Home : Stiri : 2008-04-09
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Statul Roman nu este transparent in distribuirea sumelor de la buget catre cultele din Romania

09.04.2008, Bucuresti - Greco-Catolica.org Afisari: 3806   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Apador-CH
Apador-CH

APADOR-CH atrage atentia asupra modului netransparent in care sume importante de la bugetul de stat se aloca diferitelor culte religioase, de cele mai multe ori pe cai informale, nerespectandu-se procedurile existente.

In anul 2007, numai din Fondul de Rezerva la dispozitia Guvernului s-au alocat aproximativ 18,6 milioane de euro pentru finantarea de construire/renovare lacasuri de cult. Suma totala alocata de la bugetul de stat si de la bugetele locale cultelor religioase in anul 2007 este imposbil de determinat, datorita lipsei de transparenta a autoritatilor. Informatiile ori nu sunt publicate de catre Secretariatul de Stat pentru Culte, respectiv autoritatile locale, ori sunt inexacte si publicate tardiv. Nici cererile de informatii cu privire la aceste aspecte nu primesc raspusuri satisfacatoare.

In plus, de cele mai multe ori, principiul proportionalitatii in acordarea sprijinului financial stipulat de lege nu este respectat, mai alescu privire la salarizarea personalului clerical si neclerical din fonduri bugetare. Cererile facute in acest sens de minoritatile religioase, justificate in baza cresterii numarului de enoriasi si a constructiei de noi biserici, nu sunt solutionate de catre autoritatile publice centrale si locale.

APADOR-CH atrage atentia si asupra limitarii nejustificate a dreptului la libera asociere a persoanelor care doresc sa infiinteze asociatii religioase. In anul 2006, la adoptarea Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, cerintele restrictive impuse la constituirea unei asociatii religioase (de exemplu, existenta a minim 300 de membri fondatori fata de 3 pentru o asociatie nereligioasa) au fost justificate prin beneficiile de ordin fiscal la care aceste asociatii vor avea acces. In practica, deoarece Codul Fiscal nu prevede scutiri pentru asociatiile religioase, acestea nu sunt acordate, autoritatile locale aplicand discretionar prevederile Legii nr.489/2006. In aceste conditii, cerintele suplimentare impuse la constituirea unei asociatii religioase isi pierd orice justificare, devenind disproportionate.

Un alt domeniu sensibil in care statul roman nu isi respecta obligatiile legale este cel al infiintarii de cimitire publice, fara apartenenta religioasa. In lipsa acestora, membri minoritatilor religioase devin victime ale discriminarii, confruntandu-se cu refuzul inmormantarii in cimitire confesionale, cu impunerea participarii unor preoti de alte confesiuni la inmormantare ori cu solicitarea unor taxe exagerate.

Acestea sunt o parte dintre concluziile raportului „Stat si religii in Romania – o relatie transparenta?” realizat de APADOR-CH  in cadrul proiectului „Catre transparenta in implicarea statului in probleme religioase”, cu sprijinul financiar al Ambasadei Elvetiei la Bucuresti. Raportul poate fi consultat pe pagina de internet a asociatiei, in sectiunea Publicatii.

Comunicat preluat integral de la adresa: http://www.apador.org/show_report.php?id=119 

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Categoria: Legea Cultelor
Categoria: BOR si politica
Comentarii
25.04.2008 Netransparenta sumelor pentru culte in Statul Roman de Ioan Marinoiu
Inrt-un stat de drept, civilizat Bugetul inclusiv al cultelor trebuie sa fie publicate in Monitorul Oficial, articolul de fata se spune citez: numai din fondul de rezerva la dispo-izita Guvernului s-au alocat 18,6 milioane sau alocat pentru cosntru-ire/revovare lacasurilor cult.

Astazi Vineri 25 Aprilie la stiri sa transmis inregistrarea discutia dintre Adrian Nastase si secretara lui Liliana Iacob referitor la pretentia de 2.5, miloane euro spsga de la propritetarul micro-magazinelor DUTY-FREE,din incinta Aeroportul Heneric Coanda.Joi cu o saptamana in urma la Emisiunea "Culise-Politice" Moderator Mihai Radulescu a participat d-ul. Corlatean, Vice presedinte al PSD si Deputat un Parlamentul European.La intrabarile fulger de la sfarsitul emisiuni printe intrebari a fost si aceia, pe care polititician este cel mai bun si care este cel mai rau. raspunsul a fost: Adeirna Nastase cel mai cpabil.Traian Bsaescu cel mai rau.

Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
29.04.2016 30 de vicii de procedura in pr...
In Vinerea Mare ne reamintit ziua judecatii, rastignirii si mortii lui Isus pe cruce. Biblia mention... citeste »

10.11.2013 Institutii ale Statului Roman ...
In urma interventiei mai multor institutii ale Statului Roman pentru a pune piedici executarii une... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771626