Home : Stiri : 2008-04-13
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Prima liturghie greco-catolica in biserica din Prisaca dupa 60 de ani

13.04.2008, Prisaca, BH - Greco-Catolica.org Afisari: 5657   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
13 April. 2008 - credinciosii greco-catolici intra in biserica proprie din Prisaca dupa 60 de ani
13 April. 2008 - credinciosii greco-catolici intra in biserica proprie din Prisaca dupa 60 de ani

Duminica, 13 aprilie, a fost o zi de mare sarbatoare pentru comunitatea greco-catolica din localitatea Prisaca, jud. Bihor. Dupa 60 de ani Parohia Greco-Catolica si-a reintrat in drepturi, celebrand prima Liturghie in biserica care a fost castigata in instanta.

La fel ca in cazul bisericii din Valanii de Beius, si in acest caz s-a incheiat un protocol de slujire alternativa in lacasul de cult proprietate a Parohiei Greco-Catolice. Spre deosebire de situatia din Valanii de Beius, comunitatea ortodoxa din Prisaca a manifestat intelegere acceptand predarea bisericii proprietarului de drept pe cale pasnica.

Sfanta Liturghie a fost celebrata de parintele protopop de Beius Mada Ioan, impreuna cu un numar 5 preoti din localitatile invecinate. In cuvantul sau, pr. Protopop Mada Ioan a precizat: "Suntem in a cincea duminica a postului. In aceasta duminica noi, comunitatea greco-catolica trebuie sa multumim lui Dumnezeu pentru ca am ajuns in casa Tatalui Ceresc, zidita pe piatra credintei noastre. In casa Domnului, la fel ca in imparatia lui Dumnezeu este loc pentru tot omul." La randul sau, parintele paroh Erdeli Ioan a precizat: "Suntem datori sa ne impacam, sa ne iertam unii pe altii, sa dam dovada ca suntem crestini. Daca pana ieri eram inghesuiti intr-o capela mica, dupa 60 de ani s-a infaptuit dreptatea."

Cei aproximativ 190 de credinciosi participanti la aceasta liturghie au fost extrem de incantati ca s-a implinit acest vis de a reintra in biserica stramosilor lor.

Reprezentantii Episcopiei Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice de Oradea depun eforturi pentru preluarea si a altor biserici confiscate in anul 1948 de Statul comunist ateu.

Drd. Florin Jula
Purtator de cuvant
al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea

 

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
10.07.2008 Ma bucur enorm pentru acest eveniment de Traian
Insa, personal, sun mahnit ca in nici unul din satele in care au fost preoti inaintasi din familia mea, in principal pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, SATE COMPACT GRECO-CATOLICE pana la 1948, recristalizarea comunitatilor greco-catolice este extrem de firava, sau inexistenta. Acele sate sunt: Soimus, Chirales, Feleac, Monor, Budacul de Sus, Visuia (Bistrita-Nasaud), Puini, Caseiu(Cluj) Mai mult, am fost "pe teren" si am constatat la fata locului ca se procedeaza sistematic la stergerea oricaror urma care atesta faptul ca acele localitati au fost greco-catolice. Va rog sa urgentati restituirea macar a arhivelor eparhiale !!!! Neaparat trebuiesc recuperate!! Ca astia vor sa distruga tot!
05.04.2010 salutari de flori
multe salutari de la o prisacana din germania florica si nuti gabor
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
18.07.2013 Biserica Greco-Catolica contes...
Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a adresat pe data de 18 iulie 2013 o scrisoare Pri... citeste »

04.06.2013 Sinodul Bisericii Greco-Catoli...
Proiectul de lege 253/2013 initiat de deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean impotriva Bi... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772191