Home : Stiri : 2005-03-19
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Asumarea legilor proprietatii

19.03.2005, Bucuresti, RO - Ziua.ro Afisari: 4245   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Guvernul ia in calcul posibilitatea asumarii raspunderii in Parlament pentru "pachetul legilor proprietatii", a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa ce Delegatia Permanenta a PNL a adoptat o rezolutie care promoveaza modificari normative privind retrocedarea imobilelor si pamanturilor confiscate abuziv de comunisti. In pachet sunt incluse proiecte referitoare la legile fondului funciar, restituirea proprietatilor imobiliare, cadastrul general, simplificarea procedurilor privind procesele funciare, incurajarea gruparii proprietatilor prin circulatia juridica a terenurilor. "Pentru ca sa nu sufere modificari majore, este posibil sa recurgem la masura asumarii raspunderii in Parlament pentru acest pachet de legi ale proprietatii", a precizat premierul, adaugand ca mai sunt de facut unele ajustari si nu exista un termen limita. Tariceanu a mentionat, insa, termenul de o luna pentru promovarea acestui pachet de legi. In rezolutia adoptata ieri de conducerea liberalilor se precizeaza ca "PNL isi asuma rezolvarea definitiva a problemei proprietatii in Romania" prin promovarea acestui pachet de legi. In cadrul rezolutiei adoptate se arata ca "obiectivul-pilon" in ceea ce priveste proprietatea funciara este retrocedarea integrala, in natura, pe vechile amplasamente. PNL va propune crearea si dezvoltarea de institutii specifice: Autoritatea pentru aplicarea legilor proprietatii, complete specializate in procese funciare, notariatele rurale si oficiile cadastrale locale, se arata in documentul citat.

Restituirea in natura la imobile


Tot ieri, liberalii au stabilit o serie de principii ce urmeaza a fi introduse in proiectele de lege care reglementeaza retrocedarea cladirilor si a terenurilor intravilane. In cazul proiectului de modificare a Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, va prevala principiul restituirii in natura a tuturor imobilelor, inclusiv a celor exceptate de Legea 10 - sedii de partide, ambasade, institutii politice. In cazul acestora din urma se va asigura mentinerea destinatiei pentru o perioada de pana la 5 ani, "cu plata unei juste chirii". Va fi activat Corpul de Control din cadrul "Autoritatii pentru urmarirea aplicarii unitare a Legii 10/2001" si vor fi aplicate sanctiuni autoritatilor locale si centrale in cazul tergiversarii nemotivate a solutionarii dosarelor de catre structurile competente. Liberalii au stabilit ca proiectul privind modificarea si completarea Legii 501/2002 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase din Romania sa prevada si restituirea, pe langa bunurile imobile, a terenurilor intravilane libere, precum si acordarea de masuri reparatorii, in cazul in care aceste terenuri nu mai sunt libere. Proiectul prevede si restituirea locaselor de cult aflate in proprietatea statului. Pana la finalizarea procedurii de restituire este interzisa instrainarea imobilelor pentru care au fost depuse cereri de retrocedare sau schimbarea destinatiei acestora. Actele juridice de instrainare sunt lovite de nulitate absoluta, a precizat premierul. El a adaugat ca se doreste ca si problema rezolvarii retrocedarii proprietatilor evreiesti sa fie rezolvata rapid si corect. (O.B.)
Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani, duminica, 8 septembrie, 2013, s-a celebrat prima Sfanta Liturghie greco-catolica in ... citeste »

19.06.2013 Biserica Greco-Catolica solici...
In dimineata zilei de 19 iunie, Preafericirea Sa Cardinalul Lucian Muresan, liderul Bisericii Greco-... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771654