, adica, pe bursele manoase ale celor injurati zilnic, cu spor si frenezie. Personal sunt taxat drept "agent al catolicismului" numai pentru ca, vorba unui haplea in sutana, "e suspecta cartea pe care o cunoasteti; nu sunteti de-al nostru!" Oare? Dar cate nu va sunt voua suspecte, fratilor scoliti la tembelismul lui Sima, Ben Laden si Teoxit (sic!). Un prieten, profesor teolog, imi povestea zilele trecute ce studentime glorioasa isi ascute dintii intru-lupta-de-clasa-ortodoxista din banii contribuabilului roman. Formula din Crez, "nascut, iar nu facut", a devenit, pitoresc si canonic, nu-i asa?, "nascut, iarna facut!" Pai sigur, iarna, "pi cuptiori", cu fulgi de nea la ferestruica si lerui-ler si lerui-ler, ca ortodocsii in veci nu pier. Sa fie oare acesta nivelul de normalitate al unei religii in secolul de gratie XXI?

Revin la mitropolitul Corneanu! Eu sunt trist ca abia acum s-a hotarat sa faca gestul "socant". Dar bine si-asa. "Agent al catolicismului". Pai dupa buna-reaua-noastra-credinta cum sa fie altfel? Doar Isus Hristos s-a nascut la Pitesti, sau la Barlad, si uite ca altii nu stiu! Euharistia, sfanta impartasanie, cum scria Nicolai Afanasiev intr-un articol din revista Irenikon, nr 3, din 1965, este, atentie, tovarasi de drum ai nefartatului!, "principala legatura intre catolici si ortodocsi". De ce? Cum se poate? Blasfemie! Ba-din-contra. Bun simt si nimic altceva.

Rezum argumenetele teologului „ortodox othodox” impanandu-le cu cateva explicatii necesare! Euharistia a fost instituita de Hristos la Cina cea de Taina. Dar Cina inca nu este euharistia, intrucat Hristos n-a trecut prin kenoza mortii si prin slava invierii, iar Duhul nu se pogorase inca peste Biserica. Euharistia "este Cina ecleziologica", laolalta-impartasire a tuturor membrilor Ekklesiei crestine (nu ortodoxe, catolice, baptise, greco-catolice separate), a Bisericii crestine, una sancta ecclesia, UNA. Caci Biserica ori este UNA ori nu este DELOC. Duhul nu face politica geografica sau confesionala, El sufla pretutindeni, armonizeaza, unifica, intareste, leaga, sporeste duhovniceste. Un singur Duh asadar, o singura Biserica. Biserica e UNA, din momentul Creatiei, daca e sa ne luam dupa unii Parinti ai Bisericii, si nu poate sa existe decat UNA fiind. Mereu, pana la sfarsitului veacurilor! De aceea nu te poti impartasi decat intr-un singur Duh, Cel care a intemeiat, unificat si care sustine Biserica lui Hristos dupa inviere. Prima "cina ecleziologica" asadar a fost savarsita de Petru, la Ierusalim; aceeasi cu Cina savarsita de Isus, prin Duhul Sfant. "Cand noi participam, scrie Afanasiev, la o adunare euharistica, noi suntem uniti cu toti cei care, in acel moment, participa la o adunare euharistica, si nu doar a Bisericii ortodoxe, ci si a Bisericii catolice, intrucat peste tot se savarseste una si aceeasi euharistie: Hristos este acelasi, ieri, azi, in vesnicie".

Ce "canoane" suprarealist-nationalist-securiste pot demola unitatea, iubirea si comuniunea insuflate de Duhul Sfant? Tabara politicianista din BOR, cea adapata serios din bugetul statului-securist, ar trebui sa priceapa o data pentru totdeauna ca EA se afla in afara Duhului cristic, nu cei care, precum mitropolitul Corneanu, se straduiesc sa readuca Firescul si intr-o tara si intr-o parte a Bisericii unde nu prea are nici o cautare.

Cristian Badilita
5 iunie 2008
http://www.cristianbadilita.ro/

*   *   *   *

Comunicatul Memorandistilor greco-catolici referitor la impartasania IPS Nicolae in cadrul unei Liturghii greco-catolice la Timisoara: http://www.greco-catolica.org/a357-La-Timisoara-s-a-intamplat-o-minune.aspx

Reactia Patriarhiei Romane vis-a-vis de acest eveniment poate fi gasita la urmatoarea adresa: http://www.greco-catolica.org/a358-Patriarhia-Romana-face-precizari-in-legatura-cu-impartasania-IPS-Corneanu-in-cadrul-unei-liturghii-greco-catolice-la-Timisoara.aspx

Pozitia oficiala a Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica: http://www.greco-catolica.org/a359-Comunicat-al-Bisericii-Romane-Unite-cu-Roma-Greco-Catolice-referitor-la-evenimentul-de-la-Timisoara.aspx

5 iunie 2008 - Interventia telefonica a IPS Nicolae Corneanu in care ofera lamuriri cu privire la gestul sau de a se impartasi in cadrul unei Liturghii greco-catolice: http://www.greco-catolica.org/a363-Interventia-telefonica-a-IPS-Nicolae-Corneanu-la-dezbaterea-AZEC-in-care-ofera-lamuriri-cu-privire-la-gestul-sau-de-a-se-impartasi-la-greco-catolici.aspx

5 iun 2008 - Cristian Badilita: Impartasirea mitropolitului Corneanu si caterisirea bunului simt

10 iunie 2008 - Miting la Timisoara in sprijinul IPS Corneanu

20 iun. 2008 - Intalnire de sustinere a Mitropolitului Nicolae Corneanu la Institutul Intercultural din Timisoara

25 iun. 2008 - Mitropolitul Nicolae Corneanu sustinut de episcopul romano-catolic Martin Roos

27 iun. 2008 - Cristian Badilita: 12 mirari despre "cazul Corneanu"

30 iun. 2008 - Cine sunt ierarhii eretici din Romania anului 2008?

3 iul 2008 - Clerul ortodox timisorean, alaturi de IPS Nicolae Corneanu

9 iul 2008 - Decizia Sinodului BOR: IPS Corneanu si PS Sofronie au fost iertati

20 iul 2008 - "Ereziile" catolice revizitate de un istoric crestin ortodox (1): Filioque

28 iul 2008 - "Ereziile" catolice revizitate de un istoric crestin ortodox (2): Imaculata Conceptiune, Infailibilitatea Papei, Purgatorul

Comentarii
05.06.2008 Frumos articol... de Nedumeritul
.
felicitari domnule Cristian pentru articol.

poate va cateriseste si pe dumneavoastra Sinodul BOR dupa cele ce le-ati scris.

sa vedeti ce se vor criza monahii induhniciti de prin Moldova cand va vor vedea randurile... :)

oricum, fain articol.

Nedumeritul
.
05.06.2008 apreciez atitudinea lui Badilita de mihai
Tinand cont ca Cristian Badilita este teolog ortodox, cred ca opinia sa este important pentru ortodoxie si pentru ortodocsi.

Nu inteleg de ce ar fi revelenta opinia tuturor calugarilor ortodocsi fara-carte dar anticatolici, si sa nu se ia in considerare si opinia lui Cristian Badilita.

Badilita e patrolog, si cred ca stie precis ce vorbeste. Il cred pe el mai mult decat i-as crede pe acei calugari fara carte (dar poate rugatori, ce e drept), care invata istoria bisericii dupa carti/brosuri si sabloane din perioada comunista.

Ma bucur ca exista intre noi, pe langa IPS Corneanu, si altii oameni intelepti.
06.06.2008 Observatie pentru domnul Mihai de Frant Laurentiu
Daca nu cunoasteti, poate ar fi indicat sa aflati ca numarul calugarilor ortodocsi cu studi superioare (nu numai teologia dar si politehnica,arte...) este intr-o continua crestere de ani buni de zile. Iar ortodoxia nu cred ca este ceva definit de ieri, de alaltaieri. Deci parerile noastre personale pot fi oricare, atata timp cat nu coincid cu ce inseamna ortodoxia in deplinatatea ei, aceste pareri raman la un nivel pur personal de a intelege lucrurile.
06.06.2008 .... de titi
incet,incet vor aparea cat mai multi ca dv.E regretabil,dar nu surprinzator.A trebuit ca mitropolitul Corneanu sa faca gestul apostat ca sa apara si altii.Sunt curios cine urmeaza sa plece...la fratii lor de-o credinta.Simt ca vi se vor alatura si unii politicieni,de ce nu?
06.06.2008 domnul badilita nu poate fi considerat teolog... de bogdan
cu felicitarile de rigoare pentru bolboroseala a la cristian tudor popescu, dar articolul dvs, e facut intr-o maniera acid-jurnalistica... drept pentru care cu parere de rau, nu stiu prin ce doza de curaj nesocotiti in asa mod sfintele canoane date de Sfintii Parinti printre care si Sfinti Marturisitori contemporani,e de prisos sa va dau detalii in acest sens si stiti prea bine care, daca sunteti patrolog... personal, imi place mai mult atitudinea d-lui profesor laurentiu dumitru in aceasta problema, decat nush-ce fals teolog curtean de-al Prea-Sfintiei Sale Nicolae Corneanu...
06.06.2008 De ce? de Sarac cu duhul
Se tot vorbeste despre cele 2 Biserici surori, dar parca ar fi "Cain si Abel"... au Acelasi Parinte, dar si-au schimbat modul de viata! Nu inteleg cum se poate sustine ca nu e nimic rau, ba dimpotriva, e si bine (e de "bun simt") sa faci asa ceva! Inteleg ca se pastreaza traditia, ca se face intocmai ca la Cina Cea de Taina, dar... sa nu uitam... in momentul in care au venit cu "adaosurile" lor si s-au separat, din acel moment nu au mai fost "fratii nostri".. De-acum, poate veti vrea sa-i tratam si pe ceilalti (prostestantii, budistii etc) ca fiind frati ai nostri si sa facem ce fac si ei din "bun simt". Pai, nu asa merge treaba dom`le! Noi traim dupa anumite canoane si ar trebui sa le respectam. Ce vom face mai incolo? Ne vom boteza prin rauri cu baptistii pe la varsta majoratului, sau pe la 30 de ani ca si Iisus, intocmai cu alte si alte "religii"? Vom incepe sa ne spalam picioarele unora altora cum se face pe la casele mai mari (de adunare)? Din moment ce esti ortodox, apoi du-te cu "oile" tale, tata! Nu amesteca oile cu vacile, cu porcii ca nu le mai descalcesti, doar pentru ca sunt din aceeasi familie (regnul animal). Nu am nimic personal cu ceilalti de alte religii, dar, eu unul, sper sa se convinga de credinta lor intr-o "erezie" si sa revina la credinta stramoseasca, precum fiul risipitor la tatal lui. E bine sa ne intelegem intre noi, ca doar suntem oameni si suntem facuti de acelasi Tata, dar trebuie si sa-i invatam pe cei care gresesc, nu sa gresim cu ei. Cred ca atat am avut de zis! Dumnezeu sa ne aiba in paza si sa ne lumineze mintile si sufletele si sa facem in toate zilele vietilor noastre Voia Lui! Doamne, ajuta!
06.06.2008 Fara de titlu ! de Liana
Ei bine,citandu-l pe bogdan,acest mare"nush-ce fals teolog" badilitza,s-a R A T A C I T tare ! Oare a vorbit vreodata cu Dumnezeu acest teolog,banuiesc,cu acte in regula? Sau vorbeste mai mult cu Domnul un taran din varf de munte,care poate ca semneaza cu amprenta digitala,dar cu cata intelepciune a raspuns cand a fost intrebat de ce traieste singur,departe de lume:"nu ii lumea pentru toti,numai pentru ai de pot".De unde a avut acel taran atata intelepciune? De la Domnul ! Ia dat-o in dar,pt ca era curat la inima precum copiii,dupa indelunga vorbire cu EL !Si ca sa ma intorc la subiect,oare acest asa-zis teolog,adica vorbitor cu Dumnezeu,a vorbit vreodata cu Domnul,daca atata intelepciune are? El ce a facut in timp ce studia teologia? Era oare cu adevarat prezent acolo,mai mult decat cu fizicul cel stricacios? Sau avea nevoie doar de o diploma,si memoria l-a tzinut ca sa o obtzina,si sa poata acuma latra,ca persoana autorizata in domeniu ? Nu trebuie sa ne agitam prea tare,pentru ca nu este decat inca UN LUP IMBRACAT IN HAINA DE OAIE si strecurat printre oi,shi ca atare a facut-o de oaie !

BRAVO DOMNULE "NUSH-CE-TEOLOG-MARE" !tzine-o tot asha,ca azi-maine o s-o iei in bot tare ! De la Domnul,desigur !

Si mai stii ceva ? Eu nu m-am obosit sa-tzi citesc articolul ! No ! N-aveam de ce,daca de la bun inceput,si public marturisesti,si fara mustrari de conshtiintza,ce ai facut ! oare mai ai constiinta ? S-au tzi-ai omorat-o ?

Daca intr-adevar asa ai facut atunci inspaimanta-te,smereste-te si porneste pe drumul caintei indelungi ! DACA TE-AI RATACIT TARE,NU TE FA SI RATACITOR ! INTOARCE-TE PE CALE !
06.06.2008 Si daca vreau sa raman ortodox? de George Damian
Chestiunea e simpla. Turnatorul securist Corneanu ar fi trebuit sa iasa din scaunul de mitropolit al Banatului imediat dupa gestul facut.

Eu vreau sa raman ortodox si nu vreau sa aud de ecumenism, greco-catolici, unirea bisericilor etc. Pur si simplu nu vreau. D-le Badilita, va rog sa treceti la catolici si sa ne lasati in pace. Nu avem nevoie de dvs.
06.06.2008 domnului `teolog ortodox` Badilita si cititorilor sai de ciprian
Stimate domnule `teolog ortodox`,

Lipsa dumneavoastra de onestitate este cronica. Folositi o serie de termeni teologici pentru a da impresia unui articol cult si plin de `adancime teologica`. Pentru cei neinitiati in ale teologiei, demersul dumneavoastra prinde: ce spirit deschis, ce abordare culta, cata profunzime teologica, cata intelegere plina de iubire.

Domnul Badilita este departe, mult mai presus, de calugarii inculti care de-a lungul veacurilor s-au rugat si au primit harul Duhului Sfant. Intr-adevar, din acest punct de vedere cititorii dvs au sansa sa inteleaga cel putin un lucru corect: sunteti departe de Traditia Bisericii celei Una. Sunteti departe atat nu atat pentru ca in ceea ce scrieti nu se vad roadele Duhul Sfant; acest lucru poate fi trecut cu vederea. Probabil ca astazi sunt prea putini cei prin care transpare Duhul lui Dumnezeu. Dvs sunteti departe in primul rand datorita lipsei de onestitate, datorita faptului ca rastalmaciti Adevarul, desi Il cunoasteti. Cel putin dpdv intelectual.

Intr-adevar Biserica a fost si a ramas Una. Asa marturisesc toti Sfintii Parinti, atat inainte cat si dupa schisma din 1054. Si marturisesc acest lucru avand in ei lucrarea Duhului Sfant. Ce `uitati` dumneavoastra sa mentionati este ca din 1054 incoace, nenumarate sinoade ortodoxe si nenumarati Sfinti Parinti au marturisit faptul ca invatatura Bisercii Catolice contine si erezii. Nu doar erezii, dar inclusive erezii. Iar impartasirea unui cleric intr-o biserica eretica se pedepseste, conform canoanelor Bisericii Una (deci nu conform canoanelor BOR) cu caterisirea (Canonul 46 Apostlic: `Poruncim sa se cateriseasca episcopul sau presbiterul care a primit (ca valid) botezul ori jertfa (impartasania) ereticilor. Caci ce fel de impartasire (intelegere) are Hristos cu Veliar? Sau ce parte are credinciosul cu necredinciosul?`).

Nu voi intra intr-o descriere detaliata a greselilor dogmatice ale Bisericii Catolice. Curiosii sunt invitati la lectura. Vor fi astfel feriti de elucubratiile mistico-teologico-sentimentale ale domnului `teolog ortodox` Badilita.

As vrea sa mai fac o precizare: canoanele Bisericii Una (adica ale Bisericii Ortodoxe, inclusiv BOR) nu sunt simple inventii ale mintii umane, nu au un simplu continut teoretic. Ele sunt scrise de Apostoli si de Sfintii Parinti prin lucrarea Duhului Sfant. Biserica cea Una, este cea care a ramas fidela Sfintei Scriptrui si traditiei Sfintilor Apostoli si a Sfintilor Parinti.

Asadar stimate domnule Badilita, in calitate de crestini ortodocsi, avem doua alternative: sa creditam Adevarul revelat transmis prin Sfanta Scriptura si prin Sfintii Parinti sau, asa cum faceti dvs, sa ne expriman diferite puncte de vedere personale, denaturand Adevarul. Suntem liberi sa alegem oricare din cele doua cai. Daca insistati insa pe cea de-a doua, aveti curajul de a nu va mai numi ortodox. Treceti la fratii protestanti sau neo-protestanti - ei sunt foarte creativi in materie de dogma. Aveti chiar libertatea de a va infiinta propria dvs biserica. De ce nu? Oricum, indiferent in ce credem, Biserica este Una, nu?


06.06.2008 Despre aciditatea Domnului Cristian Badilita de Ciprian Hangan
Sunt Taranist, si nu de al prelatului Justinian Marina pe care multi greco-catolici rosii ca el l-au urmat necanonic in Biserica Ortodoxa, ci sunt Taranist manist. Dar Domnule Cristian Badilita ( caci sunteti tanar ! ) si prin Dumneavoastra ma adresez si Domnilor frati greco-catolici si Domnilor frati romano-catolici: Ce a insemnat istoric Taranismul National al lui Iuliu Maniu si Ion Mihalache si pentru ce s-a preaslavit Sighetul unde au murit si ei ?

Exista in partida taranist nationala alt drept juridic decat cel de stanga, adica de opozitie ( pe baza caruia s-a format si dreptul schismei din 1054, si a celei din 1700 ), si in opozitie nu era inclusa si neamestecarea cultelor ortodox cu cel greco-catolic si cu cel romano-catolic ? Dreptul de opozitie nu era formulat pe baza tocmai a colaborarii contrariilor in scopul deosebirii identitalilor lor ( care sa functioneze diferit ca si cult, tocmai pentru a nu interveni dezorganizari de tip organic intr-un ansamblu de parti diferite ) si spre ajutorare umanitara si nu mai mult decat de respectarea dorintei de a se mantui cineva in legea lui Dumnezeu ?

Pai dorinta omului poate fi si in afara cultului propriu-zis, caci omul intra cu ea ultimul in fagaduinta Raiului ce-i este data pentru implinirea dorintei in bine. Cultul este insa ceva foarte elaborios, ca un univers concentrationar unde se face penitenta buna pentru incalcarea legii lui Dumnezeu, si care poate rezulta, ca urmare a nesocotirii penitentei bune, tocmai chinurile neincetate in afara fagaduintei de a fi mangaiat si odihnit de Dumnezeu, fagaduita pe care Dumnezeu o incununeaza numai la cei care se ostenesc pentru buna penitenta.

Dumneata Domnule Cristian Badilita nu ai decat sa te muncesti sa-i convingi pe greco-catolicii si romano-catolicii cu care participi la actul cultic propriu-zis ca te impartasesti canonic si ca nu faci neoranduiala canonica si juridica cu consecinte foarte nefaste pentru Corpul organica care este Biserica romano-catolica si cea Unita cu Roma, greco-catolica.

Dupa cate stiu eu din punct de vedere umanitar, si in Bisericile Romano-catolica si cea Unita cu Roma, cine sare treptele ierarhiei Tainelor si se impartaseste de ele asa este DIAVOL, sau potrivnic randuielii lui Dumnezeu, asta pe romaneste ( Domnul Iisus Christos i-a spus odata ca sa treaca inapoia Lui si l-a numit pe apostolul Petru: Satana, dar a spus si despre Iuda Iscarioteanu ca este Diavol ).

Inchipuiti-va Dumneavoastra ce s-ar intampla in Corpul romano-catolic si cel greco-catolic ca copiii, pentru care ati scris Dumneavoastra o carte ( pe care mi-am procurat-o si eu, tot din motive umanitare ), sa-si ia singuri Taina mirungerii nu la varsta de 7 ani, cum se procedeaza in Bisericile amintite, ci mai devreme, la 5 sau 6 ani ! Va intreb Domnule Cristian Badilita, caci sunteti tanar !, ce s-ar intampla cu ei, daca totusi credeti ca nu exista oranduiri decat de la Dumnezeu si ei sau altcineva nu le respecta ? Eu cred, din motive umanitare, ca ar fi pacat !, pentru ca daca nu sunt credinciosi initial in putinul acela, caci asa li se pare la inceput ca este putin, cine sa le dea credinta cea adevarata, si daca nu au fost credinciosi in ceea ce le este strain initial, cine sa le dea ceea ce este al lor ?

Domnule Cristian Badilita va conjur sa recunoasteti adevarul care este si universal si ortodox si sa-l marturisiti ca deocamdata intrunirile acestea ce par ecumeniste cu intercomuniuni sunt necanonice si nejuridice pentru fiecare parte care participa la ele si care are si dogme, si traditie, si taine si canoane DIFERITE. De exemplu taina impartasirii la romano-catolici si greco-catolici se face cu azime, la ortodocsi cu paine dospita, iar la protestanti si neoprotestanti cu paine si vin, insa nu mai este decat o comemorare a unei cine petrecute acum cca 2000 de ani, caci ei nu mai au preotia randuita de sfintii apostoli, renuntand la ea. Va mai intreb un lucru !

Modificarile aduse celor statornicite de la 1054 si apoi de la 1700 incoace nu vor avea consecinte prin deviatii de la traditiile diferite ale fiecarui cult, de la oranduirile, stapanirile, randuite de Dumnezeu ? O sa ne mai ajute Dumnezeu care este Credincios pentru fiecare oranduire in parte si asa cum aceasta L-a vazut, daca dezradacinam oranduirile Lui, daca stergem din contabilitate, din Cartea Lui a Vietii, ceea ce El a scris facand oranduirile acestea care sunt, si care nu sunt decat de la El ?

Oare Iuliu Maniu si Corneliu Coposu si Ion Mihalache si ceilalti taranisti manisti, si imperialii bizantini cu cei apuseni, nu se vor dezice de cei care fac altceva decat ceea ce au facut ei ? Cu ce am fi mai breji noi ? Sau vrem sa ne taiem craca de sub noi, secatuind radacinile din care ne tragem prin deviationism de la oranduirea lor ? Si daca le secatuim, mai aduc roade ? Oare lacomia mai mare decat dorinta ne va ajuta sa dobandim mai mult decat dorinta, sau nu vom dobindi nici rezultatele unei dorinte curate ?

Daca nu respectam dorinta si instictul de umanitate, si sarim necuvenit la lucruri mai mari, vom izbandi ceva bun ? Cum putem sa facem literele mari de lege, cand pe cele mici, iota si cirta nu le respectam ? Ori si in Biserica Romano-Catolica Impartasania se dadea mai inainte de evenimentele acestea ecumeniste ale intercomuniunii, respectand ierarhia, treptele ierarhiei tainelor.

Uitati-va pe site-ul catolic www.traditioninaction.org unde canonistii catolici condamna revolutia ecumenista care nu mai respecta nici dogmele, nici traditia, nici tainele, nici canoanele Bisericii Romano-Catolice ! Si acesta este un efort umanitar si de dorinta buna !

In ce priveste conceptul de revolutie la Timisoara, tin sa va amintesc Dumneavoastra si Domnilor greco-catolici si romano-catolici ca il folositi cu totul anapoda ! O revolutie in Romania nu are loc de la Apus, desi la Apus vine Mantuitorul sa mantuiasca, ci de la rasaritul Romaniei.

Ce s-a intamplat cu Doamna Monica Lovinescu si cu Domnul Virgil Ierunca, cu americanii si Europa Libera, cu Corneliu Coposu, cu liberalii lui Radu Campeanu, cu Pastorul Laslo Tokes, cu Gabriel Liiceanu, cu Ana Blandiana, cu Andrei Plesu, si cu alti revolutionari de circumstanta ( ma scuzati ca-l includ si pe Domnul Corneliu Coposu in aceasta categorie, desi acest lucru este strain de el, si i-a fost impus din ratiunile unui exil deviant, saracit de sarea care da gust, si care voia recuperarii sarii in bucate intr-un fel care sa nu dezvaluiasca faptul ca si el este saracit de ea ) ?

Revolutia anticomunista a fost deviata chiar de multi dintre cei ce au pretins ca o fac ! Ea trebuia sa aiba loc in rasarit, si nu l-a apus, in Timisoara ! Apostolul romanilor este Sfantul Apostol Andrei, care este din Veniamin, care adica este lup, din Casa lui Iuda Conducatorul ( care este leu ). Este adevarat ca pe latura de apus, la Timisoara, Oradea, Arad, a taberei Noului Israel se afla randuita si ceata lui Veniamin.

Dar Apostolul din Veniamin, Sfantul Apostol Andrei, a sarat, a pus aluatul care a dospit credinta romanilor la Rasarit. Deci vindecarea se face tot de la rasarit ! Eu unul nu cred ca Dumneavoastra sau cei care folositi motivatia revolutiei anticomuniste din Romania nu cunoasteti sau stiti cum se face o revolutie de insanatosire a Romaniei, adica refacandu-se modul in care a fost crestinata !

Sigur ca la Timisoara au fost lupi autentici, din Veniamin adica, din Casa MS Regele, a lui David, dar mult mai mici, madulare mai mici, si chiar daca au fost suferinde, si cinstea cea mai mare este acordata prioritar madularelor care au nevoie stringenta de mangaiere si odihna, totusi conducerea cade tot pe madularele mai tari, care beneficiaza de mangaierea si odiha lui Dumnezeu dupa protejarea celor mai mici si slabe.

Doamne ajuta !

Cu stima, Ciprian Hangan

P.S. Domnule Cristian Badilita tin sa va precizez un lucru de drept international recunoscut ! Calugarii rigurosi, pe care Dumneavoastra ii etichetati ca ar fi maglaviteni si ca ar face spune la gura ( ar fi bin
06.06.2008 Despre impartasirea Mitropolitului Nicolae Corneanu de Ciprian Hangan
Am mai scris un comentariu, si desi este destul de putin timp de cand l-am scris si pana cand il scriu pe acesta al doilea prin care vreau sa completez pe primul, sper ca mi-l veti face public, pentru ca si eu spun tot din motive umanitare ca Iisus Christos ca fac totul ce tine de marturisirea Lui la vederea din punct de vedere umanitar.

Impartasirea Mitropolitului Nicolae Corneanu era previzibila. El a fost partas cu alti ierarhi comunisti la desfiintarea Bisericii Unite cu Roma, si integrarea necanonica a unei mari parti de greco-catolici, rosii spun eu, caci cei traditionalisti au refuzat trecerea la ortodoxie, care au si fost inchisi unii, ierarhi greco-catolici, in manastiri ortodoxe.

Pai acestia, comunistii din Biserica Ortodoxa s-au impartasit greco-catolic, rosu insa, si in Biserica Ortodoxa si de la greco-catolicii pe care i-au integrat necanonic ( si din care au facut Diavoli, caci i-au pus sa sara unele trepte ale ierarhiei tainelor din Biserica Ortodoxa, problemele de dogma, de traditie si de canoane ). Greco-catolicii rosii integrati necanonic in Biserica Ortodoxa i-au impartasit pe ortodocsii rosii cu jertfa lor, cu jertfa pe care au adus-o ei, si ma rog !, cu tot ce tine de comuniunea in credinta, cu dogmele, cu traditia, cu canoanele in variata greco-catolica si pentru oranduirea greco-catolica mai intai, si mai apoi pentru ortodocsii dispusi la acest amestec de intercomuniune, cum se numeste astazi.

Asa ca este previzibil ce se va intampla daca acest amestec necanonic si nejuridic continua ! Se va intampla ca si performanta integrarii nejuridice si necanonice a greco-catolicilor in Biserica Ortodoxa, cum s-a intamplat si cu greco-catolicii rosii si cu ortodocsii rosii care au prestat aceasta performanta. Asa ca nu degeaba sunt voci astazi, majoritare, care zic ca experienta aceasta a fost un bluf, un fiasco, care a adus multa nefericire, bineinteles rosie mai intai, si apoi si celorlalti.

Doamne ajuta !

Cu stima, Ciprian Hangan

P.S. Asa se intampla cand nu ne pastram locul, camaruta unde-L vedem in rugaciunea randuita de Iisus Christos pe Iisus Christos si prin el pe Dumnezeu in Sfanta Treime. In alt loc nu-L mai vedem deloc pe Dumnezeu, pentru ca El nu se descopera decat cum a aratat El ca se descopera, si nu in alta varianta a noastra sau a te miri cui. Roadele la vedere sunt consecintele doar pentru pastrarea locului fiecaruia, asa cum a randuit Dumnezeu, pentru ca nu este Stapanire decat de la Dumnezeu. Alte roade nici nu vom putea dobandi, pentru ca nu o sa dea Dumnezeu ( El nu da decat ce a promis, fagaduit ! ).
06.06.2008 felicitari de Mariaki Photios
nesimtitule!
06.06.2008 vai de sufletul tau de dan
Esti constient de ceea ce spui? daca ma gandesc doar din punct de vedere laic si tot n-are valoare tot ce spui. cine esti dumneata? ce nevointa mare faci matale si ce harisme ai dobandit ca sa rastorni canoanele a atator sfinti parinti? daca faceti teologie la o cafea si la o tigara tine-o pentru matale teologia aia! nici nam cuvinte! ia frate si te intoarce!
06.06.2008 felicitari pentru articol de ana
Frumos articolul scris de dl. Cristian Badilita. Din pacate multi sunt anticatolici fara sa cunoasca dogma catolica. Totusi crestinii ar trebui sa fie uniti, pentru a ajunge la unitatea deplina.
06.06.2008 Domnule Badilita de marturisire
Hristos s-a innaltat!

In speranta ca veti citi acest comentariu , as vrea sa va intreb: D-voastra stiti in ce credeti??? Eu cred ca nu ati citit deloc Sfintii Parinti sau Sfanta Evanghelie. Unitatatea este in Hristos. Iar in momentul in care marturisirea ta de credinta este eretica, adica invata ceva gresit despre Dumnezeu, mantuire, taine, Sfintii Parinti atunci frate nu te afli in Biserica.. Biserica a fost si ramane una. Numai ca in fiecare secol au aparut oameni care au inteles-o gresit. De asta s-au adunat Sinoadele, domnule Badilita. Sa lamureasca. Nu pentru ca le-a venit Parintilor cheful sa filosofeze pe tema Dumnezeu si sa scoata niste dogme. Ei au exprimat modul de viata crestin. Domele Bisericii au aparut din necesitatea tamaduirii celor cazuti in ratacire. Nu trebuie decat sa aruncati o privire in Istoria Bisericii Universale, orice editie ar fi. Pentru ca iubeau pe fratii lor si doreau ca sa afle mantuirea, de asta ii corectau. Nu ii urau. De aceea dialogul este bun si necesar. Dar nu facand concesii in ceea ce priveste credinta. Cand un om se rataceste este indrumat sa ajunga acasa de prieteni, nu este trimis aiurea. Iar in ceea ce priveste diferentele intre noi si catolici ati face bine sa cititi pe Sfantul Ioan Damaschin si pe Sfantul Grigorie Palama. Sunt atatea exemple de minuni in istorie in care s-a aratat fatis de catre Dumnezeu care este credinta adevarata. Din modul in care scrieti imi dau seama( pot gresi) ca nu constientizati ce faceti cand va impartasiti. Iar expunerea aceasta de teolog, care chipurile stapaneste toate si ii invarte pe toti sa stiti ca nu ne impresioneaza. Sunteti la fel ca toti cei care studiaza teologia ca pe o stiinta. Nu poate spune adevarul cel care nu traieste Adevarul. Iar comparand cele spuse de d-voastra cu Sfintii Parinti este mai mult decat evident.

Folosind argumente ca miscarile schismatice sau eretice care sunt dessprinse de BOR si identificandu-le cu BOR, arata cat sunteti de informat.Iar faptul ca citati pe Afanasiev, care a fost observator la Conciliul II Vatican si care a scris despre Biserica Romana iar ma face sa cred ca nu sunteti un teolog pregatit.

Sa slavim pe Dumnezeu, caci prin fapta Mitr. Banatului se vor arata multe ganduri si multi lupi ce se ascundeau printre noi.
06.06.2008 de anonymous
Dumnezeu sa va ajute sa reveniti pe Calea cea dreapta!!!.....prin mari incercari o sa mai treaca Biserica noastra! numai sa ne ierte Dumnezeu!!!!!
06.06.2008 talibani de etc
si cand te gandesti ca la liturghie toti ziceti doamne miluieste la ectenia cu unirea bisericilor, asadar o bazaconie, mai bine ati scimba-o. vorba lui m. badea: talibanilor, huooo, vezi doamne canoane, care canoane, numai alea care va convin voua, alea care nu va convin imediat le faceti uitate, aveti grija la barna. apropo, cautati ceva informatii si despre ierarhi ortodocsi din occident care fac partasie cu neoprotestantii - din aia care bat din palme si danseaza, calistos ware parca, dar na` de ce sa nu dam in Nicolae ca doar a fost comunist. dar ce ziceti de anania, curvarul care casapea pe la agapia calugaritele cu securistii, sau homosexualul de teodosie, sau criminalul de calinic, dar in fine ei erau ortodocsi intr-un tinut unde nu era picior de eretic, hai sictir!!!
06.06.2008 Felicitari! de Grigore P.
Domnule Cristian Badilita, ne dam seama ca inca nu intelegeti nimic din Ortodoxie. Mai citi si dumneavoastra cate ceva ortodox inainte sa va exprimati parerea. Si mai si rugati-va din cand in cand.

Slava lui Iisus!
06.06.2008 frumos gest de Alina P.
Foarte bun articol, domnule Badilita... Pacat ca nu le este dat tuturor sa vada dincolo de niste dogme invechite... dar am speranta ca Dumnezeu va reusi sa lumineze toate mintile!
06.06.2008 draga necunoscut semnat ETC de bogdan
Afirmatiile dvs sunt grave, daca v-as cunoaste identitatea sigur v-as cere un suport oficial pentru curajul cu care spuneti cele mai de sus... insa tot ce descrieti dvs, e de fapt fals... si spre informatia dvs, gospel singing e maniera ortodoxa de slujba aplicata misionar in Africa de nord( pentru ca oamenii sa inteleaga sacralitatea Sfintei Liturghii
06.06.2008 draga necunoscut semnat ETC de bogdan
Afirmatiile dvs sunt grave, daca v-as cunoaste identitatea sigur v-as cere un suport oficial pentru curajul cu care spuneti cele mai de sus... insa tot ce descrieti dvs, e de fapt fals... si spre informatia dvs, gospel singing e maniera ortodoxa de slujba aplicata misionar in Africa de nord( pentru ca oamenii sa inteleaga sacralitatea Sfintei Liturghii
06.06.2008 Apropo de articolul lui Cristian Badilita de bogdan
http://www.greco-catolica.org/a364-Cristian-Badilita-Impartasirea-mitropolitului-Corneanu-si-caterisirea-bunului-simt.aspx

Sunt intrutotul de acord cu autorul articolului. Cred ca crdinciosii ortodocsi ar trebui sa renunte la duplicitate. Pe de o parte biserica ortodoxa trimite la studii in occident, in italia, franta, germania, etc studenti ortodocsi care studiaza in universitatile catolice pe banii acestora din urma iar pe de alta parte acuza de erezie, etc. Pai banii ereticilor sunt buni, dar ereticii sunt rai? ceva nu e in regula.
06.06.2008 intunecarea mintii de T.Al.
Va scriu ca teolog si profesor ortodox, care are amici si prin randul altor confesiuni, inclusiv catolici. Asta nu inseamna ca trebuie sa le accept credinta, principiile si judecatile. A fi in legatura cu cineva se poate face si fara sa arati lumii intregi ca ceea ce fac ei este bine. Poti comunica civilizat si asa, evident la un nivel mai distant. De ce sa ma impartasesc la ei, cand Dumnezeu Tatal, Duhul Sfant si Domnul nostru Iisus Hristos sunt ca Treime in Biserica otodoxa?!Cum sa gandesc eu ca Traditia e poate altfel sau invechita sau neinteleasa? Se compara oare stiinta unuia dintre noi, oricare ar fi el, cu trairea in Hristos a vreunui monah, cum sunt si au fost, cei ce ajung chiar si Sfinti? La ce a mai venit Hristos in iesle, de ce a vorbit oamenilor simpli, de ce si-a ales Apostoli din cei fara de carte? Nu cred ca se compara scrierile Sfintilor si calugarilor cu scrierile invatatilor de la care nu te alegi decat cu nelinistea sufletului.Unde ramane trairea? Partea duhovniceasca nu mai conteaza? Si nu cred ca pentru a-mi trasmite parerile trebuie sa folosesc acum un limbaj academic, ca sa fie asa -intre noi astia care stim-, sa aratam ca ne curg cunostintele din cap si avem si loc asigurat in Rai. Mai bine sa spunem "sa luam aminte", decat sa aruncam cu noroi. Nu e cazul sa va spun sa mai cititi, ci sa va rugati pentru luminarea mintii si linistea sufletului tulburat, sa mai tineti post. Numai Dumnezeu va poate ajuta. Ratiunea in afara adevaratei credinte, duce la mandrie si la pierzanie. Cand nu stiti sigur ceva, evitati sa ganditi de unul singur sau cel putin nu dati cu pietre pt "indraznetele" dumneavoastra pareri. Fiti cu bagare de seama si aveti grija de sufletul ce vi s-a dat. Si nu uitati: "vai de cel ce duce in ispita".
06.06.2008 este ortodox de ana
Dl Grigore P., domnul Badilita in mod sigur intelege Ortodoxia. Este totusi absolvent al Facultatii de Teologie Ortodoxa si doctorand la Sorbona. Un doctorat la Sorbona nu se obtine asa usor, iti trebuie multi ani de studiu. Si in mod sigur se si roaga.
Multi condamna dogma catolica fara sa o cunoasca si fara sa-si dea seama ca are multe in comun cu cea ortodoxa. Pe crestini trebuie sa-i anime dragostea fata de aproapele, nu ura.
06.06.2008 nu ti -e rusine? de ariadna
Mai porc hulitor de Hristos ,nu ti-e rusine sa delirezi pe seama Bisericii,a Traditiei ,a Crezului si a insusi Mantuitorului cu vocabularul asta de mahala ?

Nu ti-e rusine sa sustii ca esti patrolog ?Atata lucru nu ai invatat in facultatea pe care sustii ca ai facut-o (probabil intr-o stare de continuu delirium tremens ) ca numele Mantuitorului nu se scrie cu un singur I ?

Dupa ce ca esti dobitoc indraznesti sa-l hulesti pe insusi Mantuitorul ,Biserica si pe adevaratii lui slujitori? Scuipi cu flegme in sus si nu tie teama ca o sati cada in cap nenorocitule?

Iar dumneavoastra frati crestini il numiti pe acest animal care-l huleste cu atata nerusinare pe Creatorul lui si al nostru ,domn?

Oare asa a facut bladul Sfant Nicolae cand ticalosul de Arie a hulit-o pe Maica Domnului? Dumneavoastra nu realizati ca acest porc il huleste si pe Mantuitorul si pe Preacurata Lui Maica?Iar noi vorbim politicos cu un analfabet care semai si pretinde te-olog(olog la creier).

Imi pare rau ca vocabularul meu nu reuseste totusi sa echivaleze porcosenia porcului acestuia care mai si pretinde ca a facut o facultate a carui nume nici macar nu este vrednic sa o pronunte.
06.06.2008 Ortodoxia unui carturar de Gabo
Citind glorioasa biografie a d-lui Badilita, (doctorat la Sorbona, etc....) ma gindesc cite carti ii trebuie unui om sa citeasca ca sa inteleaga lucrarea lui Dumnezeu cu noi oamenii?

Banuiesc ca Badilita a citit sute de carti (meritul lui), dar ce a inteles din ele, si cum considera el ca trebuiesc puse in practica acele cunostinte pentru binele altora e o mare diferenta.

Din articolul lui nu reiese nici smerenie, nici intelegere, nici iertare (cum ne-am astepta de la un cititor al Sfintilor Parinti), ci doar un duh de mindrie amestecat cu un dulceag umanism intelectual. Nu este prima oara cind "carturarii?" sint orbiti de propria lor "acumulare de cunostinte" si uita cum si de ce a fost tilharul de pe cruce mintuit de Domnul.

Dupa spusele lui, BOR-ul ar fi in afara Duhului. Pai atunci inseamna ca si cei in comuniune cu ea, inclusiv Muntele Athos s-ar afla in aceeasi situatie, nu?
Ma intreb care ortodoxie e pe placul "carturarului" nostru, cind singur declara ca "Eu insumi, din 1990 incoace frecventez bisericile greco sau romano-catolice, impartasindu-ma in ele, pentru ca nu vad, personal, netrebnciul de mine, ce m-ar impiedica sa o fac?"

Daca tu saracul de tine nu vezi ce te impiedica, altii VAD, si asta e marea diferenta.

Sa dea Dumnezeu sa vezi intr-o zi!

Doamne ajuta!

PS Ma intreb ce ii spune duhovnicul lui, daca are vreunul?
07.06.2008 Stiinta de Weather
De unde se vede ca prea multa stiinta strica mintea omului...Nu ma refer aici la Preasfintia Sa ci la acest sarman Badilita,aparent un doct dar care nu a stiut sa aleaga griul de neghina.Pacat...
07.06.2008 Uimire de Monah din Moldova
Monahii securisti de prin Moldova se roaga pentru ca Biserica din care dl Badilita inca face parte sa treaca cu bine si de aceasta incercare.

Maine este Duminica Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic. Probabil ca va trebui sa-i scoatem pe astia din calendar, ei, care n-au vrut in ruptul captului sa ia partasia de la un Arie et comp si sa-l canonizam pe vladica Corneanu. Nu stiau probabil ca Euharistia nu este "euharistia, intrucat Hristos n-a trecut prin kenoza mortii si prin slava invierii... bla, bla, bla... Si cand te gandesti ca au mai dat si canoane... Securistii!

Invatati iubiti comentatori sa mai iertati pe asorbonarzii si anoxfordienii care inca va mai poarta in rugaciune.

Oricat ar fi de rea si de nevrednica, iubite Cristian, nu-ti lovi Maica...
S-ar putea sa o doara...
07.06.2008 bucurie de Mariaki Photios
sunt absolut incintat sa vad cita lume ia atitudine impotriva acestui articol. la un moment dat deznadajduisem un pic in acest sens, vazind numai comentarii ignorante, malitioase si absolut neintemeiate la alte articole despre acelasi eveniment.

le multumesc tuturor celor ce s-au ostenit sa scrie si sa raspunda acestui om paradoxal care este Badilita: intelectual de o cultura incontestabila, dar de o ignoranta inexplicabila exact in domeniul in care este considerat specialist.
si toate acestea valoreaza parca mai mult cind ma uit ca suntem pe un forum catolic.

ma mai incearca o bucurie stranie, aceea ca dincolo de toate consecintele negative, acest eveniment nefericit va reusi totusi sa dezvaluie multi vrajmasi ai Bisericii pina acum oarecum ascunsi. Daca pina acum problema ecumenismului era un subiect tabu, in care lucrurile se indreptau incet si sigur spre un final nefericit, acum, prin aceasta graba a fostului mitropolit ortodox al Banatului, va trebui ca Biserica sa ia o atitudine clara in aceasta privinta. Si cred ca este un moment bun pentru o marturisire ortodoxa. Factorii sunt favorabili.

Mai raminem de asemenea cu sfatul inspirat de Duhul al parintelui Arsenie Papacioc, acela de a nu porni masurile in acest caz de jos in sus, pentru a nu dezvalui vrajmasului punctele noastre forte.

Dumnezeu sa ajute la pastrarea credintei, iar domnul Badilita sa se intoarca din ratacire, sau sa treaca de tot la fratii sai si sa nu se mai pretinda ortodox, pentru ca sminteala este mare.
07.06.2008 Cate carti de teologie ati citit? de Ralu
Stimate Domnule, mi-a crescut tensiunea citind articolul dvs. Dati dovada de o ignoranta sora cu marele canion. Vorbiti despre treburi pe care nu le cunoasteti, dovediti ca habar nu aveti ce e aia Euharistie. Un text sforaitor nu inseamna ca e si inteligent, iar al dvs. e cel mai bun exemplu in acest sens. De bun simt nu e gestul mitropolitului, de bun simt ar fi fost sa nu va bagati dvs. nasul in treburi pe care nu le intelegeti, care va depasesc. Mai rasfoiti cate o carte (in afara de dictionarele care va sunt surse pentru termeni umfalti) inainte de a scrie cate ceva... Nu de alta, dar sunteti de toata jena... Apropo, mai am o sugestie. Incercati un articol despre manele. E mai "light" si s-ar putea sa va descurcati mai bine...
07.06.2008 nesimtire de crestin
Ba,badilita,nu tii rusine sa te numesti teolog daca nu stii teologie?,si patrolog daca nu stii canoanele sf. parinti?Dute si mai invata si mai lasa-neeee. Asculta-l si pe dl. Ciprian.
08.06.2008 nedumerire... de echo
dvs.,acesti infocati avocati ai sefilor BOR, puteti sa-mi dati cateva lamuriri?

1. de ce, eu , daca as fi ortodox, ar trebui sa ma rog duhului. De ce nu spiritului sfant.mie, personal imi e mai draga si mai aproape limba latina decat rusa. Vezi provenienta acestor 2 cuvinte.

2.puteti sa-mi precizati cate tari latine au religia preponderent ortodoxa sau alta? Noi, romanii....?

3.corneanu va fi mazilit. dar pentru alte motive.El a contribuit la retrocedarea bisericilor catre uniti. asa ceva sleahta de informatori, hoti lacomi si inculti ai bor nu poate accepta.poate dl. corneanu se va hotara sa spuna tot.
09.06.2008 Badilita Theolog ????mai stie cineva??? de ioan
In viziunea lui Staniloae cele mai importante trei slujiri ale episcopului sunt: “predicarea adevarului”, “supravegherea credinciosilor” si “celebrarea Euharistiei” . Chiar daca e adevarat ca toate slujirile culmineaza în celebrarea Euharistiei, aceasta nu e singura slujire, asa cum sugereaza Afanasiev. “De cea mai mare importanta e faptul ca - asa cum Staniloae spune - celebrarea Euharistiei e legata, de asemenea, de pastrarea adevarului.”Staniloae accepta ideea unei plenitudini eclesiale a Bisericii locale, dar numai în cadrul Bisericii Universale(Sobornicesti), adica atunci când Biserica locala mentine comuniunea si aceeasi credinta cu toate celelalte Biserici locale. O Biserica locala izolata de alte Biserici locale îsi pierde în viziunea sa caracterul ei eclesial . Aceasta e exact ceea ce Afanasiev refuza sa accepte. Insa mai interesant mi se pare de cand amestecam magia(proesorul Culianu)cu Ortodoxia ,probail de cand amesteca Mitropolitul Corneanu masoneria in Biserica lui Hristos.Bai fratilor ,pe care v-au facut greco-catolicii teologi cu toptanul,dupa revolutie ca sa-si poata recupera averile bisericesti,mai incet cu mistificarile ca papa va luat in evidenta frate , si e bine ,ca va ridica in rang.Se bucura satana de alde ca voi...teologilor.
09.06.2008 raspuns cu "bun simt" de teodor
Domnului Badilita

Permiteti-mi sa va raspund, dumneavoastra si celor care subscriu neconditionat celor spuse de dumneavoastra, folosind puctual afirmatiile pe care le-ati facut:

Dvs. spuneti:
Cum se rasstie, tot ce e de bun simt socheaza in Romania dodoloata, prin urmare si impartasirea mitropolitului Banatului impreuna cu greco-catolicii.


Raspuns:
Depinde de simturile cui decreteaza normalitatea. Daca majoritatea catolica din lume decreteaza anormalitatea ca si normalitate este evidenta tendinta ca ortodocsii care respecta randuiala crestinismului primar sa fie socotiti anormali si chiar "talibani" pentru ca insista in a-si pastra strict traditia apostolica fara adaosurile seculare ale catolicismului.

Dvs.:
De douazeci de ani, treaba sectei ortodoxisto-securisto-comuniste pare sa nu fie propria alfabetizare si ameliorare sufleteasca, ci mereu si mereu si mereua-scuipare in farfuria altora, adica, a fratilor dedincolo-de-ortodoxie.

R.:
Nu noi suntem o secta, chiar daca suntem minoritari in raport cu romano-catolicii, si nu inseamna ca suntem securisti pentru ca ne pastram intacta traditia si nu noi scuipam in farfuria celorlalti pentru ca SUNTEM LA NOI ACASA. Ceilalti sistematic cauta prin "cozi de topor" sa murdareasca "supa noastra".

Dvs.:
Ma socheaza mai multe lucruri la ai mei "coreligionari", dar mai cu seama nesimtirea cu care survoleaza zi de zi paradoxurile existentei lor mioritice

R.:
Existenta acesta mioritica nu este "a lor" pentru ca nici dvs. nu sunteti din alt neam, chiar daca va lepadati de romani si ii priviti cu lehamite. Sugerati ca sunt demni de respect doar "romanii mondeni" adica cei "civilizati, uniti cu Roma", ca si cum sramosii dumneavoastra ar fi fost catolici si nu ortodocsi. Ne jigniti in propria casa si tot noi suntem priviti ca fiind necivilizati?

Dvs.:
li se inchina americanilor fara strop de ezitare, cu fervoarea lacramoasa a javrei mangaiata pe crestet fie chiar si de o cizma de cowboy, dar cand aud de evanghelisti, de baptisti sau, in general, de neoprotestanti, vad foc si para in fata ochilor.

R,:
nu confundati corpul politic cu institutia bisericii. Cei din politic sint aserviti acelorasi interese straine ca si dvs. Daca ei sunt demni de judecata si dvs. sunteti pt. ca actionati la fel de daunator pt. tara si neam ca si ei. Nu ne puneti in aceeasi oala cu ei cand defapt dvs, si cai care lovesc in traditia stramosilor, sunteti.

Dvs.:
Eu insumi, din 1990 incoace frecventez bisericile greco sau romano-catolice, impartasindu-ma in ele, pentru ca nu vad, personal, netrebnciul de mine, ce m-ar impiedica sa o fac? Spuma de la gura unor pseudocalugari maglaviteni?

R.:
Se vede ca va impartasiti la catolici si va substituiti celor competenti si calificati in ale teologiei ca si cum oricare om neinstruit ar putea inlocui in competenta un medic. Nu sunteti un teolog. In orice caz nu unul care a invatat din sursa originala. Ci din una denaturata. Nu dati verdicte ca nu cumva sa va ajunga rugaciunile stramosilor dumneavoastra ortodocsi.

Dvs.:
Revin la mitropolitul Corneanu! Eu sunt trist ca abia acum s-a hotarat sa faca gestul "socant". Dar bine si-asa. "Agent al catolicismului". Pai dupa buna-reaua-noastra-credinta cum sa fie altfel? Doar Isus Hristos s-a nascut la Pitesti, sau la Barlad, si uite ca altii nu stiu!

R.:
Pai, dvs. va comportati ca si cum Iisus Hristos s-ar fi nascut la Roma, aveti obtuzitatea de a considera ca Roma este buricul pamantului si intelegeti unirea intre catolici si "altii" doar prin absorbtia altora in catolicism. Nici macar nu luati in considerare posibilitatea ca altii sa fie mai aprope de sursa. Va enerveaza ideea de a-i considera macar egali cu dumneavoastra. Si atunci va mirati ca IPS Corneanu este inteles in gestul lui recent ca fiind un om al catolicilor? Cum ati reactiona daca un cardinal in numele unirii ar primi imparatsania la ortodocsi si ar lasa sa se inteleaga ca sensul unirii ar fi absorbtia catolicilor in ortodoxie. Ati concepe asa ceva?

Dvs.:
Euharistia "este Cina ecleziologica", laolalta-impartasire a tuturor membrilor Ekklesiei crestine (nu ortodoxe, catolice, baptise, greco-catolice separate), a Bisericii crestine, una sancta ecclesia, UNA. Caci Biserica ori este UNA ori nu este DELOC.

R.:
Toti membri ekklesiei crestine sunt toti aceia care marturisesc invatatura apostolica nemodificata de catolici, protestanti sau neo-protestanti.Scris este: "Nu toti cei care spun Doamne, Doamne, se vor mantui."
Sf. Ignatiu,(din antica biserica ORTODOXA a Romei) cand definea termenul de ecumenic, se referea la aceia care marturisesc pretutindeni, DINTOTDEAUNA ACEIASI CREDINTA. Ori catolicii de acum, din plin, maturisesc o alta credinta, una substantial modificata, in elementele ei definitorii. Suntem doritori de unire, insa intru adevarata credinta, Nu putem accepta o unire fara nici un criteriu valoric crestin, doar pentru o viziune politicaly correctness. Parerea lui Hristos ne intereseaza nu cea a mondialistilor care doresc o nivelare pt a atinge un punct comun care nu constituie mai mult decat bunul simt minimal pe care oricare budist, musulman sau scientifist il are, dar care nu mai are rigoarea unei credinte ortodoxe.

Dvs:
Caci Biserica ori este UNA ori nu este DELOC. Duhul nu face politica geografica sau confesionala, El sufla pretutindeni, armonizeaza, unifica, intareste, leaga, sporeste duhovniceste.

R.:
Intr-adevar ori o biserica ori deloc. De aceea nu pot fi mai multe marturisiri intr-o biserica . Ori este cea apostolica ori deloc. Iar Duhul Sfant uneste doar ale sale , nu uneste apa curata cu apa murdara. E gresit sa crezi ca in numele unitatii de iubire Duhul amesteca lucruri din categorii valorice diferite.

Dvs.:
Un singur Duh asadar, o singura Biserica. Biserica e UNA, din momentul Creatiei, daca e sa ne luam dupa unii Parinti ai Bisericii, si nu poate sa existe decat UNA fiind. Mereu, pana la sfarsitului veacurilor! De aceea nu te poti impartasi decat intr-un singur Duh, Cel care a intemeiat, unificat si care sustine Biserica lui Hristos dupa inviere.

R.:
Cat adevar! Dar cred ca se refera la Duhul in care a fost transmisa invatatura cea nemodificata. Si nu ma refer la influentele culturale germanice din arhitectura, vesminte, sau cantece, ci la invatatura dogmatica alterata grav in conceptia catolica.

Dvs.:
Prima "cina ecleziologica" asadar a fost savarsita de Petru, la Ierusalim; aceeasi cu Cina savarsita de Isus, prin Duhul Sfant.

R.:
Tocmai ati confirmat alterarea grava pe care biserica romano catolica o raspandeste si o vrea unica pe fata pamantului. Daca citi cu atentie Faptele Apostolilor veti vedea ca apostolii IMPREUNA savarseau cina euharistica. Si nu mai incercati sa il puneti mereu pe Petru responsabil pentru pretentiile pur imperialiste lumesti ale Romei, pentru ca nu are nici o legatura cu ele. Apostolii sunt egali, asa cum afirma Domnul Iisus Hristos, cand le spune: "sa nu fie unul mai mare intre voi". Si la primele cine euharistice inca nu avusese loc reprimirea lui Petru de catre Hristos, stiut fiind faptul ca el se lepadase si abia mai apoi Hristos, in dialogul iubirii, l-a reprimit.

Dvs.:
"Cand noi participam, scrie Afanasiev, la o adunare euharistica, noi suntem uniti cu toti cei care, in acel moment, participa la o adunare euharistica, si nu doar a Bisericii ortodoxe, ci si a Bisericii catolice, intrucat peste tot se savarseste una si aceeasi euharistie: Hristos este acelasi, ieri, azi, in vesnicie".

R.:
Ramane de vazut cum Hrsitos cel ce s-a impartasit celorlalti prin paine dospita si vin va accepta azima nedospita si seaca din catolicismul iudaizat si imputinat. Unde mai este s
09.06.2008 Cata ignoranta de Marius
O întrebare tuturor asa zisilor teologi!

De ce s-au ridicat anatemele? Ca sa ne numim eretici sau frati întru Hristos?
09.06.2008 Un raspuns mult asteptat de Pr. Mihai-Andrei Aldea
Un raspuns mult asteptat la intrebarea "De ce s-au ridicat anatemele? Ca sa ne numim eretici sau frati intru Hristos?".

Ei bine, NU s-au ridicat anatemele, ci doar UNELE dintre ele.

S-au ridicat o anatema data de Roma si o anatema data de Constantinopol in 1054.

Dar anatemele Sinoadelor ecumenice, sinoade pe care Papalitatea si credinciosii ei le incalca, sunt inca lucratoare si sunt peste toti cei care tin nedreptatea drept adevar.

Anatemele sinoadelor din vremea Santului Fotie (recunoscute, aceste sinoade, chiar si de Roma la un moment dat) sunt înca în vigoare.
Anatemele sinoadelor isihaste sunt înca vii si lucratoare peste toti cei care cred în "energii create" si într-un Dumnezeu ce nu poate intra în directa legatura cu lumea (precum romano-catolicii sau musulmanii).
Anatemele sinodului din 1848 si ale multor alte sinoade care au dezbatut ratacirile papiste sunt, de asemenea, în vigoare.

Deci, gestul politic de "ridicare a anatemelor" dintre Constantinopol si Roma, facut de Constantinopol doar de frica turcilor, dar fara nici o baza dogmatica (ce era obligatorie), este fara valoare. Nu doar ca de jure si de facto este nul, dar este anulat de sute de sinoade, de la cele Ecumenice (nu "ecumeniste", atentie!) la cele locale.

Sub aceste anateme s-au asezat si Nicolae Corneanu sau Cristian Badilita, prin erezia lor.

PS Cei care ati laudat articolul acesta, plin de injurii, cum va puteti numi, chiar si in gluma, "crestini"?

Parintele Iustin Parvu, numit de ne-Cristian Badilita "securist", a suferit 16 ani de închisoare si lagare de munca fortata pentru Hristos, plus nenumarate alte arestari, persecutii, chinuri. El, unul dintre cei care poarta în trupul sau ranile suferite pentru marturisirea lui Hristos, este ocarât de nu neica-nimeni, care crede ca diplomele tin loc de Credinta adevarata... Si voi îl aplaudati!
Dumnezeu sa va ierte si sa va lumineze!

Preot al lui Hristos,
Mihai-Andrei Aldea
10.06.2008 esti gay? de Aurelian
ca nu gasesc un cuvant care sa te descrie mai bine...

imi plac argumentele...sunt de copil de clasa a IV a care abia stie cand e ziua lui...
serios acum, ne aduci ca argument un singur rus care zice nu stiu ce despre catolici, dar Sfintii Parinti nu ii cercetati sa vadeti ce au de spus...

iar cu inchinarea noastra la americani, da, ne inchinam la americani, dar numai la sfintii americani ca Sf Petru Aleutul, Sf Alexis din Broth, Sf Inochentie si Gherman de Alaska, Cuv Seraphim Rose, insa nu la ce crezi dumitale!

mie mi`ar fi rusine sa fiu ortodox si sa vorbesc asa ca tine, insa se pare ca esti in necunostinta de cauza, si cum tot omul e liber sa se exprime, ai tinut si tu mortis sa deschizi gura...

nu cred ca Sf Sinod te poate baga in seama...pentru ca nu stii si atat, asta e, esti cu mintea tulbure
10.06.2008 canonicitatea de andrei
cu tot respectul, d-le Cristian, sunteti sentimentalist, nu exprimati nici pe departe canonicitatea problemei.
11.06.2008 sunt multe care nu le putem pricepe de patesiasir
cred ca sunt multe care nu le putem pricepe si care de fapt nici nu ar fi trebuit luate in discutie de-a lungul vremii ,si cu siguranta nu am fi fost despartiti niciodata(filioque,azimele,primatul papal,infaibilitatea papei,energiile create sau necreate,etc)

si unii si altii ne pretindem a fi mai buni cunoscatori de dumnezeu decat insusi dumnezeu,altfel spus mai catolici decat papa.

toate aceste asa zise dispute teologice,sau mai bine zis filosofice nu cred ca au fost rezolvate veritabil si de nici o parte si ele nici nu ar fi trebuit sa apara ,ca doara nu cred ca pe dz.chiar il interesa sa ne ciondanim noi din chestiuni numai de el stiute despre el insusi

cred ca revenirea la izvoare este cea care ne va mantui si sufletul si mintea de dezbinarile fara substanta reala sine va usura comuniunea frateasca .
15.06.2008 pentru adeptii ortodoxismului "canonic" de un ortodox satul de atata vrajba
T.Al care te declari cu emfaza “teolog si profesor ortodox” pretinzi ca ai prieteni printre crestinii de alte confesiuni. Dar oare ai cu adevarat sentimente de prietenie fata de ei.? Atunci cand ii privesti in ochi sau le strangi mana acestor prieteni ai tai care apartin altor confesiuni crestine ce gandesti despre ei? Ca vor arde in focul iadului pentru ca sunt niste eretici, ca numai tu ai sanse sa te mantuiesti fiindca ai avut norocul, asa ca la loterie, sa te nasti orodox? Profesor de ortodoxism(sic!) care vrei sa-i inveti pe altii ceea ce nu sti nici tu, ai uitat cuvintele Lui Hristos despre ce inseamna adevarata prietenie : “nu este dragoste mai mare decat aceea de a-ti da viata pentru prietenul tau”.

Iar preotul Aldea este un manipulator de duzina, la fel ca si ciracul sau Danion Vasile, cu care sustine conferinte tembelizante despre cat de “bineplacut” este in ochii Domnului sa fi un ortodoxist marginit, necultivat si lipsit de orice deschidere sufleteasca spre semeni.

Acest preot se considera al Lui Hristos , dar nesocoteste chiar cuvintele Mantuitorului care spune ca fiii Lui Dumnezeu sunt facatorii de pace , iar nu provocatorii de zazanie , prin orice mijloace, asemeni lui si altora , care sub pretextul apararii invataturii crestine manipuleaza fara rusine si fara cel mai elementar simt al raspunderii fata de Dumnezeu si fata de ortodocsii care in nestiinta lor il urmeaza .

Preotul Aldea vede ca nu mai poate invoca dubla anatemizare din 1054, ca motiv de separatie intre catolici si ortodocsi, pentru ca aceasta a fost ridicata in 1965, si atunci readuce in discutie un conflict mai vechi decat marea schisma. In 876, patriarhul Fotie, ajuns in fruntea bisericii rasaritene, printr-un complex de intrigi politicianiste, care au facut ca intronizarea lui sa nu fie considerata canonica de papa, ii plateste acestuia cu aceeasi moneda declarand ca eretic adaosul “filioque” care se folosea intermitent in biserica apuseana din 589!

Ce mult i-a preocupat pe drept credinciosii rasariteni problema respectarii formulei niceniene a Crezului, de vreme ce aproape 300 de ani nu au luat o atitudine ferma impotriva lui “filioque” si au facut asta abia cand intre biserica rasaritena si cea apuseana apar divergente serioase legate de numirea patriarhului si de crestinarea bulgarilor si nu de respectarea formulei Crezului de la Niceea si Constantinopol ! Dar aceste divergente s-au aplanat , anatema a fost inlaturata si relatiile dintre crestinii rasariteni si cei apuseni au continuat intr-o relativa fratietate inca vreo 200 de ani. Ruptura cu efecte de lunga durata a fost cea din 1054, care avea si ea la baza mai putin motive dogmatice si mai mult politice, sau cum am spune noi astazi politicianiste, dar in vremea aceea politica si religia erau un tot, ceea ce din pacate a dus in timp la discreditarea religiei si la indepartarea multora de Dumnezeu.

Daca vreti sa aflati cat de canonice au fost motivele schismelor care s-au tot produs in lumea crestina, mai cititi si cateva carti de istorie universala , in special de istorie bizantina, dar nu din cele edulcorate scrise de preoti ortodocsi , ci din cele obiective ale lui Tanasoga si Brezeanu, din care curge sange si nu mir artificial!
15.06.2008 unii dintre comentatori cu greu mai pot fi considerati oameni si in niciun caz crestini de Gabriel
Extraordinar cum unii “crestini ortodocsi” , ca aceasta Ariadna, care grohaie sufocata de pseudoindignare, s-au transformat tocmai in ceea critica : in animale ! Caci limbajul grobian pe care il folosesc si lipsa de inteligenta ii descalifica nu numai ca si crestini, asa cum se cred ei, dar si ca fiinte umane.!

La fel de mult ma nedumereste pregatirea intelectuala a userului, aproape ca eram sa scriu loserului, Aurelian , de vreme ce are un vocabular atat de sarac incat nu gaseste un alt cuvant pentru a-l defini pe Cristian Badilita, decat “gay” . E posibil ca nu atat lipsa de cultura , cat mai ales anumite refulari din subconstient sa-i fi sugerat lui Aurelian acest cuvant. Cat despre cunoasterea invataturii Sfiintilor Parinti, se pare ca un doctor la Sorbona ,teolog , traducator si exeget tocmai al literaturii patristice ca Badilita este un biet copil de clasa a patra in comparatie cu “magistrul” Aurelian. Asa ca indraznesc cu mare sfiala sa aduc eu niste exemplificari din scrierile patristice in legatura cu originea si manifestarea Duhului Sfant , acest aspect pe care unii “ortodocsi” il considera un obstacol insurmontabil in calea apropierii dintre biserici si o dovada clara de erezie a catolicilor, pentru care acestia sigur vor merge in iad! Se pare ca expresia niceeo-constantinopolitana a Crezului nu era suficient de clara in privinta celei de a treia persoane a Sfintei Treimi, nici pentru unii Parinti ai Bisericii ca Sf. Ioan Damaschinul care referindu-se la Duhul Sfant spune ca :”purcede de la Tatal prin Fiul”, iar alte surse patristice vorbesc despre "Duhul care purcede din Tatal si prin Fiul Se arata" sau de "Duhul care intru Fiul pururea Se odihneste" formule care apar si in liturghia ortodoxa. Si tot referitor la relatia dintre Fiul si Duhul Sfant va mai fac o invitatie : cititi versetul 22, capitolul 20, din Evanghelia dupa Ioan!

15.06.2008 intoleranta se manifesta la fel indiferent de confesiune de un ortodox satul de atata vrajba
Revazand unele comentarii, mustind de rea vointa, ale celor de o confesiune cu mine , imi vine in minte celebrul calugar dominican de la sfarsitul secolului al XV-lea : Girolamo Savonarola. Ca o ironie a soartei, ortodoxistii astia fanatici , care par ca nu traiesc decat pentru a desfiinta, din fericire in momentul de fata doar prin vorbe, tot ce nu apartine ortodoxiei, asa cum inteleg ei ortodoxia, sunt facuti din acelasi aluat ca si catolicul Savonarola.

Citind cu ani in urma trista istorie a fanaticului catolic, ma intrebam cum se poate ca oamenii care-L invoca zilnic pe Dumnezeu sa nu-L simta deloc. Am inteles abia dupa ce am descoperit scrisorile din inchisoare ale dominicanului. Acesta dupa ce isi dusese pana la capat excesele religioase, cazut in dizgratie si asteptandu-si executia, revenise la dimensiunile normale de om credincios si iubitor de Dumnezeu. Scrisorile din inchisoare ale lui Savonarola sunt pline de o credinta adanca si o dragoste ardenta fata de divinitate. Candva, la inceputurile vietii sale religioase, Savonarola se intalnise cu adevarat cu Dumnezeu, dar a savarsit marea gresala sa-si inchipuie ca doar lui i-a oferit Dumnezeu acest privilegiu si prin urmare are menirea extraordinara de a fi un nou Ioan Botezatorul, care pregateste calea Domnului starpind relele si necredinta.

Asa se intampla si cu ortodoxistii, pe care nu pot sa-i numesc ortodocsi, decat poate cu ghilimelele de rigoare, de altfel asa se intampla cu intolerantii din toate confesiunile si religiile. Si ei L-au simtit pe Dumnezeu, dar isi inchipuie ca asta este un privilegiu de care au parte cei alesi , si ca trebuie sa-I intoarca Lui Dumnezeu darul facand “misiune” sacrificandu-se chiar , eventual sacrificandu-i si pe altii pentru a restabili credinta intr-o lume ce este pe punctul de a o pierde.

Orbiti de vanitatea de a se considera “alesi” ei nu mai vad ca Dumnezeu lucreaza asupra tuturor oamenilor, si nu mai sunt in stare sa se analizeze cu luciditate sa-si descopere virtutile si patimile si sa asculte glasul Lui Dumnezeu in inimile lor, care le spune daca au sau nu o menire aparte. Ca multe dintre vocile grozave care se ridica impotriva dialogului si colaborarii intre confesiunile crestine apartin unor intoleranti care au pierdut contactul cu Dumnezeu o dovedeste modul in care isi argumenteaza pozitia : cu denaturari, interpretari tendentioase, negari ale evidentei, manipulari si amenintari cu damnarea vesnica.

Revin la preotul Aldea caruia i-am mai vazut postarile si pe blogul lui Danion vasile pe care am facut gresala sa-l accesez acum cateva zile.

Cat de jalnic este acest pretins slujitor al Lui Dumnezeu cand afirma ca in 1965 patriarhul ecumenic Athenagoras s-a imbratisat cu papa Paul al VI-lea si impreuna au ridicat anatema veche de un mileniu, fiindu-i frica de turci.!!! Asta in plin secol XX si intr-o Turcie laicizata ! Dar sigur preotul Aldea ca si “teologul “ cu prenume si comportament ridicol, numit mai sus , sunt “ alesii” Lui Dumnezeu si deci mai presus de patriarhul ecumenic, de patriarhul Romaniei, de mitropolitul Banatului etc, avand acces la “adevarul” suprem, ei au “aprobarea “ “divina” sa manipuleze, de fapt , sa minta pur si simplu.

La fel de jalnici sunt si ceilalti comentatori,in frunte cu ariadna si teodor, care incearca sa-l desfiinteze pe Cristian Badilita prin grosolanie , injurii si argumente stupide.

Tonul lui Badilita in acest articol este uneori excesiv de acid, dar nu injurios, fiind specific stilului pamfletar, pentru ca articolul lui este un pamflet scris din exasperarea pe care o simte orice crestin cu bun simt in fata falsitatii si stupiditatii unora dintre coreligionarii sai.
16.06.2008 ortodoxia de IPS BARTOLOMEU ANANIA
cel mai mare rau intamplat Romaniei este ,,ortodoxia,, dar uite ca din mila lui Hristos:cresc bisericile neoprotestante si scad cele prvoslavnice,otravite,talibane si mult idobitosotoare.Slava Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos.
25.06.2008 de ce oare atata ura?!!! de nicu
Oare de ce ne uram atat de mult?! Nu suntem toti creatia unui singur Dumnezeu? Biserica Ortodoxa spune ca ea detine adevarul nealterat, cea Catolica la fel; dar hai sa fim seriosi: amandoua au inceput sa sara gardul demult. Nu cred ca trebuie sa stam sa vedem ce anume ne desparte ci ceea ce ne uneste, iar ceea ce ne uneste este Persoana Mantuitorului, fie ca este scrisa ISUS sau IISUS. Ne legam de fiecare teorie, dar faptic cand punem Invatatura Scripturii in practica? Cand vom fi uniti sub acelasi steag al dragostei crestine? Lasati vrajba, incepeti sa iubiti in Hristos.
27.06.2008 sinodicon de monah metodie
ce mai! ANATEMA TUTUROR ERETICILOR mai departe faca Dumnezeu ce-o vrea. Se stie ca cei mai mari ereziarhi au fost oameni invatati ca acest domn. Nadajduim ca DOMNUL nu va lasa scumpa ORTODOXIE pt care unii si-au dat viata in mainile ereticilor catolici
27.06.2008 nedumerire... de echo
Am asistat, decurand, la un spectacol folcloric in com. Dragomiresti - MM. Printre protagonisti, se gasea si corul de barbati din Libotin-MM.conducatorul acestui cor, dealtfel, un vasnic cosas, in cuvantul de introducere a inceput sa bata puternic campii, afirmand, printre altele, ca "traim vremuri grele! este atacata Biserica Ortodoxa Romana", lasand sa se inteleaga faptul ca ei, cu cantecele lor vor contribui la salvarea acesteia.

Las la o parte faptul ca, toti coristii,aveau figuri destul de interesante, dar nu am putut sa imi reprim un gand ironic:oare si acestia, la mesele la care sant invitati de catre organizatori, procedeaza ca si cei din corul barbatesc din Finteusul Mare - MM, adica mananca si beau, in disperare, tot ce este pe masa, iar cand nu mai pot, ascund mancarea si bautura in manecile sumanelor ,veritabile de altfel?Apoi m-am gandit putin si i-am dat omului dreptate. Da, biserica bortodoxa este atacata foarte puternic, distructiv chiar, dar, dragi bortodocsi, dvs. din interior o atacati.

Am sa enumar cateva asemenea atacuri, despre care am certitudinea ca sant reale:

- episodul Tanacu spune totul despre anacronismul si starea de inapoiere ai unor exponenti ai bortodoxiei.Nebunul de Corogeanu trebuia demult indepartat din manastire. Nu ca nu ar avea ce sa caute acolo, dar , oameni ca el se pretind si sant formatori de opinie.-Daca era un caz izolat n-as mai fi pierdut vremea sa mai scriu.

- Dar ce ne facem cu popa bortodox care a fost filmat sfintind un bordel si primind chiloti tanga pentru preoteasa?

- Ce ne facem cu popa, care, in timpul botezului, insita demential cu intrebarea: te lepezi de Christos?!!!??

- Ce ne facem cu popa din Arges care s-a dedat la mierea Serviciului permise auto si acum este anchetat de DNA pentru trfic de influenta?

-Ce ne facem cu inaltul prelat prins in SUA ca fura prin intermediul cartilor de credit?

- Ce ne facem cu modul in care se cumpara de la episcopiile bortodoxe , de catre preoti, parohiile considerate mai "banoase". Se vehiculeaza sume de ordinul zecilor de mii de Euro. De aceea, unii popi nu mai pot suporta si doresc sa se organizeze intrun sindicat.

- Ce ne facem cu constructiile megalomanice de biserici? O sa fie pana la urma crdinciosul si biserica.Cati oameni necajiti ar fi putut fi ajutati cu imensele sume bagate in aceste adevarate cazemate care au impinzit orasele patriei? Acolo sant banii nostri, dati de catre statul pe care il slujesc si l-au slujit cu obedienta intotdeauna.In plus, cu o frecventa tot mai mare, trimisii popilor bortodocsi bat insistent la usile oamenilor, cersind bani pentru continuarea constructiilor. Este ,cel putin , jenant.

- Ce ne fsacem cu nebunii de la Micula Cluj. Acolo, femeile care s-au dus sa se spovedeasca la calugari, se plang de faptul ca, pe timpul marturisirii, uni calugari li se adreseaza indecent, denotand o clara afeciune psihica: obsedati sexual.

- Ce ne facem cu popii care, la inmormantarea unor persoane tinere sau mai importante ale comunitatii, in predica rostita, nu fac altceva decat sa rasuceasca si mai profund cutitul in rana apartinatorilor.La babe le place mult acest lucru, iar daca mai cad pe jos cateva femei sau barbati, aceasta este considerata o inmormantare reusita care justifica apoi, la masa, apetitul pantagruelic al popii._ Ce ne facem cu zecile de popi alcoolici si afemeiati de la parohiile rurale, pe care numai bunul simt al enoriasilor ii mai tine acolo.Cunosc exemple concrete, dar nu am timp si spatiu sa le enumar.

- Ce ne facem cu statutul de fosti informatori ai securitatii pe care il au, cred eu, marea majoritate a popilor trecuti de 40 ani? Inainte de 1989 , lucratorii posturilor comunale de militie, desfasurau activitati informative de securitate, acea numita tabela B. erau , in special acivitati informative specifice Directiei I a DSS: supravegherea in domeniile arta, cultura, religie, invatamant, partide istorice.Este bine cunoscuta, in majoritatea cazurilor, marea prietenie existenta intre seful de post si popa. Oare despre ce vorbeau acestia in intalnirile din confesionalul militiei?Sa nu mai zic nimic legat de capii bortodocsi, dovediti, toti, cu un asemenea trecut.

Saracul Corneanu , a avut puterea sa-si recunoasca in 1990!!! acesta greseala, ca ulterior, prin comportamnetul avut sa incerce sa-si indrepte aceasta ratacire, dar in ochii sfantului!???! sinod asta nu inseamna nimic.Daca ii scotea CNSAS dosarul, in 2005 sa zicem, atunci era in rand cu ceilalti si era bun?- Ce ne facem cu soboarele interminabile de popi care lalaie si behaie la orice manifestare publica. Si, desigur, dupa aia partcipa si la o masa crestineasca.Si nu vin 2 sau trei, ci cate 7-10.

In incheiere doresc sa precizez faptul ca nu am nimic cu religia ortodoxa. Alaturi de cea catolica, le consider religii adevarate , in baza mai multor numitori comuni: Dumnezeu unic si Fiul sau, trinitatea sfanta, etc. Aceste randuri se adreseaza celor care, in numele ortodoxiei, sau sprijinindu-se pe ea, fac ceea ce fac.Nu am pretentia ca am epuizat subiectul, dar, tuturor cititorilor acestui site ma adresez cu intrebare : spuneti-mi dvs., cunoasteti asemenea exemple din lumea romano-catolica si greco-catolica?.Eu afirm , convins, ca nu.Preotii nostri au un alt mod de asi intelege si exercita menirea. Poate ca sant cazuri izolate, dar pastrand proportia, nu cred ca sant definitorii asa cum sant pentru ceilalti.
28.06.2008 Cu bucurie de Pr. Mihai-Andrei Aldea
Citind cu grija, ca de obicei, postarile tuturor, am avut bucuria sa dau de cele ale nefârtatului anonim ce îsi zice "ortodox satul de atata vrajba". Bucurie pentru mine si tristete pentru el, caci luând rând pe rând ocarile pe care mi le-a adus si negasind nici macar una adevarata, am putut si eu sa ma bucur cu Sfintii Apostoli suferind ocara pentru numele lui Hristos (Faptele Apostolilor 5.41). Caci si sta scris: "Fericiti veti fi voi când va vor ocarî si va vor prigoni si vor zice tot cuvântul rau împotriva voastra, mintind din pricina Mea. Bucurati-va si va veseliti, ca plata voastra multa este în ceruri, ca asa au prigonit pe proorocii cei dinainte de voi."
Acum, nu pentru acest pseudo-ortodox ce îsi apara articolul cu injurii la adresa comentatorilor - Dumnezeu sa-l ierte! - ci pentru cei care chiar sunt interesati de adevar, câteva cuvinte.

Întâi, sa amintim ca Dumnezeu nu este al neorânduielii, ci al pacii! (I Corinteni 14.33)
Deci, de la Duhul Sfânt citire, pacea si buna-rânduiala sunt sinonime. Sau, altfel spus, nu poate fi pace decât daca buna-rânduiala a lui Dumnezeu este respectata. Raul, ura, boala, apar din încalcarea legilor lui Dumnezeu. Si acest lucru poate fi înteles usor de oricine vrea sa înteleaga adevarul.
De pilda, înlaturarea iubirii si înlocuirea ei cu mândria, egoismul si altele asemenea sta la baza razboaielor, jafurilor, furturilor si altor acte de violenta si lacomie.
Prin urmare, pentru a avea pace trebuie sa tinem legile lui Dumnezeu: iubirea, adevarul, rugaciune si toate celelalte.
Aceasta o spune Însusi Dumnezeu:
De ma iubiti, paziti poruncile Mele (Ioan 14.15).
Deci este firesc sa ne asteptam ca Biserica lui Hristos sa pastreze cu sfintenie poruncile lui Dumnezeu, fara schimbare (I Timotei 3.15), pentru ca prin ele cei iubitori de Dumnezeu sa se poata mântui (Ioan 5.24).
Pâna aici totul este limpede si nu e pricina de suparare pentru cei care pretind a respecta Dumnezeiestile Scripturi (Biblia).
Atunci, de unde apar disputele?
Simplu!
Pentru ca, de o parte, Biserica Drept-slavitoare (Ortodoxa) spune ca ea - si doar ea - pastreaza legile lui Dumnezeu întregi si neschimbate.
Pe de alta parte, Romano-catolicismul pretinde ca el si doare el pastreaza legile lui Dumnezeu cele adevarate (a se vedea si ultimele enciclici papale în domeniu, care spun ca doar Romano-catolicismul e biserica, restul fiind schisme si erezii).
De asemenea, în alte multe parti, felurite grupari ca Adventistii de ziua a saptea, Luteranii, Baptistii, Anglicanii samd sustin si ei ca legile lui Dumnezeu de ei sunt pastrate si pazite, nu de ceilalti.
De aici ies câteva purtari diferite, pe care le descriu pe scurt.

Întâi, sunt cei care, siguri ca religia lor este cea adevarata, privesc spre ceilalti cu tristete, stiindu-i aflati în ratacire. Acestia încearca sa dea si celorlalti credinta lor, în masura în care acestia vor s-o primeasca; si, câta vreme acei "ceilalti" nu le agreseaza credinta sau nu fac alte fapte de rautate (crime, razboi etc) colaboreaza cu ei în cele obisnuite ale vietii, cu masura.
Sunt apoi cei care nu stiu prea bine în ce cred. Fie ca dupa nume sunt "ortodocsi", "catolici", "baptisti" sau orice altceva, daca le ceri o marturisire de credinta, nu sunt în stare sa ti-o dea; cel mult vor bâigui felurite amestecuri luate de unde s-a nimerit. Dintre acestia se selecteaza atât nihilistii si anarhistii, cât si fanaticii ecumenismului sau ateismului. Unii dintre ei se trezesc la Adevar, iar alti toata viata alearga de colo-colo, fara nici un folos.
A treia mare grupare este a celor care stiu adevarul, dar nu sunt interesati de el, ci de satisfacerea poftelor si patimilor ce îi stapânesc. Sfântul Apostol Iacob, spunând "si diavolii cred, si se cutremura" (Iacob 2.19) arata ca nu cunoasterea Credintei, ci vietuirea dupa Credinta mântuieste.

Acum, revenind la pozitia mea, trebuie sa spun ca am un mare respect fata de toti cei din prima categorie. Mi se pare cinstit, absolut cinstit, sa tii de o religie pentru ca esti sigur ca ea este calea mântuirii. Este, de asemenea, limpede, ca cei din ultima categorie se osândesc, de vreme ce stau de voia lor împotriva Adevarului, pentru felurite interese lumesti. Cât priveste pe cei din mijloc, ce nu stiu în ce cred - cu toate ca de multe ori îsi dau si cu parere în cele ce nu le cunosc - sa asculte pe Dumnezeu care zice: "Fiindca esti caldicel, am sa te vars din gura mea!" (Apocalipsa 3.16)

În rest, pace tuturor si dragoste de Adevar sa va dea Dumnezeu!
Preot al lui Hristos,
Mihai-Andrei Aldea

Si, ca sa nu închei cu vorbele mele, câte ceva din Cuvântul lui Dumnezeu:

Cel ce nu va crede se va osândi (Marcu 16.16)

De ma iubiti, paziti poruncile Mele... Cel ce nu Ma iubeste nu pazeste cuvintele Mele (Ioan 14.15, 24)
(daca cel care nu le pazeste nu-L iubeste, cel care le schimba dupa cheful sau unde se încadreaza?)

Nimeni nu vine la Tatal Meu decât prin Mine (Ioan 14.6)

Dar chiar daca noi sau un înger din cer v-ar vesti alta Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o – sa fie anatema! Precum v-am spus mai înainte, si acum va spun iarasi: Daca va propovaduieste cineva altceva decât ati primit – sa fie anatema! (Galateni 1.8-9)

Cel ce are poruncile Mele si le pazeste, acela este care Ma iubeste; iar cel ce Ma iubeste pe Mine va fi iubit de Tatal Meu si-l voi iubi si Eu si Ma voi arata lui (Ioan 14.21)

Se vor scula hristosi mincinosi si prooroci mincinosi si vor face semne si minuni, ca sa duca în ratacire, de se poate, pe cei alesi. (Marcu 13.22)

Caci daca cel ce vine va propovaduieste un alt Iisus, pe care nu l-am propovaduit noi, sau luati un alt duh, pe care nu l-ati luat, sau alta evanghelie, pe care nu ati primit-o – voi l-ati îngadui foarte bine... unii ca acestia sunt apostoli mincinosi, lucratori vicleni, care iau chip de apostoli ai lui Hristos. (II Corinteni 1.4, 13)
(deci nu oricine vorbeste despre Hristos, oricât de convingator, se mântuieste, nici este de la El, ci doar cel ce tine Învatatura Lui neschimbata! ceilalti cad sub anatema!)

Dar au fost în popor si prooroci mincinosi, dupa cum si între voi vor fi învatatori mincinosi, care vor strecura eresuri pierzatoare si, tagaduind chiar pe Stapânul Care i-a rascumparat, îsi vor aduce lor grabnica pieire; si multi se vor lua dupa învataturile lor ratacite si, din pricina lor, calea adevarului va fi hulita; si din pofta de avere si cu cuvinte amagitoare ei va vor momi pe voi. Dar osânda lor, de mult pregatita, nu zaboveste si pierzarea lor nu dormiteaza. (II Petru 2.1-3)

Iubitilor, nu dati crezare oricarui duh, ci cercati duhurile daca sunt de la Dumnezeu, fiindca multi prooroci mincinosi au iesit în lume. (I Ioan 4.1)

Iar partea celor fricosi si necredinciosi si spurcati si ucigasi si desfrânati si fermecatori si închinatori de idoli si a tuturor celor mincinosi este în iezerul care arde, cu foc si cu pucioasa, care este moartea a doua. (Apocalipsa 21.8)

Si eu marturisesc oricui asculta cuvintele proorociei acestei carti: De va mai adauga cineva ceva la ele, Dumnezeu va trimite asupra lui pedepsele ce sunt scrise în cartea aceasta; Iar de va scoate cineva din cuvintele cartii acestei proorocii, Dumnezeu va scoate partea lui din pomul vietii si din cetatea sfânta si de la cele scrise în cartea aceasta. (Apocalipsa 22.18-19)
29.06.2008 Basnele preotului Aldea de un ortodox satul de atata vrajba
Preot Aldea, am "frunzarit" mai demult niste pagini web in care iti expuneai basnele, ca sa preiau acelasi termen dintr-un articol , mai murdar decat istoriografia comunista, despre Iuliu Maniu, in care inventezi sau redai tot felul de colportari care circula intotdeauna pe seama marilor oameni. Prezint in continuare un citat din articolul tau, intitulat "Au murit ardelenii...?", care poate fi folosit in facultatile de jurnalism ca studiu de caz despre manipulare , prin prezentarea minciunii drept adevar, desi nu este decat o manipulare grosolana, evidenta pentru oricine este cat de cat educat si informat asupra istoriei propriei natiuni:

"În 1918, la Alba Iulia, Iuliu Maniu si apropiatii lui au respins unirea cu România si când fortati de Românii ardeleni - pe care se faceau ca-i reprezinta - au acceptat-o, au facut-o cu nenumarate rezerve si pertractari. De asemenea, Iuliu Maniu a refuzat sa participe la încoronarea de la Alba-Iulia si timp de cinci ani a facut campanie de partid împotriva unirii, declarând vremurile asupriri unguresti ca “stari fericite“. "

Preot Aldea , pana cand vei produce dovezi concrete, citate , trimiteri bibliografice etc.,in sprijinul colportarilor despre Maniu pe care le prezinti fara rusine, ca teama de Dumnezeu oricum nu ai, vrand sa desfiintezi o personalitate a istorie noastre doar pentru ca era greco-catolic, imi permit sa ofer eu niste informatii despre Maniu, cu surse bibliografice cu tot:

- "Noi nu voim sa devenim din oprimati oprimatori, din asupriti asupritori! Noi voim sa intronam pe aceste plaiuri libertatea tuturor cetatenilor...Este adanc inradacinata in noi convingerea ca numai un regim de adevarata democratie ne poate intari tara si inalta neamul. Nu se poate spera ca cetatenii fara drepturi si tinuti in intuneric sufletesc si mizerie sociala sa devina stalpi siguri ai unui stat modern." ( fragment din discursul lui Iuliu Maniu, prezentat la Alba Iulia pe 1 dec. 1918, aparut in vol. "Iuliu Maniu in fata istorie", ed. Gandirea Romaneasca, 1993)

-Istoricul Apostol Stan, in studiul "Iuliu Maniu lider politic 1914-1918" scria referitor la atitudinea lui Maniu fata de viitorul Transilvaniei , intr-un moment in care o parte din membrii Consiliului National Roman Central, care negociase cu guvernul maghiar de la Budapesta,era gata sa accepte "oferta" maghiarilor, si anume autonomia Transilvaniei in cadrul Ungariei: " Sosind la 14 noiembrie 1918 la Arad, in chiar momentul desavarsirii negocierilor romano-maghiare, Maniu a rasturnat in mod decisiv planurile autonomiste, invocand principiile suveranitatii si unitatii nationale, socotea ca viitorul politic al romanilor nu poate fi decis prin conciliabule, ci printr-o adunare reprezentativa care urma a se convoca. Sustinuse ca romanii vor sti sa ocroteasca dreptul celorlalte etnii, in spiritul normelor democratice...

Impunand acest punct de vedere in Consiliul National Roman Central, Maniu si ceilalti fruntasi ai acestui organism convocau Adunarea de la Alba Iulia. In rezolutia adoptata- la 18 noiembrie/1 decembrie 1918- se proclama unirea provinciilor romanesti din monarhia dualista ( Austro-Ungaria) cu Romania." (vol. "Iuliu Maniu in fata istorie", p.30)

Este adevarat ca Maniu nu a participat la ceremonia incoronarii lui Ferdinand la Alba Iulia, ca rege al Romaniei Mari, motivul fiind divergentelor pe care le avea cu Ionel Bratianu, cel care organizase ceremonia si care avea o influenta covarsitoare asupra Casei regale, insa Maniu nu a regretat niciodata unirea si nu a prezentat-o ca pe un esec.

Imi cer scuze pentru acest lung raspuns , care este off topic, dar am vrut sa arat ce fel de om este preotul Aldea care se declara al lui Hristos , dar iubeste cu patima minciuna!

29.06.2008 O reactie asteptata de un ortodox satul de atata vrajba
Ma asteptam ca preotul Aldea sa priveasca toate criticile care i se aduc pentru fundamentalismul religios orb si minciunile pe care le promoveaza drept "ocari" asemeni celor aruncate Lui Iisus si Apostolilor. Sfanta tovarasie in care preotul asta lipsit de smerenie , dar si de un elementar bun simt se plaseaza singur,imi confirma inca o data parerea pe care mi-am exprimat-o intr-o postare mai veche despre fanaticii religiosi care nu mai au nicio legatura cu Dumnezeu. Ei se considera intotdeauna "oameni alesi", "inzestrati" de Dumnezeu cu o menire aparte,predispusi la martiriu, pentru ca "slugile diavolului" actioneaza de zor impotriva lor pentru a "perturba" "lucrarea" Domnului. dar,preotul Aldea nu mai este de mult al Lui Dumnezeu, si imi este din ce in ce mai greu sa-i asociez numele cu titulatura de preot.

Preotul Aldea, hai sa continui sa-i spun asa pentru identificare, imi aminteste de un cutremurator caz al unui celebru criminal psihopat de la sfarsitul anilor 60 in America : Charles Manson. Nu ca preotul Aldea a ajuns in asemenea hal de depravare incat sa devina un criminal,nu asta vreau sa spun, dar asemeni lui Manson , care in timpul procesului, cand i se prezentau acuzatiile, lua poze de crucificat si cita din Biblie, asa si preotul nostru cand este criticat sare in sus cu bucurie si se declara singur un martir al Adevarului, fara a se gandi macar o clipa ca poate el este intr-o profunda ratacire si criticile care i se aduc sunt justificate. Despre ce "adevar" promoveaza preotul Aldea am aratat in postarea anterioara, asa ca nu mai insist, dar stau si ma intreb: cand niste zanateci se smintesc pe sine si ii smintesc si pe altii, sarind insa repede cu gura ca ei sunt prigoniti pentru "adevar", ce sa faca oamenii care mai pastreaza ceva ratiune si bun simt in toata nebunia generala in care traim?
29.06.2008 "Departati-va de la Mine cei ce lucrati faradelegea" de un ortodox satul de atata vrajba
Preot Aldea, pentru ca in mai multe din raspunsurile mele te-am numit direct pe tine, vreau sa spun ca am facut-o pentru ca esti cu adevarat preot, in timp ce multi din "ortodocsii" furiosi care isi aleg nick-name-uri de genul "calugar`, "monah" etc. probabil ca nu au nicio legatura cu clerul ortodox.De altfel iti cunosc de ceva timp "lucrarea" si conceptiile.Raspunderea ta este mare, dar cum poti tu sa ii indrumi pe altii , cand singur te ratacesti asa de usor?! E cu adevarat trist pentru mine, sa vad cum tu imi confirmi parerea pe care o aveam despre fanaticii religiosi, pe care nu dragostea de Dumnezeu si de invatatura crestina necompromisa ii duce la extremisme , ci vanitatea de a se considera "alesi". Cat de repede te-ai cocotat pe soclul "prigonitului" pentru "adevar si dreptate", cat de putin de analizezi pe tine ca sa-ti vezi slabiciunile, cu ce usurinta publici tot felul de neadevaruri, pe care uneori nu cred ca le inventenzi ci le preiei de-a gata din surse nesigure, dar satisfacut ca ele corespund cu opiniile tale eronate!Te-ai intrebat, macar o secunda, daca printre proorocii mincinosi pe care ii evoci, nu te numeri si tu cumva? Esti tanar, dar asta nu este o scuza, pentru ratacirile unui preot, si ai mintea infierbantata de extremisme religioase, de tipul legionarismului, dupa cate imi dau seama din conceptiile tale si din persoanele cu care te asociezi. Dar legionarismul nu a fost decat o schimonosire a crestinismului ortodox.Daca ar fi fost de la Dumnezeu, legionarismul n-ar fi sfarsit intr-un cotlon obscur al istoriei, si astazi nu ar fi fost sustinut doar de cativa batrani nostalgici si tineri infierbantati care nu stiu spre ce sa-si canalizeze energiile emotionale.Ca au fost cativa legionari care au indurat temnita si au murit cu multa demnitate, ca Valeriu Gafencu, asta nu salveaza miscarea legionara.

Dar nu despre legionarism vreau sa scriu , ci tot despre "ortodocsii" furiosi care au irupt pe forumuri, pentru ca vad cum preoti si teologi le dau tonul. Tu si altii ca tine nu mai cautati la ceilalti oameni umanitatea lor , adica acel complex de asteptari si nelinisti, de sperante in Dumnezeu, de credinta si necredinta,de caderi si ridicari, de precaritate si aspiratii spre eternitate, adica tot ceea ce ne infrateste si ne face pe toti copii ai lui Dumnezeu. Nu! Voi cautati in ceilalti ereticul, apostatul, demonizatul, impotriva caruia trebuie sa actionati, sa-l anihilati pentru a opri raspandirea "raului", pentru ca , repet, asta va inchipuiti voi ca va este "menirea". Putini sunt insa cei care au aceasta menire, si in niciun caz nu sunt dintre cei care se injura , se blesteama si spun neadevaruri pe forumuri sau in diverse publicatii.

Pentru oameni ca voi, cred ca a spus Iisus urmatoarele cuvinte redate de Sf. Apostol Matei in Evanghelia sa, la capitolul 7:"Multi Îmi vor zice în ziua aceea: Doamne, Doamne, au nu în numele Tau am proorocit si nu în numele Tau am scos demoni si nu în numele Tau minuni multe am facut?

Si atunci voi marturisi lor: Niciodata nu v-am cunoscut pe voi. Departati-va de la Mine cei ce lucrati faradelegea."

O ironie a celui rau este ca tocmai cei care se inchipuie pe sine ca luptatori vajnici in oastea Lui Dumnezeu si care identifica peste tot pe "inaintemergatorii lui antihrist", sa realizeze ei insisi cea mai subtila lucrare a demonului: respectarea literei in detrimentul spiritului!
29.06.2008 O reactie asteptata de un ortodox satul de atata vrajba
Ma asteptam ca preotul Aldea sa priveasca toate criticile care i se aduc pentru fundamentalismul religios orb si minciunile pe care le promoveaza drept "ocari" asemeni celor aruncate Lui Iisus si Apostolilor. Sfanta tovarasie in care preotul asta lipsit de smerenie , dar si de un elementar bun simt se plaseaza singur,imi confirma inca o data parerea pe care mi-am exprimat-o intr-o postare mai veche despre fanaticii religiosi care nu mai au nicio legatura cu Dumnezeu. Ei se considera intotdeauna "oameni alesi", "inzestrati" de Dumnezeu cu o menire aparte,predispusi la martiriu, pentru ca "slugile diavolului" actioneaza de zor impotriva lor pentru a "perturba" "lucrarea" Domnului. dar,preotul Aldea nu mai este de mult al Lui Dumnezeu, si imi este din ce in ce mai greu sa-i asociez numele cu titulatura de preot.

Preotul Aldea, hai sa continui sa-i spun asa pentru identificare, imi aminteste de un cutremurator caz al unui celebru criminal psihopat de la sfarsitul anilor 60 in America : Charles Manson. Nu ca preotul Aldea a ajuns in asemenea hal de depravare incat sa devina un criminal,nu asta vreau sa spun, dar asemeni lui Manson , care in timpul procesului, cand i se prezentau acuzatiile, lua poze de crucificat si cita din Biblie, asa si preotul nostru cand este criticat sare in sus cu bucurie si se declara singur un martir al Adevarului, fara a se gandi macar o clipa ca poate el este intr-o profunda ratacire si criticile care i se aduc sunt justificate. Despre ce "adevar" promoveaza preotul Aldea am aratat in postarea anterioara, asa ca nu mai insist, dar stau si ma intreb: cand niste zanateci se smintesc pe sine si ii smintesc si pe altii, sarind insa repede cu gura ca ei sunt prigoniti pentru "adevar", ce sa faca oamenii care mai pastreaza ceva ratiune si bun simt in toata nebunia generala in care traim?
29.06.2008 Basnele preotului Aldea de un ortodox satul de atata vrajba
Preot Aldea, am "frunzarit" mai demult niste pagini web in care iti expuneai basnele, ca sa preiau acelasi termen dintr-un articol , mai murdar decat istoriografia comunista, despre Iuliu Maniu, in care inventezi sau redai tot felul de colportari care circula intotdeauna pe seama marilor oameni. Prezint in continuare un citat din articolul tau, intitulat "Au murit ardelenii...?", care poate fi folosit in facultatile de jurnalism ca studiu de caz despre manipulare , prin prezentarea minciunii drept adevar, desi nu este decat o manipulare grosolana, evidenta pentru oricine este cat de cat educat si informat asupra istoriei propriei natiuni:

"În 1918, la Alba Iulia, Iuliu Maniu si apropiatii lui au respins unirea cu România si când fortati de Românii ardeleni - pe care se faceau ca-i reprezinta - au acceptat-o, au facut-o cu nenumarate rezerve si pertractari. De asemenea, Iuliu Maniu a refuzat sa participe la încoronarea de la Alba-Iulia si timp de cinci ani a facut campanie de partid împotriva unirii, declarând vremurile asupriri unguresti ca “stari fericite“. "

Preot Aldea , pana cand vei produce dovezi concrete, citate , trimiteri bibliografice etc.,in sprijinul colportarilor despre Maniu pe care le prezinti fara rusine, ca teama de Dumnezeu oricum nu ai, vrand sa desfiintezi o personalitate a istorie noastre doar pentru ca era greco-catolic, imi permit sa ofer eu niste informatii despre Maniu, cu surse bibliografice cu tot:

- "Noi nu voim sa devenim din oprimati oprimatori, din asupriti asupritori! Noi voim sa intronam pe aceste plaiuri libertatea tuturor cetatenilor...Este adanc inradacinata in noi convingerea ca numai un regim de adevarata democratie ne poate intari tara si inalta neamul. Nu se poate spera ca cetatenii fara drepturi si tinuti in intuneric sufletesc si mizerie sociala sa devina stalpi siguri ai unui stat modern." ( fragment din discursul lui Iuliu Maniu, prezentat la Alba Iulia pe 1 dec. 1918, aparut in vol. "Iuliu Maniu in fata istorie", ed. Gandirea Romaneasca, 1993)

-Istoricul Apostol Stan, in studiul "Iuliu Maniu lider politic 1914-1918" scria referitor la atitudinea lui Maniu fata de viitorul Transilvaniei , intr-un moment in care o parte din membrii Consiliului National Roman Central, care negociase cu guvernul maghiar de la Budapesta,era gata sa accepte "oferta" maghiarilor, si anume autonomia Transilvaniei in cadrul Ungariei: " Sosind la 14 noiembrie 1918 la Arad, in chiar momentul desavarsirii negocierilor romano-maghiare, Maniu a rasturnat in mod decisiv planurile autonomiste, invocand principiile suveranitatii si unitatii nationale, socotea ca viitorul politic al romanilor nu poate fi decis prin conciliabule, ci printr-o adunare reprezentativa care urma a se convoca. Sustinuse ca romanii vor sti sa ocroteasca dreptul celorlalte etnii, in spiritul normelor democratice...

Impunand acest punct de vedere in Consiliul National Roman Central, Maniu si ceilalti fruntasi ai acestui organism convocau Adunarea de la Alba Iulia. In rezolutia adoptata- la 18 noiembrie/1 decembrie 1918- se proclama unirea provinciilor romanesti din monarhia dualista ( Austro-Ungaria) cu Romania." (vol. "Iuliu Maniu in fata istorie", p.30)

Este adevarat ca Maniu nu a participat la ceremonia incoronarii lui Ferdinand la Alba Iulia, ca rege al Romaniei Mari, motivul fiind divergentelor pe care le avea cu Ionel Bratianu, cel care organizase ceremonia si care avea o influenta covarsitoare asupra Casei regale, insa Maniu nu a regretat niciodata unirea si nu a prezentat-o ca pe un esec.

Imi cer scuze pentru acest lung raspuns , care este off topic, dar am vrut sa arat ce fel de om este preotul Aldea care se declara al lui Hristos , dar iubeste cu patima minciuna!

29.06.2008 De ce "filioque" este "erezie"? de un ortodox satul de atata vrajba
Pentru ca tot avem specialisti in teologie, printre cei care striga cu putere "erezie",referindu-se mai ales la problema purcederii Duhului Sfant ma intreb de ce niciunul nu vine cu argumente sa-si sustina pozitia , preferand in schimb injuriile, care sunt o dovada clara de inferioritate. Si apropo de injurii!Preot Aldea ce ar fi sa extragi din textele mele injuriile pe care le-am folosit eu! Iata ca aproape fara sa vreau continuu un dialog cu tine, dar fie ! Explica-mi tu , ca doar nu ai ajuns preot fara sa urmezi facultatea de teologie, ce anume au schimbat catolicii in Evanghelii, ca nu inteleg rostul citatului tau din Epistola catre galateni. La fel poate imi oferi o interpretare ortodoxa a mai multor citate din Biblia noastra ortodoxa, subliniez acest lucru
( citatele sunt preluate cu copypaste, si oricine le poate verifica pe internet):

- Evanghelia dupa Ioan (20.21-22): "Si Iisus le-a zis iarasi: Pace voua! Precum M-a trimis pe Mine Tatal, va trimit si Eu pe voi. Si zicând acestea, a suflat asupra lor si le-a zis: Luati Duh Sfânt. "

-Epistola catre Galateni(4.6)"Si pentru ca sunteti fii, a trimis Dumnezeu pe Duhul Fiului Sau în inimile noastre, care striga: Avva, Parinte! "

- Epistola catre romani(8.9):"Dar voi nu sunteti în carne, ci în Duh, daca Duhul lui Dumnezeu locuieste în voi. Iar daca cineva nu are Duhul lui Hristos, acela nu este al Lui." Epistola catre filipeni(1.19):"Caci stiu ca aceasta îmi va fi mie spre mântuire, prin rugaciunile voastre si cu ajutorul Duhului lui Iisus Hristos,"

Problema este extrem de delicata , dar multi dintre ortodocsii care se cutremura de spaima apropierii de "ereticii" catolici , care au "inovat" dogmele, ori nu au citit niciodata

Cartile indicate, ori daca au ajuns la aceste versete nu si-au pus intrebarea ce inseamna ele.

Chiar astept raspunsuri. Exclus anatemele si blestemele!
02.07.2008 Minciuni nerusinate,de un preot debitate (Par. Pinocchio Aldea) de Martin,papistasulMinciuni nerusinate,de un preot debitate


Ceva mai la deal,un preot vrea sã le inducã oamenilor mai putin avizati falsa notiune cã sinoadele isihaste,cel de la 1848 „si multe altele” ar fi Sinoade Ecumenice.Asta e o minciune spurcatã si bãloasã.Respectivele sinoade NU SUNT Sinoade Ecumenice,ci sinoade locale,lipsite de autoritatea catolicitãtii,a ecumenicitãtii.Un ciopor de fanatici anticatolici NU constituie nici un Sinod Ecumenic.Nu existã,apoi,”sute de sinoade”!Când le—ati numãrat ultima datã,pãrinte,de erau sute?Poate cã ar trebui sã apelati si dv.,ca si expremierul Nãstase,la presã,ca sã vã numere sinoadele,de vreme ce singur nu vã descurcati.Dupã ce s—au despãrtit,prin schismã si mândrie oarbã,de Biserica Romei,Bisericile rãsãritene pluricefale,ca sã zic asa,n—au mai tinut NICI UN SINOD ECUMENIC.

Insã dacã Pãrintele Pinocchio joacã pe cartea sinoadelor locale,atunci sinoadele locale invocate de el contravin altor sinoade locale,mult mai vechi.Dacã adevãrul poate fi transat prin sinoade locale, atunci el fusese deja precizat de cãtre sinoade locale mult mai vechi decât cele de care stie acest mincinos.

Tot prin sinoade locale,vestice,dar mult anterioare marii schisme,a fost adoptat si Filioque. Acele sinoade au aceeasi putere ca si sinoadele locale invocate de dv. aici,si fiindu—le anterioare le desfiinteazã pe cele bizantine.Sinodul de la Toledo a avut loc in 447.Acest sinod este un sinod local valid,si este mandatar si pentru ortodocsi,in mãsura in care un sinod local este mandatar.[Dupã opinia ortodocsilor,in secolele V—VII Vestul era „incã” „ortodox”.Ei bine,la sinoade si autori din aceastã perioadã sã ne referim!Dar ati inteles cã,de fapt,pentru cei ca Pãrintele Pinocchio „ortodox” e numai ceea ce e oriental,pentru cã ortodoxia e un regionalism,o doctrinã a regionalismului.]

De ce contrazice Biserica ortodoxã,cu sinoadele ei locale cu tot,invãtãtura deslusit predatã de cãtre Sfintii Leon I (in Epistola cãtre Turribius de Astorga),Sf. Martin I (ambii,Sfinti si in calendarul ortodox ...),cele patru sinoade de la Toledo,sinoadele de la Seleucia Mesopotamiei,Merida,Braga, Hatfield ?Cine e impotriva Traditiei?Oare de ce ii sfideazã Biserica ortodoxã pe Sfintii Leon I si Martin I si pe Pãrintii atâtor sinoade locale?

Apoi,Roma nu a recunoscut niciodatã „sinoadele din vremea lui Fotie”,ci unul singur (869),cel care il restaura ca Patriarh constantinopolitan pe Sf. Ignatiu,uzurpat de Fotie.Sinodul de la 861 din Bizant a fost unul al coruptiei si necinstei.Fotie a supervizat maltratarea Sf. Ignatiu cu acest prilej. Sinodul de la 866 e un al doilea esantion al murdãriei bizantine.Sinodul de la Sf. Sofia din 869 este recunoscut de cãtre Biserica Romei ca al optulea Sinod Ecumenic.Legatii Papei Adrian al II—lea au prezidat acest Sinod.

Teolog de proastã spetã,preotul mincinos,sã—l numim Pãrintele Pinocchio,opereazã cu vagul,cu vorbe mari—asta il dispenseazã de a fi precis,si,la adãpostul cetii,poate indruga orice.
02.07.2008 ETC. de Martin,papistasul


Mai mentionez si cã userul ETC are perfectã dreptate in ceea ce scrie despre Ware,care e prietenul la toartã al metodistilor (ceea ce n—are NICIO legãturã cu gospel singingul nordafrican ,asa cum crede cã poate afirma altcineva;nu in Africa de Nord zburãtãceste Ware in cârdãsie cu metodistii –dar vezi,metodistii sunt,nu—i asa,macarieni,si in plus nu—l au la suflet pe Papã,asa cã sunt compania idealã pentru un mare teolog „ortodox”).

O altã persoanã,care semneazã T.Al.,pare sã creadã cã Sf. Pãrinti au fost niste analfabeti—„La ce a mai venit Hristos in iesle, de ce a vorbit oamenilor simpli, de ce si-a ales Apostoli din cei fara de carte? Nu cred ca se compara scrierile Sfintilor si calugarilor cu scrierile invatatilor de la care nu te alegi decat cu nelinistea sufletului.” Asadar,T.Al. crede cã Sfintii erau neinvãtati.”Cunostintele” n—or fi asigurând un loc in Rai—cã bine ziceti!Dar nici in inculturã sã nu vã puneti chiar asa mari nãdejdi de mântuire!Invocarea „postului” intr—o discutie de acest gen e un subterfugiu prostesc.Sã mentinem discutia la ceea ce e verificabil si obiectiv.Ar trebui sã stiti si cã nici postul nu asigurã,in sine,un loc in Rai,si cã multi postesc ca sã—si ingrase trufia si ignoranta.Dl. Bãdilitã face foarte bine gândind „de unul singur”,fiindcã de asta i—a dat Dumnezeu minte.Numai formele de viatã inferioare si unii oameni „gândesc” „in grup”.Gândirea e un act individual.Sf. Grigore Cuvântãtorul de Dumnezeu,Sf. Maxim si alti Sfinti au dus teologia acolo unde au dus—o tocmai pentru cã n—au evitat sã gândeascã „de unii singuri” si nu s—au lãsat indobitociti de pãrerea neavenitilor.

Eu cred cã aceste “scrieri ale invãtatilor” nu sunt pentru “T.Al.”,altfel ar fi avut el insusi un limbaj mai putin rudimentar si populist;dar trebuie,totusi,mentionat cã multi Sfinti si cãlugãri,ca Ioan Gurã de Aur,Vasile cel Mare,Grigore Cuvântãtorul de Dumnezeu,Ioan Damaschinul,etc.,erau oameni FOARTE invãtati,iar in acele vremuri,când Estul nu punea atâta pret pe analfabetismul cras,nici nu aveau atâta trecere sarlatanii care au operat ruperea Rãsãritului,prin schismã,de Biserica Romei.

Mai departe,Dl. Bãdilitã e luat la refec si numit „analfabet” (aceasta e cea mai „moale” din multele insulte) de cãtre o gospodinã care scrie „o facultate a carui nume”.Fãrã alte comentarii.
02.07.2008 Fra Girolamo Savonarola de Martin,papistasul

Mi se pare totusi exagerat sã—i comparãm pe acesti trepãdusi fanatici si strepeziti care improascã niste duhoare si o iau la sãnãtoasa, un fel de sconcsi teologici, cu Fratele Savonarola,o figurã impozantã si care are mãretia si interesul ei intrinsec. Aici avem de—a face cu niste paracliseri complexati,nu cu un titan care s—a rãtãcit si a incurcat drumul.

Dincolo de asta,salutãrile mele cordiale „ortodoxului sãtul de atâta vrajbã”,ale cãrui douã postãri sunt exemple de cumpãtare,ratiune si echilibru.E bine de vãzut cã vântul dinspre Tanacu n—a sterilizat chiar tot ....
02.07.2008 Ortodoxului neinvrajbit de Martin,papistasul
Inca o data,sentimentele mele cordiale persoanei cu pseudonimul indicat. Textele dv. sunt foarte la obiect si au un stil intelectual extrem de agreabil.Numai bine!
03.07.2008 Greco-eretici de pr. Aurelian
Mare este obraznicia, tupeul, falsul folosit de Martin papistasul si cei ca el.
03.07.2008 La obiect! de Martin,papistasul
Este exact genul de replica de asteptat de la un cleric teologhisitor. Sunteti intr-adevar la obiect,doldora de referinte precise si de isihasta blandete.

Mi-e scarba de asemenea sarlatani si escroci!
17.07.2008 scrisoare dlui. d. ciacir de echo
Sant un spurcat asa cum spurcat a fost tata, veteran de razboi,spurcat a fost bunicul, luptator in primul razboi mondial, spurcati au fost toti stramosii mei si spurcata imi este toata familia:sotia si copii. Ne spurcam in fiecare duminica, atunci cand ne ducem la biserica greco-catolica si ne spovedim sau ne imparasim.

Domnule Ciacir, nu stiu daca marea dvs. curatenie morala si sufleteasca va gasi un pic de intelegere pentru noi. Dar, stau si ma intreb:dvs. santeti ortodox? ce fel de ortodox santeti? dvs. nu va ascultati Patriarhul? Daca acest inalt prelat si Sfantul Sinod au luat hotararea, inteleapta dealtfel, de a nu-l pedepsi pe Corneanu, atunci dvs. ce doriti? Doriti sa faceti o revolutie in Biserica Ortodoxa?

Am sa va spun ceva. Eu cred ca, la judecata finala vor fi foarte aspru pedepsiti cei care au contribuit la ruperea bisericii, dar si cei care, voit, contribuie la mentinerea acestei rupturi.Sa stiti ca Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica nu sant surori. Nici vorba. Sant una si aceasi biserica asternuta la picioarele lui Christos. Bisericile sant una, dar , din pacate, dvs. dle. santeti "altul" si prin pozitia dvs. sigur santeti in afara bisericii.Sa va explic in limbajul utilizat des de catre dvs:slujim acelasi Dumnezeu, indiferent ca intram intro biserica catolica sau una ortodoxa. Sant aceleasi, nu intelegeti?

Ar veni cam asa: nu are relevanta pentru continutul epistolar al operei dvs. ca v-ati inceput lucrarea cu sintagma "sursa va informeaza" sau ca ati intitulat-o simplu "nota informativa". Curat spurcat, nu?
17.07.2008 Roata de Gabriel
ce v-as mai trage pe roata...numai dupa potlogarii si combinatzii dubioase umblati..javre ale catolicismului
18.07.2008 pt. Gabriel de echo
Inteleg, din foarte elevanta dvs. expunere, ca nu santeti de acord cu mine ci cu tiganul informator Ciacir. mai ganditi-va.
24.07.2008 catre Traian, Martin, sustinatorilorBOR de echo
Va admir si va invidiez vastele cunosinte in materie de istorie a religiei, dar va provoc la o altfel de discutie.Pe oamenii de rand, printre care ma regasesc, nu stiu in ce masura ii intereseaza aspectele "chitibusare" ale temei. Cred ca ii intereseaza intr-o mult mai mare masura prezentul in cele doua biserici.Va provoc, deci, sa facem o paralela intre modul in care cele doua biserici isi exercita menirea, intre modul in care preotii sant, sau nu, un exemplu de urmat pentru enoriasi, sa comparam acuratetea ritualurilor liturgice savarsite de catre ele doua biserici, sa mai discutam putin despre ajustarea bisericii la modernism, la evolutia societatii. Cred ca subiectul ar fi foarte interesant.
24.07.2008 catre Martin, Echo, si toata lumea de Traian
De acord. Numai sa "avem cu cine" (stiti reclama de la rachiu). Caci, din pacate, aste e cultura in tara asta... (si nu numai in ea)...
"Niste tza*ani!" -NU TOTI, dar grosul...
28.07.2008 dezacord... de echo
Imi exprim, de la incepu, dezacordul partial cu dl. C. Badilita referitor la afirmatiile din articolul publicat dup judecarea , de catre Sinodul BOR a lui N. Corneanu.Eu cred ca dl. Badilita vede doar jumatatea goala a paharului, in sensul ca, totusi, Corneanu a fost catalogat ca un "deviationist". Haideti sa privim lucrurile din alta perspectiva.Eu nu m-as grabi sa-i acuz ,pe Patrarhul si Sinodul BOR, de rele intentii.Daca omul nu a fost rau intentionat? Ce va spune omul in legatura cu criticile aduse?Daca omul a vrut sa faca un lucru bun si nu l-a putut face decat partial, asta avand in vedere pozitia in care se afla? Totusi anumite masuri au fost luate. Dar ar fi interesant de cunoscut ce este in sufletul Patriarhului si, de ce nu, in sufletele membrilor Sfantului Sinod al BOR.Eu, din tot sufletul, le acord prezumtia de buna credinta, urmand ca actiunile ulterioare ale domniilor lor sa mi-o confirme sau nu.Eu cred ca, in intimitatea lor si ei au convingerea ca N.Corneanu nu a gresit.Consider acesta "iertare" ca un mare pas facut de catre BOR spre reconcilierea de care avem nevoie ca de apa.Sa fim rezonabili. Din conditii de natura obiectiva,stergerea cu buretele a gestului lui Corneanu era practic imposibila.Nici chiar Tatal nu a facut lumea intr-zi, deci sa nu pretindem de la BOR sa faca un salt peste puterile ei.Este, deocamdata , suficient.Urmeaza pasul al di-lea.Acest pas poate sa-l faca orice parte. Este binevenit.
11.09.2008 Minunat! de cristighis
Cata dragoste,si smerenie in scrisoarea domnului C. Badilita,un ortodox cum nu credeam ca mai sunt,un urmas vrednic al lui Hristos care lupta ptr. unitatea Bisericii Unite cu Roma ,si aceea din care si dansul spune ca face parte, dar pe care o numeste " secta ortodoxisto-securisto-comunista". Frumos nu am ce zice! nu cred ca putea gasi cuvinte mai frumoase si mai inaltaoare la adresa Biserici in care sa nascut crestin,in care sa format spiritual, si pe care vad cat de mult o respecta. Pe langa asta are un ton impaciuitor si profund ecumenic lipsit de orice "jigniri" si cuvinte "frumoase" pe care nu le poate rosti sau scrie,decat un "frate adevarat" plin de dragoste frateasca si doritor de impaciuire. Sper ca te impartasesti cu vrednicie cu trupul si sangele Domnului in toate bisericile pe care le cunosti, (Catolica, si Greco-Catolica,ca cea Ortodoxa e doar secta securisto-comunista) domnule C. Badilita. Se vede ca spovedaniile dumneavostra au fost rodnice si ca sunteti o persoana profund religioasa, vrednic urmas al lui Hristos. Un sectar din Biserica Ortodoxa pe care o iubiti atat de mult.
11.09.2008 Minunat! de cristighis
Cata dragoste,si smerenie in scrisoarea domnului C. Badilita,un ortodox cum nu credeam ca mai sunt,un urmas"vrednic"al lui Hristos care lupta ptr. unitatea Bisericii Unite cu Roma ,si aceea din care si dansul spune ca face parte, dar pe care o numeste " secta ortodoxisto-securisto-comunista". Frumos nu am ce zice! nu cred ca putea gasi cuvinte mai frumoase si mai inaltaoare la adresa Biserici in care sa nascut crestin,in care sa format spiritual, si pe care vad cat de mult o indrageste si o respecta. Pe langa asta are un ton impaciuitor si profund ecumenic lipsit de orice "jigniri" si cuvinte "urate" pe care nu le poate rosti sau scrie,decat un "frate adevarat" plin de dragoste ""crestineasca", doritor de impaciuire. Sper ca te impartasesti cu vrednicie cu Trupul si Sangele Domnului, in fiecare duminica,in toate bisericile pe care le cunosti,(Catolica, si Greco-Catolica,ca cea Ortodoxa e doar secta securisto-comunista)domnule C. Badilita. Se vede ca spovedaniile dumneavostra au fost rodnice si ca sunteti o persoana profund religioasa,""vrednic"" urmas al lui Hristos. Cu speranta in ajutorul Celui de sus,un sectar din Biserica Ortodoxa pe care o iubiti si pretuiti atat de mult!.
23.09.2008 Multumim ptr. articol domnule Badilita! de Alcuin
Domnule Badilita,
va multumesc pentru articolul pe care l-ati scris. Este adevarat, in randurile dv. se simte mult patos, insa nu sunteti nici macar pe jumatate atat de virulent pe cat au fost unele reviste ortodoxe care au tratat argumentul impartasirii IPS Corneanu. Sfintia Sa Corneanu a avut pacatele sale, a fost informator, dar asta nu inseamna ca nu se poate reabilita. Chiar si in cazul impartasirii, a facut o greseala, deoarece in ortodoxie se cere o comuniune ecleziala totala pentru a putea primi Impartasania. Cu toate acestea, nu cred ca era cazul sa se vorbeasca atat de urat, din partea gruparilor ultraortodoxe, la adresa unui gest facut poate si dintr-o exaltare momantana. Biserica ortodoxa mai are de invatat multe. Stiu de foarte multe cazuri de ortodocsi care, în Occident, se spovedesc si se impartasesc la catolici. Si nu cred ca recenta amenintare a Sinodului (ruperea comuniunii) i-ar putea împiedica sa continue o practica în care cred. Poporul lui Dumnezeu este un popor viu care are nevoie de raspunsuri vii, în situatii reale. Si, din moment ce euharistia catolica si cea ortodoxa este valida, nu are rost sa ne mai ascundem în spatele unor canoane care nu mai pot sa reflecte situatiile unei lumi în continua schimbare. Nu putem continua sa ne numim eretici, nu putem continua sa folosim expresii jicnitoare precum "hristosul latin". Dar ce, exista si un "hristos ortodox"? Iata de ce va multumesc ptr. articol si, cine stie, poate veti scrie si ceva mai fundamentat teologic, spre folosul tuturora.
02.10.2008 pentru Alcuin de Petru
Cum adica "Si, din moment ce euharistia catolica si cea ortodoxa este valida, nu are rost sa ne mai ascundem în spatele unor canoane care nu mai pot sa reflecte situatiile unei lumi în continua schimbare"? Asa cum e Hristos este Unul asa si Biserica este Una si Euharistia este Una. Nu pot fi doua euharistii valide. Este o singura Biserica. Iar laudatul "argument" Afanasieff e doar o parere teologica, o speculatie. Nu se pot lua hotarari ecleziale pe parerile lui Afanasieff.
13.11.2008 "Multumiri..." de Michael
Vreau sa va aduc multumiri pentru incurcatura in care ne-ati introdus cu "teologhisirea" dumneavoastra, pentru ca biserica romano- si greco-catolica vlingusesc Biserica Ortodoxa pentru c a aceasta sa se supuna Romei, ceea ce nu va fi niciodata.Imi pare rau de afirmatiile pe care le-ati facut. Si va mai spun un lucru si doresc sa-l stie toti: "Cu o moarte suntem datori, dar una-i sa mori ortodox si alta este sa mori ecumenist vandut. Ortodox m-am nascut, ortodox o sa mor, Amin!
18.11.2008 23 .09.2008 lui Alcuin de Ioan Marinoiu
Cristos a lasat credinra crestina,cu o singura Biserica,primul cap al crestinatatii a fost Sf.Apostol Petru.
Imparatii C-tin cel Mare, (337)si Teudosiu I.(395) la moartea lor au impartit imperiu Roman fiiilor lor, impartind imperiul Roman in Imperul de Apua si de Rasarit.A fost o "schisma"
politica.urmata de "schisma crestina",
prin adoptarea rangului de patriarh si a patru scaune patriathale,(381_(nu tronuri.Pe tron stateau imparatii patriarhii, slugile plecate, stateau pe saume (Mai nou in BOR scunele au devenit tronuri),ierarhii romanii sa fie oare mai mari decat imparatul C-tin cel Mare.mai stii? Adaptatea celei de a doua,dogma,Dogma ortodoxa,cu sabia si cu varasari de sainge la Conciliile ecumenice de la Constantinopol,Efes, Calcedom si Niceea a fost/este "erezie"
Noi romanii suntem de neam latin, ortodoxia este pentru popoarele navalitoare slave,rusii,bulgarii,sarbii
romanii ardeleni greco-catolici sau intors la crestini cei dintai,la Roma.
la civilizatia occidentala,Acei preoti care critica pe greco-catolici, nu mai sunt romani,sunt ortodocsii,ortodoxiti,
precun preotii Aldea,si altii care critica. Dle Alcuin noi romanii suntem de neam latin, ne-am format ca popor in spatiul Hristosului latin. Hristosul Ortodox este "erezie si secte" inventate de poparele slave

Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.03.2015 Episcopul greco-catolic Virgil...
Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a trimis pe data de 14 martie 2015 o ... citeste »

14.11.2014 Greco-catolic catre greco-cato...
Zilele acestei campanii electorale au scos la iveala aspecte pe care orice om rational si de buna cr... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3773851