Home : Stiri : 2008-05-09
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

AGRU protesteaza vizavi de daramarea bisericii din Ungheni

09.05.2008, Bucuresti - Bru.ro Afisari: 4241   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
8 Mai 2008 - Inceperea demolarii Bisericii Greco-Catolice din Ungheni Mures de catre Biserica Ortodoxa Romana
Poza 2 din 3
8 Mai 2008 - Inceperea demolarii Bisericii Greco-Catolice din Ungheni Mures de catre Biserica Ortodoxa Romana

Asociatia Generala a Romanilor Uniti, Greco-Catolici (AGRU) doreste sa semnaleze din nou situatia creata la Ungheni (judetul Mures) unde este in curs daramarea vechii biserici “Sfanta Treime”construita de Biserica Greco-Catolica in perioada 1858-1864. Acest lacas de cult a fost confiscat de regimul comunist si daruit Bisericii Ortodoxe Romane in 1948. Dupa 1990 biserica nu a fost retrocedata proprietarului de drept iar in 1997 Parohia ortodoxa locala a inceput construirea unui lacas de cult in jurul vechii biserici greco-catolice, pana in anul 2000 lucrarile efectuandu-se fara obtinerea avizelor necesare si a autorizatiei de constructie. In ciuda nenumaratelor rapoarte, memorii si sesizari transmise diverselor foruri interne si internationale si in ciuda numeroaselor aparitii in mass-media a acestui caz, lucrarile de constructie au continuat si, in baza unei decizii a comunitatii ortodoxe din Ungheni, s-a optat pentru demolarea vechii biserici.

Reamintim opiniei publice ca, desi Arhieparhia Greco-Catolica de Alba-Iulia si Fagaras a cerut retrocedarea vechii biserici si a cerut in instanta oprirea lucrarilor de constructie, Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului si Ministerul Culturii si Cultelor si-au dat acordul pentru construirea noii biserici ortodoxe din Ungheni in anul 2000, fara a fi prevazuta insa vreo clauza privind demolarea sau pastrarea vechii biserici greco-catolice, deoarece planul de constructie al noii biserici prevedea o alta locatie: tot in curtea bisericii, dar nu in jurul bisericii vechi.

Astazi, 8 mai 2008, a inceput demolarea vechiului lacas de cult greco-catolic (dupa cum ne-a comunicat pr. paroh greco-catolic Lucian Dudas).

In ciuda faptului ca Romania este acum o tara membra a Uniunii Europene drepturile Bisericii Greco-Catolice continua sa nu fie respectate adeseori decat pe hartie si abuzurile continua sub ochii indiferenti ai celor ce ar trebui sa intervina pentru a se respecta legea. Sunt oare romanii greco-catolici fara drepturi reale in tara pentru a carei unitate au luptat atat de mult fiii acestei Biserici?

Inca o data, AGRU doreste sa reafirme ca fara dreptatea facuta Bisericii Greco-Catolice nu se poate vorbi nici de justitie reala, nici de libertate religioasa in Romania. Facem apel la toate institutiile Statului pentru a opri demolarea bisericii greco-catolice “Sfanta Treime” din Ungheni (Mures) si pentru a evalua responsabilitatea celor vinovati de acest act de barbarie.

dr. Alin Tat,
presedinte AGRU

pr. Coriolan C. Muresan,
asistent spiritual national AGRU

Pentru folografii mai multe de la acest act de barbarie impotriva romanilor transilvaneni, va rugam vizitati:
http://www.greco-catolica.org/a342-Biserica-Ortodoxa-Romana-a-inceput-demolarea-bisericii-greco-catolice-din-Ungheni-Mures.aspx

Comentarii
11.05.2008 Sa reparam urgent un act abuziv incalificabil de prof. dr. Miorita Got, Petre Got, scriitor
Demolarea abuziva a Bisericii Greco-Catolice din Ungheni, judetul Mures, este un act nu numai regretabil, dar si inacceptabil. S-a incalcat buna intelegere dintre Biserica noastra si Biserica Ortodoxa Romana si nu s-au respectat prevederile legale ale acordului dintre cele doua Biserici. In fata acestei situatii, exista doua modalitati de rezolvare:

1. actionarea in judecata a celor care au recurs la acest gest condamnabil, iresponsabil; de asemenea, instrumentarea acestui caz la Tribunalul International de la Haga; sugeram sa se actioneze urgent, in plan local, din partea reprezentantilor Bisericii noastre, care sa determine Politia si Procuratura sa ia masurile de rigoare;

2. constituirea unei delegatii desemnate de Arhiepiscopia Majora de Alba Iulia si Fagaras, care sa se prezinte urgent la Presedintele Romaniei, la Premierul Romaniei si la Parlamentul Tarii.

Nu trebuie sa cedam in fata abuzurilor de orice fel, comise asupra Bisericii noastre!
Ne aparam drepturile cu istoria, cu suferintele martirilor, cu demnitatea noastra!

Prof. dr. Miorita Got
Petre Got, scriitor
Bucuresti
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Biserici greco-catolice recupe...
Nota: daca aveti date despre o biserica greco-catolica dupa Revolutie va rugam sa postati un comenta... citeste »

19.06.2013 Biserica Greco-Catolica solici...
In dimineata zilei de 19 iunie, Preafericirea Sa Cardinalul Lucian Muresan, liderul Bisericii Greco-... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3702316