Home : Stiri : 2005-03-21
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Conform unui act prezidential, adresat Parlamentului,
ROMANIA NU SE POATE INTEGRA IN UE FARA RESTITUIREA PROPRIETATILOR GRECO-CATOLICE

21.03.2005, Bucuresti, RO - Romania-Libera.ro Afisari: 3154   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a adresat recent Parlamentului o “Cerere de reexaminare” a dreptului legal al greco-catolicilor de a se adresa justitiei, in problemele litigiilor patrimoniale (Ordonanta de urgenta nr. 64/2004), obstructionate de legislatia actuala a statului, cat si de BOR. Din document reiese cu claritate faptul ca Romania nu se poate integra in Uniunea Europeana fara retrocedarea fostelor proprietati ale Bisericii Române Unite cu Roma, confiscate abuziv de statul comunist, in 1948, la ordinul Moscovei: “Reprezentantii Comisiei Europene, dupa ce au aflat de respingerea Ordonantei, au declarat ca urmaresc cu atentie problema restituirii/ retrocedarilor catre Biserica greco-catolica, acest aspect facand parte din criteriile politice privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. De altfel, si rapoartele de tara precizeaza expres acest lucru. De asemenea, misiunea diplomatica a României la Vatican a facut o sesizare recomandand retrimiterea actului normativ in Parlament”.

Acest demers al presedintelui Traian Basescu survine dupa ce in luna februarie 2005, Camera Deputatilor a adoptat o lege pentru a respinge Ordonanta de urgenta nr. 64/2004, emisa de Guvernul anterior, conform careia greco-catolicii se puteau adresa justitiei, daca nu-si rezolvau litigiile in ineficienta Comisie mixta de dialog cu BOR (Decretul-Lege nr. 126, dat la inceputul anului 1990, prevede ca orice litigii patrimoniale se rezolva doar intre comunitatile de credinciosi, printr-o “comisie mixta”, care exclude apelul la justitie). Cererea semnata de presedintele Traian Basescu, de revenire la normalitatea constitutionala a dreptului fiecaruia la un proces corect si echitabil, este extrem de clara, in perspectiva integrarii României in structurile europene.

Timp de 15 ani, pana in clipa de fata, BOR a dus o campanie sustinuta, aliindu-se cu elemente comuniste si ale fostei Securitati, camuflate in structurile functionale ale statului de drept, de impiedicare a Bisericii Române Unite cu Roma sa-si redobandeasca fostele lacase de cult (in conditiile in care BRU a fost singurul cult din România comunista interzis la ordinul lui Stalin). Conform documentului semnat de presedintele Traian Basescu, orice impiedicare a restituirii fostelor proprietati greco-catolice este o tentativa de obstructionare a integrarii României in structurile euro-atlantice: “De-a lungul timpului si reprezentanti ai Congresului SUA si ai Administratiei SUA si-au manifestat preocuparea fata de felul in care se rezolva situatia restituirii/retrocedarii bunurilor care au apartinut Bisericii greco-catolice”. Recenta luare de pozitie a premierului Calin Popescu Tariceanu in privinta imobilelor preluate abuziv in perioda comunista, cu referire expresa la bunurile care au apartinut cultelor si la reactivarea Corpului de Control al “Autoritatii pentru Urmarirea si Aplicarea Unitara a Legii”, converg in acelasi sens cu documentul semnat de Traian Basescu, presedintele României.

Ion Zubascu, Romania libera, luni, 21 martie 2005, p. 2, ed. II
Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
02.12.2014 Liderul Bisericii Greco-Catoli...
Eminenta Sa Cardinal Lucian Muresan i-a adresat o scrisoare de felicitare in numele Bisericii Greco-... citeste »

27.10.2014 Monica Macovei atacata de PSD ...
Monica Macovei, candidat independent la presedintia Romaniei, a fost atacata in seara zilei de 21 oc... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772440