Home : Stiri : 2008-05-27
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Patriarhia Romana face precizari in legatura cu impartasania IPS Corneanu in cadrul unei liturghii greco-catolice la Timisoara

27.05.2008, Bucuresti - Patriarhia.ro Afisari: 28537   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
25 mai 2008 - IPS Nicolae Corneanu se impartaseste in cadrul Liturghiei greco-catolice
25 mai 2008 - IPS Nicolae Corneanu se impartaseste in cadrul Liturghiei greco-catolice

In legatura cu informatia aparuta in mass-media, potrivit careia, duminica, 25 mai 2008, in biserica greco-catolica din Timisoara cu hramul Sfanta Maria – Regina Pacii si a Unitatii, Inaltpreasfintitul Nicolae, Mitropolitul Banatului, a cerut permisiunea de a se impartasi, facem urmatoarele precizari:

Patriarhia Romana nu detine date concrete si verificate despre eveniment. Ca atare, la proxima sedinta a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care va avea loc la inceputul lunii iulie 2008, Inaltpreasfintitul Mitropolit Nicolae poate fi solicitat sa ofere explicatiile cuvenite Sfantului Sinod in legatura cu subiectul in cauza. Pana atunci, Arhiepiscopia Timisoarei poate oferi explicatiile de rigoare.

Totusi, in principiu, Patriarhia Romana precizeaza faptul ca dialogul actual al Ortodoxiei cu Biserica Romano – Catolica, deja destul de fragil, nu poate fi ajutat, ci mai degraba complicat prin gesturi considerate de unii "profetice", iar de altii problematice.

Este de dorit sa cultivam nu miraculosul sau senzationalul, ci seriozitatea si credibilitatea in relatiile dintre Biserici aflate in dialog pentru refacerea unitatii crestine.

Biroul de presa al Patriarhiei Romane

*    *    *    *

Comunicatul Memorandistilor greco-catolici referitor la impartasania IPS Nicolae in cadrul unei Liturghii greco-catolice la Timisoara: http://www.greco-catolica.org/a357-La-Timisoara-s-a-intamplat-o-minune.aspx

Pozitia oficiala a Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, fata de evenimentul de la Timisoara: http://www.greco-catolica.org/a359-Comunicat-al-Bisericii-Romane-Unite-cu-Roma-Greco-Catolice-referitor-la-evenimentul-de-la-Timisoara.aspx

5 iunie 2008 - Interventia telefonica a IPS Nicolae Corneanu in care ofera lamuriri cu privire la gestul sau de a se impartasi in cadrul unei Liturghii greco-catolice: http://www.greco-catolica.org/a363-Interventia-telefonica-a-IPS-Nicolae-Corneanu-la-dezbaterea-AZEC-in-care-ofera-lamuriri-cu-privire-la-gestul-sau-de-a-se-impartasi-la-greco-catolici.aspx

5 iun 2008 - Cristian Badilita: Impartasirea mitropolitului Corneanu si caterisirea bunului simt

10 iunie 2008 - Miting la Timisoara in sprijinul IPS Corneanu

20 iun. 2008 - Intalnire de sustinere a Mitropolitului Nicolae Corneanu la Institutul Intercultural din Timisoara

25 iun. 2008 - Mitropolitul Nicolae Corneanu sustinut de episcopul romano-catolic Martin Roos

27 iun. 2008 - Cristian Badilita: 12 mirari despre "cazul Corneanu"

30 iun. 2008 - Cine sunt ierarhii eretici din Romania anului 2008?

3 iul 2008 - Clerul ortodox timisorean, alaturi de IPS Nicolae Corneanu

9 iul 2008 - Decizia Sinodului BOR: IPS Corneanu si PS Sofronie au fost iertati

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
27.05.2008 Patriarhia nu are probe? de Nedumeritul
.
Cum poate spune Patriarhia ca nu are probe? Fotografia de mai sus e peste tot pe internet. :))

Nedumeritul
.
27.05.2008 timpuri rele de manu
Fiecare dam socoteala de lucrurile rele pe care le facem, dar cand esti ierarh si gesturile tale fac sminteala,pana la judecata divina , se cuvine una sinodala.
27.05.2008 invitatie la dragoste (1cor 13,13) de alex
dragostea nu cade niciodata spunea marele apostol Pavel.Un gest minunat din partea Ips Nicole.Intradevar istoric dar mai presus de,,istoric" as spune crestin.In aceasta consta adevaratul crestinism...in impartasania cu Sf Trup si Sange, ceea ce a facut Ips sa.Fiecare ne impartasim doar in ,,ograda " noastra, dar ce este mai frumos decat a locui fratii impreuna?sau tradus altfel...decat a se impartasi impreuna?Iubirea a depasit limitele si barierele.
Un asemenea exemplu de iubire asteptam si din partea Ierarhilor Greco si Romano catolici!

Atunci se va implini rugaciunea Mantuitorului cuprinsa in Ev dupa Ioan cap.17... ,,Ca toti sa fie una, dupa cum Tu, Parinte, întru Mine si Eu întru Tine, asa si acestia în Noi sa fie una, ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis."
27.05.2008 Rugati-va pt fratele Nicolae! de cat
era un obicei indatinat inainte ca ierarhii dupa o anumita virsta sa se retraga in pace la manstire. Trist ca se pierde.
Nu inteleg de ce romanii greco catolici mai ramin uniti cu Roma. Au facut-o unii in Ardeal cedind presiunilor si ispitelor papistasilor. Sa-i ierte Domnul, dar sa te incapatinezi acum si sa ignori credinta ortodoxa acum, mi-e de neinteles. Si ce binecuvintata le-ar fi revenirea si bucurie in popor. Pe cind dincolo nu cred ca le-ar plinge nimeni disparitia, poate totusi statisticienii.
28.05.2008 27.05.2008 invitatie la dragoste (1cor13,13) de Ioan Marinoiu
IPSS Nicolae (ai scris cu Isp mic d-le) de ce? in semn de,desconsiderare pentru gestul crestinesc si mai ales romanesc al IPSS Nicolae care nu- pe placul unora ?.Mai la vale spui: "Un asemenea exemplu de iubire asteptam din partea Ierahilor Greco si Romano Catolici",Cum adica,nu inteleg? Catolicii care ne-a dat Scolile Blajului, in care noi romanii am invatat carte,Scoli care ne-a scos din analfabaetismul creco-slavon. Sa iubeasca pe cei care le-a ucis ierarhii, le-a furat averea 2200 de bisericii, cu cimitire,case parohiale, scoli liceie de fete si de baeti.

Asta mai zic si eu dragoste sa caladesti Biserici ortodoxe peste Bisericile istorice Greco-Catolice. care inseamna inlocuirea culturi si a civilizatiei occidentale cu incultura ortodoxa inapoiata balcanica.

Ne lamentam ca, Romania nu are "Brand" nu este cunoscuta in familia tarilor civilizate catolice, protestante si neo protestante,pe a caror spiritualitatea s.a inchegat UE.Sunt ortodox si va intreb d-le care "invitati la dragoste", Cate scoli a avut/are Biserica ortodoxa. nu stiti? sau ocoliti aceasta intrebare,va zic eu, nici o scolala,de ce? pentru ca ortodocsii au nevoie de analfabeti,de turma ascultatore, necuvantatoare de credinciosi saraci material si cu duhul. De saraci care sa nu gandeasca ci,sa asculte ce le spunea in trecut calugarii greci, bulgari,sarbi si rusi si ei analfabeti,care ivata slujba pe de rost, slujba pe care o bolborosea ca prostul de roman sa se minuneze de ce stie sfantul nostru calugar. Metoda fiid benefica o mentin preotii ortodoxi romani. Scoliti in minciuna comunista ei sunt mai rafinati, stiu sa profite de naivitatea romanului sarac. de pe care, dupa revolutie,cu ajutorul "lichelelor" cum spune Prof.Gabriel Liceanu. Lichele au fost si multi ierarhi, acestia au navalit ca pasarile de prada si traga zece piei de pe trupul slabit a romanului. de pe urma carora platesc salarii pentru 12000 de preoti, se zidesc mii de bisericii si manastiri, se infiinteaza mitropolii, episcopii, in tara si peste hotare cu salarii grase de la Buget, D-lor ierahi si D-lor politicieni ortodoxiti nu intandeti mult sfoara ca se poate rupe. Pretinzi d-le, ca greco catolicii sa vina la ortodocsi sa arate dragoste, cum adia, 1,2 Miliarde de credinciosi catolici, civilizati si bogati sa vina sa arate dragoste crestineasca la 173 de milioane de ortodocsii saraci si inapoiati,este absurd sa pretinzi acest lucru.Felicitari IPSS Corneanu Sf,Sa este roman si adevarat crestin, urmatii exemplu Sf.Parinti ai Bisericii daca simtiti romaneste, daca suntetii cu adevarat fiii ai acestui neam nefericit care sunt romanii.


28.05.2008 Rugati-va pt fratele Nicoleae! de Ioan Marinoiu
D-le, se vede ca nu cunoste-ti istorie, va compatimesc, Nu este vina d-vs, santeti o victima a celor care va-au scolit in spiritul minciuni.In istoria universala sta scris. Intai a fost Biserica Catolica,in anul (451) apare "erezia ortidoxa",(erezie este atinci cad ceva se desparte de ceva care i-a precedat" in cazul nostru rasariteni s-au rupt de Biserica Catolica lasat de Cristos).

Este greu draga sa intelegi acest lucru daca ai invatat istoria mincinosa greco-slavona. In mileniu I a funtionat pe langa Biserica Catolica incepand din Sec.IV si Biserica ortodoxa autoimpusa de cei 4 Patriathii Rasariteni. Mil.I a fost catolic si Ortodox. Romanii ardeleni la 1698-1700, nu s-au "UNIT" ei s-au "INTORS"la mil.I Catolic lasat de Cristor prin Sf Apostoli si Ortodox impus de patriarhii bizantini, numiti de imparat nu unsi de Papa. Urmasul al
Sf,Petru. Poate ca acum domnul meu sa INTELETI de ce greco-catolicii TREBUE
sa ramana uniti cu Roma, Romanii din Ardeal s-au intors la Mil I Crestin.
nu cedind la presiunile si la ispitelor papistasilor, au facut-o ca sa scape de iobagie si de saracie Romanii de si mai numerosi in Ardeal nu aveu drepturi pentru ca Biserica ortodoxa nu era recunosuta in Imperiul Austro-Ungar.

Nu era recunoscuta pentru ca nu avea activitati sociale, scoli,spitate,etc.cum aveau biseriile catolice,luterane,reformate unitarienii Singura activitate a Bisericii ortodoxe in Ardeal si in Tarile Romaesti.se limita la pomeni, pomeniri, parastase,botezuri cununii imormantari rugaciuni, aceste obiceiuri prinde la credinciosi analfabeti.cauza pentru care Biserica ortodoxa nu avea/nu au scoli. Cartea a fost/este dusmanul nr.1 al Bisericii Ortodoxe Greco-Salavone. Ca un au scoli Ortidocsii dovada este ca ei recruteaza studenti pentru seminariile
din scolile publice, protiimea la ortodocsi este o meserie nu o cahemare.
Catolici formaza preotii in scoli, liceie in scolile lor, se recruteaza numai acei candidat ca au chemare pentru a sluji pe Cristos. Ca sunt exceptii aceasta nu intareste regula.

Mai cumite ar fi Sf Parinti ai Bisericii mele ca Sf.Voastre sa va intorceti la Mil I crestin. Biserica Greco-Slavona eretica de doua ori la 451, ai la 1054 daca ati simti romaneste ati gandi ca latin nu ca slavi sau ca greci. Dumnezeu sa va lumineze mintea, cugetul si simtirile romanesti.
28.05.2008 nu pot sa cred de pr. claudiu
unitatea Bisericii lui Hristos trebuie cautata mai intai la nivel dogmatic, abia apoi la nivel euharistic. Gestul lui Nicolae Corneanu este hazardat si ne-ortodox. Putem spune, pe buna dreptate, ca prin acest gest el s-a scos pe sine in afara Ortodoxiei, iar scaunul mitropolitan este vacantat.
Un preot ortodox baimarean
28.05.2008 cine a fost primul????? de slapi20
am o intrebare..... Cine a fost prima oara, Dogma?? sau Euharistia??????legea?? sau Cuvantul??? oare nu Cuvantul a facut legea???????
28.05.2008 Pentru Ioan Marinoiu de Frant Laurentiu
Intamplator am vazut raspunsurile dumneavoastra care mi se par destul de lipsite de realism asa ca v-as intreba, daca se poate, cu ce competenta va sustineti afirmatile? Sau sunt pareri personale fara a avea o anumita competenta in acest domeniu? Tot odata, trecand cu vederea dezorganizarea bisericii ortodoxe romane si exemplara organizare a bisericii catolice,poate puteti sa imi raspundeti de ce sfanta lumina de la Ierusalim de inviere o primeste prima data numai patriarhul ortodox? Tinand cont ca afirmati ca ortodoxia este o erezie.

Si v-as mai intreba inca daca afirmati ca sunteti ortodox, cum de puteti trai inca in "erezia" ortodoxa, daca credeti ca in biserica catolica este tot adevarul, cum de nu deveniti parte din ea? Nu cunosc, dar nu pot sa nu ma intreb cu cata sinceritate il cautam pe Hristos ca fiind Dumnezeu, sau ca fiind un oarecare care ne-a lasat o mostenire in acea de a gandii, de a ne forma mintea, nu prin credinta, ci prin politica unei lumi care pana la urma este foarte schimbatoare si la fel de trecatoare.
29.05.2008 daca suntem de un neam...de ce nu cautam impreuna adevarul? de Teodor
Daca "anonimii" care cauta lamurirea problemei scriu ca exista un singur Dumnezeu si cheama la o singura biserica, de ce prezinta aceasta situatie ca si cum Biserica Ortodoxa ar fi de vina pentru atatea despartiri, cand tocmai CEA APUSEANA a provocat despartirile si impartirile crestinatatii? Daca intentia de nevinovatie a neavizatilor (fara sa stie) "anonimi", este de a aduce pe toti crestinii intr-o singura biserica, de ce nu vin la matca aceia care s-au rupt? ca doara este un singur Dumnezeu, nu-i asa? Si daca ei nu se intorc la matca, de ce oare nu o fac? Oare pentru stiu in adancul cugetului lor ca NU ESTE ACEEASI MARTURISIRE DE CREDINTA? si mai stiu ca acest lucru ESTE FUNDAMENTAL? ca daca nu ar fi fundamentala diferentierea marturisirii de credinta, atunci de ce atata tevatura si lupta ca sa-i aduca pe ortodocsi la alinierea "political correctness" a globalizarii nedeclarat masone sub umbrela catolicitatii?
29.05.2008 RE: invitatie la dragoste de teoclau
Sunt timisoarean si cred ca sunt cel putin la fel de civilizat decat catolicii la a caror slujbe am participat fara ca ei macar sa intre in biserica noastra...

Cum poate sa se intoarca 1,..miliarde de catolici civilizati la 170 milioane de ortodocsi inapoiati? Tot asa cum s-au putut intoarce romanii puternici si organizati, deci "civilizati", la Iisus Hristos si 12 apostoli saraci si "necivilizati". Nu argumentul bunastarii materiale si organizarea cazona confera civilizatie, ci credinta dreapta. Feriti-va de confuzia dintre organizare si civilizatie. Pentru ca va intreb: Ce mi-ar fi de folos daca as avea titlu international recunoscut daca as fi intr-o credinta incompleta (etimilogic: pecato)decat sa fiu chiar o baba murdara pe picioare dar care il cunoaste pe Dumnezeu NEIMPUTINAT de "agiornamentele" adunate in cursul veacurilor pentru confortul mental al "civilizatiei" ?
29.05.2008 Ierarhul nostru a gre?it. Ruga?i-va pentru el. de Boto? Remus Emilian
Domnule Ioan Marinoiu, Dumnezeu Hristos Savaot sa va ierte. Sa îl ierte ?i pe vladica nostru Nicolae, ca a gre?it. Sa îi ierte pe to?i ereticii ?i schismaticii catolici ?i greoco-catolici, pentru întreaga credin?a distrusa în lume a oamenilor, de la neprezentarea la cele 7 sinoade ecumenice, pâna la atrocita?ile de dupa marea lepadare de Adevarul din Ortodoxie din 1054, pâna la carnagiile din 1700 în Ardeal. Sa va ierte, biete suflete pierdute ?i sa va aduca la credin?a cea vie a Ortodoxiei. Ruga?i-va pentru vladica Nicolae care a gre?it.
29.05.2008 Cine vorbeste de masonerie! de Patriciu
Pai Domnu-le cum vorbesti si acuzi Biserica Catolica de globalizarea nedeclarata a masoneriei cand majoritatea ierarhilor ortodocsi din sud sunt masoni declarati public? Ar trebui atunci cand afirmi un lucru sa-l poti si sustine cu documente clare.
29.05.2008 Mentalitate de crestin? Gandire de drept credincios (ortodox)? de Patriciu
Domnu-le Emilian unde traiesti matale? In Africa? Trebuie sa te documentexi mai bine atunci cand faci anumite afirmatii. Trebuie sa studiezi mai mult istoria scrisa chiar de istorici ortodocsi, cu privire la schisma. Apoi veizi ca atunci ca si acuma politicul se implica in problemele bisericii care afecteaza foarte mult acesta institutie divino-umana. Sa te ierte Domnul Savaot si sa te lumineze sa cunosti adevarul istoric.
30.05.2008 Parintelui ortodox baimarean de Chris
Parinte, Unitatea se face intai in Trupul si Sangele Domnului, in rugaciune, si abia apoi in termenii "teologici" preluati din filosofia greaca. Daca veniti cu argumente gen Sf. Parinti, vedeti intai care este formarea lor si cine i-a inspirat in formularea acestor dogme. Invatati invatati invatati (zalauanu2000@yahoo.com astept comentarii documentate!!!!)
31.05.2008 Pentru Domnul Marinoiu de Cel mai mic dintre profesorii de istorie
Ioan Marinoiu pune mana te rog pe o carte de istorie bisericeasca, fie ea si catolica (sunt unele editii bune) si te rog informeaza-te, ca faci niste greseli groaznice. Bunul simt si smerenia crestina ne impun un minum de cunostinte cand ne pronuntam asupra unei probleme. Sincer imi pare rau cand vad stereotipuri si fraze iesite din popaganda religioasa, si nu din cercetarea temeinica, sine ira et studio, a istoriei bisericesti. Te rog inca odata domnule Marinoiu documenteaza-te ca sa nu transformam site-ul asta care se vrea serios intr-unul sportiv, in care fiecare injura pe cine vrea. Stiu ca pare o afirmatie dura dar pt. mine o informatie nedocumentata sau ne argumentata este ca o injuratura. Imi cer iertare daca am suparat pe cineva prin ceea ce scriu dar va rog respectati adevarul istoric si orice adevar asa cum ne invata Cel care este Calea Adevarul si Viata.
31.05.2008 Doamne ajuta! de CRISTIAN
Este normal ca pe un site greco-catolic sa nu ti se dea dreptate ca ortodox...cu totii cunoastem istoria bisericii universale...si in ce an a aparut erezia catolica...si ce erezii grave au...numai daca esti prea orbit nu poti da dreptate istoriei...

Greco-catolicilor, daca negati si istoria asa cum este ea...oare de ce ne mai miram noi, ortodocsii, ca nu veniti la Adevar inapoi...probabil ca veti spune ca si voi aveti Adevarul...asa spun si adventistii, si baptistii...cu totii spun... Cu totii suferim ca nu suntem uniti..si noi, ortodocsii ne dorim unitatea, insa nu ai cum sa te unesti cu cineva care sta in minciuna...ati vazut voi sa stea minciuna alaturi de adevar?...sau intunericul de Lumina?
01.06.2008 Doamne fereste de orthodox
Canonul 45 al sfintilor apostoli:
"Episcopul,presbiterul sau diaconul daca numai s-ar ruga impreuna cu ereticii,sa se afuriseasca,iar daca le-a permis acestora sa savarseasca ceva ca si clerici(sa savarseasca cele sfinte),sa se cateriseasca."
01.06.2008 Sa ne ferim de rataciri de orthodox
In ortodoxie ecumenismul inseamna reintoarcerea tuturor celorlalte "biserici" la biserica Una Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca. Altfel nu se poate vorbi despre ecumenism. Si pana la urma lucrurile sunt asa de clare. Daca ne uitam in apus vedem roadele bisericii catolice: diferite confesiuni, franciscani, piaristi, iezuiti si altele in cadrul "bisericii" catolice, apoi din ei s-au rupt protestanti odata cu reforma lui Luther, din protestanti au aparut neoprotestantii care sunt impartiti realmente in o mie daca nu mai multe denominatiuni: baptisti, penticostali, adventisti de ziua a saptea, pocaiti, martorii lui Iehova, studentii bibliei, evanghelisit si multe altele pe care nu le enumar pentru ca nu le stiu. Tot din catolicism a aparut si ateismul. Refoematii calvinisti vorbeau despre un dumnezeu, care isi alege doar o mana de oameni (alesi) care se pot mantui, iar restul indiferent de incercarle pe care le fac nu au nici o sansa de mantuire. Ei sunt ca un fel de rebuturi care s-au nascut degeaba. Odata cu aceasta idee oamenii au spus ca nu au nevoie de un astfel de dumnezeu tiran si asa a aparut iluminismul; care pleaca de la premisa ca Dumnezeu nu exista. Francmasoneria este rezultatul iluminismului. Uite pana unde duce erezia catolica. Ortodoxia este una de doua mii de ani. Desi traditiile si limbile tarilor ortodoxe sunt diferite, totusi ortodoxia este aceeasi, neschimbata. Vom recunoaste copacul dupa rodul pe care il da. Dumnezeu sa ne ajute.
04.06.2008 Crede si nu cerceta de Mitza
De ce va urati uni pe altii ,nu este crestineste sa judeci un fapt care s-a infaptuit.Cautati adevarul ,ce este adevarul?
06.06.2008 dragoste in adevar de ella
dragostea fara adevar nu valoreaza prea mult. ptr alex
06.06.2008 Au un pastor bun, plin de Duhul lui Dumnezeu de ioanvasadi
Sa va iubiti unii pe altii asa cum v-am iubit si Eu… prin aceasta va cunoaste ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii pentru altii” (Ioan 13:34,35).
Fie ca dragostea care l-a facut pe Cristos sa moara pentru omenirea în pacat sa nu ne lase în pace pâna nu v-om topi cu caldura dragostei noastre pe cei a caror inima e nepasatoare, de ghiata pentru El. Nu inimile reci ale celor din jurul nostru sunt atât de vinovate ca nu-L primesc pe Isus ca Mântuitor, ci noi crestinii ca nu avem dragostea de care vorbeste apostolul Petru când scria: „sa va iubiti, cu caldura unii pe altii, din toata inima” (1Petru 1:22).

„Ramâneti dar tari si nu va plecati iarasi sub jugul robiei.`

Domnul sa va tina intru multi ani, inalt Preasfintia Voastra.

Cu toata stima,
Pr Ioan Vasadi

06.06.2008 Sminteala de nicoletibi
Si eu am facut sminteala si voi da socoteala dar daca un om greseste trebuie sa nu urmam greselii. Apoi trebuie sa-i aratam doar ca a gresit si atat. FRATESTE. Restul e socoteala lui cu Dumnezeu, noi datoram iubirea noastra chiar si vrasmasilor. Si mie mi s-a spus ca gresesc si nu pot decat sa le fiu recunoscator tuturor celor ce mi-au spus.
09.06.2008 Comedie sau Comuniune ? de N.P.P. Oradea
Aceste probleme (refacerea comuniunii)nu cred ca pot fi rezolvate de catre 2 ierarhi. Acest deziderat trebuie privit si tratat cu toata seriozitatea, nu cred ca asemenea gesturi cum sunt cele petrecute cu IPSS Nicolae au vre un folos, dimpotriva. Eu cred ca evenimentele petrecute în anii 70 când Papa Paul VI si Patriarhul Ecumenic Athenagoras s-au vizitat reciproc si au ridicat anatemele rostite la 1054, cred ca atunci s-a facut ceva, si cred ca doar la acel nivel se poate pune problema refacerii comuniunii si nu altfel, restul se cheama comedie nu comuniune. Faptele petrecute pe 25 mai 2008 cred ca ar trebui tratate ca atare.Sper sa apara cât mai curând "sentinta" Sinodului B.O.R.
13.06.2008 EREZIE SI ATAT de spiridon
GESTUL DOMNULUI n.corneanu ESTE CONDAMNABIL DIN CAUZA POZITIEI DOMNIEI SALE. A FOST CHEMAT SA SLUJEASCA SI SA APERE UNA SFANTA SI SOBORNICEASCA BISERICA ORTODOXA AL CARUI PASTOR A FOST .A TRADAT PRIN COLABORAREA SA CU POLITIA POLITICA, S-A CAIT, A MAI SPUC CATEVA PROSTII IAR ACU A FACUT-O LATA.SA NE RUGAM PENTRU EL CA PENTRU UN FIU PIERDUT AL BISERICII NOASTRE,SI DUMNEZEU SA-I IERTE LUI ACEST PACAT.

ps: ACU CRED CA A AFLAT SI DOMNIA SA CA ERA ORTODOX SI HABAR NU AVEA.
18.06.2008 atentie de padre
vorbiti de dragoste dar nu uitati ca dragostea se bucura numai de adevar. pt cei mai putin initiati dar atotstiutori cercetati Singur ortodoxia a lui Papacioc. Explicatii de bun simt

E mai bine sa nu dati cu parerea daca nu va cunoasteti credinta sau vorba parintelui Staniloae sunteti ortodocsi atei

Gestul mitropolitului ramane unul condamnabil atata timp cat nu marturisim acelasi Dumnezeu(vezi marturisirile de credinta)
19.06.2008 opinie de TEEA
Cred ca trebuie cautata o cale comuna. Nu se poate cladi un viitor comun decat pe respect reciproc si bunacredinta, deci, pe realitate. Si realitatea aceasta inseamna: 1. Din partea ortodocsilor luarea in considerare a confesiunii greco-catolice care e realitate si istorie DEOPOTRIVA. O istorie si o realitate martirizate si anulate de comuinism. Ortodoxia, daca e de bunacredinta, nu poate fi complicitara cu comunismul. Aceasta istorie se cere cunoscuta asa cum a fost nu deformata de ortodocsi intr-un mod absolut rau voitor si subiectiv.
2. Si realitatea ortodoxa trebuie luata in considerare si cunoscuta cu bunacredinta de greco catolici si de alte confesiuni. Dar se intapmla ca ortodoxia prin conservatorism excesiv, prin lipsa de deschidere si prin deformarea unor adevaruri clare si evidente, sa -si faca destul rau siesi. Asa cum greco -catolicii dupa libertatea adusa de 1989, n-au reusit sa se ridice la VALORILE PROPRIULUI TRECUT. Este observabila de aceasta parte, o anumita stagnare, un ritm prea lent si o absenta in ceea ce priveste vointa de recuperare a propriilor valori materiale si spirituale. Cred ca e nevoie de un spirit ofensiv atunci cand e vorba de ADEVAR. TEEA
19.06.2008 Patriarhul Alexei accepta BAPTISTII de cristian
PF Alexei al II-lea, patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, i-a primit, in data de 18 iunie 2008, la resedinta sa de la Manastirea ‘Sf. Daniel’ din Moscova, pe pastorul Neville Callam, secretarul general al Aliantei baptiste mondiale, si pe pastorul Y. Sipko, presedintele Uniunii baptiste din Rusia. In cuvantul adresat oaspetilor, patriarhul rus a remarcat ca intalnirile dintre membrii Bisericii Ortodoxe Ruse si membrii familiei internationale a comunitatilor baptiste sunt inca rare, dar si-a exprimat bucuria sa observe ca, la nivel international, ortodocsii si baptistii intretin bune relatii.

Primatul Bisericii Ortodoxe Ruse a remarcat, de asemenea, o evolutie a legaturilor dintre ortodocsi si baptisti in Rusia, amintind de cateva seminarii desfasurate in colaborare, in anii 2004 si 2006.

‘Avem motive sa credem ca, in marea lor majoritate, baptistii impartasesc preocuparea noastra in ceea ce priveste starea actuala a societatii crestine. Impreuna putem face fata tendintelor antibiblice nefaste’, a declarat patriarhul Alexei al II-lea.

20.06.2008 pentru "padre" de Un crestin ortodox
Ma surprinde ca un infocat ortodox foloseste user-name-ul "padre", un cuvant intalnit cu precadere in spatiul latin -catolic. Probabil , ca pe undeva in mintile "aparatorilor" infocati ai ortodoxiei mai lucreaza si Duhul Lui Dumnezeu si nu ii lasa sa se rataceasca atat de mult, incat sa respinga tot ceea ce nu apartine lumii ortodoxe. Sigur folosirea acestui user-name este un amanunt , dar s-ar putea sa nu fie unul lipsit de importanta.

Asa ca padre -ortodox, tin sa-ti spun dumitale si altora ca dumneata cateva lucruri. Si eu l-am citit pe parintele Arsenie Papacioc si ii apreciez sfaturile, mai ales indemnul de a trai credinta nu de a o practica formal, adica asa cum spune dumnealui "tipic, tipic si la inima nimic" .Dar , parintele Arsenie care este un venerabil calugar-duhovnic, este totusi si el un om, care mai pastreaza in mentalitatea sa reminiscente ale legionarismului practicat in tinerete. Iar ideile de sorginte legionara ii sunt realimentate cu dibacie, as zice eu demonica, de tot felul de tinerei cu mintile infierbantate de extremisme religioase, si fara niciun pic de teama de Dumnezeu,care isi spun in mod cu totul fals "teologi" si "preoti".Un astfel de "teolog" este D. Vasile, care publica un interviu cu parintele Arsenie, un interviu ingrozitor prin tehnica de manipulare si prin miciunile pe care i le serveste parintelui. Astfel , acest D.Vasile ii spune parintelui Arsenie ca in Romania ortodocsii adevarati sunt persecutati,mirenii risca sa-si piarda locul de munca daca indraznesc sa apere biserica ortodoxa,iar preotii si calugarii ortodocsi care nu vor sa accepte miscarea ecumenica sunt caterisiti. Iar, bietul parinte, care in izolarea lui din manastire stie doar ceea ce ii spun unii si altii, ca de exemplu colportorul nerusinat D.Vasile, incepe sa creada ca traim o noua perioada de prigoana, cum a fost cea comunista si se revolta impotriva ierarhiei BOR, pe care o considera responsabila de toate aceste "persecutii" . Daca dumneata, padre-ortodox, esti persecutat pentru optiunile dumitale religioase care sunt evident antiecumenice, inseamna ca D. Vasile are mare dreptate , iar in eroare sunt eu. Daca nu este, insa, asa , ar trebui sa mai reflectati dumneata si toti cei care adoptati o intransigenta ortodoxa, care in opinia mea este insuflata de cel rau, de ce unii lanseaza tot felul de alarme si vor cu orice pret sa provoace vrajba intre crestini.

Asa cum am mai spus am citit si eu unele carti de invatatura ale parintelui Arsenie Papacioc, chiar si carte “Singur ortodoxia” si nu am gasit in paginile ei nicio demonstratie valida ca biserica catolica a schimbat invatatura Evangheliei, si de aceea noi ortodocsii nu ne inchinam aceluiasi Dumnezeu cu catolicii , cum sustii dumneata, preluandu-l pe parintele Arsenie. Biblia catolica si cea ortodoxa sunt identice pana la virgula, iar daca apar diferente ele sunt de traducere nu de interpretare, la fel cum si in cazul variantelor Bibliei ortodoxe apar mici diferente datorate traducatorilor.

Si apropo! Ce ar fi sa faceti o lectura mai ampla a Evangheliei dupa Ioan, citind mai departe de capitolul 15 versetul 26, pe care il indica parintele Arsenie si alti teologi ortodocsi atunci cand vor sa arate pe ce temei evanghelic se afla dogma ortodoxa despre originea Duhului Sfant. Intra-adevar in acest pasaj al Evangheliei dupa Ioan , Iisus afirma ca Duhul Sfant purcede de la Tatal, dar in capitolul 20, versetul 22,din aceeasi Evanghelie, cand Iisus se arata ucenicilor sai dupa Inviere, face un lucru neobisnuit si a carui interpretare nu am gasit-o la niciun teolog ortodox . Iisus sufla asupra ucenicilor si le spune : “Luati Duh Sfant” ! Interesant , nu ? Chiar si in liturghia ortodoxa se spune ca “Duhul Sfant purcede de la Tatal si odihneste in Fiul “ ceea ce nu prea seamana cu formula stricta din Crez.

De aceea sustin ca nu trebuie sa absolutizam cuvintele unor calugari si teologi ortodocsi, chiar daca se bucura de multa notorietate, nu sunt insa sfinti in viata cum le place unora sa creada, ci oameni, si ei trebuie priviti in totalitatea personalitatii lor cu virtutile si slabiciunile lor.

Si iti mai fac o recomandare nu te mai grabi sa-ti dai cu parerea ca unii ortodocsi care se solidarizeaza cu crestinii altor confesiuni sunt atei sau nu-si cunosc credinta lor, pentru ca nici dumneata nu esti prea informat si niciun traitor autentic nu pari a fi.
04.07.2008 pentru "Un crestin ortodox" de un frate
Nu vreau sa te contrazic frate crestin ortodox si imi place ca esti sincer in argumentarea ta si vrei sa deslusesti lucrurile drept nefiind neaparat partinitor. In cultura bisericii de la inceputuri Sfintii Parintii au fost foarte vehementi in combaterea ori carui fel de erezie. Biserica ortodoxa este cea care a pastrat invatatura apostolica neschimbata. Toate celelalte biserici intr-un fel sau altul s-au departat de la Adevarul intreg. Aceasta inseamna ca totusi mai au anumite parti din acel adevar insa in ce masura nu stim. De aceea daca te uiti in toata cultura bisericii ortodoxe vezi ca Parintii au fost foarte verticali in pastrarea neschimbata a invataturii crestine intregi. Si daca vrei si te intereseaza poti sa te uiti la toata cultura produsa de lumea catolica si protestanta de la schisma incoace. Ma refer la arta plastica, literatura, muzica, beletristica si altele. Vedem cum s-a pierdut legatura mistica, cu Dumnezeu; adica in biserica catolica nu mai exista icoane ci imagin religioase care in loc sa ne transpuna in lumea spirituala ne trimit mai mult cu gandul la lumea aceasta a noastra, trupeasca, prin redarea fidela a anatomiei umane. Acesta este un exemplu care ne arata ruptura de la 1054. Si mai sunt si altele care pot fi observate urmarind evolutia gandirii si manifestarii spiritului occidental. Literatura, filosofie etc. Toate aceastea pleaca de la Filioque. Adica ce inseamna ca Duhul purcede din Tatal. A purcede in intelesul unei nasteri. Cum Fiul se naste din Tatal mai inainte de veci asa si Duhul purcede din Tatal. Cum un copil nu se poate naste din mai multe mame ci se naste doar dintr-o mama, asa si Duhul Sfant nu poate purcede decat dintr-Un Tata. Sigur ca Hristos le-a dat Duh Sfant apostolilor, adica Duhul care salasluia in El l-a dat apostolilor dar si in Maica Domnului salasluia acelasi Duhu Sfant pentru viata sfanta pe care o ducea si in sfinti la fel. Aceasta nu inseamna ca Duhul purcede si din Maica Domnului si din sfinti ci inseamna ca ei lucreaza cu Duhul Sfant. Aici este diferenta dintre a purcede si a lucra Duhul. Dogma Sfintei Treimi daca ne luam dupa varianta Filioque se destrama pentru ca Persoanele din Sfanta treime isi pierde personalitatea, se abstractizeaza. In ce sens? Noi ortodocsii spunem ca Duhul purcede din Tatal, adica dintr-Unul, ca nu se poate din doi; catolicii spun si ei ca Duhul tot dintr-unul purcede adica din dumnezeirea Tatalui si a Fiului ca principiu comun. Aici este abstractizarea Sfintei Treimi. Persoanele Sfintei Treimi Tatal, Fiul si Duhul nu mai raman personale, Tatal si Fiul transformandu-se in principiul din care purcede Duhul Sfant. Din cauza acestei aparent nesemnificative neintelegeri teologice s-a ajuns la gandirea abstracta, filosofica pe care o aveau si grecii si romanii inainte de venirea Mantuitorului. Exemplu: Pilat l-A intrebat pe Hristos ce este adevarul. Acest "ce este" tine de sfera obiectivului a abstractului. Ce este, cere o definitie abstracta. Insa in sens crestin intrebarea trebuie pusa astfel: "Cine este Adevarul". Acest Cine tine de sfera subiectivului sau mai bine zis a Subiectului. Mai imortant este subiectul decat obiectul. Omul este un subiect mai degraba decat un obiect. Cand Hristos a spus "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata" ne-a a aratat ca ceea ce trebuie sa cautam noi este un Om-Dumnezeu pana la identificarea cu El, nu un principiu filozofic abstract. Aceasta este diferenta dintre cele doua variante ale crezului si daca o urmam pe una dintre ele ne indepartam de intelegerea si trairea Dumnezeului Personal, daca o urmam pe cealalta Il primim pe Dumnezeu asa cum este El si asa cum l-au revelat Mantuitorul si Sfintii Parinti in traditia Bisericii Ortodoxe.
18.01.2009 catre ortodocsi ,catolici.etc de ioan 3;16
iubiti-va mult nu scormoniti trecutul si istoria pt ca nu a-ti facuto voi nu mai birfiti nu mai cautati cearta ca toti sunteti fii a lui Dumnezeu unitiva pt ca mai sunt multe oi de adus in staulul lui CRistos sa va intre bine in cap sunte-ti universali asa cum TATAL nostru este universal nu a-ti fost botezati nici ortodocsi nici catolici nici protestanti nici etc ati fost botezati in numele TATALUI al FIULUI si al SF DUH fiti desavarsiti cum TATAL nostru este desavirsiti nu fiti serpi nu dormiti nu exista religii exista crestinism atit si nimic mai mult ortodocsi nu iubiti numai ortodocsi pt ca nu veti avea rasplata si nu va numiti ;drept credinciosi pt ca nimeni nu este drept credincios fiti universali; protestanti la fel nu va numiti protestanti pt ca protestati impotriva DOMNULUI catlolici se apropie pt ca ,catolic = universal deci hai la unire cu toti DOMNUL sa va bine cuvinteze [mihai clucer buc.]
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
12.11.2013 Interviu cu ultimul supravietu...
"Protopopul ortodox a venit cu un registru si l-a pus pe masa: «Cine trece la ortodocsi, e liber. ... citeste »

29.04.2016 30 de vicii de procedura in pr...
In Vinerea Mare ne reamintit ziua judecatii, rastignirii si mortii lui Isus pe cruce. Biblia mention... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771499