Home : Stiri : 2008-04-01
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Episcopul ortodox Sofronie si cel greco-catolic Virgil Bercea vor pace la Valani

01.04.2008, Oradea, BH - Bihoreanul.ro Afisari: 4273   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
PS Virgil, Episcop greco-catolic de Oradea, si PS Sofronie, Episcopul ortodox al Oradiei
PS Virgil, Episcop greco-catolic de Oradea, si PS Sofronie, Episcopul ortodox al Oradiei

Episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec, si episcopul greco-catolic Virgil Bercea au semnat un comunicat prin care ii indeamna pe credinciosii celor doua biserici din Valanii de Beius la buna convietuire.

Potrivit unui comunicat comun al celor doua episcopii, emis marti, “in urma discutiilor care au avut loc, s-a reusit detensionarea conflictului, astfel incat cele doua comunitati sa ajunga la o solutionare durabila, respectandu-se prevederile legale si ordinea statului de drept. Speram ca cei care incita la violenta, ura si incalcare a legii nu vor reusi sa destabilizeze situatia si nadajduim ca duhul pacii si al bunei convietuiri sa lumineze aceasta perioada a pocaintei, iertarii si impacarii: Sfantul si Marele Post”.

Indelung disputata de credinciosii ortodocsi si greco-catolici, singura biserica din Valanii de Beius a intrat, vineri dimineata, in posesia Episcopiei Greco-Catolice, in urma punerii in aplicare a unei sentinte judecatoresti.

In cursul aceleiasi zile, ortodocsii din sat au rupt sigiliul aplicat de executorul judecatoresc si au intrat in biserica, pe care au vegheat-o tot sfarsitul de saptamana. Potrivit unui comunicat semnat de preotul paroh Dorin Buda si Consiliul parohial din Valanii de Beius, credinciosii ortodocsi si-au motivat refuzul de a ceda biserica prin faptul ca Episcopia Greco-Catolica ar fi primit, in instanta, doar terenul, nu si lacasul de cult, regimul juridic al cladirilor de acest gen nefiind reglementat la momentul pronuntarii sentintei printr-o lege speciala.

Duminica, mai multe dispozitive de politisti si jandarmi au descins in Valanii de Beius pentru a preveni izbucnirea unor confruntari violente intre credinciosii ortodocsi si greco-catolici care s-au strans la biserica. In final, cele doua grupari au ajuns la o intelegere, acceptand ca biserica sa fie inchisa si sigilata pana pe 6 aprilie, urmand ca dupa acea data sa se caute o solutie definitiva a conflictului.

Laura Gal

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Protest prin rugaciune in fata...
Ieri, in zi sfanta de sarbatoare, aproximativ 50 de studenti de la Seminarul Teologic Greco-Catolic ... citeste »

04.06.2013 Sinodul Bisericii Greco-Catoli...
Proiectul de lege 253/2013 initiat de deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean impotriva Bi... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771539