Home : Stiri : 2008-03-08
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Dumnezeu a voit altfel decat Patriarhul

08.03.2008, Bucuresti - Ziua.ro Afisari: 3864   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Dan Ciachir
Dan Ciachir

In ziua de 30 iulie 2007, pe cand nu se racise bine trupul Patriarhului Teoctist trecut la cele vesnice, corespondentul PRO TV de la Iasi spunea pe post ca daca Mitropolitul Daniel al Moldovei va fi ales patriarh, in locul sau va veni PS Casian Craciun, Episcopul Dunarii de Jos. In noaptea de marti spre miercuri si in ziua urmatoare nu era telejurnal al Realitatii TV in care sa nu se spuna ca "favorit" al alegerilor pentru Mitropolia Moldovei este PS Casian, desi celalalt candidat, PS Ioan Selejan, obtinuse mai multe voturi la scrutinul preliminar desfasurat luna trecuta la Iasi...  

Alegerea mitropolitului Teofan al Olteniei in jiltul arhieresc ocupat candva de Varlaam a fost privita ca o minune de membrii Sfantului Sinod. Nimeni n-o banuia. S-a vazut inca o data ca expresia "Duhul Sfant lucreaza" este o realitate. IPS Teofan nu s-a gandit nici o clipa ca ar putea ajunge mitropolitul Moldovei, desi constituia optiunea cea mai potrivita. Calugar autentic, teolog cu studii in Occident, dar intr-un institut ortodox, IPS Teofan apartine organic Bisericii noastre, provenind dintr-o familie care a daruit trei copii manastirii; are doua surori dupa trup inchinoviate. In plus, este un om al smereniei si-al dreptei socotinte.

Moldova reprezinta spatiul nostru prin excelenta duhovnicesc; Iasiul - capitala spirituala. Insa, in ultimii 70 de ani, Moldova n-a avut decat un deceniu mitropolit-calugar; pe fostul patriarh Teoctist. Dupa mitropolitul Nicodim Munteanu a urmat un profesor teolog, Irineu Mihalcescu, al carui portret Patriarhul Justinian a pus sa fie dat jos de pe peretii palatului din Deal, intrucat fusese mason. I-a urmat mitropolitului Irineu un fin al lui Groza, Sebastian Rusan, preot de mir ramas vaduv si tata a 17 copii, care, trimis in anii '50 cu o delegatie in Liban, s-a intors de-acolo indignat ca "aia nu stiu nici o limba straina". Pentru batranul ierarh trait in tinerete sub ocarmuire chesaro-craiasca, "limba straina" insemna... ungureste.

Dupa Sebastian Rusan, in decurs de o jumatate de veac, Moldova a avut trei mitropoliti - intre care doi profesori teologi. Iustin Moisescu, intelectual stralucit, facea exercitii in catedrala, invatand cum se manuiesc dicherul si tricherul.

La fericita alegere din 5 martie a contribuit si atitudinea curajoasa a PS Calinic Botosaneanul, calit in nevointe in anii sai nu tocmai trandafirii de vicariat. A contribuit, de asemenea, si memoriul celor 500 de intelectuali ieseni proeminenti.

Alegerea IPS Teofan ca Mitropolit al Moldovei a uluit tocmai pentru ca nu a fost rezultatul unei negocieri sau pertractari. Ierarhii, in majoritate, l-au votat la un gand. Aceasta este traducerea - literala si practica - a cuvantului sobornicitate. Citita in cheie lumeasca, respingerea "favoritului" PF Daniel constituie pentru PF Sa prima infrangere majora de cand a devenit patriarh. Intrucat, cum ar fi zis Caragiale, "se dadea ca pozitiva" venirea PS Casian la Iasi. Numarul de voturi (13) - numar cu ghinion - primit de PS Sa arata limpede ca doar un sfert dintre sinodali impartaseau optiunea Intaistatatorului nostru. Vechiul vis al PS Casian s-a prefacut in iluzie spulberata.

Trebuie sa mai invocam o data vorba Parintelui Rafail Noica; Dumnezeu are mult umor. Si iata de ce.

Luandu-le dreptul de vot mirenilor si preotilor din adunarile la alegerea nemijlocita a ierarhilor, PF Daniel a socotit ca ii va fi mai usor sa isi impuna preferintele elective in Sobor; poate si-a amintit si de cele 66 de sufragii dobandite de competitorul sau la patriarhat, IPS Bartolomeu... In mod paradoxal, ceea ce ii reusise actualului patriarh pe vechiul stil electoral - impunerea IPS Laurentiu la Sibiu - s-a dovedit un faliment rasunator sub egida noilor prevederi. Ba a mai dobandit si nemultumirea celor exclusi de la votare, concomitent cu sentimentele staretilor si staretelor din intreaga tara induse de masluirea articolului 26 din Statutul Bisericii - cel cu stavropighiile...

Dan Ciachir

Comentarii
12.03.2008 Sobor, de ce folosin acest cuvant ? de Ioan Marinoiu
Sf. Parinti ai Bisericii mele ortodoxe - Dle Dan Ciachir. Noi romanii suntem de neam slav sau grec ori suntem de neam LATIN ? vorbim doara limba latina lasa-ta de legionarii Lui Traian. limba care ne-a purtat peste 2 milenii de intunacare bizantino-greco-slavona mai precis din anul (451) cand patriarhii rasaritenii (si infiintarea rangului de patriarh in anul (381) a fost o gaselnita a urei, nu a sfinteniei cum gresit sutineti) au infiintat dogma ortodoxa. Folositi Sf. Parinti si domni carturari cuvinte latine.

"Conciliu" Sobor, Sobarnicitate a intrati in traditia Bisericii romanilor dupa fadicul an 1054, de la aceasta data romanii au cazut in zodia racului. Nici acum, in anul de gratie 2008, cand Romania a fost primita in U.E. adica in cultura si in spiritualitatea catolica, protestanta si neoprotestanta tinem "cununa" de slugi plecate catre nemernicul slavism si grecism care ne-a tinut in intuneric mai bune de 1000 de ani

Trezitiva Sf. Parinti, Treziti-va Dle, Dan Ciachir. Trezitiva fratii romani din "somnul cel de moarte ortodox.

Daca nu era Blajul in prezent romanii ar fi fost rusificati sau grecizati.

Daca nu era Corifeii Sc. Ardelene.romanii ar fi pazit astazi caprele aduse din grecia si din munte-le Athos. Momentul istoric. Noua ordine Europeana si a lumii impune acest lucru.

Lasati traditiile paguboase greco-slavonesti si rusesti, Occidentul ne asteapta. Calea spre occidentul civilizat, spre democrate si spre belsug de trei Secole este netezit de Blaji. deci Sf. Parintii ai Bisericii mele Ortodoxe D-lor intelecuali calea spre U.E.numai prin via Blaj trece. Puneti baljul in drepturile sale. Va aminesc:

Unirile sub M.Viteazul si sub Regele Ferdinand, ceai Mare si cred unica, din cauza Ortodoxiei s-au destramat, a treia destramare a Romaniei va fi Federalizarea. Intoarcere la starea mioritica. La cel Muntean, cel Moldov-an si cel Ungurean. Politica actuala si intarirea ortodoxiei in Trasilvania prin infiintarea Mitopoliei din Cluj grabesc acest nefericit viitor pentru natiunea romana. Asa "Cap asa traista" Pe de alta parte fiecare Provincie cu mentalitatea, cultura si cumentalitatea ei.

Dee Dumnezeu sa nu am dreptate.

28.05.2008 Sila! de coltzy
Da,domnule Marinoiu, aceasta este reactia pe care mi-o produc vorbele dumneavoastra: sila. Stiti care e de fapt principala slabiciune a Bisericii Greco-Catolice in tara noastra? Faptul ca este perceputa de unii ca "iluminista". Cu alte cuvinte,faptul ca meritul ei nu ar consta in realizari duhovnicesti,ci doar in opera de civilizare intreprinsa de Scoala Ardeleana.Nu ca eu as impartasi aceasta opinie.Insa dumneavoastra, prin astfel de afirmatii de doi bani la adresa civilizatiei bizantine,a slavonismului cultural si a culturii traditionale in general, nu faceti decat sa intariti prejudecatile anti-catolice. Apologia democratiei,a "religiei progresului" si a "integrarii" puteti sa o faceti mai degraba pe un forum ne-religios. Chiar este cazul sa va reamintesc ca "valorile culturii moderne" nu s-au nascut din (greco-)catolicism,ci au fost, dimpotriva,rezultatul unor miscari culturale indreptate impotriva Bisericii? Poate ca nu e chiar bine pentru greco-catolici sa spuna tot timpul ca ei au avut un rol important in occidentalizarea romanilor, pentru ca occidentalizarea si democratizarea au avut si un efect de bumerang...vezi Joseph de Maistre, Dostoievski, Nikolai Berdiaev, Oswald Spengler sau Hans Sedlmayr. Si atatia altii. Cel putin acestia nu sunt ganditori de doi bani... Si daca tot detestati cu atata inversunare "traditiile paguboase greco-slavone si rusesti", de ce mai sunteti catolic de rit BIZANTIN??? (ptr ca banuiesc ca asta sunteti). Sau sa inteleg ca pana la 16 iulie 1054 civilizatia bizantina era ok, iar dup-aia s-a vandut intru totul necuratului? Adica misticii rasariteni de pana la 1054 pot fi considerati sfinti, dar cei de dupa "anul fatidic", care nu au facut decat sa dezvolte invataturile predecesorilor lor, sunt niste exemplare degradate ale speciei umane, traitori in "bezna" si "nebuloasa"? Mai puneti mana pe cate o carte de istorie a crestinismului, stimate domn. Sunt sigur ca greco-catolicismul ar putea fi aparat si cu argumente mai bune decat prostiile pe care le spuneti.
28.05.2008 Si inca am multe de zis... de coltzy
Si...dle Marinoiu, daca tot vorbim de cultura si civilizatie, de ce nu ati verificat cat de cat ortografierea cuvintelor in mesajul dumneavoastra inainte de a-l posta?
De unde si pana unde ortodoxia a fost cauza destramarii unitatii romanilor?
Chiar credeti ca este benefic pentru Romania (fie si pentru romanii greco-catolici) sa intre intr-o Uniune Europeana cu "spiritualitate protestanta si neo-preotestanta"? Nu vi se pare ca Dumnezeul dvs., in loc sa fie Iisus Hristos, e Occidentul? Pentru ca vad ca pana si cele mai mari erezii sunt ok pentru dvs atata vreme cat sunt din...Uniumea Europeana. Doar ortodoxia e proscrisa. Uitati ca si regele Ferdinand, pe care se pare ca il apreciati, a pretuit Biserica Ortodoxa.
De unde atata ura din partea dvs.? De unde judecatile astea strambe? Daca tot vreti sa luati apararea greco-catolicismului, nu-l mai aparati in mod penibil prin argumente politice! Cautati mai bine argumente dogmatice si duhovnicesti...daca aveti cum.

Stiti ce cred eu? Ca de fapt sunteti ortodox si ca ati postat intentionat acel mesaj agramat, stupid si incoerent ca venind,chipurile,din partea unui greco- catolic tocmai pentru a degrada Biserica Greco -Catolica in ochii celor care v-au citit mesajul.

In ceea ce ma priveste,eu sunt ortodox, chiar daca am avut posibilitatea sa cunosc indeaproape viata Bisericii Catolice. Atat la ortodocsi, cat si la catolici,ma revolta atat habotnicia (care e de multe ori absurda) cat si ecumenismul (care, dimpotriva, cateodata pare o modalitate prea facila de depasire a diferentelor).
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.11.2013 Comunicat: Premierul Ponta, so...
Cardinalul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Romania, i-a adresat ... citeste »

28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani, duminica, 8 septembrie, 2013, s-a celebrat prima Sfanta Liturghie greco-catolica in ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772172