Home : Stiri : 2008-04-02
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Comunicat al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea cu privire la cele petrecute la Valanii de Beius

02.04.2008, Oradea, BH - Greco-Catolica.org Afisari: 5455   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
PSS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea
PSS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea

Episcopia Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica - Oradea
Nr. 270 din 02/04/2008

COMUNICAT

Referitor la retrocedarea bisericii greco-catolice din Valanii de Beius, dar si in alte locuri unde am obtinut hotarari judecatoresti definitive si irevocabile de retrocedare, dorim sa precizam pozitia Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, fata de conflictul absolut nedorit si total inexplicabil generat de rezistenta ilegala a fratilor nostri ortodocsi.

Pozitia noastra este bine definita si bine explicata in documentele prezentate presei si o repetam in credinta ca va fi auzita de credinciosii ortodocsi si relatata cum se cuvine de mass-media.

1. Nu vrem sa dam pe nimeni afara din lacasurile de cult, si in calitate de proprietari de drept ai acestor biserici oferim ospitalitate liturgica Bisericii Ortodoxe Romane pentru ca fratii ortodocsi sa poata celebra alternativ sfintele slujbe in biserica.

2. Orice discutii cu grupuri de interese ortodoxe, care prin interventii, manipularea opiniei publice, minciuna si presiuni doresc cu orice chip crearea unui conflict inter-religios in Transilvania, destabilizarea Romaniei si pastrarea status-quo-ului din perioada comunista, nu vor fi acceptate.

Facem inca o data apel la credinciosii ortodocsi sa inteleaga ca prioritatea noastra ramane intelegerea si convietuirea frateasca. Cu mare durere si regret in suflet o spunem, nu putem sa intelegem cum unii din preotii ortodocsi au razvratit credinciosii contra noastra, a legii statului de drept si contra credintei in adevar si dreptate.

Concret, in cazul de fata, la Valanii de Beius, cerem cooperarea neconditionata a autoritatilor Statului Roman prin aplicarea si executarea legii astfel incat duminica, 6 aprilie 2008, credinciosii greco-catolici sa isi poata celebra prima Sfanta Liturghie dupa 60 de ani in biserica retrocedata. Dupa cum am afirmat de atatea ori, biserica noastra va ramane deschisa pentru ca fratii ortodocsi sa poata celebra si dansii Sfanta Liturghie.

Folosim aceasta ocazie apeland si la credinciosii greco-catolici sa nu se lase provocati si tarati intr-un conflict inter-religios cu fratii ortodocsi pe care cineva intentionat doreste sa-l creeze. Numai prin respect reciproc si intelegere frateasca intre noi vom fi rasplatiti cu darurile lui Hristos Isus, Domnul.

+ Virgil Bercea
      Episcop

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
07.04.2008 Ne intelegem, dar ne vedem la tribunal... de dranik
Din nefericire dialogul BOR-BRU nu exista. BRU si-a parasit mama (BOR) pentru o doica (BRC), ca un copil neascultator care a fost inselat de doica.
Asta e realitatea. Pentru niste „drepturi necastigate” BRU a devenit mai „catolica ca papa”, nascandu-se dupa cu constata istoricul greco-catolic N. Densusianu printr-un fals.
Dupa cum stiti (probabil) canoanele primului mileniu crestin interzis slujirea / rugaciunea cu ereticii (a se vedea spre explu Origen în sec. III), si deci asa-zisa dumneavoastra ospitalitate nu este altceva decat o forma camuflata de prozelitism...
cat despre prioritatea in „intelegerea si convietuirea frateasca” se dovedeste din actele domniilor voastre a fi un fals de fatada, deoarece realitatea dovedeste contrariul.
Baza „intelegerii si convietuirii frateasti” se dovedeste a fi sintagma „Ne intelegem, dar ne vedem la tribunal...”.
A trecut duminica întoarcerii fiului risipitor... asa ca „veniti/va in fire fratilor”.
20.04.2008 Un act de dreptate de prof. dr. Miorita Got
Apreciem si admiram, din inima, competenta si echilibrul, intelepciunea, deschiderea Preasfintitului Virgil Bercea pentru respectarea Adevarului si a Dreptatii.

Excelenta Sa confirma, in timp - prin toate faptele si gesturile sale - idealul episcopilor, al preotilor nostri martiri: "Credinta noastra este viata noastra".

Sa-l rugam pe Bunul Dumnezeu sa ajute cauzei noastre drepte ! Sa-i lumineze si sa-i intoarca la El pe cei nestiutori, neinformati, frustrati ori rauvoitori... Sa ne dea suflete pline de iertare, de rabdare si de lumina, pentru a intampina cum se cuvine INVIEREA !!!
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Biserica din Sarsig (BH) a fos...
Data de 28 decembrie, a.c. a fost o zi istorica pentru comuitatea greco-catolica din Sarsig, care a ... citeste »

28.11.2013 Parohia Greco-Catolica din Vin...
În dimineata zilei de 28 noiembrie 2012, Parohia Greco-Catolica din Vintere, judetul Bihor, a ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771565