Home : Stiri : 2008-06-04
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Patriarhia Romana declara: Unitatea eclesiala este coresponsabilitate

04.06.2008, Bucuresti - Patriarhia.ro Afisari: 6161   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Biserica Ortodoxa Romana
Biserica Ortodoxa Romana

In legatura cu opiniile exprimate de domnul Mircea Mihaies in editorialul Spre anul o mie, aparut in cotidianul Evenimentul Zilei¸ din 2 iunie 2008, precizam urmatoarele:
 
In atitudinile sale privitoare la probleme eclesiologice si ecumenice, Patriarhia Romana se calauzeste dupa principiile eclesiologice panortodoxe si disciplina sinodala interna, iar nu dupa principii subiective, arbitrare, influentate de biografia cuiva sau de relatii personale amicale.

Biserica Ortodoxa Romana a dovedit de-a lungul timpului ca are vocatie si deschidere catre dialogul ecumenic, uneori chiar perceputa de catre unii ca fiind prea ecumenica. Cu alte cuvinte, implicarea sa ecumenica urmeaza principiile stabilite prin consens in conferintele panortodoxe si disciplina sinodala a Ortodoxiei romanesti si nu un gest individual, conjunctural sau emotional.

Comunicatul Patriarhiei Romane din ziua de 27 mai 2008, in care se recomanda abtinerea de la anumite gesturi considerate de unii "profetice", iar de altii problematice, a exprimat, de fapt, pozitia Sfantului Sinod sau a intregii Ortodoxii si, nicidecum, o pozitie de intoleranta, asa cum eronat a fost interpretat de unii jurnalisti.

In orice institutie bisericeasca, inclusiv in cea catolica, unitatea se mentine prin consultare si disciplina comuna sau buna randuiala. Iar la fermitate, perceputa emotional ca intoleranta, se ajunge ca reactie la indisciplina.

Pentru Ortodoxie, Sfanta Taina a Impartasaniei este expresia cea mai inalta a comuniunii si a unitatii eclesiale deja existente, iar nu o etapa sau mijloc spre realizarea acestui deziderat. A ne impartasi liturgic din acelasi potir si a ramane in continuare in Biserici separate dogmatic si canonic este un non-sens din punct de vedere teologic.

Am tinut sa facem aceste precizari ca urmare a aparitiei in mass-media a opiniilor unor jurnalisti fara competenta teologica adecvata, care considera ca principiul comuniunii sau al unitatii eclesiale ar depinde doar de opiniile individuale ale conducatorilor bisericesti mai mult sau mai putin "toleranti"!

In concluzie, Biserica Ortodoxa Romana ramane fidela promovarii dialogului si relatiilor intercrestine, pe care, insa, intelege sa le cultive in consens si cooperare eclesiala ortodoxa, dupa cum ne indeamna Sfantul Ioan Damaschin: Binele nu este bine, daca nu este bine facut sau, altfel spus,nu conteaza doar buna intentie, ci si modalitatea de exprimare a acesteia. In orice caz, apelul la indreptarea unei atitudini personale care, insa, priveste comunitatea intreaga, nu diminueaza respectul fata de persoana in cauza.
 
Patriarhia Romana

*   *   *   *

Articolul integral al lui Mircea Mihaies poate fi citit la adresa: http://www.greco-catolica.org/a361-Spre-anul-o-mie.aspx

 

Comunicatul Memorandistilor greco-catolici referitor la impartasania IPS Nicolae in cadrul unei Liturghii greco-catolice la Timisoara: http://www.greco-catolica.org/a357-La-Timisoara-s-a-intamplat-o-minune.aspx

Reactia Patriarhiei Romane vis-a-vis de impartasania IPS Nicolae Corneanu in cadrul unei Liturghii greco-catolice la Timisoara poate fi gasita la urmatoarea adresa: http://www.greco-catolica.org/a358-Patriarhia-Romana-face-precizari-in-legatura-cu-impartasania-IPS-Corneanu-in-cadrul-unei-liturghii-greco-catolice-la-Timisoara.aspx

Pozitia oficiala a Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, referitoare la impartasania IPS Corneanu in cadrul unei Liturghii greco-catolice la Timisoara: http://www.greco-catolica.org/a359-Comunicat-al-Bisericii-Romane-Unite-cu-Roma-Greco-Catolice-referitor-la-evenimentul-de-la-Timisoara.aspx

5 iunie 2008 - Interventia telefonica a IPS Nicolae Corneanu in care ofera lamuriri cu privire la gestul sau de a se impartasi in cadrul unei Liturghii greco-catolice: http://www.greco-catolica.org/a363-Interventia-telefonica-a-IPS-Nicolae-Corneanu-la-dezbaterea-AZEC-in-care-ofera-lamuriri-cu-privire-la-gestul-sau-de-a-se-impartasi-la-greco-catolici.aspx

5 iun 2008 - Cristian Badilita: Impartasirea mitropolitului Corneanu si caterisirea bunului simt

10 iunie 2008 - Miting la Timisoara in sprijinul IPS Corneanu

20 iun. 2008 - Intalnire de sustinere a Mitropolitului Nicolae Corneanu la Institutul Intercultural din Timisoara

25 iun. 2008 - Mitropolitul Nicolae Corneanu sustinut de episcopul romano-catolic Martin Roos

27 iun. 2008 - Cristian Badilita: 12 mirari despre "cazul Corneanu"

30 iun. 2008 - Cine sunt ierarhii eretici din Romania anului 2008?

3 iul 2008 - Clerul ortodox timisorean, alaturi de IPS Nicolae Corneanu

9 iul 2008 - Decizia Sinodului BOR: IPS Corneanu si PS Sofronie au fost iertati

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
04.06.2008 BOR raspunde oficial lui Mircea Mihaies de Nedumeritul
.
Bai tata dar ce rapid s-a sesizat BOR de articolul lui Mircea Mihaies.

Dar oare cum de BOR se nu s-a sesizat pana acum de aberatiile pe care asa zisii ortodocsi traditionalisti le scriu pe forumurile sau blogurile lor? Cum de nu s-a sesizat de aberatiile lui Ciachir dintr-un articol recent?

Prin aceasta ne-atitudine nu pot decat sa inteleg ca BOR de fapt accepta tacit aceste pareri fundamentaliste de genul catolicii sunt eretici, romanii trebuie sa numai ortodocsi , etc.

E trist ca un gest crestin ca si cel al lui IPs Nicolae a starnit atata ura din partea BOR. Dar cel putin se vede cu cine "dialogam" , nu?

Nedumeritul
.
14.06.2008 zzzzzzzz de pr. Teodor
Frate Nedumerit, apai sa stii ca la multe nu se sesizeaza BOR. de fapt eu am incercat de nenumarate ori sa scriu opinii teologice pertinente pe blogurile cusmatilor si tembelilor urmatori ai lui Danion Vasile, dar fara nici un rezultat. mi-au respins opiniile, desi stiau ca sunt preot ortodox. Mai mult, mi-au si umplut casuta de mail cu tot felul de publicitate la cartile lu Papacioc sau ale lu mai nu stiu care idiot, carti de genul Talismanul, Braul sau alte manarii: best - selleruri care prind la public dar care-s mai periculoase decat indulgentele papale. Ei fac jocul politic al episcopilor care se si viseaza deja mitropoliti in Banat. Pai, ei cred ca vor egala vreodata personalitatea Mitropolitului Corneanu? Nu vor putea sa ne conduca, mai ales ca deja ii stim pe cei care au facut taravura asta. Eu sunt unul dintre cei pe care Corneanu i-a hirotonit si carora le-a purtat de grija, fara nici un interes. vom lupta pentru el, chiar daca asta ar insemna sa ne cateriseasca vreun prost de la patriarhie. Azi 14 iunie 2008 va fi un mare protest in centrul Timisoarei, de sustinere a Mitropolitului, protest care, daca nu ne vor lasa in pace Intaistatatorul va degenera in o a doua Revolutie.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani comunitatea greco-catolica din Holod (BH) a intrat în biserica parohiala din lo... citeste »

12.11.2013 Interviu cu ultimul supravietu...
"Protopopul ortodox a venit cu un registru si l-a pus pe masa: «Cine trece la ortodocsi, e liber. ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772432