Home : Stiri : 2008-03-15
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Dovezi matematice ale existentei lui Dumnezeu

15.03.2008, Polonia - Ziua.ro Afisari: 4289   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Profesorul Michael Heller, preot catolic polonez, este cel de-al 38-lea castigator al Premiului Templeton, care se ridica la 1,6 milioane de dolari
Profesorul Michael Heller, preot catolic polonez, este cel de-al 38-lea castigator al Premiului Templeton, care se ridica la 1,6 milioane de dolari
Profesorul Michael Heller, preot catolic polonez, cosmolog si filosof al stiintei, este castigatorul editiei din acest an a Premiului Templeton

Un preot si profesor de matematica polonez a castigat miercuri Premiul Templeton, cea mai mare distinctie academica din lume, pentru lucrarea prin care demonstreaza cum poate fi dovedita existenta lui Dumnezeu cu ajutorul matematicii, informeaza "Times". Teoria polonezului nu ofera atat dovezi ale existentei lui Dumnezeu, cat introduce indoielii asupra existentei materiale a lumii. Din juriul de anul acesta a facut parte, pentru prima data, si o personalitate din Romania, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel. Premiul Templeton se ridica in acest an la 1,6 milioane de dolari.

Lucrarea profesorului Heller se concentreaza pe cautarea unei teorii fundamentale a creatiei. In cercetarea sa sunt incluse elemente de fizica cuantica, cosmologie si matematica pura, intre care si propria versiune a ecuatiei Heisenberg. Desi teoriile sale nu dovedesc existenta lui Dumnezeu, ele ar putea oferi dovezi circumstantiale ca El exista. Atat timp cat Universul a avut un inceput, sustine Heller, putem presupune ca a avut un creator. Insa daca Universul este cu adevarat autonom, neavand limita, el nu ar putea avea nici un inceput sau sfarsit: el pur si simplu ar fi. Unde ar fi, atunci, loc pentru un creator? Profesorul Heller pledeaza impotriva conceptului Newtonian al creatiei, respectiv impotriva ideii unui spatiu si timp absolut si a unui Dumnezeu care creaza energie si materie in anumite momente. El sugereaza ca teologii moderni sa se intoarca la doctrina traditionala potrivit careia creatia Universului a fost un act care s-a produs in afara timpului si spatiului.

Heller reuseste sa impace stiinta cu teologia

Profesorul Heller a fost nominalizat pentru Premiul Templeton de catre profesorul Karol Musiol, rectorul unei importante universitati din Cracovia. Acesta a spus despre Heller ca "a introdus o semnificativa notiune a teologiei in stiinta. El a reusit sa arate ca izolarea religiei de viziunea stiintifica reprezinta o chestiune defectoasa, iar esecul stiintei de a recunoaste alte cai de intelegere este orbire". La randul sau, intr-o declaratie facuta miercuri, Heller a aratata ca daca ne punem intrebari referitoare la crearea universului, trebuie sa intrebam de cauza legilor matematice. "Facand insa acest lucru, ne intoarcem la intrebarea cauzalitatii ultime: de ce exista ceva in loc sa nu existe nimic? Cand ne punem aceasta intrebare, nu ne referim la o cauza ca toate celelalte cauze. Punem o intrebare legata de radacina tuturor cauzelor posibile", a aratat cerecetatorul.

Profesorul Michael Heller este cel de-al 38-lea castigator al Premiului Templeton, care se ridica la 1,6 milioane de dolari. Distinctia ii va fi inmanata de catre ducele de Edinburg, la 7 mai, in cadrul unei ceremonii ce se va desfasura la Buckingham Palace.

Fundatia Templeton a fost fondata de americanul de origine britanica Sir John Templeton, numit cavaler de regina Elisabeta a II-a pentru activitatile sale filantropice. Fondatorul a fixat valoarea premiului astfel incat s-o depaseasca pe cea a Nobelului, deoarece considera descoperirile spirituale superioare celor "provenite din ambitii omenesti".

Alina OLTEANU 

Comentarii
21.03.2008 Ma bucura aceasta veste... de alex d
Ma bucur sa aflu ca acest castigator al unui premiu mai important decat Nobel, premiul Templeton, a fost castigat de un preot catolic, si ma mir ca abia acum reusim noi oamenii sa aflam ca acest cuvant revelat de Dumnezeu nu poate decat sa afirme lucruri adevarate, dar ca noi intelegem dupa grile de interpretare lucrurile, ceea ce ne facem sa pierdem mult timp pretios cu false probleme.

De fapt, si aici imi asum parerea mea, nici macar nu se poate pune problema daca Universul are sau nu are un inceput si un sfarsit! Si asta deoarece solutia problemei astfel puse, posibilitatea ca Universul sa aiba sau sa nu aiba un inceput si un sfarsit, nu este din acelasi domeniu cu intrebarea, este de alta natura. Numai misticii autentici, foarte putini la numar, au reusit sa se strecoare in acel domeniu neumblat, inaccesibil omului ca om, dar accesibil omului ca Dumnezeu, adica Fiu al lui Dumnezeu. Da si asa, ei nu pot aduce nimic din acea dimensiune, caci nu pot nici macar sa <<zica>> sau sa <<graiasca>>, ori sa <<miroase>>, sau sa <<pipaie>> acele lucruri, adevar exprimat si de sf. Ap Pavel, la vremea lui, desi ca ei fac toate acestea, si infinit mai mult decat aceste lucrari ale simturilor.

Raspunsul la intrebari de acest fel poate veni numai dintr-un domeniu al unei stiinte funciarmente noua,o stiinta sau o metafizica in care teoria ca vedere spirituala si practica, realizarea concreta, sa nu mai fie separate, ci intregite de o Viziune noua, holistica a Realitatii mai mult decat realitate, adica o Realitate dincolo de posibilitatile noastre ca oameni, dar dincoace de aceleasi, adica in mijlocul nostru, cum zicea Isus, in Omul Intreg si reintregit de puterea lucratoare a Spiritului care face toate lucrurile noi!
22.07.2008 Nu cred de Luci
De fiecare data cand cineva a incercat sa il cunoasca pe Dumnezeu nu a reusit si mereu a avut necazuri ,
"Biserica este o unealta si o afacere o unealta de manipulare in masa din care ies bani " Voi nu vede ti ca de fiecare daca cand incercati sa ajunge ti la dumnezeu va trebuie bani ...la preot la orice tine de dumnezeu va trebuie bani , dar El va iubeste , dar e nevoie de bani sa ajungi la el , Va rog eu si va rog pe toti sa va treziti la realitate..nu ave ti ce face...Pana si in cele 10 porunci spune ca NU ai voie sa iti faci chip cioplit , dar icoanele care le gasesti la orice crestin ortodox in casa acela nu este chip cioplit ? va spun eu ce estei ..este o asemanare a chipului cioplit numai ca noi folosim alta tehnologie. Sa intors cineva de dincolo sa ne spuna de existenta LUI ? Unde va este Dumnezeu atot puternic care va ajuta cand ave ti nevoie de el ? este in cer sus ? va asteapta la iad pt ceea ce face ti.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani comunitatea greco-catolica din Holod (BH) a intrat în biserica parohiala din lo... citeste »

15.06.2013 Biserica Seminarului greco-cat...
In dimineata zilei de 14 iunie, orele 10.00, Parohia Ortodoxa "Sfantul Gheorghe" din Oradea a retroc... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
917904