Home : Stiri : 2008-05-11
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Bartolomeu Anania: Ecumenismul si Kosovo...

11.05.2008, Cluj-Napoca, RO - Ziua.ro Afisari: 4771   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Bartolomeu Anania
Bartolomeu Anania

Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Bartolomeu Anania, a declarat, ieri, in predica sustinuta la canonizarea celor patru tarani martiri din Nasaud, ca traim in epoca ecumenismului, ceea ce inseamna unitate in diversitate si un dialog intre confesiunile crestine. 

IPS Bartolomeu a evocat momentul in care Sfantul Atanasie Todoran din Bichigiu, in varsta de peste o suta de ani, a aparat, cu pretul vietii, credinta ortodoxa, opunandu-se trecerii a peste 2250 de soldati graniceri de la ortodoxism la greco-catolicism la porunca generalului Bukov. "Toate evenimentele in care a fost implicat Tanase Tudoran si ceilalti au fost in secolul XVIII, plin de incrancenari. Vremurile s-au schimbat. Traim astazi intr-o epoca a ecumenismului, a dialogului intre religii, cu toate ca ne vin vesti rele din Kosovo, dar trecem peste ele. Se zice ca am intrat in epoca ecumenismului, dar vreau sa spun ca ecumenismul nu inseamna abandonarea propriei tale credinte si predarea catre ceilalti. Ecumenismul inseamna unitate in diversitate si un dialog intre confesiunile crestine. Acest dialog incepe printr-un lucru foarte simplu, prin politete care ma obliga ca eu, daca intru intr-o biserica crestina, sa-mi descopar capul, daca intru intr-o sinagoga sa mi-l acopar, iar intr-o moschee sa-mi scot incaltamintea. Ecumenismul incepe cu respectul fata de credinta celuilalt chiar daca eu nu o impartasesc. Eu pornesc nu de la credinta, ci de la pura credinta cu premisa ca oricare om, indiferent de religia lui, e cinstit in ceea ce face si crede cu adevarat. In felul acesta nu avem nimic unul cu celalalt", a spus IPS Bartolomeu. Acesta a mai acordat doua distinctii "Crucea transilvana" lui Vasile Tulai si Flore Pop, care au ajutat la descoperirea celor patru martiri ai credintei ortodoxe, dar si diplome de recunoastere a autoritatilor din Salva si Telciu care au organizat evenimentul de duminica.

Comentarii
20.06.2008 acest diavol cu nume de preot de maia
Acest diavol Anania ar dori sa existe numai biserica ortodoxa aservita rusilor si grecilor.Atata ura revarsa acest om incat iti vine sa vomezi cand il vezi.

Suntem un popor latin si am fi meritat o soarta mai buna alaturi de popoarele civilizate ale Europei nu sa fim azvarliti in fundul bizantului
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
04.06.2013 Sinodul Bisericii Greco-Catoli...
Proiectul de lege 253/2013 initiat de deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean impotriva Bi... citeste »

12.11.2013 Interviu cu ultimul supravietu...
"Protopopul ortodox a venit cu un registru si l-a pus pe masa: «Cine trece la ortodocsi, e liber. ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771401