Home : Stiri : 2008-03-16
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Scandalul bisericii din Badon, citat in raportul SUA despre Romania

16.03.2008, Zalau - MagazinSalajan.ro Afisari: 5020   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
April. 2, 2007 - Biserica greco-catolica din Badon dupa ce a fost demolata de ortodocsi
Poza 4 din 5
April. 2, 2007 - Biserica greco-catolica din Badon dupa ce a fost demolata de ortodocsi

Demolarea de anul trecut a bisericii greco-catolice din Badon este amintita in raportul Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului in Romania, in 2007, dat publicitatii miercuri. "Biserica Ortodoxa a continuat sa demoleze biserici greco-catolice sub diferite pretexte si, de asemenea, a incercat, prin diferite metode, sa obstructioneze returnarea bisericilor. La 5 aprilie 2007, folosind o cunoscuta practica de construire a unor pereti falsi externi in jurul vechii biserici, Biserica Ortodoxa a demolat o biserica greco-catolica din secolul al XVIII-lea din Badon, judetul Salaj. Autoritatile nu au reactionat la plangerile greco-catolicilor in legatura cu demolarile ilegale", spune raportul, citat de agentia de presa NewsIn.

Cazul demolarii acestei biserici a fost unul intens mediatizat la vremea respectiva, cel putin pe plan local. Printr-o hotarare a consiliului parohial din Badon, hotarare sustinuta de Protopopiatul Ortodox Zalau, biserica din acest sat (biserica construita in anul 1720) a fost demolata in primavara anului trecut. Materialele rezultate in urma demolarii urmau sa constituie material pentru fundatia unei noi biserici, pe acelasi amplasament. Comunitatea ortodoxa din Badon a sustinut atunci, prin reprezentantii sai, ca biserica de piatra nu mai este incapatoare si ca exista forta necesara pe plan local pentru reconstruirea bisericii.

Sebastian Olaru

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
16.03.2008 un crestin de vasi_solomon
Din pacate acest lucru poate fi posibil doar in romania. Tara care peretinde ca este o tara eporopeana. Dar din pacate fantomele trecutului nu doresc sa dispara.Oare trebuie facute exorcismele Sf. Vasile cel Mare?
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
21.11.2013 Cardinalul Lucian Muresan se i...
Eminenta Sa Cardinal Lucian Muresan, Arhiepiscop Major si Intaistatator al Bisericii Romane Unite cu... citeste »

14.03.2015 Episcopul greco-catolic Virgil...
Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a trimis pe data de 14 martie 2015 o ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771645