Home : Stiri : 2008-03-20
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Ortodocsii din Valani nu vor sa cedeze o biserica retrocedata

20.03.2008, Valanii de Beius, BH - Bihon.ro Afisari: 8709   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Preotii ortodocsi se opun executarii sentintei de punere in posesie a bisericii greco-catolice din Valanii de Beius proprietarilor de drept, Biserica Greco-Catolica
Preotii ortodocsi se opun executarii sentintei de punere in posesie a bisericii greco-catolice din Valanii de Beius proprietarilor de drept, Biserica Greco-Catolica

Credinciosii ortodocsi din Valanii de Beius au impiedicat un executor judecatoresc sa puna in aplicare o sentinta a instantei, care spune ca biserica din sat a fost retrocedata greco-catolicilor.

Circa o suta de sateni si vreo 20 de preoti ortodocsi au fost gata sa se bata cu jandarmii pentru a nu lasa biserica greco - catolicilor, proprietatii de drept. Dupa ore de negocieri, prefectul judetului Mirea Ghitea, a cerut sa nu se intre in forta in biserica si sa se renunte la aplicarea sentintei pe moment, spunand ca va incerca sa faca o mediere intre cele doua parti.

Dimineata in jurul orei 10.00 satenii din Valanii de Beius au lasat munca la o parte si s-au adunat in curtea bisericii din sat, care a fost retrocedata greco catolicilor. Oamenii sunt decisi sa nu renunte la lacasul de cult. Ei spun ca nu este cinstit sa le fie luata biserica in contextul in care credinciosii ortodocsi sunt de zece ori mai numerori decat greco - catolicii. Femei, barbati, batrani si copii toti s-au adunat in curtea lacasului de cult, au legat poarta cu sarma si au interzis executorului judecatoresc Gheorghe Beiusan sa puna in aplicare sentinta judecatoreasca. In Valani au sosit si doua dube de jandarmi, care au fost gata sa intervina in caz de nevoie.

Este biserica noastra din mosi stramosi. Ei sunt numai cativa, nu pot doua trei familii sa tina o biserica. Vor sa faca vrajba in sat. Sa faca alta biserica, noi nu vom ceda”, a spus Marcel Botan, credincios ortodox. „Nu o vom da! Nimeni nu va intra pe poarta asta. Ne opunem! Daca dau dam si noi. O sa ne facem dreptate cu rangi, cu ce se poate”, a spus Vasile Blas, in momentul in care efectivele de jandarmi au inceput sa se apropie de lacasul de cult. „Biserica asta a fost facuta de zece familii de greco - catolici, cele mai bocotane din sat”, a spus credinciosul greco - catolic Ioan Botan. El marturisit ca desi nimeni nu le-a interzis sa intre in biserica nu sunt de acord sa participe la slujbele tinute de preoti ortodocsi. Oamenii au recunoscut ca atunci cand nu este vorba despre biserica toata lumea se intelege in sat. Cand vine vorba de biserica insa, nu se mai inteleg nici rudele intre ele.

Timp de cateva ore executorul judecatoresc, reprezentantii celor doua culte si jandarmii au incercat sa ajunga la o intelegere. Ortodocsii nu vroiau sa se dea la o parte pentru a permite punerea in aplicare a sentintei. La un moment dat s-a pus problema intrarii cu forta, insa prefectul nu si-a dat avizul. A promis insa ca va media o intelegere intre cele doua parti. Executorul judecatoresc, Gheorghe Beiusanu, s-a declarat nemultumit ca jandarmii nu au intervenit pentru a-i face culoar printre ortodocsi sa intre in lacasul de cult. Jandarmii au explicat insa ca ei nu pot interveni in forta decat la cererea unui procuror si cu avizul prefectului. Executorul judecatoresc era singurul indreptatit sa intre in lacasul de cult, iar jandarmii aveau rolul sa-l apere, in cazul in care era atacat de multime. Asadar, in final s-a renuntat la aplicarea sentintei. Reprezentantul Episcopiei Greco - Catolice s-a aratat nemultumit de modul in care au decurs lucrurile. „Biserica ortodoxa este mai presus de lege la noi”, a declarat Florin Jula.

Pe de alta parte, Episcopia Ortodoxa se spala de maini de tot acest scandal, spunand ca cei care decid daca lasa biserica greco - catolicilor sunt credinciosii. „Credinciosi greco-catolici sunt doar 20-30 in sat, pe cand ortodocsi sunt in jur de 300”, a precizat reprezentantul ortodocsilor.

Biserica din sat a fost retrocedata anul trecut. De atunci se tot incearca punerea in aplicare a sentintei, fara succes. La finele lunii mai 2007, peste 30 de preoti ortodocsi „au facut zid” pentru ca in lacas sa nu poata intra credinciosii greco-catolici, desi episcopii Sofronie Drincec si Virgil Bercea anuntasera eforturi pe linia ecumenismului si bunei intelegeri. Potrivit Episcopiei Greco - Catolice, biserica din Valanii de Beius a fost construita in anul 1856, cu contributia financiara a Episcopiei Greco-Catolice Oradea, de catre un grup de mesteri italieni

Georgiana Anghel

* * * * * * * * * * *

Ultimele stiri legate de Valani

25 martie 2008 - La adresa urmatoare gasiti interviul acordat de PSS Virgil Bercea site-ului www.greco-catolica.org in care clarifica cele petrecute la Valani si pozitia Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, cu privire la proprietatile ce iau confiscate de regimul comunist ateu in 1948 iar acum si le revendica. Intregul interviu la:
http://www.greco-catolica.org/a322-Interviu-in-exclusivitate-cu-PSS-Virgil-Bercea-Episcop-Greco-Catolic-de-Oradea-In-acceasi-biserica-este-loc-si-de-unii-si-de-altii.aspx

27 martie 2008 - La Valanii de Beius s-a infaptuit dreptatea!
http://www.greco-catolica.org/a323-La-Valanii-de-Beius-s-a-infaptuit-dreptatea.aspx

 

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Categoria: BOR si politica
Comentarii
20.03.2008 Romania, un stat fara de lege, si BOR, o Biserica fara stirea lui Dumnezeu de Pr. Cristian Terhes
Va invit sa urmariti cu atentie inregistrarea video de mai sus.

Priviti cum in Romania, un stat care ar trebui sa fie de drept, in care sa se respecte legea, hotii stau in fata executorului judecatoresc spunandu-i "Pe aici nu se trece" atunci cand acesta, conform legii, trebuie sa puna lacasul de cult in posesia proprietatilor de drept, Biserica Greco-Catolica.

Pe data de 18 martie 2008 a avut loc o intalnire intre reprezentatii greco-catolici si cei ortodocsi, unde greco-catolicii au fost dispusi sa le ofere ortodocsilor biserica pentru a celebra alternativ dupa ce vor intra in posesia ei, greco-catolicii considerand acest lucru un gest crestinesc firesc de iubire frateasca in spiritul lui Cristos, propunere pe care, insa, partea ortodoxa a refuzat-o, spunand ca nu vor ceda biserica.

In fata unei astfel de atitudini virulent nedrepte din partea Bisericii Ortodoxe Romane, care a intrat in posesia proprietatilor Bisericii Greco-Catolice in 1948 ajutata de Statul comunist ateu si care nici acum, in 2008, nu are taria de caracter, in spiritul Evangheliei lui Isus Cristos pe care spun ca-L propovaduiesc, sa dea inapoi ceea ce nu le apartine de drept chiar si atunci cand proprietarii de drept le fagaduiesc ca nu-i vor scoate in strada, nu poti sa nu te intrebi daca Biserica Ortodoxa Romana si reprezentantii ei au ceva in comun cu Evanghelia lui Cristos Isus Domnul.

Cuvantul Domnului in Evanghelia dupa Matei ne invata ca: "Celui ce voieste sa se judece cu tine si sa-ti ia haina, lasa-i si camasa. Iar de te va sili cineva sa mergi o mila, mergi cu el doua." (Mt. 5, 40-41)

Fratilor ortodocsi, nimeni nu va cere sa ne dati camasa (care nu e noastra) si nici sa mergeti doua mile cu noi. Va cerem doar ceea ce ne apartine de drept si ati primit in 1948 de la Statul comunist ateu. Este un gest firesc de reparare a unei nedreptati de si la care v-ati facut partasi. Si dupa cum reprezentantii greco-catolici v-au spus pe data de 18 martie 2008 vis-a-vis de biserica din Valani, la fel cum intreaga Biserica Greco-Catolica marturiseste din 1989 incoace, nimeni nu va scoate din bisericile noastre pe drumuri, camine culturale, parcuri, suri sau case particulare - cum s-a facut cu noi! - ci va vom lasa sa celebrati alternativ in bisericile noastre ca semn al iubirii fratesti pe care-l avem fata de voi in spiritul Evangheliei lui Cristos.

In occident vi se ofera sansa sa celebrati in biserici catolice si nu aveti nici o obiectie. In Romania, insa, stati in bisericile greco-catolice pe care le-ati primit de la comunisti fara a-i lasa pe greco-catolici sa intre in propriile lor biserici. Vi se pare dreapta aceasta atitudine in fata lui Dumnezeu?

Pr. Chris Terhes.
Purtator de cuvant al
Memorandumului credinciosilor greco-catolici
din Romania si din intreaga lume
www.greco-catolica.org/memorandum
20.03.2008 BOR e fara de lege, iar in Romania legea e inca de manipulata de cei fara de lege... de Demeter Alexandru
BOR a pretins ca numai credinciosii pot pretinde o un lacas de cult, deoarece ei sunt proprietarii, dupa canoanele BOR. Dar acest lucru e o minciuna, proprietarul e mereu o persoana cu acte pe ceva, cu titlu de proprietate, iar comunitatea de credinciosii ortodocsi nu are si nu a avut niciodata asa ceva!

Ajungem acum la adevarata problema: Statul roman, noua Republica parlamentara, are obligatia juridica de a repara daunele cauzate de regimul de dinaintea ei. O democratie, ca cea de acum, nu poate eluda nedreptatile savarsite de regimul precedent sub nici un motiv, iar daca nu le repara, aceste daune cauzate de nedreptatirea unor institutii sau persoane libere din trecut,Noua Republica inceteaza de a mai fi sursa si garantul democratiei si devine doar o masca ce inseala spiritele si aduce ruina in jur!

BOR nu a fost niciodata reprezentativa, in sensul democratiei occidentale,pentru Romania ca stat sau pentru romani ca cetateni, asa ca acum acest lucru este o adevarata frana pentru dezvoltarea societatii noastre libere si democrate. Ea nu poate decat sa manipuleze recurgand la motivatii de tip medieval, total inafara discursului socio/politic si cultural in care ar trebui sa actionam noi toti.

Din pacate aceasta mentalitate e prezenta si la multi greco/catolici, iar o alta slabiciune a comunitatilor noastre este aceea ca episcopii nostri nu isi asuma rolul de lideri spirituali in intregime, asa ca credinciosii sunt total neaparati si risca deseori prea mult pentru niste simpli cetateni...

Dar poate ca parerile mele nu sunt exact ce ar trebui sa fie, intr-o lume care dezavantajeaza in general pe cei sinceri... Oricum, atunci cand ipocrizia religioasa va putea fi demonstrata si sanctionata legal,democratia insasi va primi un impuls nesperat spre un viitor mai uman si mai dumnezeiesc!

Cu stima, alex d
21.03.2008 Ortodocsii din Valenii Bihor, nu vor sa cedeze Biserica de Ioan Marinoiu
Intr-o tara de drept si civilizata cum se pretinde a fi Romania bunurile apa-rtin a acelor care L-au cladit,in ca-zul de fata apartini Bisericii Greco-Catolicilor.Am vizioant scena, preotul Ortodox invoca timpul brgeziei cand i se lua bunurile te prinde rasul/plansul

Amintesc preotului ca "nu" in timpul burgheziei. In acele timpuri se respec-ta legea. Cele 2200 de Biserici,ale greco-catolicilor.au fost confiscate de comunistila ordinul lui Stalin. adica rusul,in numele "dreptei credi-nte ortodoxe", ne-a furat Basarabia si Bucovina. Biserica greco-catolica, pen-tru ca de trei secole era/este capul de pod al romanilor spre cultura si spre civilizatia Ocidentala, le statea-a in gat lui Stalin dar si BOR. Cult-ura si civilizatie pe care BOR.Ierahii si preotimea pentru asi pastra hege-monia nu o doresc. ei vor sa tina popo-rul roman in mentalitatea inapoiata balcanica. Ce se intampla in comuna Valanii si nu numai aici,trebuie priv-ita ca o lupta intre cultura occiden-tala catolica si incultrura ortodoxa rasaeiteana. Nemernici calugari grecii au tinut romanii o mie de ani de la (1054)incoace fara scoli,numai in ruga-ciuni mistice, pomeni si parasatase.

Greco-catolicii in 1793 aveau peste 350 de scoli parohiale, unde rugaciune se facea in scoli si in biserica dupa modelul occidenatal.Greco-catolicii nu sau Unit cu Roma ei al 1698-1700 s-au intors la Mil.I.crestin catolic lasat de insasi Cristos incepand din anii 33-continuat pana in prezent.Din anul 451 s-a interpus dogma ortodox, Dogma imp-usa cu forta de patriarhii rasariteni. Aparitia rangului de patriarh si a dogmei ortodoxe a fost prima "erezie"
prima ruptura a Bisericii Lui Cristos.

Amintesc: Dumnezeu nu bate cu ciomagul

Constantinopol a devenit Istambul.Cate-drala Sf Sofia infrumusetata cu statui si marmura jefuite din Templele Zeilor a devenit Muzeu islamic.Sa nu fie acea-sta pedepsa divina? Biserica Unita aju-tata de Papii si de guvernele occiden-tale a faurit Regatul Romania Mare. Ortodocsii majoritari fiind nu au desfiinta Biserica unita greco-catlica ca institutie, mai grav ortodocsii au intors romanii ardeleni la incultura ortodoxa balcanica greco-slavona.

Dovade incultura balcanica o dovedeste com-portarea n-e civilizata si n-e cresti-neasca dar agresiva romanilor ortodo-csii din comuna Valenii-Bihor. pentru asi revindeca un "ue nedrept" Oare nu va primii si romanii o pedeapsa divina-na ? precum Constantinopolul ca Romania fi desmembrarea Romaniei in Federatie, lucru care deja sepreconizeaza; impar-tirea Romaniei in Cantoane mioritice, muntean,moldovean si ungurean.gurea.fi-ecare.la traditia si cultura lor. Aceaste acest lucru daca sa va intam-pla vinovata este agresivitate,si lacomie preotimii ortodoxe.care dovede-sc ca Romania nu mai este un "stat de drept". Politicul,inteletuali si popo-rul roman au devenit/sunt o anexa.o tuma supusa,tacuta si ascultatorea a ierarhiei si a preotimei ortodoxe,care inca sunt legati sufleteste de ortodo-xia rusa.

Nu fara temei a spus Emil Cioran ca Ortodoxia a fost (si este n,p.) Moartea istorica a Romaniei. Cand romani se vor destepta va fi prea tarziu.Uniunea Europenana pa pune Romania pe linia de plutire asa cum ei doresc nu cum vor preotime si politici-enii Mai deunazi Dl Ministru Ludvic Orban aminea de 1848 si ca in ultimii 5 decenii am regresat.

Pai cum sa nu regresam d-le Orban daca nu puneti in drepturi Biserica Unita Greco-Catolica prin care Romania sa continue calea redersteptarii cultural-spirituale si nationale de la 1848. Nu continuati pentru ca ortodocsiilor le este teama de cultura. Luati exemplu de la compor-tarea preotilor ortodocsii din Vale-nii.O rusine pentru tot neamul romanesc!
23.03.2008 cine a facut legea? de Adela Vlas
Cand greco-catolicii au devenit proprietari pe acte Ardealul se afla sub ocupatie Austro-ungara. Cristian Terhes ar trebui sa stie cum au devenit catolicii proprietari peste bisericile si averile romanilor din Ardeal. Daca nu stie ii recomandam sa studieze istoria scrisa de Nicolae Iorga.
26.03.2008 cine a facut legea 23.03.2008 Adela Vlas de Ioan Marinoiu
doamna Vlas, in timpul Austro-ungariei, Biserica Ortodoxa nu era recunosuta, nu din cauza credintei, erau doar tot crestini erau schismatici a caror cultura se limita la rugaciuni, pomeni si parastase, de unde si cultura pe masura. Cultura inapoiata balcanica a carei consecinte romanii au simtit-o simt in prezent in mod dureroe.

In Imperiul Austro-Ungar, erau recunoscute acele bisericii care aveau si activitatii sociale. Scoli parohiale, liceie, universitati, camine de copii si pentru batrani, si Manastiri din care calugarii si calugaritele lucrau voluntar in spitale si in invatamant deci, ajuta la ridicarea cultural si spirituala a omului. Cat priveste Cele spuse de N.Iorga, inainte de 1700 in Ardeal erau numai ortodocsii calvinizati. Din anonimat romanii au fost scosi de luminatii Mitropoliti Teofil (1698) si Atanasie Anghel (1700) (Va amintesc D-na Vlas ca N.Iorga despre Atanasie Anghel "Satanie cum la numit Motropolii romani" a spus: Din umilinta lui Atansie ne-a venit mantuirea noastra i.c,) inspirati de Duhul Sfant latin s-au intors la mileniul I. crestin catolic, lasat de Cristos, din anul (451), si ortodoxa care a fost prima "schisma crestina" pusa la cale patriarhii numiti de imparati nu unsi de urmasul Sf. Petru de Episcopul Romei, Papa.

De la 451 Biserica Catolica Apuseana condusa de o singura persoana, Papa. este "Biserica Apostolica". Biserica Rasaritean condusa de patriarhi numit de imparati, sultani, tarii rusi si secretari de partide comuniste este Biserica Laica. Biserica ortodoxa dupa caderea Constantinopolului sub Truci, Rusia s`s autintitulat a Treia Roma. In Consecinta, Biserica ortodoxa este Biserica Slava in care noi romanii singurul popor de neam latin suntem un "paria", de aceia Tarii si comunistii ne-au batjocorit. umilit si injosti singurul lor tel este desfiintarea insulei latine asezata in cale expasiune slave spre Adriatica.

politicienii si poporul roman din cauza ochelarilor ortodoxi tinuti cu strasnicie de ierarhii ce pretind ca sunt romani, tin cununa catre slavism, catre Biserica laica. Cum sa fie altfel daca petriarhul este numit de politic. Cat priveste averea Bisericilor din Ardeal au fost al Greco-Catolicilor. Romanii greco-catolici au fost ajutati intelectual si financiar de Vatica, in Ardeal Blajul aveau sute de scoli parohiale, liceie de baeti si de fete, ordine calugaresti din care calugarii si calugaritele ajutau in invatamant si spitale.

Va intreb D-na Adela Vlas si prin D-stra pe ierarhii, istoricii si chear pe D-ul Ministru al Culturi si Cultelor, Cate scoli,liceie universitati are Biserica Ortodoxa
in Romania ? va raspund "0" de unde atunci cultura spirituala inalta.

Puneti domnilor romani Biserica Unita Greco-Catolica in drepturie Sale, sa-si continue opera de apropiere a romanilor de cultura occidentala.

Daca ramanem sufleteste legati de slavizm, politiceste de occident va fi nimic de vaiitorul nostru.al romananilor,Inseamna ca nu am invatat nimic din gresele trecutilui. Inchei prin a va amintii ca Biserica ortodoxa in ardeal nu a fost recunoscuta pentru ca nu avea activitatil sociale, in primul rand scoli. Lipsa de carte a fost cauza pentru care romanii au fost o mie de ani iobagi si robi in tara lor. Sa multumim Patriarhilor din Constantinopol ca ne-a fericti cu analfabetismul. Trezitiva domnilor romani dati-va jos ochelarii greco-slavi altfel disparem ca natie. rusul ortodox nu doarme. are timp.


01.04.2008 recunostinta de spirit liber
Nu sunt un ceea ce unii ar numi poate un crestin practicant, insa cred ca romanii, indiferent de confesiune, ar trebui sa fie recunoscatori Bisericii Greco-Catolice pt ceea ce a facut pentru neamul romanesc. Imi vine sa rad (este un ras dureros totusi) cand vad ca unii fundamentalisti spun ca greco-catolici sunt neam de unguri. Stiu oare acesti "domni" ca limba in care se exprima este asa cum o avem datorita in buna parte luminatilor de la Blaj??? Stiu acesti "domni" ca fii Blajului ii invatau pe cei din Bucuresti sa scrie romaneste pe vremea cand cei din regat stiau sa scrie doar in slavona si greaca??? Mai stiu acesti domni ca la BLAJ s-a scris un (atentie!) Tratat de apicultura in limna romana pe vremea cand la Bucuresti limba romana era doar una vorbita??? din lipsa de timp ma opresc aici cu exemplele, ele ar putea continua...
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.11.2013 Comunicat: Premierul Ponta, so...
Cardinalul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Romania, i-a adresat ... citeste »

28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eve... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772481