Home : Stiri : 2008-04-02
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Comuniat al Mitropoliei Ortodoxe a Clujului cu privire la retrocedarea bisericii din Valanii de Beius Bisericii Greco-Catolice

02.04.2008, Cluj - Mitropolia Ortodoxa a Clujului Afisari: 4421   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Bartolomeu, omul din spatele evenimentelor de la Valanii de Beius
Bartolomeu, omul din spatele evenimentelor de la Valanii de Beius
Cluj-Napoca, 2 apriliie 2008

Comunicat de presa

La sediul Episcopiei Ortodoxe din Oradea a avut loc, miercuri, 2 aprilie 2008, o consfatuire initiata si prezidata de Mitropolitul Bartolomeu al Clujului, pentru examinarea si solutionarea pasnica a situatiei din comuna Valani de Beius, unde majoritatea ortodoxa si minoritatea greco-catolica isi disputa de mai multa vreme singura biserica din localitate, conflict care se acutizase in asa masura incat in ziua de Duminica, 30 martie 2008 a fost necesara interventia fortelor de politie si jandarmerie.

Au participat Episcopul Sofronie cu colaboratorii sai, inspectorul sef de politie si comandantul jandarmeriei din judetul Bihor, precum si preotii reprezentanti ai parohiei ortodoxe din Valani. Desi Mitropolitul il invitase si pe Episcopul Greco-Catolic Virgil Bercea, acesta nu a participat, si nici vreun reprezentant al sau.

Pornind de la starea de fapt ca biserica i-a fost atribuita recent minoritatii greco-catolice prin hotarare judecatoreasca definitiva si executorie, a fost adoptata solutia propusa de Mitropolitul Bartolomeu, singura viabila, aceea ca majoritatea ortodoxa sa-si construiasca o biserica noua , evitandu-se astfel varianta slujirii alternative, agreata de Biserica Unita, ca fiind generatoare de tensiuni si confuzii.

Acest proiect va fi coordonat direct de catre Mitropolitul Clujului, cu convingerea ca reprezinta singura solutie pentru rezolvarea situatiei conflictuale dintre cele doua comunitati eclesiale si restaurarea pacii confesionale.

Biroul de presa al Mitropoliei Clujului

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Biserica din Sarsig (BH) a fos...
Data de 28 decembrie, a.c. a fost o zi istorica pentru comuitatea greco-catolica din Sarsig, care a ... citeste »

01.12.2014 Aportul comunitatii greco-cato...
Este bine ca intr-o zi ca aceasta, de 1 decembrie, cand serbam Marea Unire de la 1918, sa ne uitam i... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771507