Home : Stiri : 2008-05-15
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Cazul Ungheni, in atentia Congresul SUA

15.05.2008, Ungheni,MS - Romania-Libera.ro Afisari: 4535   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Biserica greco-catolica din Ungheni a inceput sa fie demolata de Biserica Ortodoxa Romana.
Biserica greco-catolica din Ungheni a inceput sa fie demolata de Biserica Ortodoxa Romana.

- Americanii si mai multe cancelarii occidentale cer detalii despre soarta bisericii greco-catolice de la Ungheni, dupa ce saptamana trecuta a inceput demolarea acesteia.

- Prefectul de Mures, Felicia Pop, propune fie stramutarea vechii biserici, fie conservarea acesteia alaturi de zidul ridicat de ortodocsi in stadiu actual.

Disputele din jurul bisericii Greco-Catolice de la Ungheni, a carei demolare a inceput saptamana trecuta la comanda Bisericii Ortodoxe, care construieste in jurul acesteia un nou lacas de cult au dat inconjurul lumii. Mai multe cancelarii occidentale si Congresul SUA au trimis autoritatilor romane scrisori in care cer informatii legate de acest subiect. "Avem o avalansa de scrisori si fiecare asteapta raspunsul sa le spunem in ce stadiu sunt astazi lucrarile", a declarat, ieri, pentru "Romania libera", prefectul de Mures, Felicia Pop. Ea a chemat la discutii reprezentantii ambelor biserici pentru a gasi o cale de solutionare a diferendului. "Fiindca situatia e oarecum fara iesire, una din cele doua biserici de acolo trebuie sa dispara sau se conserva amandoua in stadiul care sunt si nu se mai intampla nimic si va ramane in istoria judetului, ceea ce evident nu-si doreste nimeni. Toata lumea recunoaste ca e o situatie fara iesire, dar nimeni nu propune o solutie.

Am lansat o idee, dar este deocamdata doar la faza de idee pentru ca depinde de foarte multi factori ca ea sa ajunga la finalitate, respectiv am zis daca s-ar gasi posibilitatea si surse ca biserica veche sa fie demolata si reconstruita, ea avand, totusi, o valoare patrimoniu. Nimeni n-a reactionat negativ la ideea aceasta si zic eu ca ar fi singura pentru a se termina si a se ajunge in normalitate. Asteptam o propunere in acest sens si din partea greco-catolicilor si din partea bisericii ortodoxe pentru ca sa promovam un proiect in acest sens", a mai declarat Felicia Pop, potrivit careia deocamdata demolarea vechiului lacas de cult revendicat de greco-catolici a fost oprita deoarece autorizatia de demolare fusese eliberata doar pentru turnul vechii biserici. Prefectul de Mures spune totodata ca in urma sesizarilor venite de la Biserica Greco-Catolica a cerut toate documentele legate de constructie de la Primaria Ungheni, dar a primit doar o parte din acestea. Vechea biserica de piatra din Ungheni a fost construita de greco-catolici in anul 1868 si data ortodocsilor de comunisti.

Adrian A. Giurgea

*   *   *   *

Pentru mai multe folografii cu biserica greco-catolica din Ungheni demolata de ortodocsi, va rugam vizitati: http://www.greco-catolica.org/a342-Biserica-Ortodoxa-Romana-a-inceput-demolarea-bisericii-greco-catolice-din-Ungheni-Mures.aspx

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eve... citeste »

15.06.2013 Biserica Seminarului greco-cat...
In dimineata zilei de 14 iunie, orele 10.00, Parohia Ortodoxa "Sfantul Gheorghe" din Oradea a retroc... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3702390