Home : Stiri : 2008-04-18
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

"Orasul social" - Conferinta Sociala Internationala Sibiu; 16-18 aprilie 2008

18.04.2008, Sibiu, RO - Greco-Catolica.org Afisari: 3273   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
16–18 aprilie 2008 - Conferinta Sociala Internationala Sibiu "Orasul social" - Grup de participanti
Poza 1 din 3
16–18 aprilie 2008 - Conferinta Sociala Internationala Sibiu "Orasul social" - Grup de participanti

Academia Evanghelica Transilvania Sibiu, in colaborare cu Fundatia Diaconica  EKD; Fundatia Diaconica Baden; Societatea Evanghelica Stuttgart si Sindicatul AWO Germania, au organizat la Sibiu, in perioada  16-18 aprilie 2008 Conferinta Sociala Internationala "Orasul Social – Deviza sau porunca a momentului?", avand ca tema principala "Sansele si provocarile planificarilor urbane social compatibile in Romania".

Au fost prezenti reprezentanti ai Bisericilor din tara si strainatate, Mass-Mediei, sindicatelor, Asociatii Diaconale, ONG-uri etc. Au sustinut prelegeri printre altii: pr. dr. Jurgen Henkel, Director Academia EvanghelicaTransilvania; Reinhard Thies, Fundatia Diaconicaa EKD- Berlin; Heinrich Kramer, Societatea Evangelica EVA Stuttgart; Nicolae Radulescu Dobrogea, Presedinte Societatea Eco-Civica - Bucuresti; Pr. Dr. Picu Ocoleanu, Facultatea de Teologie Ortodoxa Craiova; Pr. Protopop Vasiloni Trandafir Florin, Episcopia Greco-Catolica Lugoj; Dr. Peter Szynka, Fundatia Diaconica a Bisericii Evenghelice Lutherane Germania; Leonie Rhode, ONG "Sighisoara durabila", s.a.
 
Dezvoltarea urbana in marile orase din Romania dupa 1989 oglindeste transformarea politico-economica a tarii. Pe de o parte se poate observa un progres economic de care insa nu profita marea majoritate a populatie; au crescut foarte mult preturile pentru chirie, imobile, precum si costurile vietii de zi cu zi. Pensiile si salariile persistala un nivel scazut (tara cu forta de munca ieftina). Acest lucru este pe de o parte un stimulent pentru investitorii strani, iar pe de alta parte un motiv pentru situatia critica a Romaniei. Romania se dezvolta tot mai mult devenid o tara cu discrepante sociale majore. Politica, mass-media si economia nu sunt deschise pentru astfel de intrebari.

Indeosebi este vizibila scaderea sociala in domeniul dezvoltarii spatiului si structurii locative a oraselor. Cu toate acestea exista cartiere rezidentiale care intrec cu mult cartierele luxuriante din Europa centrala si de vest. Pe de alta parte exista si numeroase centre istorice ca si in zonele limitrofe acestora tendinte de pauperizare.

Cartierele se diferentiaza tot mai mult in functiie de standardele sociale. Familiile monoparentale cu venituri mici se confrunta tot mai mult cu probleme sociale grave. In numeroase orase, familiile tinere cu venituri mici se confrunta cu problema locuintelor, deoarece numarul locuintelor scade continuu.

Conferinta a urmarit sa transmita necesitatea unei planificari urbane si sociale corecte ca si scop politic. S-au ridicat intrebari de genul:  Ce fel de perspective exista pentru oameni saraci si fara locuintee? Ce fel de masuri urbanistice trebuie aplicate? Cum poate fi trezit interesul in cadrul opiniei publice, mass media si factorii politici fata de aceasta problematica?

S-a aratat ca oferta urbanistica a oraselor in ceea ce priveste gradinitele, scolile si institutiile de formare, dar si parcurile si locurile de joaca isi aduce aportul la imaginea si climatul social al unui oras. Conferinta a dorit sa prezinte aceasta problema factorilor  din cadrul politic, social, bisericesc si al mass mediei si sa extinda retelele deja create. Reprezentantii Bisericilor ai concluzionat ca toate actiunile sociale si economice trebuie sa aiba in vedere demnitatea  persoanei umane, vocatia sa integrala si binele intregii societati. Omul este de fapt, autorul, centrul si scopul intregii vieti economico-sociale.
 
Pr. Protopop Vasiloni Trandafir Florin
Responsabil Eparhial cu Pastoratia Laicilor- Lugoj

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eve... citeste »

04.06.2013 Sinodul Bisericii Greco-Catoli...
Proiectul de lege 253/2013 initiat de deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean impotriva Bi... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771506